TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 362320 Teme od strane 24669 Članovi Poslednji član: JovanaIt

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 05, 2020, 05:55:48 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Da li je neko imao nuspojave posle konzumiranja soje ili sojinog proteina?  (Pročitano 3311 puta)
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9155


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #18 poslato: Januar 25, 2016, 02:57:25 pre podne »

Spanać, NO NO!!!

Evo i zašto...imaš u "vegan svetu" mnogo boljih izvora  Fe od spanaća...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/popajeva-najvea-zabluda-spana.html

Omega-3 uzimaj uz obrok...i tako će biti manje negativnih ispoljavanja...mada zavisi i od proizvoĂ°ača i oblika ulja koje se dodaje...MEG-3 ulje...a dodatak npr. limunovog ulja mogu olakšati tu vrstu tegoba...

http://www.pansport.rs/Esencijalne-masne-kiseline/NI107-Omega-3-Fish-Oil-1000-mg.html
Sačuvana
Mercurial
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 46


« Odgovor #17 poslato: Januar 25, 2016, 02:21:59 pre podne »

Jesam, odradio sam pre 3 meseca, sve je bilo uredno... Vitamin B12 uzimam, gvožĂ°e unosim preko spanaća koji često konzumiram, omega 3 iz ribljeg izvora sam konzumirao ranije, ali sam imao problema sa želudcem, više puta sam se vraćao i pokušavao, uvek isto, čak i odgovor tela je bio vrlo negativan...
Da, naravno, i u području biljnih proizvoda postoje razne vrste problema...
Isčitaću sve članke koje ste mi preporučili kada budem imao vremena, hvala na informacijama i sve najbolje.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9155


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #16 poslato: Januar 25, 2016, 02:02:24 pre podne »

Hm...ajmo da to formulišemo ovako...nije bitno samo odvojiti omega-3 i omega-6 po obrocima, već ih koliko je to moguće dovesti u što bolje odnose( u pogledu ukupnog dnevnog unosa)...idealno, omega-3 / omega-6 = 1:1...

Spirulina ima dobar odnos o3/ o6...ali...trebalo bi razmisliti i o količini istih, tj. i o ceni same spiruline...

Pošto nisi "zadrt" u interpretaciji veganizma( bez uvrede), moja preporuka će biti da ubaciš i neke obavezne suplemente...tipa kreatina( što si već učinio), karnozina( beta-alanina), taurina, omega-3( fish oil), vitamina B12...pa i gvožĂ°a...

Jedan lep suplement... http://www.pansport.rs/Aminokiseline/Aminokiselinske-smese/SN1111-Super-Natural.html

Jedan moj članak u kom sam se potrudio da budem koliko-toliko neutralan ... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/rat-i-mir-mesojedi-vs-vegani.html

Jesi li skorije odradio lab. pregled krvi i urina?

P.S: nekada vegani zaborave da su i biljke deo istog ekosistema sa životinjama i da su nekada i one prva karika u lancu "zagaĂ°enja"...npr. alge i živa...GMO soja...organska proizvodnja kao spas za nas  :D

I još samo ovo... http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/afere-u-svetu-ishrane-i-suplementacije-zloin-i-kazna.html
« Poslednja izmena: Januar 25, 2016, 02:13:30 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Mercurial
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 46


« Odgovor #15 poslato: Januar 25, 2016, 01:23:36 pre podne »

hahaha :D
Da, upoznat sam s tim mehanizmom i znam da je neefikasno sprovodjenje ALA u EPA i DHA, zato i pokušavam da rasporedim obroke sa puno omega 6 daleko od obroka kada konzumiram laneno brašno i molim se :D Tako da, ALGE! Ne znam da li i spirulina ima EPA I DHA?

Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9155


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #14 poslato: Januar 25, 2016, 01:12:11 pre podne »

Ali ajmo onda zemljače, balans...ako ćemo po logici kontaminacije svega...daj i da ne udišemo ovaj zagaĂ°eni vazduh...  ;)

Sveti balans...dakle, nije moja poenta u isključivosti, već u preporuci da je balans neophodan, nema idealnog proteina, ali krajnosti nisu rešenje...sve u svemu, ako uspeha ima, drago mi je ako je tako...ali svi ti alternativni mehanizmi za "nastanak"( unos) esencijalnih amino kiselina nisu dovoljni do isprate povećane potrebe za istim...ipak je redovan trening takvo stanje...ali sad, iskustvo "u veganizmu" može da učini svoje, ali do koje mere i sa kakvim suplementima...

