TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 411574 Teme od strane 25088 Članovi Poslednji član: NanceeMear

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 21, 2026, 10:22:39 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 7 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: SA KOLIKO GODINA SUPLEMENTI  (Pročitano 30724 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #102 poslato: danas u 08:58:00 posle podne »

Odlično je što si pomenuo NO reaktore bez stimulansa (stim-free). To je neka bezbedna opcija.
Bezbednije od kofeinske varijante,ali i sa time treba biti oprezan.
Odlično što si ti naveo.
Opcije bez kofeina jesu neuporedivo bezbednije sa stanovišta očuvanja krvnog pritiska i srčanog ritma, ali Miki je u pravu – oprez je i dalje neophodan. Čak i bez kofeina, ovi preparati sadrže visoke koncentracije aminokiselina i supstanci koje menjaju hemodinamiku (protok krvi). Stalno veštačko 'pumpanje' mišića i oslanjanje na suplement pre svakog treninga stvara psihološku zavisnost, gde mladi vežbači veruju da ne mogu dobro da treniraju bez ikakvog praška. Za tinejdžere je fokus uvek na pravilnoj hrani i prirodnom odmoru, a ne na bilo kakvim reaktorima.
Zato ja mladima uvek prvo preporucujem neki dobar whey protein,multivitamin,nesto za zglobove i kreatin,a posle sve ostalo i tek na poslednjem mestu stimulanse a i to ne mladima nego onima +40.Jer im ne treba jer sta god rade rastu
Potpuno se slažem sa tvojom selekcijom, Miki. Kod adolescenata je endokrini sistem na svom vrhuncu – nivoi prirodnog hormona rasta i testosterona su takvi da im nikakvi spoljni stimulatori nisu potrebni. Njihovo telo prirodno ima ogroman potencijal za regeneraciju i anabolizam, samo im treba obezbediti bazične građevinske blokove (poput whey proteina ako ga ne unose dovoljno hranom) i mikronutrijente za podršku imunitetu.

Što se tiče vežbača starijih od 40 godina, tu stimulansi imaju smisla u umerenim dozama jer metabolizam prirodno usporava, a nivoi energije i hormona opadaju. Ali čak i kod starijih vežbača, pre upotrebe jakih pre-workout preparata sa kofeinom uvek savetujem preventivni pregled kardiovaskularnog sistema. Kod mladih je, s druge strane, fokus isključivo na formiranju zdravih navika, a ne na stvaranju zavisnosti od suplemenata od samog početka vežbačkog staža.
Apsolutno se slazem,sa tim da kod +40 bih ja jos ubacio nesto za jacanje zglobova.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #101 poslato: danas u 08:56:38 posle podne »

Kofein je istorijski prepoznat kao najrasprostranjenija psihoaktivna supstanca i pojačivač performansi (ergogeno sredstvo) na svetu. Suplementi na bazi kofeina (poput današnjih pre-workout preparata i energetskih napitaka) izmišljeni su sa primarnim ciljem da veštački odlože umor, povećaju fokus i privremeno podignu prag izdržljivosti kod sportista.
Ali kad prode efekat onda se taj umor se vraca duplo!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #100 poslato: danas u 08:54:37 posle podne »

