TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399869 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 17, 2025, 08:43:47 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Razlika izmedju kreatina i beta alanina  (Pročitano 6839 puta)
Miki2497
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Maj 19, 2016, 12:15:46 pre podne »

Pokusacu da sklopim nedeljni plan ishrane,na osnovu clanaka ovde i u tekstoteci,pa se javljam za komentar,hvala puno jos jednom,pozdrav :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #17 poslato: Maj 18, 2016, 11:53:35 posle podne »

Za početak pročisti ishranu od svih nepravilnosti, pre svega u odabiru namirnica...

Već pomenuto potrebno "predznanje" o nutritivnoj vrednosti namirnica iskoristi u svoju korist...veštom manipulacijom u unosu hidrata, dok je naravno unos proteina i zdravih masti na zavidnom( "potrebnom") nivou...

Naravno bitna je i dobra formulacija, kao i tajming obroka...( vrati se na već podeljene članke o planu ishrane)

Što se tiče samog procesa...malo više informacija o tome...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najee-greke-u-fazi-rada-na-skidanju-masnih-naslaga.html

Sačuvana
Miki2497
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Maj 18, 2016, 02:55:06 posle podne »

Svakako cu procitati sve to,ali bih na kraju imao jos jedno pitanje u vezi plana ishrane,naime visok sam 174cm i imam 74kg,neki bi rekli savrsena tezina,ali imam vidnog sala na stomaku i kukovima,tzv. "slauf",e sada napravio bih takav plan da imam dovoljno energije tokom treninga,ali sa druge strane takav da ujedno i smrsam,jer citao sam da uz kardio trening i trening opterecenja,moram da imam i odredjeni kalorijski deficit tokom dana kako bih smrsao. Tako da moje pitanje na kraju glasi,kakav to plan ishrane treba biti kako bih u isto vreme smrsao i bio produktivan na treningu u teretani,ne ocekujem naravno ceo plan ishrane,nego neke savete i smernice,kako bih sam uspeo da ga sastavim,hvala unapred
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Maj 18, 2016, 01:40:43 posle podne »

Da ne bih otvarao novu temu,pitacu ovde sve sto me zanima,sto se tice ishrane gledam da unesem sto vise proteina,dorucak belanca,tunejvine,rucak i vecera belo meso,uz neko mahunasto povrce i izmedju za uzinu sejk sa bananama i neki orasi,cini mi se da su brazilski tako nesto. Od suplemenata za sad ne uzimam nista,svakako sam planirao protein da bih ishranu doveo na zavidan nivo,a u vezi treninga sam mislio kombinovati kofein i beta alanin za pocetak,kasnije bih dodao mesavinu kre alkalyn i beta alanina,i neki vitaminski kompleks,to mi je neki plan sto se tice suplemanta na duze staze

Nije sve u proteinima, jer se nece iskoristiti svrsishodno ako nismo iste uneli u dobroj proporciji sa ugljenim hidratima i mastima...

Sto se tice pomenutih sejkova, dodas u njih proteinski suplement? Ili...?

Moj savet u svrhu zamene obroka - mozes uzeti proteinsku mesavinu( mix izvora proteina brze i postepene apsorpcije), npr. Power protein, dodaj ovsene pahuljice( bananu bih kao izvor prostih hidrata cuvao za pwm - obrok  neposredno posle treninga) + jezgraste plodove...

Btw...proteinski suplement ti nije potreban da bi ishranu doveo na zavidan nivo...vec je isti dodatak "zavidnom nivou" ishrane da bi bila jos "zavidinija"..dakle, akcenat na ishranu, a suplementi su ipak samo dodat osnovi...

Korisno stivo za citanje...

O planu ishrane...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/plan-ishrane-za-poetnike.html

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/kako-napraviti-plan-ishrane.html

O "prinicipima mase"...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najee-greke-u-radu-na-poveanju-miine-mase.html

Sačuvana
Miki2497
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Maj 18, 2016, 12:57:52 pre podne »

Zanima me sad da li bih trebao da menjam plan treninga,jer me je ovo do sada fino radilo,uvek osetim malu upalu i vidim da ima efekta,mozda da ubacim jos noge jedan dan,a i vecina njih u teretani radi ovim planom,ali opet,sigurno vi iskusniji znate bolje,tako da cu prihvatiti svaki savet :)
Sačuvana
leevu
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Maj 18, 2016, 12:41:30 pre podne »

Iskorak, hack cucanj, a za zadnju lozu, zadnji sut, sedeci sut, rumunsko mrtvo, imas jos sigurno
Sačuvana
Miki2497
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Maj 18, 2016, 12:13:57 pre podne »

Nisam to znao,za svaku grupu misica radim po 4 vezbe u 4 serije,sta bih jos mogao uvesti za noge kako bih popunio bar sat vremena treninga,trenutno radim cucanj,leg press,jednu spravu za list i onu za sutiranje
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Maj 18, 2016, 12:10:39 pre podne »

