TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 389454 Teme od strane 24982 Članovi Poslednji član: VladaNN

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 21, 2023, 09:13:14 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kortizol  (Pročitano 1245 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #20 poslato: Avgust 09, 2022, 08:07:53 posle podne »

U toku COVID infekcije se kortikosteroidi koriste kao imunosupresivi. Kažu da prejak imunološki odgovor ide u prilog virusu, a šteti organizmu zbog čega se u težim slučajevima koriste ovi lekovi.
Hvala lepo na objasnjenju!!!
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Ultra napredni član
Na mreži Na mreži

« Odgovor #19 poslato: Avgust 09, 2022, 01:30:14 posle podne »

Uvek i u svemu.
Elem, kortiko lekovi nisu isto što i kortizol, tako da nema potrebe da ga ljudi smatraju "lošim" hormonom.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Avgust 08, 2022, 09:12:55 posle podne »

Ma naravno. Većina autora ne preporučuje primenu kortikosteroida kod virusnih infekcija. Vidimo da uvek ima izuzetaka.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Ultra napredni član
Na mreži Na mreži

« Odgovor #17 poslato: Avgust 08, 2022, 12:24:09 posle podne »

Kod virusa koji obaraju imunitet je kontraindikovana. Opet i ovde je sve zavisno od prirode same bolesti i čoveka
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Avgust 07, 2022, 09:12:04 posle podne »

Za kovid u protokolu stoji i primena kortikosteroida. Sto jeste u nekim slucajevima dosta korisno. Medjutim, primena ovih hormona kod nekih drugih virusnih infekcija je uvek pod znakom pitanja i postoje razlicita shvatanja.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Ultra napredni član
Na mreži Na mreži

« Odgovor #15 poslato: Avgust 07, 2022, 05:24:54 posle podne »

Vremenski period od 1-2 meseca nije dug i retko se tad javljaju dugotrajni neželjeni efekti, više se ispoljavaju blaži akutni.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Ultra napredni član
Na mreži Na mreži

« Odgovor #14 poslato: Avgust 07, 2022, 05:23:37 posle podne »

U toku COVID infekcije se kortikosteroidi koriste kao imunosupresivi. Kažu da prejak imunološki odgovor ide u prilog virusu, a šteti organizmu zbog čega se u težim slučajevima koriste ovi lekovi.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #13 poslato: Avgust 07, 2022, 03:15:11 posle podne »

Ja sam recimo dok ssam bio lecen protiv Covida dobijao kortikosteroid po imenu Dexametazon i dobio sam tabletu koji dan koliko miligrama sam trebao uzimati.Najvisa dnevna doza mi je bila 60mg i posle sam morao smanjivati sve dok zadnju nedelju nisam uzimao po 5mg dnevno i posle prestao sa koriscenjem.Sveukupno sam uzimao 6 nedelja ako se dobro secam i jedini nezeljan efekat koji sam imao a koji mozda nije ni povezan sa ovim je bila meka stolica.Zato kazem da je mozda od ovog jer dok sam ga uzimao imao sam meksu stolicu cim sam prestao nakon 3-4 dana mi se normalizovala stolica.Ali doktori kazu da me je to spaslo.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Avgust 06, 2022, 09:21:59 posle podne »

Problem je i što se stres shvata kao nešto što je obavezno štetno. Sam stres ne predstavlja uvek štetnu reakciju. I pored toga što možemo sa psihološkog aspekta da razlikujemo eustres (dobar) i distres (loš stres), možemo i sa striktno fizičkog aspekta videti da je stres nešto što nam može i pomoći. Samo zapaljenje se opisuje kao lokalni odgovor organizma na stres. Bez obzira da li je reč o povredi, infekciji ili nekom drugom uzroku, organizam će reagovati nastankom zapaljenjskog odgovora. Zahvaljujući tom odgovoru organizam može omogućiti zarastanje rana, borbu sa mikroorganizmima i sa mnogim drugim faktorima. Naravno postoje slučajevi i kada je to štetno. Tako da jeste kortizol poznat kao hormon stresa, ali on nam pomaže, kao i drugi hormoni, kada je sve u okviru fizioloških granica. Stres za organizam je i sama fizička aktivnost.
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Avgust 06, 2022, 08:59:29 posle podne »

Odlično objašnjeno. Tema o kojoj se može još puno pisati i koja je jako bitna za sveopštu edukaciju. Nažalost do malo ljudi dolaze ovakve informacije, ali bitno je od necega početi.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Ultra napredni član
Na mreži Na mreži

« Odgovor #10 poslato: Avgust 02, 2022, 07:27:52 posle podne »

Naravno, ukoliko je korist veća od neželjenih dejstava onda je primena apsolutno potrebna i ne treba se plašiti jer se ovi neželjeni efekti povlače nakon ukidanja terapije kortikopreparatima.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Ultra napredni član
Na mreži Na mreži

« Odgovor #9 poslato: Avgust 02, 2022, 07:26:48 posle podne »

Neželjeni efekti su posledica hiperplazije kore nadbubrežne žlezde. Među prvim pokazateljima su telesne manifestacije metaboličkog poremećaja u vidu nagomilavanja masnog tkiva na licu (facies lunata), povećanje abdominalnog masnog tkiva, pojave strija i hirzutizma (pojačan rast dlaka). Zbog kataboličkog delovanja, dolazi do smanjenja mišićne mase (izduženi i tanki ekstremiteti u odnosu na trup). S obzirom na to da kortikosteroidi dovode do hipokalcijemije, dolazi i do smanjenja koštane gustine i osteoporoze.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Ultra napredni član
Na mreži Na mreži

« Odgovor #8 poslato: Avgust 02, 2022, 07:24:11 posle podne »

Antiinflamatorno delovanja kortikosteroida je posledica smanjenja sinteze prostaglandina i leukotrijena (medijatora zapaljenja), i inhibicije proliferacije fibroblasta, stvaranja kolagena i zarastanja rana. Dovodeći do smanjenja sinteze antitela, oni, naime, smanjuju alergijsku reakciju. Smanjuju i aktivnost limfnog tkiva, što sve zajedno za posledicu ima antizapaljenski i imunosupresivni efekat ovih lekova.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Ultra napredni član
Na mreži Na mreži

« Odgovor #7 poslato: Avgust 02, 2022, 07:22:12 posle podne »

Evo ja ću ovde pomenuti nešto o kortikosteroidima koji se primenjuju u terapiji.
Kortikosteroidi (glukokortikoidi), predstavljaju steroidne hormone koji se fiziološki luče u kori nadbubrežne žlezde pod uticajem hipotalamusa i hipofize. Ovaj proces najvećim delom se odvija ujutro, a u manjoj meri popodne. Farmakoterapija kortikosteroidima obuhvata fiziološku supstituciju primenom nižih doza. Daleko češće, primenom supraterapijskih doza ovi lekovi se primenjuju u cilju postizanja imunosupresivnog i antiinflamatornog delovanja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Ultra napredni član
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6 poslato: Avgust 02, 2022, 12:19:18 posle podne »

Većina nije ili čula za kortizol ili ima "negativno" mišljenje o njemu zbog naziva "hormon stresa". Zablude iz neznanja idu. Svaki hormon služi zdravlju pre svega. A u bilo čemu ako se pretera naravno da se lako sklizne u problem.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.095 sekundi sa 18 upita.