TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406710 Teme od strane 25075 Članovi Poslednji član: prolomvoda

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2025, 11:05:52 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 115 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Efekti alkoholnih pića na naš organizam  (Pročitano 352419 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1721 poslato: Novembar 19, 2025, 05:29:23 posle podne »

Sezona slava često dovodi do poremećaja dnevne strukture:

pomeranje obroka,

kasno spavanje,

psihička inertnost.

To otežava povratak treningu i povećava rizik od dugotrajnog prekida.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1720 poslato: Novembar 19, 2025, 05:28:50 posle podne »

Kombinovani efekat alkohola i prekida treninga

Ovo je najproblematičnija kombinacija jer alkohol dodatno:

usporava metabolizam,

smanjuje oporavak mišića,

povećava upale u telu,

remeti san,

dehidrira organizam.

Zbog toga već i kratko odsustvo od treninga (2–3 nedelje) može izgledati kao znatno duža pauza.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1719 poslato: Novembar 19, 2025, 05:15:39 posle podne »

Više sam za to da se piše kako bi se većini skrenula pažnja i na osnovu primera većine. Postoje situacije gde su ljudi izuzeci ali ne treba se time voditi. Te izuzetke nekada možemo kao pozitivne, a nekada kao negativne primere da navodimo. Podneblje i sociokulturokiski uslovi su prosto takvi. Nemaju svi isti mindset, ovde pričam o mindsetu prosečnog čoveka u unutrašnjosti, što ipak i dalje čini većinu naše populacije.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #1718 poslato: Novembar 19, 2025, 03:54:00 posle podne »

Znam da zavisi od slucaja do slucaja,ali recimo ako uzmemo neki prosek,koliko ti popijes dr.Anita na jednoj slavi i sta pijes?
U ovo pitanje mogu i drugi da jave.Znam za dr.Nikolin odgovor,on je isto kao ja antialkoholicar,ali zanima me misljenje ostalih.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1717 poslato: Novembar 19, 2025, 03:50:26 posle podne »

U manjim količinama alkohol može kratkotrajno opustiti organizam, ali i tada predstavlja određeni rizik. Redovno ili prekomjerno pijenje oštećuje jetru, srce i mozak, slabi imunitet te povećava rizik od raka i psihičkih poremećaja. Ukupno gledano, što je unos alkohola veći, to je negativan efekat na zdravlje jači.
Trening ga bolje opusta a i nije ni stetan. ;)
Sad bi većina rekla da od silnih odlaska na slave i proslave nema vremena za trening, što i jeste u neku ruku tačno. Slava je nekako obaveza prema prijateljima i rodbini, a trening dobra volja.
A ako ti je rodbina i prijatelji takvi shvatice da je tebi zivot vazniji,pogotovo zdrav zivot i shvatice ako ne odes bas na svu slavu nego umesto toga odes na trening....
Imao sam isti problem kao pocetnik,cak i sa majkom,jer za Badnji dan nisam se bas pridrzavao posta,niti sam uvek prisutan jer sam trenirao.Za Bozic da,ali za Badnji dan ne.I to su i roditelji i rodbina prihvatili,isto tako i drugovi oko slava....cestitam im ako imam vremena odem POSLE treninga,ali nikako umesto....to je tako i dan danas i kad vec nisam profesionalac nego rekreativac....i sve je samo stvar volje,a ne sta ce reci ovaj ili sta ce reci onaj....ne zivim njihov zivot,da njima ugodim nego svoj.Ovo mozda zvuci malo sebicno,ali to je to.
Ja sam navela kulturološke specifičnosti što je sasvim ok. Naravno svako bira svoje okruženje ali nije uvek ni dobro izopštiti se od okoline.
Naravno i ja se slazem sa tobom,ja sam opet naveo svoj primer,ne mislim da je to izopstenje iz okoline nego vodenje zdravog zivota,ali Boze moj svako ima pravo da bira. ;)
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1716 poslato: Novembar 18, 2025, 04:35:09 posle podne »

