TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 397972 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: JamieLoYaK

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 01, 2024, 05:29:40 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kreatin  (Pročitano 6155 puta)
mare83
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Mart 13, 2008, 04:34:34 posle podne »

Pedjo procitao sam ovaj clanak sto si napisao i mogu ti reci da je za svaku pohvalu.Imam samo jedno pitanje za tebe posle kog vremena se moze koristiti KREATIN?JA sam cuo da je to period posle treceg meseca treniranja...da li je to tacno?...i ima li neki odredjeni vremensi period za koriscenje...i koliko treba da bude pauza do sledeceg uzimanja...hvala unapred
Sačuvana
mare83
MARKO DIMITRIJEVIC
DO YOU KNOW YOUR NUMBERS ?
Top poster
Van mreže Van mreže

www.dimitrijevicmarko.com

« Odgovor #4 poslato: Januar 29, 2008, 04:37:14 posle podne »

Monika ...probaj striktniju dijetu,povecaj unos proteina i variraj unos hidrata i nema povlacenja i zadrzavanja vode...i neces imati problem sa oblacenjem :o
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #3 poslato: Januar 29, 2008, 12:47:35 posle podne »

nkad vise snage u zivotu nisam imala nego kad sam uzimala kreatin.

Jedino sto mi se ne svidja je taj efekat "bloating" ili povlacenje vode, nista nisam mogla da obucem  :D
Sačuvana
M_A_E_S_T_R_O
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

TWISTED

« Odgovor #2 poslato: Januar 22, 2008, 11:17:10 posle podne »

ukratko kreatin je haos  8)
Sačuvana
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #1 poslato: Januar 21, 2008, 12:48:29 posle podne »

Kreatin pomaže u kratkotrajnim (30-60 sekundi), eksplozivnim, anaerobnim radnjama pa bi koristi od njega mogli imati sprinteri u trcanju, biciklizmu, plivanju i  dizaci tegova i bacaci u atletici.
Kreatin je aminokiselinska komponenta koja se normalno sintetise u telu. Enzimi koji sintetisu kreatin mogu se naci u jetri, bubrezima i gušteraci. Kreatina ima i u hrani, a najviše ga sadrže meso i riba.

Kreatin, uziman kao sredstvo za poboljšanje sportskog izvodjenja, postao je jedan od najpopularnijih dijetetskih dodataka (osim vitamina i minerala), kako medu amaterima tako i profesionalcima u sportu. Oni koji promovisu uporabu kreatina, tvrde da on povecava proizvodnju energije, podstice rast i jacanje mišica, smanjuje vreme oporavka, povecava izdržljivost i pomaže u puferisanju prekomernih kolicina mlecne kiseline.

Iako se kreatin ne smatra anabolicnim sredstvom, neke su od tih tvrdnji i dokazane u kontroliranim studijama. Pokazano je da kreatin pomaže u kratkotrajnim (30 - 60 sekundi), eksplozivnim, anaerobnim radnjama pa bi koristi od njega mogli imati sprinteri u trcanju, biciklizmu, plivanju i eventualno dizaci tegova i bacaci u atletici.

Osobe koje imaju male zalihe kreatina (vegeterijanci) bi mogli imati najviše koristi od uzimanja kreatina. Ta cinjenica možda dokazuje zašto neki pojedinci imaju napredak nakon uzimanja kreatina, a neki ne. Takoder, vrhunski trenirani sportisti, koji su dosegli maksimum u mogucnosti skladištenja i korištenja kreatina, od dodatnog uzimanja nemaju nikakve koristi.

Ergogeni efekti kreatina na sportove izdržljivosti ili aerobno vježbanje i aktivnosti (trcanje i plivanje na duge pruge) nejasni su i još nedokazani.

Te cinjenice mogu se objasniti time što se smatra da su za dugotrajajuce aktivnosti odgovorni drugi biohemijski procesi, dok je kreatin fosfat minorni izvor energije jer mu je vek trajanja samo 10 - 20 sekundi maksimalnog anaerobnog rada. Zbog povecanog interesa za kreatin bilo bi od velike koristi da se naprave dodatne studije koje bi rasvijetlile mnoge nepoznanice vezane uz tu supstancu.
Najcešce nuspojave vezane uz kreatin se vežu uz zadržavanje vode u telu i dobivanje na težini. Kreatin nije na listi zabranjenih sredstava po WADA-i.
Sačuvana

Stranice: 1 [2] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.248 sekundi sa 18 upita.