TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 394582 Teme od strane 25004 Članovi Poslednji član: Sandra1986

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Mart 29, 2024, 12:34:46 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Eritritol  (Pročitano 555 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5719


« Odgovor #11 poslato: Mart 07, 2023, 08:34:34 posle podne »

Različiti su rezultati studija o neželjenim efektima. To je nesumnjivo.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3107


« Odgovor #10 poslato: Mart 06, 2023, 03:29:27 posle podne »

Kažu da je 50g dnevno štetno ali sumnjam da neko uspe da unese toliko eritritola.
Novije studije smatraju i da je 2-3puta manja doza štetna.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5719


« Odgovor #9 poslato: Mart 05, 2023, 09:54:00 posle podne »

Sa druge strane, mnoge namirnice sadrže zaslađivače. Njihovo konzumiranje je često u današnje vreme, a da mnogo puta nismo ni svesni da ih određene namirnice sadrže.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5719


« Odgovor #8 poslato: Mart 05, 2023, 09:52:12 posle podne »

Uvek je pitanje kolika se količina koristi tokom nekog istraživanja. Verovatno su zato i različiti rezultati studija.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5719


« Odgovor #7 poslato: Mart 05, 2023, 09:49:05 posle podne »

Što se tiče zaslađivača, kako prirodnih, tako i veštačkih, dosta je različitih rezultata studija. Mišljenja sam da ispoljavanje njihovih štetnih dejstava je zavisno od doze.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3107


« Odgovor #6 poslato: Mart 05, 2023, 07:20:56 posle podne »

Da li upotrebljavati eritritol i koje je vaše mišljenje o njemu?
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3107


« Odgovor #5 poslato: Mart 05, 2023, 07:20:22 posle podne »

Ljudi ne poseduju enzime koji vrše razgradnju eritritola. On odlazi direktno u krvotok i odatle se izbacuje urinom ili fecesom. Neke ranije studije su potvrdile da ne utiče na količinu šećera u krvi, nivo insulina, holesterola niti triglicerida. Međutim novije stavljaju veliki znak pitanja na to.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3107


« Odgovor #4 poslato: Mart 05, 2023, 07:18:34 posle podne »

S druge strane, dosadašnja verovanja su da eritritol ima minimalno nuspojava. To se objašnjava sledećim.

Šećerni alkoholi zbog svoje specifične hemijske strukture, prolaze kroz većinu gastrointestinalnog trakta netaknuti. Međutim, kada tako netaknuti stignu do debelog creva, fermentišu ih bakterije, gde se kao produkt te fermentacije stvara gas. Konzumiranje velikih količina mogu da izazovu nadimanje i nelagodnost u stomaku.

S druge strane, eritritol se po toj karakteristici značajno razlikuje od ostalih šećernih alkohola. Većinski se apsorbuje u krvnom sistemu pre nego što stigne do debelog creva. U krvnom sistemu cirkuliše u kratkom periodu i nakon toga se čak 90% izbacuje putem urina i  10% odlazi do debelog creva, gde se ispostavilo da je otporan na dejstvo prisutnih bakterija.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3107


« Odgovor #3 poslato: Mart 05, 2023, 07:11:58 posle podne »

Nedavno su istraživači ispitali vezu između konzumacije eritritola i kardiovaskularnog rizika.

Otkrili su da velika upotreba eritritola povećava kardiovaskularni rizik, uključujući rizik od srčanog ili moždanog udara, tromboze (zgrušavanja krvi) i smrti u vezi sa kardiovaskularnim događajem.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3107


« Odgovor #2 poslato: Mart 05, 2023, 07:10:06 posle podne »

Pojedincima sa metaboličkim stanjima kao što su dijabetes tipa 2 i gojaznost često se savetuju da konzumiraju proizvode koji zamenjuju šećere veštačkim zaslađivačima kako bi poboljšali nivo šećera u krvi i olakšali gubitak težine.

Međutim, ne postoje dugoročna klinička ispitivanja koja ispituju bezbednost većine zaslađivača. Neke studije sugerišu da određeni zaslađivači mogu biti povezani sa povećanjem telesne težine, kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom tipa 2.

Eritritol je najčešće korišćeni veštački zaslađivač. Iako je prirodno prisutan u malim količinama u voću i povrću, često se dodaje prerađenoj hrani u 1.000 puta većim količinama.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3107


« Odgovor #1 poslato: Mart 05, 2023, 07:07:50 posle podne »

Eritritol je šećerni alkohol (poliol) koji se prirodno javlja u nekim vrstama voća i fermentisane hrane. U industriji se proizvodi iz glukoze fermentacijom pomoću kvasca. Ima 60–70% slatkoće klasičnog stonog šećera, a pri tome ima minimalnu kaloričnu vrednost od 0.2 kilokalorija po gramu (oko 95% manje od drugih šećera). Smatra se da u manjoj meri uzrokuje nuspojave od stonog šećera.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.098 sekundi sa 18 upita.