TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398419 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 04:41:29 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Problem sa donjim ledjima  (Pročitano 5656 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Mart 20, 2015, 09:04:45 pre podne »

po svemu što si naveo - deluje mi da se u tvom slučaju radi o fasetnom sindromu - spondilozi (spinal facet syndrome) > povreda fasetnih zglobova kičmenog stuba...
Sačuvana
rosh9
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Mart 19, 2015, 01:06:35 posle podne »

Hvala na svemu, puno mi znaci sto mi pomazete :)
Tokom noci skoro da i nema bola, sem kada lezim u neprirodnim polozajima, obicno kada je kicma izvijena u nazad. Tokom mrtvih dizanja se trudim da pratim formu sa slike koju ste mi dali. Radim vezbe na kosoj klupi - hiperekstenzije, i prilikom mrtvog dizanja ledja izvijam skroz u nazad, do hiperekstenzije.
Video sam clanak za spondilolizu koji ste postavili, i od prilike se to uklapa u moj problem manje vise, sem toga da mene bole obe strane donjih ledja (iako desna mozda za nijansu vise) i sem toga da nisam skroz pozitivan za test spondilolize... Kada dignem nogu i savijem je u kolenu, i pri tom pokretu savijam ledja u nazad (test spondilolize), osecam vise neku neprijatnost i zatezanje nego bol, a prilikom savijanja ledja u nazad dok su mi obe noge na podu javlja se ostriji i jaci bol.

Idalje me ledja bole maltene isto kao i ranije, sa malim  varijacijama od dana do dana. Zanima me da li bih trebao da odradim neko snimanje, i ako da koje, da rasteretim sebe brige o mogucnosti postojanja vecih problema.

Ako je rec o spondilolizi ili necemu slicnom, sta bih trebao da radim da mi bude bolje, i za koliko da ocekujem napredak? Da li je spondiloliza ili neko drugo oboljenje na koje sumnjate opasno, i da li moze da ostavi neke trajne posledice?

Jos jednom hvala puno!
« Poslednja izmena: Mart 19, 2015, 01:12:22 posle podne od strane rosh9 » Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Mart 19, 2015, 10:48:39 pre podne »

možeš probati i govedji želatin

http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/govei-elatin-za-zdrave-zglobove.html
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Mart 19, 2015, 10:47:04 pre podne »

da li je prisutan bol tokom noći?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Mart 19, 2015, 10:34:01 pre podne »

da li vodiš računa o pravilnom položaju ledja (luk donjih ledja) pri vežbanju - posebno pri mrtvom dizanju, čučnjevima...?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Mart 19, 2015, 10:17:12 pre podne »

da li radiš inače ovu vežbu (ekstenzije ledja na kososj klupi)?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Mart 19, 2015, 10:14:48 pre podne »

pogledaj txt o bolu u ledjima
http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/uzroci-bola-u-ledjima.html

pogledaj txt o spondilolizi
http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/spondiloliza-uzrok-bola-u-leima.html
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Mart 19, 2015, 10:13:34 pre podne »

Spondiloliza predstavlja stres prelom zadnjeg dela kičmenog pršljena u slabinskom delu (lumbalni segment) spondililozakičmenog stuba. Prelom se dešava u delu pršljenskog luka ili zglobnih nastavaka pršljena – koji predstavljaju zadnji deo kičmenog pršljena.
Prednji deo pršljena je pršljensko telo, izmeĂ°u pršljenskih tela (koji su nanizani jedan na drugi) nalaze ze meĂ°upršljenski dsikusi (kao amortizeri pokreta kičmenog stuba). Prednji deo pršljena (telo i diskusi) obezbeĂ°uje stabilnost kičmeng stuba, što znači da prelom zadnjeg dela pršljena (spondiloliza) – ne utiče na stabilnost kičmenog stuba (!)
Stres prelom predstavlja prelom zamora – posledica ponavljanih istih pokreta, savijanja leĂ°a u nazad (hiperekstenzija kičmenog stuba).
Sportista se obično žali na:
- iznenadnu pojavu jednostranog oštrog bola u leĂ°ima (posebno u rizičnim sportovima)
- pojačanje bola savijanjem leĂ°a unazad, stajanjem, treningom
- bol može zračiti prema gluteusu
- smanjenje bola pri mirovanju
- često skraćena zadnja loža i izražen luk slabinske kičme

