TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398429 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 03:43:59 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povreda kolena  (Pročitano 19494 puta)
Dusan_75
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Jul 13, 2015, 09:53:35 pre podne »

Pedja, hvala za detaljne odgovore, sad imam neku osnovu od koje mogu poceti.
Ostaje da cekam kontrolu kod ortopeda i da vidim sta ce mi on reci.Posle 21 dan u gipsu, pored atrofije misica, koleno ce sigurno biti ukoceno i necu ga moci saviti. Ustvari, ono sto me najvise zanima je sam proces zarastanja ligamenta, kao i koliko cu smeti da ga opterecujem u pocetku.Stake nisam koristio, zadrzao sam oslonac na levu nogu, ali sam kretanje sveo na minimum i oslonac uglavnom prebacio na zdravo, desno koleno.Ne osecam neke bolove u kolenu, ponekad samo pri slucajnom brzem pokretu osetim taj unutrasnji deo kolena, verovatno mesto gde je ligament ostecen.Obzirom da vise nisam klinac verovatno i za zarastanje treba vise vremena  ;D
Inace, zaboravio sam pomenuti da sam ovu levu nogu devne '86 lomio na skijanju.Potkolenicna kost se 'rascvetala', pa sam imao operaciju, nosio sipku i srafove, pa posle ponovo operacija, da taj metal izvade napolje...ehhh ::) :) Ali posle toga sam skijao i dalje, doduse nisam vise ludovao kao pre, ali nikad nisam imao neke smetnje.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Jul 13, 2015, 08:56:50 pre podne »

pročitajte txtove koje sam vam napisao...
za sada imobilizacija...
posle tri nedelje - fizikalna terapija dolazi u obzir + program vežbi za sportsku rehabilitaciju kolena (sa naglaskom na jačanju kvadricepsa!) - program možete dobiti ovde na forumu - možemo zajedno proći kroz program sportske rehabilitacije, koji bi trebalo da traje 3 nedelje...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Jul 13, 2015, 08:52:03 pre podne »

Povreda je verovatno posledica preopterećenja kolena - prvo je bilo posle fudbala gde je zbog slabosti mišića i relativnog viška težine (uslovno 5kg viška - idealni standardi) - došlo je do povećanja tečnosti u zglobu kolena (koliko razumem na tom fudbalu nije bilo značajne povrede kolena), kao i valgus preopterećenja kolena (zbog slabosti kvadricepsa i rotatora kuka)
- zbog bola i otoka kolena došlo je do poremećaja propriocepcije (nesvesna kontrola pokreta) i do povrede unutrašnjeg bočnog ligamenta kolena (LCM povreda - valgus stres/koleno pobegne unutra)
... u suštini uzrok je slabost mišića kvadricepsa koji je glavni stabilizator kolena
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Jul 13, 2015, 08:44:14 pre podne »

Od čega zavisi stabilnost kolena?
Zglob kolena predstavlja zglob po tipu šarke, zbog čega spada u grupu manje pokretnih zglobova. U zglobu kolena se obavljaju pokreti savijanja (fleksije) i opružanja (ekstenzije), a pri savijenom kolenu moguća je i spoljašnja i unutrašnja rotacija.

Stabilizatori kolena se dele na pasivne (ligamenti kolena i meniskusi) i aktivne (mišići kolena)
Pasivni stabilizatori kolena:
- Kolateralni ligamenti (unutrašnji MCL i spoljašnji LCL) nalaze se na bočnim stranama kolenog zgloba i stabilizuju zglob kolena u bočnim pravcima (valgus i varus sila)
- Ukršteni ligamenti (prednji ACL i zadnji PCL) nalaze se u unutrašnosti kolena, imaju funciju da stabilizuju koleno pri pokretima promene pravca. Ukršteni ligamenti sprečavaju klizanje kolena u pravcu napred – nazad potkolenice u odnosu na natkolenicu
- Meniskusi (medijalni i lateralni) – smanjuju kontakt izmedju butne kosti (femur) i koleno_meniskuspotkolenice (tibijalnog platoa). Meniskusi predstavljaju hrskavičave strukture, koje se nalaze u zglobu kolena izmedju zglobnih površina kosti natkolenice (femura) i potkolenice (tibije). Postoje dva meniskusa - medijalni (sa unutašnje strane kolena) i lateralni (sa spoljašnje strane kolena). Meniskusi su u obliku polumeseca i imaju prednji i zadnji rog. Uloga meniskusa pri pokretima kolenog zgloba je amortizacija mehaničkih sila u kolenom zglobu. Pri pokretima kolena sila opterećenja u kolenom zglobu rasporedjuje se preko meniskusa na široj površini kosti potkolenice.
Aktivni stabilizatori kolena:
- opružači (ekstenzori) kolena – mišić kvadriceps
- pregibači (fleksori) kolena – zadnja loža buta: mišić biceps femoris, semitendinosus i semimemebranosus
- primicači (aduktori) noge – veliki, dugi i kratki primicač, mišić gracilis
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Jul 13, 2015, 08:38:11 pre podne »

