TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398431 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 09:21:38 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 11 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Dobre i lose strane kafe i zelenog caja  (Pročitano 50306 puta)
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #151 poslato: Januar 02, 2010, 08:33:13 pre podne »

Nista...
Da, Earl Grey je crni tako da u kljucalu... Ahmad su odlicni cajevi! Ja imam zeleni sa jasminom u rinfuzi i sve zajedno u metalnom pakovanju  :D, ekstra...
Nije lupala ko god da ti je rekao, od svega se danas moze napraviti nauka pa i od spremanja caja, hehe
Sačuvana
Takahiro
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 163


« Odgovor #150 poslato: Januar 01, 2010, 09:32:31 posle podne »

thanks ;)
ja to sa zagrevanjem solja i poseban postupak radim samo sa Ahmadovim Earl Grey Tea... za njega sam bas nasao uputstvo na netu. Kazu on ide u kljucalu....
znaci Mira nije lupala gluposti :))
Sačuvana
Qui audet adipiscitur
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #149 poslato: Januar 01, 2010, 06:37:42 posle podne »

Zeleni ide u 95 stepeni valjda, znaci ne u kljucalu (beli isto), a crni u kljucalu...

Biljni u kljucalu...

Mada ja uvek malo ranije iskljucim onaj djavo za caj sto za minut prokuva, taman kada krene da "susti" :) ja ga iskljucim...
Dakle treba obratiti paznju da kada se zeleni pravi nikako u skroz kljucalu...
Izguglaj ako te bas zanima naces, ima i tacno kao postupak da treba ugrejati prvo solju, t.j. preliti tom vodom, pa onda staviti caj pa onda usuti vodu... tako se cuva kompletno sve dobro iz caja... sto se tice tih sto gube svojstva u 100 stepeni...
Sačuvana
Takahiro
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 163


« Odgovor #148 poslato: Januar 01, 2010, 05:17:47 posle podne »

ja dok sam pre par godina jos isao u srednju skolu imao sam profesoricu koja je bila veliki fan caja i meda..  no da predjem na stvar..
secam se da je ona pricala da nije dobro potopiti caj u tek kljucalu vodu jer time obijamo neka od njegovih svojstava... sa druge strane cujem neke price da ima cajeva koji ne mogu da se rastvore dobro ukoliko se ne ubace u tek prokljucalu vodu...
jel ima neko neko misljenje po tom pitanju?? 8)  je od drugog srednje ipak sacekam da se voda malko ohladi pre nego ubacim caj ili ga ubacim u nju pre nego sto prokljuca..  ;)
Sačuvana
Qui audet adipiscitur
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #147 poslato: Decembar 29, 2009, 05:07:43 posle podne »

najbolje odvikavanje od kofeina je trudnoća.. sorry boys ;)
Sačuvana
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3424


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #146 poslato: Decembar 29, 2009, 10:07:12 pre podne »



                                                      Kafa i Glavobolja



    Delovanje kofeina na glavobolju je kontraverzno. On može da je olakša, ali i da je izazove. Jedna šolja jake kafe može kao rukom da odnese blagu glavobolju. Sam kofein deluje snažno protiv bola i zato ga sadrže neki analgetici kao Cafetin.

Postoji i mračna strana kofeina. On je čest izazivač glavobolja. Ako često imate glavobolje, kojima se nezna uzrok, pomislite i na kofein.

On može privremeno da olakša glavobolju tako što suzi proširene krvne sudove. Kad njegovo dejstvo proĂ°e krvni sudovi koji su bili suženi se još više prošire, tako da izazovu još jaču glavobolju. Na taj način kod mnogih redovno ispijanje kafe postane uzrok glavobolje. Mnogi uživaoci kafe misle da im ona pruža brzu pomoć kod glavobolje, a i ne pomišljaju da je ona i izaziva. Zato kafu ne treba koristiti za lečenje glavobolje.

Teško je odgovoriti koja količina kofeina predstavlja opasnost od glavobolje. To je individualno. Kod osetljive osobe jedna jedina kafa može izazvati glavobolju, dok kod drugih nema takvo dejstvo. Ne znači da svi ljudi koji često imaju glavobolje treba da prestanu da piju kafu i napitke koji sadrže kofein. MeĂ°utim, oni koji su skloni glavobolji, a osetljivi su na kofein, mogu mnogo da učine protiv glavobolje jednostavnim eliminisanjem kofeina iz ishrane.

