TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398541 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Octavia

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 27, 2024, 08:54:01 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Molim vas za savet.  (Pročitano 2627 puta)
MARKO DIMITRIJEVIC
DO YOU KNOW YOUR NUMBERS ?
Top poster
Van mreže Van mreže

www.dimitrijevicmarko.com

« Odgovor #13 poslato: Januar 06, 2013, 10:53:37 pre podne »

Hvala vam svima na misljenju. Jos jedno pitanje: da li je kardio trening najbolje(ili i jedino efikasno) resenje za skidanje masti?Naravno,uz regulaciju ishrane.

P.Heath, nisam mislio da pretvaram salo u misice, nego da skinem salo pa oblikujem misice.
EVO TI JEDAN MOJ TEXT NA TU TEMU PA PROCITAJ !
POVEĆANJE MIŠIĆNE MASE I KARDIO

Da li se isplati raditi kardio treninge ako je osnovni cilj povećanje mase?  Jedno od mišljenja jeste da vežbači moraju svaki dan sat vremena raditi kardio vežbe niskog intenziteta u fazi povećanja mase. To predlažu jer se nadaju da će na taj način ubrzati povećanje mase i da će se postići „definisane “ mišiće. Druga krajnost jeste kako se u ovom periodu, osim dizanja tegova, sve ostalo, pogotovo kardio vežbanje, mora izbegavati.
Pogledajmo prednosti i negativnu stranu kardio vežbanja .U najviše slučajeva ne predlažem intenzivno kardio vežbanje kod povećanja mase, osim ako sportisti  nije potreban radi njegovog sporta. Naravno, uvek možemo naći pokojeg čoveka kod koga i to funkcioniše. Opšte  rečeno, kardio vežbe visokog intenziteta nisu preporučljive kada je cilj da steknemo velike količine mišićne mase .
Prednosti kardio vežbanja tokom povećanja mase
Pojačana regeneracija
Bolji apetit
Bolja kondicija
Bolje rasporeĂ°ivanje hranjivih materija i bolje sagorevanje masti
Pojačana regeneracija
Uz odgovarajuće niski intenzitet kardio vežbanja deluje kao aktivna regeneracija. Pomoću dotoka krvi u radne mišiće, regeneracija postaje brža, i u mnogo slučajeva aktivna regeneracija je delotvornija, za razliku od pasivne (neradne). Napomenuo bih kako većina oblika kardio vežbanja akcenat stavlja na donji deo tela, tako će se spomenuto delovanje ovde najviše primetiti. Oni koji žele nešto drugo, moraju pronaći oblik koji će razraditi i gornji deo tela, promenom vrste kardio vežbe.
Apetit
Delovanje vežbanja na apetit može biti vrlo različito. Kod nekih aktiv¬nosti, pogotovo velikog intenziteta, smanjuju, dok kod drugih stimulišu apetit. Kod povećanja mase, ako neko ima problema s konzumiranjem dovoljne količine kalorija, može se dogoditi da umerena količina kardio vežbanja pomaže stimulaciji apetita.
OdreĂ°eni nivo kondicije, očuvanje radne kondicije
Zavisno od programa vežbanja, neretko sportisti  izgube svoju kondiciju kada rade na čistom povećanju mase, odnosno samo dižu tegove. Treninzi sa nižim brojem ponavljanja s prekidima sa mnogo odmora su krivi za to. Za sportiste  je to nepovoljno, jer skoro od nule trebaju ponovo izgraditi svoju kondiciju. Još i za bodybuildere može biti nepovoljana mala radna kondicija, jer regeneracija postaje sporija kako tokom pojedinih treninga, tako i izmeĂ°u njih.
Bolje rasporeĂ°ivanje hranjivih materija
Potencijalna prednost kardio vežbanja jeste da može povećati rezultate povećanja mase time što će raspodela hranjivih materija biti bolja. Možemo reći da je trening najbolje oružje koje nam stoji na raspolaganju.
Redovno vežbanje poboljšaće dopremanje hranjivih materija u mišiće, a ne njihovom taloženju u masnim naslagama.
Minimalno zadržavanje masti tokom izgradnje mišićne mase

