TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 394998 Teme od strane 25006 Članovi Poslednji član: Vlad77

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 19, 2024, 06:38:22 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Vitamin C  (Pročitano 1250 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3178


« Odgovor #13 poslato: Decembar 13, 2021, 08:10:35 pre podne »

Zato što namirnice koje u svom sastavu sadrže jedinstvo vitamina C i bioflavonoida učestvuju u jačanju zidova krvnih sudova, ali i u jačanju otpornosti mekanih tkiva i lečenju istegnuća, samim tim, put do oporavka mišića zahvaćenih upalom postaje lakši i jednostavniji. To su: citrusno voće, crni luk, crvena paprika i grožđe.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Simo Boltic
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1684


« Odgovor #12 poslato: Decembar 13, 2021, 07:52:32 pre podne »

Neobrađena paprika je odličan izvor vitamina C. Eto sad u zimskim danima se često jede u raznim oblicima pa se kroz njenu upotrebu mogu zadovoljiti potrebe.

Iz kog razloga su stariji treneri govorili da je paprika odlična protiv upalnih procesa nakon treninga?
Ja verujem da je zbog toga jer nisu imali glutamin


Sent from my iPhone using Tapatalk
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16676


« Odgovor #11 poslato: Decembar 12, 2021, 08:37:09 posle podne »

Neobrađena paprika je odličan izvor vitamina C. Eto sad u zimskim danima se često jede u raznim oblicima pa se kroz njenu upotrebu mogu zadovoljiti potrebe.

Iz kog razloga su stariji treneri govorili da je paprika odlična protiv upalnih procesa nakon treninga?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5855


« Odgovor #10 poslato: Decembar 12, 2021, 08:35:47 posle podne »

Tako je. Volim papriku u raznim oblicima. A sada je i sezona zimnice, pa samo napred :) A kiseli kupus je isto odličan izvor vitamina C. Kiseljenje je jedan od načina da se sačuvaju hranljive materije, kao i vitamin C. 100 g kiselog kupusa sadrži  20 mg vitamina C.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3178


« Odgovor #9 poslato: Decembar 12, 2021, 08:13:57 pre podne »

Neobrađena paprika je odličan izvor vitamina C. Eto sad u zimskim danima se često jede u raznim oblicima pa se kroz njenu upotrebu mogu zadovoljiti potrebe.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5855


« Odgovor #8 poslato: Decembar 11, 2021, 05:03:33 posle podne »

Ma naravno. Mali je procenat vitamina C u koštunjavom voću. Ono je ipak značajnije zbog, recimo, magnezijuma. Naravno tu su bitne i esencijalne masne kiseline, vlakna. Ima mnogo toga, ali ovaj vitamin je ipak u mnogo maloj količini u ovim namirnicama.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16676


« Odgovor #7 poslato: Decembar 11, 2021, 12:59:19 posle podne »

Ono sto mogu da primetim  jeste da je mala kolicina vitamina C u odnosu na dnevne potrebe.
Nekome ko je u kalorijskom deficitu definitivno ne odgovara da jede po 100g badema dnevno, a vidimo koliko to sadrzi vitamina C.
Cisto da razjasnimo da ljudi ne pomisle da sa ovim tipom namirnica mogu da vijaju dnevni unos vitamina C.
ALi da je svakako dobrodosao u sastavu. :)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5855


« Odgovor #6 poslato: Decembar 10, 2021, 09:48:48 posle podne »

Evo nekog koštunjavog voća, koje je bogatije vitaminom C. Ima i drugijh koji su bogatiji ovim vitaminom, ali smatram da se ovo koštunjavo voće češće konzumira.

Lešnici- 8.6mg vitamina C u jednoj šolji (226.8g),
Pistaći- 3.7mg vit. C u jednoj šolji (123g),
Orasi- 1.5mg u jednoj šolji (117g),
Pekan orasi- 1.2mg u jednoj šolji (109g)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5855


« Odgovor #5 poslato: Decembar 10, 2021, 09:43:34 posle podne »

Generalno oko 0.5mg vitamina C se nalazi u 100g koštunjavog voća.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16676


« Odgovor #4 poslato: Decembar 10, 2021, 08:31:06 posle podne »

Iznenadio si me sa informacijom da kostunjavo voce sadrzi vitamin C. U kom odnosu?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5855


« Odgovor #3 poslato: Decembar 09, 2021, 09:07:03 posle podne »

Doziranje vitamina C

Vitamin C u svim oblicima ima odličan bezbednosni profil. Doze do 2.000 mg dnevno se obično uzimaju i dobro se tolerišu. Dijareja (proliv) se najčešće ne javlja, osim ako se ne prekorači doza od 3000 mg dnevno. Međutim, ako se velika dnevna doza rasporedi i uzme do tri puta dnevno, manja je verovatnoća da će doći do problema sa varenjem.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5855


« Odgovor #2 poslato: Oktobar 31, 2021, 11:12:06 pre podne »

Izvori vitamina C

Sveže voće (citrusi i koštunjavo voće, jagode, mango) i povrće (paprika, paradajz, krompir, kupus, kelj, zeleno lisnato povrće).
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5855


« Odgovor #1 poslato: Oktobar 31, 2021, 11:11:20 pre podne »

Vitamin C je poznati antioksidans koji štiti od slobodnih kiseoničnih radikala doniranjem elektrona. Ima dokaza da vitamin C regeneriše druge antioksidante (vitamin E). Ima i brojne druge uloge: sinteza neurotransmitera, holesterola i hormona, metabolizam masnih kiselina, formiranje kolagena vezivnog tkiva i cementne supstance. Takođe, metabolizam gvožđa je pod uticajem vitamina C, a čiji nedostatak može izazvati anemiju i malaksalost. Zbog svega toga, neophodan je opstimalan status vitamina C za sportiste.
Vezu između vitamina C i sportskih postignuća ispitivao je veliki broj studija. Zabeleženo je poboljšanje mišične snage i redukcija maksimalne potrošnje kiseonika. Zbog svoje uloge u reparaciji kolagenih vlakana, vitamin C poboljšava proces reparacije oštećenih tkiva. Bolovi u mišićima brže prolaze pri umereno većoj dozi vitamina C i drugih antioksidanasa.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.057 sekundi sa 17 upita.