TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 360603 Teme od strane 24620 Članovi Poslednji član: Djela

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 07, 2020, 09:08:35 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Anketa
Pitanje: Koliko dodatne soli unosite dnevno?
U skladu sa preporukama do 5 gr dnevno - 2 (16.7%)
Ne dosoljavam hranu - 6 (50%)
Ne vodim racunama o tome, dosoljavam hranu, volim slano - 2 (16.7%)
Ma to su samo zablude - 0 (0%)
Koristim kalijumovu so - 2 (16.7%)
Ukupno glasova: 10

Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Da li preterujete sa unosom kuhinjske soli?  (Pročitano 3101 puta)
Nenad Glisovic
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 412


« Odgovor #19 poslato: Novembar 26, 2015, 03:15:29 posle podne »

Naravno,ja radim tako sto 10dana pred takmicenje maksimalno povecavam unos soli(ne merim,jednostavno presolim sve sto jedem),unosim vodu i do 10l dnevno,poslednja nedelja i dalje isti unos vode i soli samo su UH na nuli. Dva dana pred takmicenje smanjujem vodu na nekih 2l,izbacujem sav natrijum iz ishrane i krecem sa punjenjem UH,dan pred takmicenje voda na 1l i na sam dan takmicenja samo pomalo pijuckam vodu uz hidrate da bi se formirao potrebni glikogen u misicima jer bez dovoljno vode nemoguce je puniti misice glikogenom.Takodje na dan takmicenja u yavisnosti od forme ubacujem proste UH i pratim formu iz sata u sat, jedino merilo mi je ogledalo i prema tome pojacavam ili smanjujem punjenje..
Sačuvana
Nenad Glisovic
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9029


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #18 poslato: Novembar 26, 2015, 01:46:06 pre podne »

Nenade, ako nije problem možeš li sa nama podeliti neke od pretakmičarskih manipulacija vezanih za unos vode i soli?

Čisto da bi naši forumaši videli sa kakvim se naporima "bore" profesionalni takmičari u toku priprema...

Koristiš li kalijumovu so? Neki od takmičara često pominju i loše titriranje elektrolita i neprijatne grčeve kao posledicu istog...
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20570


Pansport
« Odgovor #17 poslato: Novembar 25, 2015, 04:39:12 posle podne »

Više moja nego njena...
;D

Verujem da je i ona podosta srećna što ne mora da kuva.  ;D
Sačuvana
Nenad Glisovic
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 412


« Odgovor #16 poslato: Novembar 25, 2015, 03:19:04 posle podne »

Nikada ne mesrim kolicine soli cak ni pred takmicenje jednostavno dosoljavam po ukusu i nema nikakvih problema,cak sta vise odgovara mi veci unos soli i vode zbog inace niskog pritiska a i pumpa tokom treninga mnoogo bolja : )
Sačuvana
Nenad Glisovic
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #15 poslato: Novembar 25, 2015, 01:37:29 posle podne »

Rekao bih da je tu obostrana sreća. ;D :D
Više moja nego njena...
;D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9029


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #14 poslato: Novembar 25, 2015, 01:49:52 pre podne »

Ja u pwm u poslednje vreme dodam kesicu-dve kalijumove soli( KCl) i mogu reći da su grčevi izazvani mazohističkim treninzima drastično manje izraženi( uz bananu, kao natural izvor kalijuma)...

A i eksperimetišem sa magnezijum-glicinatom( uzimanje posle obroka)...
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20570


Pansport
« Odgovor #13 poslato: Novembar 24, 2015, 10:16:52 posle podne »

Rekao bih da je tu obostrana sreća. ;D :D
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #12 poslato: Novembar 24, 2015, 09:00:16 posle podne »

Dok nisam pazio na ishranu, pakovanje od 350g mi je više od godinu dana trajalo.
:D
Vegetu još kao mali nisam voleo.
Od kako mi je Monika onomad preporučila himalajsku so, još uvek je koristim (to isto pakovanje); dok je ženi himalajska so neslana, pa ona spuca bar kilu soli godišnje.
Sva sreća pa ne kuva ona...
;D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9029


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #11 poslato: Novembar 19, 2015, 12:46:25 pre podne »

Iskreno...smatram da je priča oko Himalajske soli prenaduvana...najobičniji senzacionalizam na delu...za sada nema nijedne relevatne naučne studije koja potvrĂ°uje "efikasnost" iste...