Kofeinska kriza

Ko je navikao na kofein, bez njega mu može biti užasno. Glavobolje usled nedostatka kofeina nisu retke i ne pogaĂ°aju samo teške kafopije (koje piju više od pet šolja dnevno). Sigurno da oni najviše pate kada su bez kafe, ali glavobolja usled nedostatka kofeina obično pogaĂ°a one koji popiju svega jednu ili dve šolje kafe na dan ili tri gazirana pića koja sadrže kofein.

Mnogi ljudi koji prestanu da piju kafu ili ostanu bez svoje uobičajene dnevne doze kofeina osećaju glavobolju, često veoma jaku. Neki su je opisivali kao najžešću koju su imali u životu. Mnogi osećaju da u toj situaciji ne mogu normalno da “fukkcionišu“ i osećaju se bolesno. Usled nedostatka kofeina ne javlja se samo glavobolja, već i druge tegobe: umor, blaga depresija, bol u mišićima, stanje slično gripoznom, mučnina i povraćanje.

Jutarnje glavobolje

Neobično je da možete imati glavobolje zbog nedostatka kofeina, a da to i ne znate, zato što kofein i ne izbelavate. Takve glavobolje mogu biti gotovo stalne kod osoba koje često piju kafu. To su glavobolje sa kojima se čovek budi, a posledica su nedostatka kofeina tokom noći. Prva jutarnja kafa nadoknaĂ°uje kofein i glavobolja prestaje. Ali to je začarani krug koji traži sve više takvih doza. Glavobolje posle operacije nisu uvek posledica anestezije. Kod nekih je to posledica nedostatka kofeina za vreme i posle operacije. Ima osoba koje glavobolja više muči vikendom i praznikom jer tada piju manje kafe.

Pušači i kofein

Pušačima treba više kofeina da bi osetili njegov efekat. To je posledica bržeg trošenja kofeina iz krvi kod pušača u odnosu na nepušače. To znači da osoba koja prestane da puši treba da smanji kafu. U protivnom može imati smetnje zbog prevelike količine kofeina u krvi. Zavisno od osetljivosti to može biti anksioznost, lupanje srca ili nesanica.

Odvikavanje od kofeina


Ako teško podnosite padove nivoa kofeina i želite da prestanete sa njegovim korišćenjem, učinite to postepeno. Pokušajte da postepeno smanjujete količinu popijene kafe tokom dve nedelje. To možete učiniti smanjenjem jedne po jedne šoljice kafe. Još je lakše ako deo obične kafe zamenite kafom bez kofeina. Vremenom povećavate deo kafe bez kofeina na račun obične.

izvor:  www.porodicnilekar.net
Sačuvana
   
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #145 poslato: Decembar 29, 2009, 01:32:49 pre podne »

 8) 8) 8)

ma čisto me je zanimalo jel piše u tom članku kako kafa pomaže.. znam da u principu u tome nema puno istine, samo sam bila radoznala...
nego ono što je istina jeste da kafa samnjuje apsorpciju kalcijuma tako da ako ste ozbiljan kafaroš treba da povećate unos mleka, sira i susama!

ma znam,nekazem ja to tebi,vec onako,uopsteno  :)
ja sam se malo navukao na one aromatizovane cajeve,
pogotovo onaj kao zimski,sa ukusom jabuke i cimeta i
divlja visnja  :)
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3424


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #144 poslato: Decembar 24, 2009, 08:34:03 posle podne »



                                                      Zelenim čajem protiv depresije



Stariji ljudi koji svakog dana piju nekoliko šolja zelenog čaja su izloženi manjem riziku od depresije, verovatno zahvaljujući amino kiselini teanin, koju ovaj napitak sadrži, a koja podstiče dobro raspoloženje, zaključili su stručnjaci sa Univerziteta Tohoku.



  Već je nekoliko ranijih studija ukazalo da ispijanje zelenog čaja smanjuje psihološke probleme, a dr KaiĂ°un Niu sa japanskog univerziteta i njegove kolege su utvrdili da su muškarci i žene stari 70 i više godina, koji piju četiri ili više šolja zelenog čaja dnevno, izloženi 44 odsto manjem riziku od simptoma depresije.

Ispijanje zelenog čaja je rašireno u mnogim azijskim zemljama, uključujući Kinu i Japan, podseća Rojters.

U istraživanju japanskog tima je učestvovalo 1.058 relativno zdravih starijih muškaraca i žena. Oko 34 odsto tih muškaraca i 39 odsto žena je imalo simptome depresije.

Ukupno je 488 ispitanika i ispitanica izjavilo kako svakog dana piju četiri ili više šolja zelenog čaja, 284 dve do tri, dok su drugi konzumirali jednu šolju nedeljno ili manje od toga.

