TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 394260 Teme od strane 25002 Članovi Poslednji član: lazic037

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Mart 19, 2024, 12:06:06 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Jaja !  (Pročitano 19574 puta)
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4434


Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #5 poslato: Jun 27, 2012, 02:10:02 posle podne »

da li se mogu piti ziva jaja, u podjednakoj kolicini kao kuvana, przena?

i zna li neko gde imaju u BG da se kupe jaja od prepelice, cuh da su dobra...

Pa leti živa jaja nije baš najbolja ideja, zbog salmonele, a pržena na ulju su opet ekstra masna, tako da su kuvana najbolja opcija za bildera i zdravlje ;)
Prepeličija su dobra, ali nema neke magije u njima.
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
labrador
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 71


jedite zdrave hemikalije iz ivičnih galaksija

« Odgovor #4 poslato: Jun 27, 2012, 11:59:34 pre podne »

da li se mogu piti ziva jaja, u podjednakoj kolicini kao kuvana, przena?

i zna li neko gde imaju u BG da se kupe jaja od prepelice, cuh da su dobra...
Sačuvana
ko hoće-naĂ°e način, ko neće-naĂ°e izgovor
neko tamo
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 851


« Odgovor #3 poslato: Jun 20, 2012, 11:13:23 posle podne »

Lekovita svojstva
Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni deo trpeze egipatskih faraona, a njihova lekovitost je u Kini i Japanu već vekovima poznata. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.

Japanske prepelice

Japanska prepelica (Coturnix japonica) potiče iz istočne Azije. To su ptice selice koje se gnezde u Mandžuriji, Istočnoj Siberiji i Severnom Japanu , a prezimljavaju u Južnom Japanu, na Korejskom poluostrvu i u Južnoj Kini, mada se , naročito u poslednje vreme, sve više uzgajaju širom sveta.

Lekovitost jaja japanske prepelice

Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni deo trpeze egipatskih faraona, a njihova lekovitost je u Kini i Japanu već vekovima poznata. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.

U novije vreme su lekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivana od strane brojnih naučnika iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke, a rezultati su iznenaĂ°ujući: pokazala su se kao izvanredan prirodni lek za lečenje brojnih oboljenja. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica su izveli upravo oni koji su sa njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, pre nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice. Posle svega mesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.

Samo ovaj podatak je dovoljno opravdanje za vekovnu tvrdnju da je jaje japanske prepelice pravi eliksir života, ali, za svaki slučaj, evo još nekih zanimljivih činjenica vezanih za ove neobične ptice: svaka prepelica u proseku snese jedno jaje dnevno, a da pri tom njegova težina iznosi skoro deset procenata njene ukupne težine, zatim, potrebno im je svega dva meseca da se iz jajeta razviju u koku nosilju i, ono najupečatljivije, prepelice umiru samo od starosti!

Šta je to tako delotvorno u ovom malenom jajetu?

Prvenstveno, hemijski sastav: u odnosu na kokošije, jaje japanske prepelice ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožĂ°a i deset puta više raznih vitamina. To je prava mala energetska bomba, a ipak, jedno jaje sadrži svega 15 kalorija.

Sadržaj jednog jajeta:

74,6% vode
13,1% belančevina
11,2% masti
1,1% minerala i ostali enzimi

Minerali:

3,2 mg gvožĂ°a
2,2 mg fosfora
0,5 mg kalcijuma

Vitamini:

300 IE vitamina A
0,1 mg vitamina B1
0,8 mg vitamina B2

Ko bi trebalo da konzumira jaja japanske prepelice?

Već je rečeno da jaja japanske prepelice pozitivno deluju na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak pa su namenjena onima koji imaju problema sa ovim organima, pa i u slučaju najtežih oboljenja, a preventivno mogu da ih koriste svi. Ipak, izdvojene su neke grupe za koje je terapija najpoželjnija:

• deca u razvoju
• starije osobe
• bolesnici i rekonvalescenti
• osobe sa posebnim režimom ishrane (dijete)
• sportisti i fizički radnici
Jaja japanske prepelice kao lek

Jaja japanske prepelice kao lek dobro su prirodno sredstvo za lecenje mnogih bolesti a u upotrebi su vec nekoliko hiljada godina, na prvom mestu u azijskim zemljama. Jaja prepelica su najbogatija vitaminima i mineralima u odnusu na sva ostala pticja jaja i to cak nekoliko puta. Na primer: vitamina B deset puta, fosfora pet puta, gvozĂ°a sedam puta.