Ali je svakako bolja alternativa u odnosu na "rafinisanu jodiranu so" koju imamo na našim trpezama...mada, opet nema nijedne komparativne studije koja potvrĂ°uje prednosti Himalajske soli u odnosu na "rafinisanu so"...osim na nivou "logičnih" pretpostavki...

Inače, šta je zapravo Himalajska so? Halit, mineral koji je polazna tačka u dobijanju "kuhinjske soli" koju imamo na svojim trpezama( naravno, izvori istog, tj. lokacije su različite  :D )...ali ako pričamo o udelu natrijuma...opet, oprez potreban...

Mada u spektru pomenutih minerala, tj. 84 minerala u sastavu ove soli, tu su i radijum, uranijum i polonijum...koji su radioaktivni...ali u minimalnim količinama da bi bili " fatalno opasni"...
« Poslednja izmena: Novembar 19, 2015, 12:52:36 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20570


Pansport
« Odgovor #10 poslato: Novembar 18, 2015, 06:04:32 posle podne »

Redovno koristim so. Ne preterujem, ali volim da je iole slankasto. Inače, koristim Himalajsku.

Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9029


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #9 poslato: Novembar 18, 2015, 11:40:33 pre podne »

Ja koristim kalijumovu ili kombinovanu so. Vegetu koristim samo za svinjske odreske u malim količinama jer mi je tako najukusnije.

Kalijumova so...odlican izbor...

Podsetimo se ukratko o benefitima kalijuma za nase telo...

Kalijum je glavni katjon (pozitivno naelektrisan elektrolit) i preovladava unutar ćelije, dok je natrijum elektrolit koji se nalazi pretežno van ćelije. Obzirom na svoju koncetraciju i položaj kalijum ima veoma značajnu ulogu u metabolizmu vode, ali  i drugih procesa u organizmu. Njegov nivo u plazmi kreće se izmeĂ°u 3,8 i 4,7 mmol/L, a u ćelijama oko 150 mmol/L. Preko 90% kalijuma izlučuje se mokraćom, ostatak se eliminiše preko stolice, a bubrezi su glavni organ koji održava nivo kalijuma. Ljudsko telo zahteva konstantno snabdevanje kalijumom za normalno funkcionisanje nervnih i mišićnih ćelija, u prvom redu ćelija srčanog mišića i creva, metabolizam glukoze, a pored toga, kalijum ima važnu ulogu kod alergijskih stanja, detoksikacije organizma, prenosa nervnih impulsa, rasta ćelije.

Ishrana bogata kalijumom podrazumeva nemasno meso (piletina), losos, cerealije (pšenica, ovas, lan), povrće (naročito paradajz), mleko – jogurt, semenke suncokreta, voće (grejpfrut , banana, avokado, narandža, urma, smokva, breskva, orah, kajija), morski plodovi.
 
Izbalansirana ishrana osnovni je izvor kalijuma za normalno funkcionisanje organizma. Većina ljudi NE unosi dovoljno kalijuma putem ishrane meĂ°utim, i samom termičkom obradom hrane gubi se do 50% kalijuma pa na to treba obratiti pažnju. TakoĂ°e, kod starijih ljudi, zbog smanjenog izlučivanja tečnosti iz organizma postoji opasnost od povišenih vrednosti. Na drugoj strani, zapadnjački način ishrane koji podrazumeva prekomerni unos kuhinjske soli pojačava potrebe za uzimanjem kalijuma.

Neke studije pokazuju povezanost izmeĂ°u smanjenog unosa kalijuma ishranom i povećanog krvnog pritiska, a prema nekim podacima povećan unos kalijuma može povoljno uticati na povišeni pritisak. Na taj način ostvaruje se pozitivan efekat na kardiovaskularno zdravlje. Kada se vrednosti kalijuma snize ispod kritičnih, može doći do vitalnog ugrožavanja zbog poremećaja u srčanom radu. Podaci nekih studija govore u prolog tome da ljudi u čijoj ishrani je zastupljen kalijum u velikim količinama imaju smanjen rizik za razvoj moždanog udara. Mada, u ovom slučaju nema dokaza da suplementi kalijuma imaju isti efekat. Osobe koje pate od zapaljenskih bolesti creva - Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, često imaju nizak nivo kalijuma zbog nemogućnosti potpune apsorpcije hranljivih materija u crevima.