Toliko često to pominjemo da me više sramota da to pišem, odvoji trening nogu i trening ramena. Ne možeš za noge koje su najveća mišićna partija odvojiti samo pola treninga kao što odvajaš na primer za biceps koji je mnogo mnogo manji. Razvdoj trening ramena od nogu i za noge odvoj poseban dan ili čak i dva dana nedeljno.
Sačuvana
Miki2497
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Maj 18, 2016, 12:07:13 pre podne »

Pon: triceps,grudi
Uto: biceps,ledja
Sred: noge,ramena
Cet: triceps,grudi
Pet: biceps,ledja

I vikend odmor,treniram uglavnom oko 7 uvece,uveo sam i kardio od prosle nedelje,trcanje nekih pola sata,3km umerenim tempom,uglavnom oko 8-9 ujutro svaki dan isto sem vikendom..
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Maj 18, 2016, 12:02:33 pre podne »

Kako si organizovao trening ?
Sačuvana
Miki2497
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Maj 17, 2016, 11:21:25 posle podne »

Da ne bih otvarao novu temu,pitacu ovde sve sto me zanima,sto se tice ishrane gledam da unesem sto vise proteina,dorucak belanca,tunejvine,rucak i vecera belo meso,uz neko mahunasto povrce i izmedju za uzinu sejk sa bananama i neki orasi,cini mi se da su brazilski tako nesto. Od suplemenata za sad ne uzimam nista,svakako sam planirao protein da bih ishranu doveo na zavidan nivo,a u vezi treninga sam mislio kombinovati kofein i beta alanin za pocetak,kasnije bih dodao mesavinu kre alkalyn i beta alanina,i neki vitaminski kompleks,to mi je neki plan sto se tice suplemanta na duze staze
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Maj 17, 2016, 10:35:36 posle podne »

To je samo deo priče...o pomenutim suplementima...

Nadam se iskreno da si ispunio osnovni preduslov napretka - dovoljno stimulativan trening sa opterećenjem uz dobro formulisan plan treninga, kao i sreĂ°enu ishranu i bazičnu suplementaciju da isprate trenažne napore...a tu i faktor koji se odnosi na odmor( izbegavanje pretreniranosti - "vreme odmora izmeĂ°u dva treninga", kvalitetan noćni san...)...

Da li možda koristiš neki vitaminsko/mineralni kompleks, omega-3 esencijalne masne kiseline...?

Misliš da su kreatin i beta-alanin prioritet kada govorimo o suplementaciji?

Sačuvana
Miki2497
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Maj 17, 2016, 09:08:11 posle podne »

Hvala Slavisa,vrlo korisne informacije :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Maj 17, 2016, 11:21:29 pre podne »

Moj savet je uzeti ih zajedno...sinergija na nivou...

Kreatin...najkrace, derivat amino kiselina( arginin, metionin, glicin) - energija i izdrzljivost( vise dostupnog kreatin fosfata - obnova ATP), voluminizacija, pufer funkcija( regulisanje kiselosti kao posledice "misicnog rada")...samim tim bolji oporavak...

Beta alanin...bitan za proizvodnju karnozina( sastoji se od beta-alanina i histidina), koji ostvaruje bitnu "pufer funkciju u nasem telu", pomažući da se održi optimalan mišićcni pH, odlažući time pojavu zamora.

" Prilikom anaerobnih aktivnosti (bez prisustva kiseonika), u prevodu višeg intenziteta ili kratkih, ekoplozivnih pokreta - kao nusprodukt nastaju laktati koji „zakiseljavaju“ mišić i dovode do pojave zamora. Zato smo primorani da aktivnost prekinemo. Naučnici navode da beta-alanin može imati pozitivne efekte po pitanju anaerobne izdržljivosti. Suplementacija beta-alaninom povećava nivoe karnozina u mišićima, potencijalno dovodeći do poboljšanja fizičkih performansi u toku visoko-intenzivnih treninga. "

Smatra se da ima pozitivne efekte i u pogledu odlaganja "neuromisicnog zamora"...

A tu su i idirektni uticaj na povecanje misicne mase...btw...nadjen je u oba tipa misicnih vlakana, ali mnogo vise u tipu 2. Misicna vlakna tipa 2 se primarno koriste kod visoko intenzivnih treninga...

EDIT...ali dok god trening i ishrana nisu na zavidnom nivou...suplementi nece ostvariti zeljeni ucinak...idimo redom..
« Poslednja izmena: Maj 17, 2016, 11:28:13 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Maj 16, 2016, 11:23:17 posle podne »

Samo polako tek si počeo sa treninzima, kofein i kreatin će sigrno pomoći ali koliko to zavisi od tebe i od tvog treninga i ishrane.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.202 sekundi sa 18 upita.