TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399865 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 17, 2025, 04:01:36 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Pomoc oko proteina . Hitno !  (Pročitano 4872 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #8 poslato: Septembar 14, 2015, 09:05:19 posle podne »

Citat
...mada to i nije sport, vec umetnost...

a ja mislio da ne sme to ovde da se kaže  ;D

Hmm jeste malo skuplji mada sedam sati zvuči idealno. Već duže vreme uz večernju porciju koristim albuminski sir od surutke. Subotička mlekara ga naziva urda. Obzirom da u zadnje vreme sve češće nestaje na policama, šta misliš o tzv sitnom siru? U raznim krajevima ga različito zovu. Ovde kod mene je poznat kao gruda, ili sitan sir za gibanicu! Otprilike urda na 100g ide 12g P, 4-7g M, i oko 3-4 UH, pa da li bi taj "sitan sir" bio dobra zamena? Gledajući i ulogu koju ima i night pro...

Kao i uvek obratiti pažnju na procenat mlečne masti, kao i eventualni "dodatak" soli...

Skoro sam za večeru imao na meniju http://www.somboled.rs/sr/proizvodi/president/sitan-sir

Tako da opet naglašavam suplementi su korisni, poželjni, ali nisu jedini način za unos dovoljne količne proteina visoke biološke vrednosti...ishrana, pa sve ostalo...

Obično mi je na meniju( poslednji obrok pred počinak)... http://www.somboled.rs/sr/proizvodi/president/domaci-mladi-sir

Da, znam, ispašće kao reklama...ali mi odgovara i po ukusu i po sastavu...
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Septembar 14, 2015, 01:50:53 posle podne »

Citat
Your daily protein needs depend on your health and activity level. Women should consume 46 grams of protein daily, and men need 56 grams, as long as they’re not involved in athletic activities. For power and endurance athletes, protein recommendations range from 84 grams to 119 grams daily for men and 66 grams to 94 grams for women, according to the Academy of Nutrition and Dietetics. If you’re trying to build muscles, you’ll stimulate 24-hour muscle protein synthesis by consuming your protein at several meals throughout the day, reports a study in the “Journal of Nutrition” in June 2014.

Lepo. I ovde u oči pada da je za hipertrofiju u bb akcenat na kontinuitet dostavljanja proteina tokom celog dana, a ne na one veće vrednosti preko 1.5-2g.
Citat
maximal protein intake of
144 to 168 g/d.
. Bolje osrednja količina u mnogo obroka, nego u dva tri obroka nagruvati namirnice.

Ovaj prvi izvor, iznenadilo me je da je čak i isolat casein bolje apsorbovan nego free amino acid. Ne mogu da naĂ°em suplement casein isolat na pansportu dal' ga ima u ponudi...

Profesionalni BB nikada nije podrazumevao umerenost ni po kom pitanju...cesto "guranje" svog tela do krajnjih granica...razne manipulacije koje svojim kumulativnim efektima ostavljaju posledice...neki ga nazivaju i sportom krajnosti...mada to i nije sport, vec umetnost...  ;D

Po pitanju brzine apsorpcije, pre bih se odlucio za izolat proteina surutke, a da ne pricamo o hidrolizatima proteina surutke koji su nenadmasivi po tom pitanju...u sustini, upotrebna vrednost kazeina bi trebala da se odnosi bas na tu produzenu apsorpciju( idealno za nocni period)...ako zelis brzinu hidrolizat/izolat whey je svakako bolje resenje

Inace, vezano za suplemente solo kazeina u nasoj ponudi, tu je Night Pro...mix kalcijum kazeinata i micelarnog kazeina...

Doduse kalcijum kazeinat ima najmanje stepen obrade,  dok je micelarni kazein bolja solucija...

Micelarni kazein je jedini oblik kazeina koji se otpusta sedam sati i optimalno snabdeva telo amino kiselinama u duzem periodu, idealno tokom noci i uvek kad ste vise sati bez obroka. Medjutim, micelarni kazein je izuzetno skup i zato ga vecina firmi u svojim proizvodima mesa sa kazeinatom koji je jeftiniji ali i manjeg kvaliteta...

http://www.pansport.rs/Proteini/Proteini-iz-drugih-izvora/SN676-Pro-Long.html

« Poslednja izmena: Septembar 14, 2015, 01:53:34 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #6 poslato: Septembar 14, 2015, 11:56:35 pre podne »

Pozdrav , zelim da uzmem neki protein , pa me interesuje vase misljenje , Power Protein ili 100% Whey Protein (plavi) . Ili ako nijedan od ova dva , koji bi mi preporucili?

Pila sam i jedan i drugi.  Scitec ima malo višu cenu, u pitanju je protein surutke, dok je Power Protein mešavina više vrsta proteina (surutka, kazein, goveĂ°i protein) i povoljniji je.

Scitec je najbolji za uzimanje posle treninga, brzo se apsorbuje, lako se vari. Ako ti je to cilj onda uzmi Scitec.

Power protein takoĂ°e možeš uzimati posle treninga, mada je po mom mišljenju pogodniji za uzimanje u toku dana (izmeĂ°u obroka) ili čak pre spavanja jer sadrži više vrsta proteina.  Meni je malo "teži" ali kao poseban obrok mi veoma prija.

Što se ukusa tiče, nema greške ni sa jednim. Power protein možeš naći u ukusima čokolada lešnik ili jagoda bela čokolada. Oba su super!