UtvrĂ°eni očigledno dobar uticaj zelenog čaja u prevenciji depresije opstao je i nakon što su u obzir uzeti faktori kao što su društveni i ekonomski status ispitanika, pol, način ishrane, njihova medicinska istorija i eventualno uzimanje antidepresiva.

Nije utvrĂ°eno slično dejstvo ni kafe, ni ulong čaja na ispitanike.

Dr Niu napominje da je za preventivno dejstvo zelenog čaja protiv depresije verovatno odgovorna amino kiselina teanin, za koju se smatra da opušta mozak. On ipak naglašava da su za definitivnu potvrdu antidepresivnog dejstva zelenog čaja potrebna dodatna istraživanja.

MONDO, foto: Guliver/Getty Images
Sačuvana
   
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #143 poslato: Decembar 19, 2009, 08:06:21 posle podne »

ma čisto me je zanimalo jel piše u tom članku kako kafa pomaže.. znam da u principu u tome nema puno istine, samo sam bila radoznala...
nego ono što je istina jeste da kafa samnjuje apsorpciju kalcijuma tako da ako ste ozbiljan kafaroš treba da povećate unos mleka, sira i susama!
Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #142 poslato: Decembar 17, 2009, 10:27:02 posle podne »

 8) 8) 8)

jos malo pa ce ispasti da i voda pomaze i smanjuje nastanak dijabetesa,a obolelih je sve vise  :)
kafa me razbudjuje i daje elana,nes i kapucino da uzivam u ukusu,kamilica mi je tu kada se prezderem,lipa mi je tu da me preznoji
kada sam prehladjen,zeleni i crni cajevi su mi tu kao zamena kada preteram sa kafom,a nanu uzivam da pijem
cisto radi ukusa  :)
nista vise od kafe i caja ja ne ocekujem  :)
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #141 poslato: Decembar 17, 2009, 07:07:28 posle podne »

jel piše kojim mehanizmom?
pokušavam da ukapiram ali mi ne ide.. kako kafa smanjuje rizik od dijabetesa?
Sačuvana
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3424


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #140 poslato: Decembar 17, 2009, 04:08:01 posle podne »



                                       Konzumiranje čaja i kafe smanjuje rizik od dijabetesa
 



  Osobe koje piju čaj ili kafu su pod smanjenim rizikom da obole od dijabetesa 2, a zaštitni efekat ne potiče od kofeina, s obzirom da baš dekofeinizirana kafa u tom pogledu daje najbolje rezultate, zaključili su stručnjaci sa Sidnejskog univerziteta.

Australijski tim, kojim je rukovodila dr Rejčel Haksli, je do ovakvog zaključka došao proučivši rezultate 18 zasebnih studija u kojima je učestvovalo gotovo pola miliona ljudi, izvestio je BBC.

Pokazalo se da osobe koje piju tri do četiri šolje kafe ili čaja dnevno time smanjuju rizik za obole od dijabetesa 2 za oko petinu ili više, a svaka dodatna šolja ovih napitaka smanjuje rizik od šećerne bolesti za još sedam odsto. Kod onih koji piju rečene količine kafe bez kofeina, rizik od dijabetesa se smanjuje za čak trećinu.
Pretpostavlja se da bi zaštitno dejstvo protiv dijabetesa mogli da imaju magnezijum, antioksidanti lignani ili hlorogenska kiselina. Australijski stručnjaci ističu da bi identifikacija aktivnih komponenti čaja i kafe mogla da otvori nove puteve primarne prevencije dijabetesa.
Dijabetes tipa 2 obično počinje posle 40. godine, bilo da organizam još uvek proizvodi insulin, ali u nedovoljnoj količini, bilo da proizvedeni insulin ne deluje na pravi način. Bolest se leči zdravom ishranom i povećanom fizičkom aktivnošću, a često su potrebni i medikamenti i insulin.

Autor: Tanjug
Sačuvana
   
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #139 poslato: Decembar 03, 2009, 11:52:37 posle podne »

 8) 8) 8)

dobro ukus,ali gde je tu kofein  ;D
ako nema kofeina,treba zabraniti koriscenje reci kafa  ;D
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #138 poslato: Decembar 03, 2009, 06:26:46 posle podne »

to je prilično popularno u svetu.. navodno ima kao ukus kafe ali je zdravije :)
Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #137 poslato: Decembar 02, 2009, 11:29:32 posle podne »

 8) 8) 8)


ja nisam  :)
ali je ocigledno da od kafe nema ni k  :)
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
Stranice: [1] 2 3 ... 11 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.081 sekundi sa 17 upita.