TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398429 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 10:48:04 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Bol u desnom rucnom zglobu  (Pročitano 4554 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: Novembar 21, 2015, 07:43:11 posle podne »

ovo je ortoza za ručni zglob, koju ćeš koristit pri povratku u teretanu, a možeš je nabaviti odmah da rasteretiš ručni zglob (!)
- ortozu bi skidao da primenjuješ terapiju led+lioton gel
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Novembar 21, 2015, 07:29:16 posle podne »

- ovo je pokret savijanja šake pri kom iskače ganglion - šaku treba da držiš u neutralnom položaju (pod 1)
- pod 2 - polako ojačaš mišiće podlaktica (prvo gumica/loptica), ne sme sa bučicama u početku (zbog savijanja šake)
- pod 3 - povratak u teretanu može i sa ortozom za ručni zglob (da izbegavaš savijanje u ručnom zglobu)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Novembar 21, 2015, 07:17:05 posle podne »

ovo su vežbe sa lopticom (sundjer/pena) -  15-20 ponavljanja, 3 serije, 2x na dan
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Novembar 21, 2015, 07:13:19 posle podne »

možeš pojačati sa 2-3 gumice
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Novembar 21, 2015, 07:10:47 posle podne »

ovo su vežbe sa gumicama - širenje gumice prstima 15-20 ponavljanja, 3 serije, 2x na dan
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Novembar 21, 2015, 07:05:34 posle podne »

- prvo treba da se smire bolovi prekidom opterećenja šake (prekid teretane privremeno)
- lokalno led 5min izmasirati kružnim pokretima/posle leda utrljati lioton gel 3x na dan ponoviti
- vežbe gumice/loptice 2x na dan
- izbegavati savijanje/opružanje šake dok se ne smire bolovi (i narednih 1-2 meseca) - savijanje šake izaziva nastanak gangliona
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Novembar 21, 2015, 07:01:31 posle podne »

ovo je preporuka za lečenje tvoje povrede
- prekid opterećenja šake 2-3 nedelje (dok ima bolova)
- jačanje mišića podlaktice (fleksora, ekstenzora – vežbe sa lopticom/gumicom, bučice pregibi, opružanja, rotacije)
- izbegavati pokrete hiperekstenzije/hiperfleksije u ručnom zglobu (npr sklek u neutrolnom položaju)
- držati šaku što više u neutralnom položaju pri izvodjenju vežbi u teretani!!!
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Novembar 21, 2015, 06:58:08 posle podne »

ovo je tvoja dijagnoza - odnosno povreda koja postoji kod tebe
radi se o ganglionu ručja
(Dg: Gangliona reg. dorsalis art. radiocarpalis)
Ganglion je potkožno izbočenje ili oteklina veličine od nekoliko milimetara do 2cm, reĂ°e veće. Najčešće se javlja na nadlanici u području ručnog zgloba. Na prstima je uglavnom sa bočne strane, reĂ°e sa zadnje (može da se javi na stopalu, još reĂ°e na drugoj lokaciji).

Ganglioni (higromi) predstavljaju čvrste kvržice u predelu tetive ili kapsule zgloba. Ispunjeni su želatinoznim sadržajem , koji su u uskom kontaktu s kapsulom zgloba, tetivom ili tetivnim omotačem. Kad su u kontaktu sa zglobom, postoji komunikacija izmeĂ°u zgloba i gangliona – što je uzrok protoka zglobne tečnosti iz zgloba u cistu i punjenje i oticanje gangliona koji se ne može spontano isprazniti.
Ganglion je u kontaktu sa zglobom ili tetivnim omotačem i ispunjen je želatinoznim sadržajem. Okrugao je, oštro ograničen od okoline, jasno izdiže kožu koja se pokreće preko njega. Može da se pojavi od jednom ili postepeno tokom par meseci.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Novembar 21, 2015, 06:56:29 posle podne »

jesi pročitao šta sam ti napisao - o ganglionu šake?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Novembar 21, 2015, 06:54:16 posle podne »

sa palcem nemaš problema?
nije bilo povreda palca?
Sačuvana
Laxon
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Novembar 18, 2015, 06:15:55 posle podne »

Evo snimka
Sačuvana
Laxon
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Novembar 18, 2015, 09:28:42 pre podne »

Ja sam pre 3 dana bio kod ortobeda snimio sam zglob, dao sam krv i kako kaze doktor sve je u redu nije mi nista. Poslali su me fizijatriju tamo mi je doktorka takodje rekla da na zglobu nema nista ali mene i dalje boli i imam neku izraslinu. Prepisala mi je doktorka da mazem gel protiv bolova ali ne pomaze. Stvarno ne znam sta da radim, da li da idem na neku privatnu kliniku, sta da radim??
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Novembar 17, 2015, 11:37:59 posle podne »

Prevencija nastanka gangliona šake
- jačanje mišića podlaktice (fleksora, ekstenzora – vežbe sa lopticom/gumicom, bučice pregibi, opružanja, rotacije)
- izbegavati pokrete hiperekstenzije/hiperfleksije u ručnom zglobu (npr sklek u neutrolnom položaju)
- držati šaku što više u neutralnom položaju pri izvodjenju vežbi u teretani!!!
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Novembar 17, 2015, 11:17:02 posle podne »

Lečenje gangliona
Ganglioni slabo reaguju na klasičnu fizikalnu terapiju. Ponekad se dešava da spontano puknu i nestanu. Indikacije za lečenje su bolovi, parestezije (trnci) u šaci, smanjena pokretljivost zgloba, ali i estetski momenat.
Neoperativno lečenje

Savremena metoda lečenja podrazumeva punkciju ciste sa uklanjanjem želatinoznog sadržaja, te primenu elastičnoga kompresivnog zavoja 7 dana. Posle prve punkcije se javlja ponovo ganglion u 80 posto slučajeva, izvode se ponovljene punkcije. Nakon tri, četiri tretmana, postiže se izečenje kod 80 posto sportista. Nakon punkcije, preporučuje se postavljanje imobilizacije ( do tri nedelje). Nakon punkcije gangliona u obzir dolazi i ubrizgavanje kortikosteroida.
Operativno lečenje

Operativno lečenje rezervisano je za bolesnike kod kojih konzervativni pristup nije doneo rezultate. Potrebno je da se ganglion odstrani u celosti. Da bi se to izvelo, operativni zahvat treba da izvede iskusan stručnjak, s obzirom da je reč o šaci koja je izuzetno složen mehanizam. Posle operacije se postavlja imobilizacija zgloba pet do sedam dana, a posle se rade vežbe za podlakticu...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Novembar 17, 2015, 06:20:14 posle podne »

Kako prepoznati ganglion?
Najčešći simptom je vidljiva, oštro ograničena loptica veličine do 2cm (nalik na koštanu tvorevinu – neki je smatraju za ’’divlju kost’’) u području ručnog zgloba. Sportista oseća bol, smanjenje pokretljivosti zgloba i smanjenje snage u šaci. TakoĂ°er, mogu pritiskati živce (nervus medianus i nervus ulnaris) sa trnjenjem u prstima ruke, a kad su smeštene sa unutrašnje strane ručnog zgloba, mogu pritiskati ulnarnu i radijalnu arteriju.
Osim izbočenja koje zabrine bolesnika, može da postoji bol čija jačina varira od pacijenta do pacijenta - kod ljudi koji u svom poslu neprekidno koriste šake bol može da bude znatan. U zavisnosti od veličine gangliona i svakodnevne funkcije, pokretljivost i funkcionisanje šake mogu da budu ograničeni što je poseban problem kod nekih profesija...
Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.131 sekundi sa 17 upita.