Ne zaboravi da u namirnicima biljnog porekla dominira omega-6 - žitarice, a tu si omega-9 - jezgrasti plodovi i sl...a kada pričamo o omega-3...veruj mi da je u pitanju "zabluda"...

Dakle, grupu nutritivno značajnih omega-3 čine, α-linolenska kiselina (ALA), eikozapentanoična kiselina (EPA), i dokozaheksanoična kiselina (DHA), sve su polinezasićene.

Da pojasnim, vrlo je važno znati da DHA i EPA postoje samo i jedino u hrani životinjskog porekla( riba, riblje ulje)!

Jedino ALA postoji i u biljnoj hrani, a šampion u količini ALA je laneno ulje( hladno ceĂ°eno).

Zašto baš uvek poentiramo u preporukama na DHA i EPA?

Bitan enzim u celoj priči je d6-desaturaza...koji u telu od ALA (alfa linolenske kiseline) stvara aktivne oblike omega-3 tj. EPA (eikozapentanoična kiselina) i DHA (dokozaheksanoična kiselina)...

Ali opet problem i kada je tu ALA, a to je dominacija omega-6 masnih kiselina u ishrani koje onemogućavaju da od ALA nastanu "aktivni oblici" omega-3 , tj. DHA i EPA...jednostavno i ono malo raspoloživog enzima mehanizmom kompeticije ode na omega-6 masne kiseline i nastanak proupalne arahidonske kiseline...

Dakle, više omega-6 = više proupalne arahidonske kiseline = doprinos "globalnom zapaljenju" našeg tela…više omega-6 masnih kiselina = manje slobodnog enzima za stvaranje EPA i DHA iz ALA.

Uvek ono ali, koje sreću dodatno kvari, tu je i još jedan problem oko "obrade ALA"...

Sisari ne mogu da sintetišu omega-3 masne kiseline, ali imaju i ograničenu sposobnost formiranja (ograničenje aktivnosti, tj. količine dostupnog enzima) dugolančanih omega-3 masnih kiselina EPA i DHA iz ALA( biljni oblik omega-3)....zato je unos EPA I DHA jako bitan, jer naše telo nije najefikasnije u "obradi ALA"...

Ranije su najbolji izvori omega-3 masnih kiselina bili riba, meso, jaja – sve su to bili prirodni i tradicionalni izvori omega-3 masnih kiselina, dok su životinje pasle i živele u prirodi. I onda se sve promenilo...danas su, na žalost,nasigurniji izvor omega-3 postale jedino kapsule ribljeg ulja, standardizovane na sadržaj DHA i EPA...jer je sav taj način uzgoja životinja osiromašio iste sadržajem omega-3, tako da suplementacija postaje neminovnost!

Balans iznad svega...
« Poslednja izmena: Januar 25, 2016, 01:20:12 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Mercurial
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 46


« Odgovor #13 poslato: Januar 25, 2016, 01:02:48 pre podne »

Pozdrav Sasha,
trenirao sam otprilike istom učestalošću kao i sada i davao velike pare na kante proteina surutke bez ikakvih rezultata. Kada sam poceo da taj novac ulazem u raznovrsnu vegansku ishranu, poceo sam da primecujem napredak. Doduse, ne mogu da tvrdim da taj napredak ne bi bio jos veci da sam koristio jos dodatno pored toga proteine surutke... I da, ja nisam vegan, ali recimo da mi 90-95% kalorija dolazi direktno iz veganskog izvora. tokom godinu dana sam, kao što sam već napisao dole, dodao 14kg, i to uglavnom jer sam inkorporirao veliku količinu ovasa u ishrani... Mogu da kažem da to nije 14 kg mišića, jer to je i za ljude na steroidima preterano za jednu godinu, ali mislim da se nisam previse udaljio od procenta masti koji sam imao pre godinu dana. Planiram za jedno par meseci da krenem ozbiljno da treniram, da krenem u teretanu :D, pošto sam počeo da gubim opcije za dalji napredak na šipkama, a trenirao bih za olimpijsko dizanje tegova. Možeš da pogledaš na internetu veganskog strongmena Patrika Baboumiana sa par svetskih rekorda, ili Alekseja Vojvodu, šampiona u obaranju ruku i od skoro u bob sledu.