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Mart 19, 2015, 10:11:08 pre podne »

facet joint - zadnji medjupršljenski zglob, predstavlja male zglobove sa zadnje strane kičmenog stuba, sa obe strane. Ovi zglobovi trpe veliki mehanički stres pri savijanju kičmenog stuba u nazad, bočnom savijanju i pri torziji (uvrtanju) odnosno rotaciji kičmenog stuba. Takodje, skloni su degenerativnim promenama (oštećenje hrskavice, okoštavanje) sa starenjem. Dobro su inervisani malim nervnim grančicama, što dovodi do jakih bolova i velike napetosti slabinskih mišića u slučaju njihove povrede i oštećenja.

Spondiloza (spinal facet syndrome)
- osteoartritis pršljenova ili spondiloza predstavlja oštećenje na nivou malih pršljenskih zglobova (facet joint). Facet sindrom može biti posledica iznenadne povrede ili  hroničnog degenerativnog procesa (dugotrajnog napredujućeg oštećenja zgloba). Povreda ovih zglobova posledica je naglog pokreta kod zdravih, manje opterećujućeg pokreta ili prinudnog položaja kod osoba koje već imaju odranije oštećenje ovih zglobova. Karakteristika ovog sindroma je:
- bol u jednoj strani ledja
- bol na početku pokreta
- bol u sedećem položaju
- bol se pogoršava pri savijanju na bolnu stranu ili u nazad

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Mart 19, 2015, 10:04:42 pre podne »

- po tome što si naveo najverovatnije nije povreda po tipu diskus hernije /nema bola kojise spušta ispod ledja, nema pojačanja bola pri napinjanju, podizanje noge ne izaziva/pojačava bol...
- faset sindrom (povreda zadnjih medjupršljenskih zglobova ili spondiloza/spondiloliza (prelom zadnjeg luka pršljena) se manifestuje pojačanjem bola pri savijnju kičmenog stuba u nazad/napred...
Sačuvana
rosh9
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Mart 16, 2015, 09:49:33 posle podne »

Bas me cudi sto sam se sad povredio posto sam u prethodnih 2-3 meseca razgibanost doveo do zavidnog nivoa.. Lagano celim sakama dodirujem pod, nosem dodirujem koleno i malo ispod kolena... Radim istezanja mada ne ta sa ispravljenim nogama, pri tim istezanjima osecam slabiji bol i napetost u donjim ledjima, a radim privlacenje kolena glavi u lezecem polozaju, visim na sipci, i ostale vezbe tog tipa.
Ne osecam nikakav bol pri bocnom rotiranju, ni pri jednom pokretu ne osecam nikakav bol sve dok su mi ledja prava, bol se javlja samo savijanjem ledja u napred i nazad. Danas sam radio trening za grudi,ramena i jedino su me bolela ledja dok sam tegove dizao sa poda i kacio ih na sipku... Inace mogu i da skacem, i da radim cucnjeve, bas sve bez bola sem savijanja ledja... Eto jos par dana je proslo od mog zadnjeg posta na ovu temu, i ne vidi se neki veliki napredak. Moram priznati da me za nijansu manje bole, ali ni izbliza nije kako sam se nadao da ce biti. 
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Mart 15, 2015, 10:52:44 posle podne »

da li se možeš spustit prstima ruku do poda sa pravim kolenima?
(koliko fali cm od vrhova prstiju do poda?)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Mart 15, 2015, 10:51:53 posle podne »

da li radiš istezanje ledja?

da li boli rotacija trupa u stranu/pretklon bočno?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Mart 15, 2015, 10:49:55 posle podne »

ne bi trebalo da se radi o diskus herniji / radi se o lumbalnom sindromu (ili je istegnuće mišića ili faset sindrom...)
Sačuvana
rosh9
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Mart 13, 2015, 10:32:08 pre podne »

Evo proslo je vec nedelju dana od tog treninga na kom sam se povredio a mene i dalje bole ledja.. Moram priznati da mi se cini da me za nijansu manje bole nego ranije ali nije doslo do nekog specijalnog napretka...
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.122 sekundi sa 17 upita.