Mešanje pre-workout preparata i energetskih napitaka (ili energetskih pića sa alkoholom) je bukvalno 'kardiovaskularni ruski rulet'. Kombinovanjem više izvora stimulansa unosi se toksična doza kofeina i taurina koja može da izazove teške aritmije, tahikardiju, pa čak i kolaps na treningu. Alkohol je depresor centralnog nervnog sistema, dok je kofein stimulator – njihovo mešanje maskira osećaj pijanstva, pa mladi gube svest o tome koliko su alkohola uneli, što vodi u akutno trovanje. Roditelji i treneri moraju hitno da reaguju kada primete ovakve navike.
Ovo sam nazalost cesto vidao,srecom ne kod svog deteta nego pre kad sam radio u diskoteci kao obezbedenje.
Apsolutno se slazem sa svim napisanim,zato ja uvek i govorim kako ovi stimulansi ne valjaju i nisu izmisljeni za to.Objasnim sta moze da im se desi i zasta su ti stimulansi izmisljeni.
Svaki razgovor sa njima i objašnjavanje posledica može bukvalno da spasi nečiji život.
Ova prerana smrt sto se desava na fudbalskim utakmicama sta mislite od cega je to?
Ali da ne bude da je to samo u fudbalu ili ne daj Boze da ja imam nesto protiv fudbala.Fudbal sam naveo iz razloga sto to skoro svi gledaju.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #99 poslato: danas u 08:52:51 posle podne »

Ja ih koristim pa skoro redovno ali nikako ne preporučujem svakome!
I nikako ne početnicima!
Po meni zaista suplementi sa kojima treba oprezno.
I ja isto,ali treba znati kada i koliko uzimati kao i praviti pauze,jer se posle izvesnog vremena organizam navikne na njih pa kao i da ne uzimamo.
Zato moze da se uzima,neke stvari i treba,ali PAMETNO!
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #98 poslato: Septembar 18, 2026, 05:56:31 posle podne »

I nikako ne početnicima!
Kada ti, koji redovno treniraš i koristiš suplementaciju, kažeš da ovo nikako nije za početnike i da zahteva ozbiljan oprez, to im šalje jasnu poruku.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #97 poslato: Septembar 18, 2026, 05:55:22 posle podne »

Odlično je što si pomenuo NO reaktore bez stimulansa (stim-free). To je neka bezbedna opcija.
Odlično što si ti naveo.
Opcije bez kofeina jesu neuporedivo bezbednije sa stanovišta očuvanja krvnog pritiska i srčanog ritma, ali Miki je u pravu – oprez je i dalje neophodan. Čak i bez kofeina, ovi preparati sadrže visoke koncentracije aminokiselina i supstanci koje menjaju hemodinamiku (protok krvi). Stalno veštačko 'pumpanje' mišića i oslanjanje na suplement pre svakog treninga stvara psihološku zavisnost, gde mladi vežbači veruju da ne mogu dobro da treniraju bez ikakvog praška. Za tinejdžere je fokus uvek na pravilnoj hrani i prirodnom odmoru, a ne na bilo kakvim reaktorima.
Zato ja mladima uvek prvo preporucujem neki dobar whey protein,multivitamin,nesto za zglobove i kreatin,a posle sve ostalo i tek na poslednjem mestu stimulanse a i to ne mladima nego onima +40.Jer im ne treba jer sta god rade rastu
Potpuno se slažem sa tvojom selekcijom, Miki. Kod adolescenata je endokrini sistem na svom vrhuncu – nivoi prirodnog hormona rasta i testosterona su takvi da im nikakvi spoljni stimulatori nisu potrebni. Njihovo telo prirodno ima ogroman potencijal za regeneraciju i anabolizam, samo im treba obezbediti bazične građevinske blokove (poput whey proteina ako ga ne unose dovoljno hranom) i mikronutrijente za podršku imunitetu.

Što se tiče vežbača starijih od 40 godina, tu stimulansi imaju smisla u umerenim dozama jer metabolizam prirodno usporava, a nivoi energije i hormona opadaju. Ali čak i kod starijih vežbača, pre upotrebe jakih pre-workout preparata sa kofeinom uvek savetujem preventivni pregled kardiovaskularnog sistema. Kod mladih je, s druge strane, fokus isključivo na formiranju zdravih navika, a ne na stvaranju zavisnosti od suplemenata od samog početka vežbačkog staža.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #96 poslato: Septembar 18, 2026, 05:54:10 posle podne »