Kako ojačati stabilnost kolena?
Za stabilnost kolena najvažnija je snaga kvadricepsa, posebno medijalnog vastusa. Svojom kontrakcijom ovaj mišić direktno kontroliše pokrete kolena. Snaga i fleksibilnost mišića rotatora kuka je takodje važna. Rotatori zgloba kuka kontrolišu pokrete butne kosti, a preko nje utiču na pravilan položaj kolena. Ne treba zanemariti ni ulogu stopala u pokretima u zglobu kolena. Stopalo predstavlja oslonac noge na podlozi, a promena položaja stopala menja položaj struktura u zglobu kolena i kuka. Izražena pronacija (uvrtanje) stopala dovodi do nepravilnog kretanja zgloba kolena.

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Jul 13, 2015, 08:32:20 pre podne »

Tretman povrede LCM
Šta sportista treba da uradi?
- Primena R.I.C.E. (Rest, Ice, Compression, Elevation) protokola na koleno
- Prekid treninga
- Elastična bandaža kolena
- Uraditi pregled kod sportskog lekara!
Lečenje povrede LCM
- RICE protokol
- Primena elastične bandaže ili gipsane imobilizacije (kod kompletnih kidanja ligamenta)
- Aspiracija krvi iz zgloba kod jačih otoka (krv u zglobu)
- Primena sportske masaže za ubrzanje zarastanja – isključivo kod školovanog iskusnog sportskog fizioterapeuta!
- Primena fizikalne terapije – ultrazvuk, magnet, laser....
- Program rehabilitacije
- Operacija nestabilnih povreda
Sa pravovremenim javljanjem sportiste lekaru, postavljanjem tačne dijagnoze i pravilnom rehabilitacijom – rezultati lečenja ove povrede su odlični. Funkcija medijalnog kolateralnog ligamenta je od velikog značaja za pravilno funkcionisanje kolena i kretanje celog tela, upravo jer ovaj ligament obezbeĂ°uje stabilnost kolena. Bez pravilne funkcije LCM, aktivnosti kao što je trčanje, promena pravca kretanja, doskok i sl. postaju veoma otežane sa osećajem da koleno pri promenanma pravca hoće da "prošeta". Zbog ovoga je važno pri svakoj povredi i bolu u kolenu javiti se sportskom lekaru!!!

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Jul 13, 2015, 08:28:49 pre podne »

Koji su znaci povrede LCM?
1) istegnuće ligamenta – umereni bol sa unutrašnje strane kolena, bez izraženog otoka, podliva, koleno je stabilno. Bol se pojačava na pritisak.
2) parcijalno kidanje ligamenta – prisutan je bol koji se pojačava pri pokretu, prisutan je manji otok u predelu ligamenta, koleno je stabilno.
3) kompletno kidanje ligamenta – jak bol, hod je značajno otežan, prisutan je izraženiji otok i podliv sa unutrašnje kolena, koleno je nestabilno!!!

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Jul 13, 2015, 08:17:27 pre podne »

Medijalni kolateralni ligament (LCM) povezuje unutrašnju stranu donjeg dela butne kosti sa unutrašnjom stranom gornjeg dela kosti potkolenice. Ovaj ligament daje unutrašnju stabilnost kolena, tj. sprečava otvaranje kolena sa medijalne (unutrašnje) strane.
Povreda ligamenta najčešće nastaje kada se dobije udarac sa spoljašnje strane kolena (klizeći start u fudbalu) ili pri doskoku na unutrašnju stranu stopala. Oba mehanizma otvaraju koleno sa unutrašnje strane i dovode do istezanja ligamenta.
U zavisnosti od jačine istezanja, moguća su tri stepena povrede ligamenta:
- Istegnuće (nema prekida vlakana ili je ispod 10%)
- Parcijalno kidanje ligamenta (pokidano oko 50% vlkana)
- Kompletno kidanje ligamenta (potpuni prekid ligamenta)
Povreda ovog ligamenta, kod težih slučajeva, može biti udružena sa povredom medijalnog meniskusa ili prednjeg ukrštenog ligamenata kolena.

