TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 360603 Teme od strane 24620 Članovi Poslednji član: Djela

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 07, 2020, 09:20:48 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Dekstroza  (Pročitano 4986 puta)
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #22 poslato: April 07, 2015, 06:10:21 pre podne »

Definitivno najčešće postavljeno pitanje na Forumu.  :-\
Čitajte ljudi malo...!!!
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9029


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #21 poslato: April 06, 2015, 08:48:08 posle podne »

Dali može dextroza i protein odjednom u isti šejker posle treninga

Naravno da može...

Bitna stavka je i količina dekstroze( glukoze) u pwm( obrok "neposredno" posle treninga)...dakle, 15-30 gr...

Pitanje je i zašto nam je dekstroza potrebna posle treninga? Zbog skoka insulina, jednog od najjačih anaboličkih hromona, koji će brzo-dostupne amino kiseline iz proteinskog suplementa usmeriti do ciljanih tkiva...pre svega do "gladnih mišića"...

Željeni efekat na insulin se postiže i sa "mini-dozom" od 15 gr dekstroze posle treninga...više nije bolje kada je dekstroza u pitanju...dakle, više dekstroze, veća verovatnoća za aktivaciju "adipocita"( masnih ćelija)...zato i kažemo, insulin je dobar sluga, ali zao gospodar!

Inače, postoje i alternative dekstrozi - voće bogato dekstrozom - suvo grožĂ°e i banana...15-30 gr dekstroze = 30-50 gr suvog grožĂ°a = 1 banana srednje veličine( dakle, eto i paralele po pitanju sadržaja dekstroze u voću..." natural izvori")  ;)
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 12003


« Odgovor #20 poslato: April 06, 2015, 05:42:36 posle podne »

Tako se i pije, sve zajedno u šejker ako imaš i kreatin da ubaciš 5g to ti je full kombinacija  :)
Sačuvana
bbahtijarevic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 126

« Odgovor #19 poslato: April 06, 2015, 05:11:20 posle podne »

Dali može dextroza i protein odjednom u isti šejker posle treninga
Sačuvana
MARKO DIMITRIJEVIC
DO YOU KNOW YOUR NUMBERS ?
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8654


www.dimitrijevicmarko.com

« Odgovor #18 poslato: Avgust 07, 2014, 06:36:46 posle podne »

A sta je bolje, da ova srednja molekulska tezina bude sto veca ili manja?
A sta bi preporucio za definiciju, vise dextroze ili malto? Ili bez?
Misic ne prepznaje definiciju i masu,on za svoj rad trazi energiju .Mozes raditi na misicnoj definiciji i koristiti dekstrozu,ali ukupan kalorijski unos mora biti u deficit,kako kroz ishranu tako kroz trening.
Sačuvana
P. Heath
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1967


NO PAIN - NO GAIN

« Odgovor #17 poslato: Avgust 07, 2014, 05:46:39 posle podne »

Bez.Eventualno maldodekstrin.
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #16 poslato: Avgust 07, 2014, 05:13:43 posle podne »

A sta je bolje, da ova srednja molekulska tezina bude sto veca ili manja?
A sta bi preporucio za definiciju, vise dextroze ili malto? Ili bez?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9029


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #15 poslato: Avgust 07, 2014, 03:29:56 posle podne »

Ali za kavlitetnu stvar vredi dati i vise...