Kofein je istorijski prepoznat kao najrasprostranjenija psihoaktivna supstanca i pojačivač performansi (ergogeno sredstvo) na svetu. Suplementi na bazi kofeina (poput današnjih pre-workout preparata i energetskih napitaka) izmišljeni su sa primarnim ciljem da veštački odlože umor, povećaju fokus i privremeno podignu prag izdržljivosti kod sportista.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #95 poslato: Septembar 18, 2026, 05:52:38 posle podne »

Mešanje pre-workout preparata i energetskih napitaka (ili energetskih pića sa alkoholom) je bukvalno 'kardiovaskularni ruski rulet'. Kombinovanjem više izvora stimulansa unosi se toksična doza kofeina i taurina koja može da izazove teške aritmije, tahikardiju, pa čak i kolaps na treningu. Alkohol je depresor centralnog nervnog sistema, dok je kofein stimulator – njihovo mešanje maskira osećaj pijanstva, pa mladi gube svest o tome koliko su alkohola uneli, što vodi u akutno trovanje. Roditelji i treneri moraju hitno da reaguju kada primete ovakve navike.
Ovo sam nazalost cesto vidao,srecom ne kod svog deteta nego pre kad sam radio u diskoteci kao obezbedenje.
Apsolutno se slazem sa svim napisanim,zato ja uvek i govorim kako ovi stimulansi ne valjaju i nisu izmisljeni za to.Objasnim sta moze da im se desi i zasta su ti stimulansi izmisljeni.
Svaki razgovor sa njima i objašnjavanje posledica može bukvalno da spasi nečiji život.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #94 poslato: Septembar 18, 2026, 10:49:25 pre podne »

I nikako ne početnicima!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #93 poslato: Septembar 16, 2026, 07:54:28 posle podne »

NO reaktori zahtevaju zreo kardiovaskularni sistem i već izgrađenu mišićnu masu koja može da podnese taj pojačani volumen i intenzitet treninga. Kako kažeš, pošto zakonski ne možemo da zabranimo, naša dužnost ovde na forumu jeste upravo ovo što radimo – konstantan apel i edukacija.
Nazalost nema nam druge.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #92 poslato: Septembar 16, 2026, 07:53:21 posle podne »

Odlično što si ti naveo.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #91 poslato: Septembar 16, 2026, 07:50:44 posle podne »

Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #90 poslato: Septembar 16, 2026, 04:01:01 posle podne »

NO reaktori zahtevaju zreo kardiovaskularni sistem i već izgrađenu mišićnu masu koja može da podnese taj pojačani volumen i intenzitet treninga. Kako kažeš, pošto zakonski ne možemo da zabranimo, naša dužnost ovde na forumu jeste upravo ovo što radimo – konstantan apel i edukacija.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #89 poslato: Septembar 16, 2026, 03:59:59 posle podne »

Evo recimo sta sadrzi preworkout bez kofeina:

Pre-Workout bez šećera i kofeina!

Dodatak ishrani sa zaslađivačima.

Efikasna mešavina pre treninga koja deluje stimulativno na cirkulaciju krvi i rad mišića tokom treninga.
Zbog odsustva kofeina, možete ga koristiti i uveče, a da to ne utiče negativno na vaš ritam sna.

Ašvagandaje takođe dodata formuli, koja podržava vitalnost i izdržljivost tokom vežbanja.

Sastojci:

Ashwagandha
Ekstrakt Bacope monieri
L-citrulin
Beta-alanin
L-tirozin
Holin
Bioperine®
Taurin
Glicerol monostearat
Vitamini B
Hvala ti na ovom detaljnom sastavu, Miki.
Samo, Ašvagande utiču na endokrini sistem i nivoe hormona, a s obzirom na to da je hormonski status mladih u periodu puberteta i razvoja ionako labilan, nema potrebe da se spolja unose supstance koje ga dodatno moduliraju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #88 poslato: Septembar 16, 2026, 03:58:17 posle podne »

Odlično što si ti naveo.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] 2 3 ... 7 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.056 sekundi sa 17 upita.