Slaviša,
da slažem se da su svarljiviji, ali ovo je moje skromno mišljenje iz iskustva, da se ponekad aspekt bioavivabilnosti precenjuje i da hormonski odgovor igra najvazniju ulogu u iskoristivosti proteina. U idealnim slučajevima, slažem se da su životinjski proteini potentniji od veganskih, ali mislim da razlika u sintezi amino kiselina ne bi trebala da bude velika pod uslovom da su uneseni izvori lepo izbalansirani, što uključuje i leucin koga ima dosta u soji, semenima, raznim orasima, pa cak i raznim vrstama pasulja, iako se svakako ne može uporediti sa izvorima životinjskog porekla.
Daleko sam od toga da smatram da je soja nekakav savršeni izvor proteina, a običnih članaka na internetu od raznih blogera ima sa obe strane medalje. Savršeno se slažem sa radom koji si citirao sa ncbi.com o većoj anaboličnosti proteina životinjskog porekla, ali to nije neka drastična razlika ako se uporedi sa nekim ko zna šta radi pri veganskoj ishrani.
TakoĂ°e, zanimljiv je rad Ugoleva Alexandra o mikroflori koja sama proizvodi esencijalne amino kiseline za ljudsko iskorišćavanje, ne znam da li ste upoznati sa tim.
Omega-3, da alge... u svakom slučaju omega-3 ima i u soji, a još više u semenu lana, iako se mora konzumirati smrvljeno radi apsorpcije.

Miladine, za sad sam prdež free :D
Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1486

« Odgovor #12 poslato: Januar 24, 2016, 08:15:10 posle podne »

Od soje se puno prdi  ;D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9155


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #11 poslato: Januar 24, 2016, 08:03:29 posle podne »

Kad smo kod soje...još "lepih stvari" na tu temu...

http://www.strengthsensei.com/soy-still-is-for-dorks/

http://www.strengthsensei.com/why-soy-milk-is-a-con-job/

http://www.strengthsensei.com/animal-protein-cigarettes-and-more-nutrition-confusion/

P.S. a šta ćemo sa leucinom?



« Poslednja izmena: Januar 24, 2016, 08:05:20 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9155


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #10 poslato: Januar 24, 2016, 07:53:03 posle podne »

Najveći Božiji dar ljudima je sloboda izbora...tako i radimo....to da li smo sugraĂ°ani, kako smo politički opredeljeni, to nije poenta priče, kao i to da li smo izučavali logiku kao predmet na studjama, jer kad ne sagledavamo sliku iz svih aspekata nećemo moći ni da donesemo valjan zaključak...amino kiseline imaju više potencijalnih aspekata svoje upotrebne vrednosti, neke dolaze i do glikoneogeneze, i kako bi bile iskorišćene te a.k. da se naš dragi "protein" u procesu varenja ne rastavi na svoje sastavne elemente...itd....itd...a kad smo kod toga...animalni proteini su ipak svraljiviji...hm?

Smatra se da sve amino kiseline stižu do tzv. amino kiselinskog pool-a, gde je bitna ne samo količina unetih amino kiselina, već i odnosi, pogotovu izmeĂ°u unetih esencijalnih amino kiselina, kada se ti odnosi "usklade" na pravi način, eto i svrshodne sinteze tkivnih proteina - poenta priče oko proteina visoke biološke vrednosti...da li smo sigurni da ćemo imati idealnu komplementarnost, tj odnose esencijalnih amino kiselina unošenjem biljnih proteina po obroku ili u dnevnim obrocima?!

Izvinajavam se ako sam zvučao oštro, ali mi se čini da je u prvom planu postavke "humanizacija odnosa prema hrani"( životnjama) i ekonomski aspekt, a ne realna upotrebna vrednost nekog izvora proteina...a šta ćemo sa izvorima omega-3? Hmmm...? Nori alge?

http://anthonycolpo.com/forks-over-knives-the-latest-vegan-nonsense-dissected-debunked-and-destroyed/

http://www.nutribodyprotein.com/protein-types.php

http://www.gnolls.org/1444/does-meat-rot-in-your-colon-no-what-does-beans-grains-and-vegetables/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26224750

Dakle, balans, a ne isključivanje jedinih ili drugih...i animalni i biljni izvori proteina i neće biti nikakvih problema...ali da nam u prvom planu budu pacifističke stavke i sušta ekonomija...ne slažem se sa tim...