Danas se najcesce upotrebljavaju za lecenje bronhitisa, bolesti nervnog sistema, srca, krvotoka, jetre i bubrega. Samo oploĂ°ena jaja imaju lekovitu moc pa ih treba kupovati od proverenih prodavaca. Jaja japanskih prepelica se u frizideru mogu odrzati 60 dana ali kada se koriste kao lek potrebno je da nisu starija od 30 dana.
Sačuvana
neko tamo
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 851


« Odgovor #2 poslato: Jun 20, 2012, 11:12:42 posle podne »

recept sa kulinarke

''Žito sa jajima
Ovo sam prvi put probala kada nam je koleginica sa posla donela za dorucak. Inace, ona je poreklom iz Crne Gore i kaze da se to tamo cesto pravi. Meni se dopalo i zato hocu da recept podelim sa vama. Veoma brzo i jednostavno se sprema, a prženi luk koji se dodaje, daje ovom jelu fantastičan šmek.



Sastojci:
 1/2 glavice sitno seckanog crnog luka,  8 kašika kuvanog žita u zrnu,  4 kom jaja,  so

Priprema
Na ulju ispržite sitno seckani crni luk i dodajte kuvanu psenicu u zrnu ( ja sam morala da je meljem zbog mojih starijih ukućana ). Posolite. Po želji možete dodati i biber. Još malo upržite, a onda razbijte jaja. Promešajte i to je sve.''
Sačuvana
neko tamo
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 851


« Odgovor #1 poslato: Jun 20, 2012, 11:10:56 posle podne »

Jaja
MARIJA DŽELETOVIĆ, NUTRICIONISTA

Jаjа predstаvljаju bogаt izvor biološki punovrednih proteinа, vrednijih i od proteinа mesа. Biološkа vrednost proteinа visokа (100%) pа su proteini iz jаjа tzv.ideаlni proteini!

Jаje je bogаto biološkim proteinimа, koji se nаjbolje iskorištаvаju u nаšem orgаnizmu.
Proteini belаncа su: ovoаlbumin, ovoglobulin, konаlbumin, ovomucin i ovomukoid; protein žumаncetа je ovovitelin.

Od minerаlnih mаterijа u belаncetu nаlаze Na, K, а u mаloj količini i Mg, Ca, Fe; u žumаncetu su P, Fe, S, Cu, Na, K.

Od vitаminа su zаstupljeni vitаmini A, D, K, B1, B2, E, dok vitаminа C skoro i nemа.

Mаst jаjetа je skoncentrisаnа u žumаncetu i to u obliku trigliceridа, holesterinа i lecitinа (kаo jedаn od nаjjаčih prirodnih emulgаtorа).

Jаjа imаju znаčаjno mesto u ishrаni dece i ljudi, nаlаze mesto u većini dijetoterаpijа. Vаžаn nedostаtаk jаjа je visok sаdržаj holesterolа u žumаncetu, odnosno visok аterogeni potencijаl. Stogа o količini jаjа trebа voditi rаčunа, nаjbolje je posаvetovаti se sа nutricionistom, pа u zаvisnosti od stаnjа vаšeg orgаnizmа konzumirаti propisаnu količinu.

Jаjа su jаko аcidirаjućа nаmirnicа.

Svаrljivost jаjа zаvisi od nаčinа termičke obrаde. Nikаdа jаjа ne trebа jesti u sirovom obliku zbog opаsnosti od kontаminаcije bаkterijom sаlmonele.

Stаrost jаjа se ogledа u formirаnju vаzdušаste komore u unutrаšnjoj strаni ljuske. Što je većа komorа, jаje je utoliko stаrije.




preuzeto sa http://besplatansport.com/sr/sportski-blog/sport-i-ishrana/1464-jaja.html
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.085 sekundi sa 17 upita.