Ozbiljan nedostatak kalijuma u organizmu može nastati kod dugotrajnog korišćenja kortikosteroida, diuretika i laksativa, kao i posle strogih, nepravilnih i nestručnih dijeta.


Inace, jedan od velikih problema sa kalijumovom soli( KCl) je i moguca iritacija digestivnog trakta...tako da kalijumovu so uvek uzimati uz obrok...

Vecina nas pominje i kalijum kao borac protiv grceva...

I da...svi paze na natrijum, a pažnju bi trebalo obratiti i na kalijum...Preporuka za dnevni unos kalijuma su oko 2000 mg i 4700 mg kalijuma...

Inace 1 gr kalijumove soli( KCl) ima oko 500 mg kalijuma...

A ako cemo o sadrzaju kalijuma u namirnicama...

 http://www.drugs.com/cg/potassium-content-of-foods-list.html

https://www.umassmed.edu/uploadedfiles/SourcesDietaryPotassium.pdf

Kalijum, moj najbolji drug  ;)
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #8 poslato: Novembar 18, 2015, 07:19:29 pre podne »

Ja koristim kalijumovu ili kombinovanu so. Vegetu koristim samo za svinjske odreske u malim količinama jer mi je tako najukusnije.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9029


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #7 poslato: Novembar 18, 2015, 04:16:06 pre podne »

O ukusima ne treba raspravljati...  ;)

Obično dok neko u porodici ne "nagrabusi"( zdravstveno), neke loše navike u ishrani, poput dosoljavanja( tj. presoljavanja hrane) se ne menjaju...

Kada nama koji smo navikli na "neslanu hranu", daju te svoje "unikum slane" specijalitete, nastaju "kuršlusi"...

I dalje, "boj bijem" sa mojom bakom, koja u svoje 84. godine, "obožava slano"...čak i kada joj se spremi, sve "zdravo", bez dodate soli, krenu one namćaroste kritike - "dete, ne mogu da jedem ovo, ovo je živo neslano, daj posoli ovo"...

Eh...loše navike u ishrani...

A kada sam jednom pokušao da je privolim da uzme kuvani prinač sa šargarepom i piletinom, komentar - "daj, bre dete, ovo je bljutavo, neću da umrem gladna i željna ukusne hrane"...eh..."nutrtivne kamikaze"...  ;D

Kamo lepe sreće da tu ima sušenog voća. Sve sami veštački imitatori ukusa.

Nigde ne dosoljavam, moj najveći izvor NaCl je sir.

Zanimljivo je da nikad nisam uspeo, da kad mi neko drugi sprema hranu, da tu osobu ubedim da mi ne soli. Nema te sile. Znate ono, nemoj, ne stavljam, ne volim so.... ma džabe. Spremam sam kad god stignem, ali kad se ručak-večera na gotovo već spremi, bio bih idiot da zbog soli opet jedem ovsene. To je već uvreda za kuvara. Čudna je ta psihologija žena :)

Razumem te u potpunosti...žena je uvek u pravu...makar ona bila supruga, devojka, baka, majka, sestra..."ćuti tu i jedi šta je Bog dao"...  ;D

P.S. U vegeti ima i tragova povrća...ali moramo biti "politički korektni"  :D
« Poslednja izmena: Novembar 18, 2015, 04:18:12 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9029


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #6 poslato: Novembar 17, 2015, 10:49:11 posle podne »

Vegeta...uh...

Najkraće moguće...

Osim raznih začina, kao i sušenog povrća, u Vegeti se nalaze i velika količina soli – preko 50% – kao i aditivi, odnosno pojačivači ukusa.

Kad smo kod pojačivača ukusa, pomenimo i dominaciju MSG u vegeti – pojačivač ukusa i zamena za so...

Malo o MSG...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/msg-sintetiki-ukus-ukus-poraza.html

Ali i ovde važi pravilo - "razlika izmeĂ°u leka i otrova je doza"...zato bez preterivanja...
Sačuvana
leevu
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 603


« Odgovor #5 poslato: Novembar 17, 2015, 10:19:57 posle podne »

So u malim jako malim kolicinama koristim ali zato vegetu razbijam...pretpostavljam jos gora stvar od sloli?
i ja vegetim, ali ono fazon kontam da je sve u granicama normale kod mene to, jer ono msm da ukupno nema sve ni 5 g
Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 5.752 sekundi sa 20 upita.