Scitec možeš naći u ukusima čokolada, vanila, jagoda, tiramisu. Scitec je već odavno poznat po fenomenalnim ukusima!
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Septembar 14, 2015, 10:32:48 pre podne »

Citat
Treći to prikazuju po satu, jer se ne apsorbuje sve odjednom. Ovo su grami proteina koje apsorbuje u sat vremena odrasli muškarac težine oko 70 kg:

Sirova jaja cela: 1.3

Kuvano jaje: 2.8

Proteini graška: 3.4

Proteini iz mleka: 3.5

Izolat sojinih proteina: 3.9

Izolat kazeina: 6.1

Izolat surutke: 8-10

Jesi li mislio na ukupnu mešavinu svih odjednom pa parcijalna apsorpcija ili pojedinačna konzumacija? I još bitnije pitanje, jel' se apsorpcija po satu povećava ako se uzima veća količina (grama) od ovih prikazanih?

U pitanju je pojedinacna konzumacija "svakog od navedenih vrsta proteina"...a naravno zavisno od vrste i kolicine uneteog proteina, ali obicno "po uzorku" kolicina nije prelazila 35 gr proteina( kolicina proteina u "prosecnom obroku")...

Detaljnije o poreklu infomacija...

http://alrindustries.com/pdf/A-Review-of-Issues-of-Dietary-Protein-Intake-in-Humans.pdf

Aj da dodam zapravo šta je tu mene zaintrigiralo. Pošto je ovo neki prosek 3-7g/h, to je za 24h tu negde standardnih, najčešće pominjanih 1,5-2g/kg telesne mase. Dugo sam ovog mišljenja da se preko ovoga teško ide, kod nas običnih, pa me zanima na koju foru profi bb uzimaju i do 3.5g/kg? Hidrolizat protein ili dodatni drugi digestivni enzimi kroz razne suplemente?

Razni su oblici manipulacija u smislu povecanog unosa...od digestivnih enzima..veceg broja obroka...naravno "ekstremne zlopupotrebe" proteinskih suplemenata, amino kiselina...

A tu je i naravno posezanje za nekim nedozvoljenim sredstvima koja mogu doprineti svrsishodnijem "efektu ishrane"...ali to je ipak njihova briga...

P.S.

Korisno stivo... http://www.livestrong.com/article/487366-how-many-grams-of-protein-can-body-absorb-in-one-sitting/
« Poslednja izmena: Septembar 14, 2015, 10:45:36 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Septembar 13, 2015, 05:08:30 posle podne »

Pozdrav , zelim da uzmem neki protein , pa me interesuje vase misljenje , Power Protein ili 100% Whey Protein (plavi) . Ili ako nijedan od ova dva , koji bi mi preporucili?

Slažem se sa Stefanom i sa Dušanom...

Ali bi trebalo da budeš upoznat sa razlikama u sastavu ova dva proteina...

100% Whey Protein (plavi) je WPC, tj. whey protein koncentrat, tehnologijom dobijanja koncentrata otklanja se veći deo mlečne masti i šećera iz surutke. Procenat proteina u WPC je 65-85% zavisno od proizvoĂ°ača. Najčešće procenat proteina u koncentratu ne prelazi 80%, dok ostale "procente" čine masti i šećeri. ( u slučaju "plavog" je oko 70% )

Inače, WPC se "duže apsorbuje" od izolata i hidrolizata whey...ali i on je "brži" po pitanju apsorpcije od proteinskih mešavina...

Power protein spada u kategoriju proteinskih mešavina - sastoji se od whey protein koncentrata( WPC), mlečnog proteina( kazein), izolata goveĂ°eg proteina, kao i peptida glutamina...

Proteinske mešavine sadrže više vrsta proteina čime se postiže efekat produženog delovanja, tj. dobijamo mešavinu proteina brze i produžene apsorpcije, može poslužiti kao zamena obroka( uz složene hidrate i zdrave masti)...moj predlog ubaciš u blender 100 gr ovesnih pahujica, oko 300 ml vode, merica ipo power proteina, izblendaš, uz to šaka kikirikija( pečen, neslan) i eto brzog obroka...

Npr. Whey protein( izolat, hidrolizat, eventualno WPC) je najpogodniji izvor za uzimanje nakon treninga i u jutarnjem periodu kada je telu potrebno da se hitno nadoknade amino kiseline, ali izmeĂ°u obroka je pametno da se ova apsorpcija malo odloži i da amino kiseline postepeno pristužu u krv hraneći tako naše mišiće u dužem periodu...

Ako uporedimo WPC, tj. 100% Whey protein od Scitec Nutrition i Power protein...razlika je u "dužini dejstva" u korist Power proteina...

Dakle , postoji razlika u upotrebnoj vrednosti, u zavisnosti od brzine...

Ali, opet, ako nemaš dovoljno proteina iz ishrane, proteinski suplementi neće ostvaiti željeni efekat...

Preporuka za čitanje...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/proteini-u-ishrani-istine-i-zablude.html

« Poslednja izmena: Septembar 13, 2015, 05:30:07 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Septembar 13, 2015, 07:23:22 pre podne »

Ako ćeš piti samo posle treninga onda  100% Whey Protein , a ako planiraš dva ili više puta u toku dana onda Power Protein :)
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #2 poslato: Septembar 13, 2015, 02:10:10 pre podne »

Najjeftiniji Whey protein.
Sačuvana
joeybing
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Septembar 13, 2015, 02:05:16 pre podne »

Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.312 sekundi sa 18 upita.