Oni koji rade na povećanju mase, nakon izvesnog vremena žele definisati mišiće. Neminovno  je da maksimalno povećanje mišića rezultira i nastankom masnih naslaga, što povlači za sobom potrebu sagorevanja masti u interesu završnog rezultata. Po mom mišljenju, jedan od razloga zbog čega ljudi gube na mišićnoj masi tokom kardio vežbanja: s minimalnog kardio vežbanja odjednom preĂ°u na veliku količinu, dok kalorije drastično smanjuju.
Problem je prejedanje (tipično za povećanje mase), orga¬nizam izgubi nešto od svoje sposobnosti da iskoristi masti kao izvor energije, a ponovna izgradnja te sposobnosti može trajati nedeljama, kada smanjimo kalorije. To objašnjava zašto neki iskuse neobična kašnjenja u sagorevanju masti na početku dijete. To još više vredi za one koji jedno vreme uopšte nisu radili kardio vežbe. Ako zadržiš nešto kardio vežbanja i tokom povećanja mase, tada će se do početka dijete barem odreĂ°eni deo sposobnosti korištenja masti ostati i moći ćeš krenuti sa bolje pozicije.
Nepovoljnosti kardio vežbanja tokom povećanja mase
Nakon prednosti pogledajmo dva razloga zbog kojih ne treba raditi kardio u fazi povećanja mišićne mase:
Sagoreva kalorije, koje bi mogle poslužiti oblikovanju mišića.
Može smanjiti regeneraciju, odnosno, može uzrokovati pretreniranost.
Sagorjevanje kalorija koje bi mogle poslužiti oblikovanju mišića
Nesumnjivo je da  previše kardija može "smanjiti" razvijanje mišića. Jedini izuzetak su stalno tanki tipovi (ektomorf). Njima je problemda zadrže na sebi kalorije iz mnogo razloga. Ali oni se ne moraju brinuti da će postati premasni, za njih je preporučljiva minimalna ili nulta količina kardija. U njihovom slučaju opravdani izuzetak može činiti gore spomenuto pitanje gubitka apetita. Kod njih kao uticaj prehranjenosti apetit poprilično brzo može nestati i u tom slučaju danima odmora nešto kardija može pomoći kako bi više pojeli.
Smanjena regeneracija, odnosno pretreniranost
Zadnja dva gledišta su povezana, pa ćemo ih zajedno razmotriti. Pretpostavka je kako upotreba teških tegova i kardio vežbanje radi kondicije u kombinaciji sprečavaju maksimalno razvijanje u vežbanju sa tegovima. I u tome je nešto! Dok kardio smeta tegovima, obrnuta situacija ne smeta: kondiciju, njeno razvijanje tegovi ne sprečavaju.
Pitanje intenziteta je vrlo važno, ako ga držimo nisko, količina i učestalost su racionalni, tada će se potencijalni nesklad kardija s teretanom uveliko smanjiti, još bih želeo napomenuti da previše kardija sistematski (celo telo) ometa regeneraciju. Noge su te koje obično mnogo dobiju, pošto kod većine kardio vežbanja dominira donji deo tela. Čak i kardio vežbanje niskog intenziteta može sprečiti regeneraciji nogu, pomoći može rotiranje kardio sprava.
Dakle da ili ne?
Uzimajući u obzir one koji se teško goje, moje mišljenje je da razumna količina kardio vežbanja ima više pozitivnih strana kod povećanja mase, nego negativnih. Koji je racionalni kardio u ovom slučaju? Minimalno nedeljno 3 x 20-30 minuta će zadržati osnovnu kardiovaskularnu spremnost, sagoreće  nešto kalorija, pomaže regeneraciji, i pomaže "održati na životu" puteve razmene materija u cilju sagorevanja masti, što dobro doĂ°e pri početku dijete.
Možemo zamisliti i veću učestalost, ali nedeljno 5 puta nema smisla, samo ako intenzitet nije dovoljno nizak (može šetnja uz dobar tempo svaki dan). Kardio vežbanje duže od 20-30 minuta sagori nešto više kalorija, ali bih negde kod 40 minuta povukao gornju granicu. Ako je intenzitet dosta nizak (šetnja), tada može čak i 60 minuta.
Kod intenziteta, da kažem i nešto konkretno, kao gornja granica može se prihvatiti 70% maksimalnog pulsa .Kako sam na početku članka spomenuo, u bodybuildingu je skoro tradicija šetnja na spravi za trčanje sat vremena ujutro. To, da bodybuilderi ovo uspešno rade već godinama, važna je lekcija, pogotovo onima, koji misle kako je jedini kardio koji vriedi napraviti - kardio visokog intenziteta.
Kada raditi kardio ?
Kardio bi mogao biti ujutro (na prazan želudac ili ne), a upotreba tegova uveče, ali to nije raspored kojeg se većina radnih ljudi može pridržavati. Kardio vežbe obično radimo na dan odmora. Najčešća kombinacija- kardio vežbanje u isto vreme kad je i rad sa tegovima.
Ukoliko je intenzitet nizak, jedan kratki kardio od 10 min pre upotrebe tegova neće jako smetati treningu, mislim na to kao na jedno zagrevanje. Ako se radi nakon upotrebe  tegova, sigurno neće smetati ,ali se dovodi u pitanje katabolizam mišića ,tako da je poželjno tokom treninga koristiti BCAA.
Napomenuo bih da nakon teškog treninga nogu bolje ne raditi kardio .Kardio nakon gornjeg dela tela može biti malo duži i/ili intenzivniji (ali unutar opisanih parametara).