U manjim količinama alkohol može kratkotrajno opustiti organizam, ali i tada predstavlja određeni rizik. Redovno ili prekomjerno pijenje oštećuje jetru, srce i mozak, slabi imunitet te povećava rizik od raka i psihičkih poremećaja. Ukupno gledano, što je unos alkohola veći, to je negativan efekat na zdravlje jači.
Sad bi većina rekla da od silnih odlaska na slave i proslave nema vremena za trening, što i jeste u neku ruku tačno. Slava je nekako obaveza prema prijateljima i rodbini, a trening dobra volja.
A ako ti je rodbina i prijatelji takvi shvatice da je tebi zivot vazniji,pogotovo zdrav zivot i shvatice ako ne odes bas na svu slavu nego umesto toga odes na trening....
Imao sam isti problem kao pocetnik,cak i sa majkom,jer za Badnji dan nisam se bas pridrzavao posta,niti sam uvek prisutan jer sam trenirao.Za Bozic da,ali za Badnji dan ne.I to su i roditelji i rodbina prihvatili,isto tako i drugovi oko slava....cestitam im ako imam vremena odem POSLE treninga,ali nikako umesto....to je tako i dan danas i kad vec nisam profesionalac nego rekreativac....i sve je samo stvar volje,a ne sta ce reci ovaj ili sta ce reci onaj....ne zivim njihov zivot,da njima ugodim nego svoj.Ovo mozda zvuci malo sebicno,ali to je to.
Ja sam navela kulturološke specifičnosti što je sasvim ok. Naravno svako bira svoje okruženje ali nije uvek ni dobro izopštiti se od okoline.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1715 poslato: Novembar 18, 2025, 10:00:50 pre podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1714 poslato: Novembar 18, 2025, 09:54:54 pre podne »

Opet se vraćamo na sezonu slava tako da će ova tema opet biti aktuelna.
Ova tema bi trebala biti aktuelna tokom cele godine.Meni se nista ne menja u ovom periodu.Niti jedem vise,hvala Bogu nisam pio vec evo vise od 10 godina ni gutljaj alkohola,cigarete batalio pre vise od 10 godina....
Znam,sad ces reci dr.Anita da nismo svi isti i u pravu si.Samo sam naveo svoj primer.Da moze da bude bilo koje doba godine ja od svoje ishrane ne odstupam.
U opštoj populaciji nije isto pa se time vodimo. Sada su definitivno veći rizici za ispiranje alkohola i njegovo štetno dejstvo.
Nazalost to je tako.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1713 poslato: Novembar 17, 2025, 12:20:28 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1712 poslato: Novembar 17, 2025, 12:19:15 posle podne »

Ova tema bi trebala biti aktuelna tokom cele godine.Meni se nista ne menja u ovom periodu.Niti jedem vise,hvala Bogu nisam pio vec evo vise od 10 godina ni gutljaj alkohola,cigarete batalio pre vise od 10 godina....
Znam,sad ces reci dr.Anita da nismo svi isti i u pravu si.Samo sam naveo svoj primer.Da moze da bude bilo koje doba godine ja od svoje ishrane ne odstupam.
U opštoj populaciji nije isto pa se time vodimo. Sada su definitivno veći rizici za ispiranje alkohola i njegovo štetno dejstvo.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1711 poslato: Novembar 16, 2025, 08:56:54 posle podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1710 poslato: Novembar 16, 2025, 08:56:20 posle podne »

Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1709 poslato: Novembar 14, 2025, 03:52:12 posle podne »

Alkohol može značajno umanjiti sportske performanse. Smanjuje koordinaciju, balans i brzinu reakcije, utiče na hidrataciju i povećava rizik od grčeva i povreda. Takođe usporava oporavak mišića, narušava kvalitet sna i smanjuje sposobnost tijela da obnavlja energetske rezerve, što sve zajedno vodi slabijim rezultatima u treningu i takmičenju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1708 poslato: Novembar 14, 2025, 03:51:15 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1707 poslato: Novembar 14, 2025, 03:50:24 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] 2 3 ... 115 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.103 sekundi sa 18 upita.