« Poslednja izmena: Jul 13, 2015, 08:20:25 pre podne od strane Ognjen Pedja Tutorov » Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Jul 13, 2015, 08:13:36 pre podne »

Dijagnoza je bila "S83.4 - Distorsio et distensio ligamenti genus collateralis (fibularis) (tibialis)".Stavljena mi je longeta i kontrola za 8 dana.Na kontroli skinuta longeta,nisam osecao neke bolove,doktor uradi par testova i na poslednjem,kada mi je ispruzenu nogu naglo pomerio u stranu zaboli me jako u tom povredjenom kolenu,a videlo se da koleno 'radi'. Stavljen gips,za 21 dan kontrola, uz dijagnozu: "Dg Distensio gen. I. sin. Amplituda pokreta bez ogranicenja, eksterzioni aparat uredan.Prisutno medijalno otvaranje na stres testu.Lachmann se otezano evaluira".
Moje pitanje je sta da ocekujem nakon skidanja gipsa, koliki uopste treba da povreda zaceli i da se vratim nekim normalnim aktivnostima? Napominjem da se sportom bavim iskljucivo rekreativno.
gips je postavljen zbog sumnje na povredu unutrašnjeg bočnog ligamenta kolena (kolateralni medijalni ligament kolena LCM). gips se nosi 3 nedelje, a razlog nošenja gipsa je imobilizacija kolena u cilju zarastanja povredjenog ligamenta...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Jul 13, 2015, 08:07:14 pre podne »

da li radiš istezanja mišića nogu - zadnje lože i kvadricepsa?
Sačuvana
Dusan_75
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Jul 11, 2015, 03:37:20 posle podne »

Visok sam 185 cm,tezina oko 82 kg, imam 39 godina.Kvadricepsi su bili jaci, nisam aktivno trenirao ali sam bar 4 puta nedeljno isao na trcanje/voznja bicikla 3-5 km,u kombinaciji sa intenzivnim planinskim pesacenjem kad god se ukaze prilika.Uz to sam na poslu fizicko aktivan, ukljucujuci i nosenje razlicitog tereta od 10-25 kg.Sad su isici naravno poprilicno atrofirali, tako da se pitam kako ce da nose i mene samog i ujedno stabilisu osteceno koleno  :o :-\
Ako se dobro secam, prvi bolovi su bili sa unutrasnje strane kolena, otprilike celom duzinom zgloba, skroz prema casici, a koleno je bilo umereno oteceno.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Jul 11, 2015, 02:49:16 posle podne »

da li znaš gde je tačno bio bol posle fudbala, kad te probudio bol - sa unutrašnje strane kolena ili...?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Jul 11, 2015, 02:48:35 posle podne »

da li su mišići nogu (kvadriceps) - jači (hipertrofisani) ili slabi?
da li si u treningu ili je to vikend sport (kad stigneš - retko i malo/ponekad)?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Jul 11, 2015, 02:46:56 posle podne »

koliko si visok?
koliko si težak?
koliko imaš godina?
Sačuvana
Dusan_75
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Jul 11, 2015, 07:20:56 pre podne »

Pozdrav.
Nikada nisam imao neku povredu kolena.Povremeno cujem 'krckanje' u kolenima ,recimo ujutro dok se protezem, ali to je bilo bez ikakvih bolova.
Te noci, posle povrede koju ne znam ni kako sam zadobio, bolelo me je uglavnom celo levo koleno,ali najvise sa unutrasnje strane.Nestabilnost nisam odmah osetio jer sam jedva i stao na noge to jutro, a verovatno je prva greska sto nisam odmah stavio led i mirovao.Umesto toga, stavio sam oblogu od Gaveza u kombinaciji sa steznim zavojem i, obzirom da je bio vikend, radio kojekakve sitnice oko kuce.Secam se da mi je velik problem bio silazak ili penjanje uz stepenice.Uglavnom,posle nekoliko dana bol se malo smirio, ali je koleno jos bilo oteceno, pa sam skinuo stezni zavoj i krenuo po gradu, a odjednom mi je leva noga,tj. koleno jedostavno izgubilo oslonac i propalo, uz intenzivan bol, ponovo sa unutrasnje leve strane kolena, duz celog zgloba.Osecao sam kao da je nesto 'preskocilo', pa se posle vratilo na mesto, otprilike kao da mi je nesto kliznulo duz unutrasnje strane kolena i samim tim sa odmah osetio bol i izgubio oslonac.To propadanje sam osetio jos nekoliko puta,pa sam ponovo stavio stezni zavoj i mogao koliko-toliko normalnije hodati. Moglo bi se reci da sam tvrdoglav, na svoju stetu ocigledno  :D
Znam da su sve povrede, kao i oporavak individualne, ali me zanima koliko ce u ovom slucaju sam gips pomoci, pogotovo sto su misici vec sigurno dosta atrofirali, ne utice li to dodatno na nestabilnost kolena, pogotovo kad se gips skine, pa kolena izgubi tu dodatnu sigurnost?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.084 sekundi sa 17 upita.