Sačuvana
sasha 123
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 53

« Odgovor #9 poslato: Januar 24, 2016, 06:57:01 posle podne »

Hajd da te pitam jeste off ali nema veze :D
Koliko dugo si vegan? jer si trenirao pre nego što si postao vegan  i jer bi mogao da napišeš neke utiske nakon prelaska u vegane sa aspekta treninga, recimo sta se desilo sa snagom, energijom...?
Ne aludiram na ništa loše, samo me zanima, jer ne znam nikog lično ko je vegan i bavi se sportom. Znam dosta vegetarijanaca koji treniraju i sve je super, ali to je opet druga priča...
Sačuvana
sasha 123
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 53

« Odgovor #8 poslato: Januar 24, 2016, 06:42:24 posle podne »

Pozdrav Mercurial, mislim da ovde generalno nećeš dobiti neko lepo mišljenje o soji, a takoĂ°e verujem da je jako mali broj ljudi na ovom forumu probao da konzumira soju neko duže vreme jer ona baš i nije omiljena u BB krugovima....da neširim priču.
Sačuvana
Mercurial
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 46


« Odgovor #7 poslato: Januar 24, 2016, 06:15:00 posle podne »

Kao što sam rekao, nije mi bila namera da o ovome govorim, samo sam želeo da nadjem ljude koji su imali nuspojave posle konzumiranja soje.
Sve što sam naveo nije subjektivno interpretirano, već citirano direktno iz naučnih radova koje sam linkovao... Kao što sam rekao, ne mislim da zdravo odgajeni životinjski proizvodi mogu da dovedu do bolesti, smatram čak da mogu da budu jako dobri jer ima dosta bitnih, kako makro, tako i mikronutrijenata, što nijedan ostrašćeni vegan ne bi rekao. Takodje sam diplomirani filozof (imao sam 2 godine logiku na fakultetu) i dobro znam sve logičke greške i ne koristim se njima da bih naveo druge ljude da misle kao i ja. Zaista nema potrebe da predstavljate ovo što sam napisao kao pokušaj obmanjivanja, posebno jer ste doktor, moj sugraĂ°anin i koliko znam nacionalista na pravi način.
Što se tiče komplementarnosti proteina, zaista nisam čitao ozbiljne članake o tome, bilo bi lepo da mi pružite neki link ka tim studijama koje su nejasne povodom komplementarnosti. Kako se na kraju krajeva proteini razgraĂ°uju u amino kiseline u digestivnom traktu (uključujući tu i kompletne proteine, jer ne znam ni jednu studiju da kompletan protein direktno ide u mišiće pre razgradnje) ne vidim u čemu bi problem bio pri sintezi amino kiselina u mišićima kasnije...  
Pozdrav
« Poslednja izmena: Januar 24, 2016, 06:16:48 posle podne od strane Mercurial » Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 9155


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #6 poslato: Januar 24, 2016, 05:35:11 posle podne »

Sve u svemu, da ne dužimo nepotrebno priču...ovaj stav isključivosti i zamene teza nije logičan, niti će ti doneti željeni učinak, ali naravno vidim da ima dosta subjektivnih interpretacija i ostrašćenosti...

Kvalitetna, raznovrsna i izbalansirana ishrana su osnove zdrave ishrane...ali svako bira svoj put...

Biljni proteini su većinom nekompletni i niže biološke vrednosti( soja), osim časnih izuzetaka poput kinoe npr., a i nema jasnih "naučno potvrĂ°enih dokaza" o uspešnosti teze o komplementarnosti proteina...ali svako ima pravo na svoje mišljenje i sprovoĂ°enje istog u delo...



Sačuvana
Mercurial
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 46


« Odgovor #5 poslato: Januar 24, 2016, 01:05:56 posle podne »

