TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399316 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Ancient

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 22, 2024, 12:03:26 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Katabolizam  (Pročitano 5693 puta)
labrador
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

jedite zdrave hemikalije iz ivičnih galaksija

« Odgovor #12 poslato: Jun 27, 2012, 11:26:24 pre podne »

kako prepoznati pojavu Katabolizma,
pri čemu ne mislim na posledice, jer se to na vagi očigledno vidi...
kada usporiti sa treningom, ili pojačati ishranu
znam da ne postoji neka magična crvena lampica, ali ima li nekih vidljivih znakova?
Sačuvana
ko hoće-naĂ°e način, ko neće-naĂ°e izgovor
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Jun 21, 2012, 08:26:21 posle podne »

Javi kako napreduješ....
Sačuvana
neko tamo
Aktivan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Jun 20, 2012, 10:58:23 posle podne »

Trudim se...:) Moram ovako da nastavim! Malo cu da pojacam proteine,da ubacim barem jos 50g,da dodjem nekako na 80kg. Mislim da bi mi ta 2kg bas dobro legla! Kada bih to napakovao za 2 meseca,bio bih prezadovoljan.Potrudicu se da to bude sto kvalitetnije ! :)
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Jun 20, 2012, 09:09:17 posle podne »

Stoji sve to.Ja sam pojacao ishranu i odmore,i stojim vec 2 meseca na 78kg,a stomak mi se podosta smanjio,BF mi je za ta 2 meseca smanjena jedno 5%.

Šta ćeš više i bolje.. ti si primer idealnog napretka ;)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Jun 20, 2012, 07:25:32 pre podne »

Tako je, to bi značilo da radi hipertrofiju i skidaš masnoće. Važan je odnos kalorijskog unosa, dovoljno proteina, izbegavanje prostih uh. Kada si u redukciji bf a želiš da sačuvaš ili dodaš masu, korisna je supl whey i glutamin. Ako bf ide dole a bmi ostaje to je odličan pokazatelj.  :)
Sačuvana
neko tamo
Aktivan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Jun 19, 2012, 11:30:37 posle podne »

Stoji sve to.Ja sam pojacao ishranu i odmore,i stojim vec 2 meseca na 78kg,a stomak mi se podosta smanjio,BF mi je za ta 2 meseca smanjena jedno 5%.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Jun 19, 2012, 05:08:19 posle podne »

problem kod rekreativaca može biti da oni nekad treniraraju podjednako intenzivno, ili bar često (i strastveno), kao profi sportisti. kad je to kombinovano sa neadekvatnom ishranom (nedovoljnim proteinskim unosom) i nedovoljno odmora, oni lako i dosta ozbiljno ulaze u katabolizam. i onada dolazi problem - nikako da dodje masa  :o
Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #5 poslato: Jun 19, 2012, 04:17:33 posle podne »

Pored toga katabolizam i anabolizam su procesi koji se u našem telu odvijaju neprekidno, a to o čemu vi pričate je katabolizam izazvan ili fizičkom aktivnošću i/ili spoljašnjim faktorima kao što je smanjejn unos hrane itd.

Mi svakim treningom izazivamo neku vrstu katabolizma koja je opet neophodna da bi se telo natelo na anabolizam i kompenzovalo na taj način da se ubuduće spreči katabolizam. To ne rpedstavlja problem sve dok katabolizam ne postane prenaglašen što se kod rekreativaca u bb gotovo nikad ne dešava.
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Jun 19, 2012, 01:37:52 posle podne »

Katabolički procesi predstavljaju procese razgradnje tkiva u slučaju nedostatka energije. kod gladovanja tj nedovoljno unosa energije, telo razgradjuje masne depoe, ali i mišiće. Kod sportova izdržljivosti takodje su prisutni katabolički procesi i tu suplemtacija može da pomogne. Mišić se gRadi tj pokreću se anabolički procesi kada je neki deo tela stimulisan na adaptaciju. Npr kod biciklista vidimo jake noge i slab gornji deo tela. Mišići nogu su intenzivno stimulisani fizičkim opterećenjem i oni se adaptiraju hipertofijom. Mišići gornjeg dela koji nisu stimulisani na hipertrofiju zahvaćeni su kataboličkim procesom pri dugoj aerobnoj aktivnosti.
Sačuvana
Šućur
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Jun 19, 2012, 11:54:02 pre podne »

Hvala na brzom odgovoru. Prvo sam pogledao na wikipediji, ali nisam najbolje razumeo. :)
Sačuvana
neko tamo
Aktivan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Jun 19, 2012, 11:43:01 pre podne »

Katabolizam
Из Википедије, слободне енциклопедије
Скочи на: навигација, претрага

Katabolizam (grč. kata = naniže + ballein = baciti) je skup metaboličkih puteva koji razlažu molekule u manje jedinice i oslobaĂ°aju energiju.[1] U katabolizmi, veliki molekuli poput polisaharida, lipida, nukleinskih kiselina i proteina se razlažu u manje jedinice poput monosaharida, masnih kiselina, nukleotida u aminokiselina, respektivno.[2]

Ćelije koriste monomere osloboĂ°ene razlaganjem polimera da bilo formiraju nove polimere, ili da razgrade monomere do jednostavnih otpadnih proizvoda i energije. U ćelijski otpad se ubrajaju mlečna kiselina, sirćetna kiselina, ugljen dioksid, amonijak, i ureja. Formiranje tog otpada se obično odvija oksidacionim procesima u kojima se oslobaĂ°a hemijska slobodna energija. Deo te energije se gubi kao toplota, dok se ostali deo energije koristi za izvoĂ°enje sinteze adenozin trifosfata (ATP). Taj molekul deluje kao ćelijsko sredstvo prenosa energije osloboĂ°ene katabolizmom do reakcije kojima je neohodna energija. Katabolizam stoga proizvodi hemijsku energiju neophodnu za održavanje i rast ćelija. Primeri kataboličkih procesa su glikoliza, Krebsov ciklus, razlaganje mišićnih proteina da bi se koristile aminokiseline kao supstrati za glukoneogenezu i razlaganje masti u masnom tkivu do masnih kiselina.

Trosi se najvise misic koji je pod opterecenjem,a i ostali misici ne zaostaju! Na primer,kao i kod topljenja masti,ne postoji selektivno skidanje sala,ali se npr nekome pre skine sa stomaka,nekome sa nogu! Tako je i ovde.
Sačuvana
Šućur
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Jun 19, 2012, 11:33:37 pre podne »

Pozdrav svima.

Imam neke nedoumice u vezi sa katabolizmom. Da li do kataboličnih procesa dolazi ravnomerno na svim mišićima ili samo kod mišića koji su pod najvećim stresom? Ako je u pitanju trčanje, na nožnim mišićima? Kao što ne možemo skidati masne naslage selektivno, pa da li, analogno tome, dolazi i kadabolizam u revnomernoj meri na svim mišićima?  ???

Ja sam rekreativac i katabolizam me ne plaši, ali me interesuje kako telo funkcioniše. Hvala unapred.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.362 sekundi sa 17 upita.