MARKO DIMITRIJEVIC
Sačuvana
Miraa
PANSPORT TEAM
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Januar 05, 2013, 12:43:07 posle podne »

Kardio ima svojih prednosti i iz tog razloga ga treba praktikovati bezobzira sto se salo moze skinuti bez istog...sa druge strane ne treba preterivati sa istim i dovoljno ga je raditi maksimalno tri puta nedeljno...
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #11 poslato: Januar 05, 2013, 10:57:27 pre podne »

Kardio može kod početnika da ima i loše efekte ako ga radi kako ne treba.Uglavnom se trči na traci do iznemoglosti misleći da time se gube samo masti a realnost je sasvim drugačija.
Mislim da je kardio veoma precenjen i nije potreban bar ne u tolikoj meri kao što se spominje.Bilo da je reč o iskusnom vežbaču ili ne,uz pravilnu ishranu,suplementaciju i trening sa tegovima masti se mogu fantastično skinuti a da vam ostane mišić.
Ali svako ima svoju teoriju i ja to poštujem.
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #10 poslato: Januar 04, 2013, 07:31:52 posle podne »

Sto vise kila podignes na Cucnju,Bencu i Mrtvom imaces manje sala,naravno uz sredjenu ishranu. :)
Sačuvana
pedjoni986
Gost
« Odgovor #9 poslato: Januar 04, 2013, 06:36:19 posle podne »

Nije kardio neophodan za topljenje masti, vise je za zdravlje i kondiciju, sa regularnim treningom mozes dosta naslaga da skidas jer se i tu tope kalorije, pojacas intenzitet, slozis kockice u ishrani i bice sve kako valja..

Odradis na kraju treninga par superserija od 15-20 min mesto kardia pa ces da vidis kako ce % sala da ide dole, ali ponovo sve zavisi od tvojih ciljeva,i trenutnog izgleda tela.
« Poslednja izmena: Januar 04, 2013, 06:38:04 posle podne od strane pedjoni986 » Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #8 poslato: Januar 04, 2013, 04:34:54 posle podne »

Hvala vam svima na misljenju. Jos jedno pitanje: da li je kardio trening najbolje(ili i jedino efikasno) resenje za skidanje masti?Naravno,uz regulaciju ishrane.

P.Heath, nisam mislio da pretvaram salo u misice, nego da skinem salo pa oblikujem misice.

Intenzitet kardia je ono što je najvažnije kad je kardio u pitanju.

Definitivno postoje momci koju mogu da redukuju masti do te mere da im ni ne treba kardio i svaka im čast. Ali za jednog prosečnog rekreativca, kardio će svakako imati koristi i ubrzati potrošnju masti pri odgovarajućem intenzitetu.
Zbog svih drugih prednosti koje kardio ima, ne bih ga izbacila nikako, a sa druge strane ni preterivala ;)  3 do 4 puta nedeljno, umerenog intenziteta je sasvim ok.
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #7 poslato: Januar 04, 2013, 10:04:45 pre podne »

Nikako nije,kao što ni jedan vid treninga ne može dati dobre rezultate ukoliko se sve kockice ne uklope.Naravno ishrana je jako važna ali isto i trening,odmor,suplementacija..jednom rečju plan!  I to jako dobar ako zaista želiš napredak.
Sačuvana
Ironman.
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Januar 04, 2013, 08:41:04 pre podne »

kardio trening nije neophodan da bi skinuo salo. Najbolja i jedina efikasna metoda je REGULACIJA ISHRANE. Trbušnjake možeš imati bez minuta kardio treninga.
Sačuvana
Arbeit macht frei.
superior
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Januar 04, 2013, 03:53:42 pre podne »

Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #4 poslato: Januar 03, 2013, 02:41:25 posle podne »

Kod tebe kao i kod većine početnika je glavni problem ishrana.Odmah na početku svoga pisanja dao si i sam odgovor zašto nema napretka u onom pravcu kojem ti težiš a to je puno hleba i uh...Da bi se napredovalo u nečemu pa i u ovom sportu prvo se mora napraviti plan i biti čvrst u njemu bez popuštanja.
Najgore je kada se luta ,sluša svako jer puno je tih takozvanih stručnjaka po teretanama koji dele savete a pojma nemaju i onda budeš zbunjen i ne znaš šta da radiš.Znači za početak ti moraš da raščistišsam sa sobom šta želiš postići i da zadaš sebi neke realne ciljeve do kojih možeš doći.
Kažeš uzeo si sagorevač,ok ali to može biti bačeni novac ako ishrana nije dobra.Po meni prvo si trebao srediti ishranu pa onda tek sagorevač.ali nema razloga za paniku jer ti si jako mlad i vreme je pred tobom tako da doći ćeto sve na svoje mesto.