Ima više razloga:
1. Etički- Smanjenje patnje i puštanje životinja da žive u svojoj prirodnoj okolini
2. Bioetički- neodrživa je potražnja za mesom koja stvara niz problema na globalnom nivou:
a) za 51% emisije GHG-a je odgovorna industrija mesa: http://www.worldwatch.org/files/pdf/Livestock%20and%20Climate%20Change.pdf
b) seča šuma zarad održavanja stoke, posebno u Brazilu http://www.fao.org/docrep/ARTICLE/WFC/XII/0568-B1.HTM
c) pumpanje životinja antibioticima kako bi uopste mogle da prezive i da budu izvezene za konsumpciju je dovelo do pojave rezistentne bakterije na sve vrste poznatih antibiotika koja je već prenela taj gen na E- coli i mnoge druge bakterije, i postoje slučajevi gde su ljudi zaraženi u Danskoj, Kanadi... http://www.forbes.com/sites/judystone/2015/12/10/new-superbug-resistant-to-all-antibiotics-linked-to-imported-meat/#4bc831d34925
3. Ekonomski- Trenutno ne znam cifre, ali kalorijska potrošnja da bi se dobila jedna odrasla krava prevazilazi barem desetostruko kalorijsku vrednost te krave, plus tone vode koja se troši za pojenje.
Proteini iz pasulja ili soje su mnogo jeftiniji gledano po kg od proteina surutke, mleka ili mesa.
4. Zdravstveni- Iako ne smatram da je meso ili svaki životinjski proizvod po sebi štetan po ljudsko zdravlje, ipak zbog načina na koji se trenutno uzgajaju životinje, pametno je izbegavati. TakoĂ°e, nema ničega u mesu što se ne može naći u biljnim proizvodima, osim vitamina B12, koji se ipak ne sintetiše u životinji, već ga proizvode anaerobne bakterije, koje se pretežno nalaze u zemlji, prirodnoj vodi, kao i već u našim želudcima. TakoĂ°e, može se reći da nema i kreatina, ali danas imamo sintetički kreatin, tako da se može i tako nabaviti...

Nadam se da nisam smorio :) Nije mi namera uopšte bila ovo da pišem, ali eto možda neko izvuče nešto iz ovoga...
Sačuvana
Mercurial
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 46


« Odgovor #4 poslato: Januar 24, 2016, 11:36:31 pre podne »

Pozdrav Dr. Slavisa,
jedno vreme sam razmisljao o tome da koristim izolat proteina soje, medjutim kada sam naisao na ovaj TVP (tj. TSP), koji ima 50g proteina za 25 dinara, nekako mi je bilo mnogo ekonomicnije... Proverio sam u medjuvremenu tu kompaniju, ona koristi  genetski nemodifikovanu soju...
Evo kako moj tipicni dan izgleda:
Dorucak: 200g ovasa ili ovsenih pahuljica, 2 banane, oko 30g suvog grozdja ili urmi, ponekad dodam malo mleka (bilo sojinog bilo obicnog), ali uglavnom na vodu.
Rucak: 200g pirinca, od skoro tvp od 50-75g (oko 25-35g proteina)[pre toga sam ubacivao oko 100g pasulja], 30g susama, malo tar tar sosa, jer ukus, moram priznati, nije bas najsjajniji :)
Posle treninga [treniram svaki drugi ili treci dan]: Isto kao za dorucak + 50-75g tvp i malo kakao praha + kreatin (od pre 2 meseca)
Vecera: raznovrsni nuts (orah, badem, 1 brazilski orah, kikiriki) i laneno brasno.
Pored svega ovoga konzumiram cesto i pastu, paradajz sos (domaci), svakodnevno salate prokelj, zelenu salatu, kelj (kada nadjem), rotkvice, crni luka, karfiol, brokoli (ne sve u jednom danu, ali mesam).
Cilj mi je da unesem 3000-3500 kalorija dnevno, a o makronutrijentima ne razmisljam previse, ali se vidi da su UH dominantni, otprilike 380 UH, 120 P, 55 M, danima kada ne vezbam. Meso i zivotinjske proiyvode ne jedem gotovo uopste, kao sto kazem, osim kada idem u goste, ili kuci kod mojih :)
Hm, sto se tice soje, ona je od retkih biljaka koje zapravo poseduju kompletan protein, tj. protein koji sadrzi sve esencijalne amino kiseline potrebne ljudskom telu, uz kinou, ali ja sam bio godinu dana skoro bez kompletnog proteina pa sam imao progres, tako da mislim da je kompletnost precenjena, kao i bioavivabilnost, osim ako nije bas jako niska.
Navescu par clanaka koje sam ja prostudirao pre nego sto sam krenuo da konzumiram soju:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224 O uticaju soje na nivo slobodnog testosterona kod muskaraca
http://www.clinsci.org/content/100/6/613 fitoestrogeni i uticaj na reproduktivnu moc muskaraca
http://www.e-spenjournal.org/article/S1751-4991%2809%2900067-5/abstract uticaj sojinog proteina na hormon rasta s obzirom na to sta se predominantno unosilo uz njega, UH ili masti
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053869 uloga fitata i osteoporoza (ovo sam istrazivao jos od kad sam krenuo sirovi ovas da konzumiram, do sada bih trebao da budem bez kostiju i u nedostatku mnogih minerala od toliko fitata :D)
« Poslednja izmena: Januar 24, 2016, 11:41:27 pre podne od strane Mercurial » Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.089 sekundi sa 18 upita.