"Svojstva, koja poseduje, a koja ga čine boljim od drugih su:
- Kratko vreme zadržavanja u želucu, čime se izbegava nepotrebno opterećenje ovog organa
- Njegov prolaz kroz želudac je za 80% brži u odnosu na njemu slične proizvode
- Korišćenjem njega ne preti opasnost od pojave dehidratacije
- ObezbeĂ°uje energiju na najbrži mogući način
- Pruža najkompletniju i najbržu dopunu glikogena
- Značajno je bolji od dekstroze , maltodekstrina i saharoze.
Srednja molekulska težina različitih ugljenih hidrata:
Skrob > 1,000.000
Vitargo® 500,000-700,000
Maltodekstrin 1,000-10,000
Dekstroza 180 "

http://www.pansport.rs/Oporavak-i-regeneracija/Ugljeni-hidrati/SN119-Vitargo.html
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11500


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #14 poslato: Avgust 07, 2014, 03:20:05 posle podne »

Vitargo je sjajan...  i Carb Slam koji smo nekada imali - ugljeni hidrati iz kukuruznog skroba.... problem jeste cena, koja je znatno viša od dekstroze...
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9029


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #13 poslato: Avgust 07, 2014, 03:15:35 posle podne »

Da,mesavina je popularna...ali sve zavisi od ciljeva...definicija ili masa...tj. restriktivan unos ugljenih hidrata ili ne...inace oba imaju visok glikemijski index,oko 100...e sad tu je i vitargo...

Ako je tu dextroza licno smatram da ja maltodextrin nepotreban...
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11500


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #12 poslato: Avgust 07, 2014, 03:08:53 posle podne »

Mnogi momci rade tako da mešaju  50 -50%  dekstrozu i maltodekstrin tako da imaš i brži i postepeni "priliv".

Da li si probao Isostar?  izotonik?  on je odlično osveženje u toku leta, a pogotovo posle napornih treninga
Sačuvana
*SHONE*
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 116

« Odgovor #11 poslato: Avgust 07, 2014, 03:05:53 posle podne »

Da li je posle treninga najbolje uzimati uz protein dekstrouz, maltrodextrin, njihovu kombinaciju ili nešto drugo?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9029


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #10 poslato: Avgust 07, 2014, 01:36:47 posle podne »

Dextroza brze ulazi u krv...jer za nju ti "varenje" prakticno nije ni potrebno...maltrodextrin se sastoji od dugih lanaca glukoze, treba mu vremena da se "svari" i postepeno oslobadja "energiju", za razliku od dextroze kod koje je to "skoro trenutno"...
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #9 poslato: Avgust 07, 2014, 12:30:12 posle podne »

Naravno dekstroza uz whey. A koji je po vama bolji izbor dekstroza ili maltodreksin, koja se brze apsorbuje?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9029


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #8 poslato: Avgust 07, 2014, 01:53:30 pre podne »

Inače, anaerobni prag je najveći intenzitet rada, pri kome još uvek postoji ravnoteža izmeĂ°u produkcije i eliminacije mlečne kiseline (laktata).
To je granica koja razdvaja aerobni od anaerobnog načina dobijanja energije.

Stvorena mlečna kiselina( produkt mišićnog rada) "oksidiše"( iskorišćava se u oksidativnoj fosforilaciji, aerobni metabolizam) ili se koristi za glukogenezu( proizvodnju glukoze) u neaktivnim mišićima, srcu i jetri.
Ako se samo malo poveća intenzitet ( preko anaerobnog praga) narušava se ravnoteža i dolazi do gomilanja mlečne kiseline u radnim mišićima.

Posle par minuta ćeš morati da prekineš sa trčanjem ili znatno da usporiš tempo.  ;)

Potrebe za kiseonikom su prevelike...i telo prelazi u anaerobnu zonu...ugljeni hidrati( glukoza) iz glikogena ( rezervni ugljeni hidrat tvog tela) bez prisustva kiseonika se ralazu do laktata, vode i CO2...


Nivo anaerobnog praga se menja sa nivoom utreniranosti...adaptacija na trening  ;D

A nalazi se kod rekreativaca na negde oko 80% od maksimalnog pulsa...a neka okvirna formula za maksimalni puls za muškarce:
FS max = 220 – godine starosti;


Čisto da razumeš Markov savet vezan za trčanje...i malo o metabolizmu glukoze  ;D
« Poslednja izmena: Avgust 07, 2014, 01:57:26 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.117 sekundi sa 18 upita.