Znači za početak ishrana da se sredi.Baziraj se na kvalitetnim izvorima uh to jest pirinču i ovsenim pahuljama za početak.
Od mesa baziraj se na kuvanoj piletini to jest grudima,povrće je veoma važno zeleno pogotovu,zdrave masti takoĂ°e..
Bitno je da imaš u toku dana što više ali manjih obroka koji će sadržati sve one zdrave namirnice sa malo masti.
Naravno nikako ne savetujem da budeš rob svoga tela i odričeš se svega i svačega ali za početak povedi malo ačuna o unosu uh i biće napretka.

Ovo sam napisao onako ukratko a ako imaš još neka pitanja rado ću ti pomoći kao i ceo Pansport tim.
Sačuvana
MARKO DIMITRIJEVIC
DO YOU KNOW YOUR NUMBERS ?
Top poster
Van mreže Van mreže

www.dimitrijevicmarko.com

« Odgovor #3 poslato: Januar 03, 2013, 10:31:51 pre podne »

3 treninga je dovoljno gledano iz zdravstvenog ugla,tako da moras broj treninga povecati bar na 4 ili 5 ,ili ubaciti dodatni kardio trening.Jedan od razloga zasto ne skidas visak masti je sto je tvoj kalorijski unos veci od potrosnje.Pokusaj da smanjis unos hidrata ,pa vidi sta se desava ,ali nikako nemoj drasticno da ih smanjujes.
Sačuvana
P. Heath
Napredni član
Van mreže Van mreže

NO PAIN - NO GAIN

« Odgovor #2 poslato: Januar 03, 2013, 03:38:29 pre podne »

Potrudi se da izbacis hleb..ubaci ponekad crni hleb za dorucak.

''Zelja mi je bila da skinem salo i pocnem da definisem misice''.. pretvaranje sala u misice - to ne postoji druze.

Godinu dana treninga je malo da bi se uradilo nesto vise.Nastavi da treniras...Ako budes dobro radio ,rezultata ce biti svakako.
Sačuvana
superior
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Januar 03, 2013, 01:13:32 pre podne »

Zdravo,

citao sam dosta toga na ovom i na drugim forumima,ali mnogo ljudi sa mnogo odgovora je samo napravilo konfuziju u mojoj glavi i zato sam pokrenuo novi topic,iako se o ovome ili bar slicnim stvarima vec pisalo..
Ispricacu vam moju pricu,pa bih zeleo da cujem sta imate da mi kazete..
Imam 18 godina,visok sam 182,imam 77 kg. Nisam gojazan,ali nikako da se otarasim sala na stomaku,zadnjici i butinama. Idem u teretanu vec godinu dana.Nemam odredjene dane kada idem,ali idemo najmanje tri puta nedeljno. Mislim da je moj najveci problem to sto sam krenuo u teretanu bez plana vezbanja.Zelja mi je bila samo da skinem salo i pocnem da definisem misice.Nista se nije promenilo ni do danas. Dosta toga citam po forumima,slusam likove u teretani i posle svega ostajem rastrzan izmedju milion ideja i programa.Hranim se relativno dobro,osim sto mozda unosim malo vise ugljenih hidrata nego sto bi trebalo(jedem dosta hleba,krompira..). Sto se tice uspeha u teretani,nije da ga nema,ali mislim da sam do ovoga do cega sam dosad stigao mogao stici duplo brze samo da sam imao lepo isplanirane treninge. Pre godinu dana sam imao i sala na grudima,to sam skoro potpuno sredio.Moze se primetiti i biceps i triceps-cega pre godinu dana nije bilo.Ledja i ramena su mi  napredovala.Stomak jako malo,skoro nista. Sto se tice suplemenata,pijem whey 7 meseci,a pre tri meseca sam poceo da pijem i sagorevac pre treninga.
Dakle,zeleo bih da mi neko da savet, smernicu u kojem pravcu bi trebalo da idem. Hvala vam  :)
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.102 sekundi sa 18 upita.