TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406954 Teme od strane 25078 Članovi Poslednji član: milovan777

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 25, 2025, 02:21:04 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 4 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Minimalistički pristup treningu – može li 3× nedeljno po 30 min da da rezultate  (Pročitano 10489 puta)
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Na mreži Na mreži

Never give up!

« Odgovor #47 poslato: danas u 12:01:38 posle podne »

Što se tiče zagrevanja zimi to je veoma bitno dli kod mlađe populacije sam primetio da ovo ne shvataju uopšte ozbiljno a neki se čak ni ne zagreju.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #46 poslato: Decembar 24, 2025, 06:59:13 posle podne »

Ako ste neispavani zbog posla, novogodišnjih obaveza i proslava, vaš puls u mirovanju će biti viši. Smanjite intenzitet treninga za 20-30% u odnosu na uobičajeni tempo.
Nije sada vreme za rusenje sopstvenih rekorda. ;)
Slažem se potpuno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #45 poslato: Decembar 24, 2025, 06:58:50 posle podne »

Pošto su sada hladniji dani savetujem produženo zagrevanje, koje je poželjno da ne bude u ovih pola sata , 40 min treninga.
Produženo zagrevanje: Zimi su mišići i tetive krući. Odvojite najmanje 15 minuta za dinamičko zagrevanje kako biste povećali protok krvi u ekstremitete.
Meni sad zbog zime i zbog godina skoro isto traje zagrevanje kao i sam trening. ;D
Što je i dobro. Meni sa godinama raste i period istezanja. 😁
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #44 poslato: Decembar 24, 2025, 02:42:46 posle podne »

Ako ste neispavani zbog posla, novogodišnjih obaveza i proslava, vaš puls u mirovanju će biti viši. Smanjite intenzitet treninga za 20-30% u odnosu na uobičajeni tempo.
Nije sada vreme za rusenje sopstvenih rekorda. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #43 poslato: Decembar 24, 2025, 02:42:06 posle podne »

Pošto su sada hladniji dani savetujem produženo zagrevanje, koje je poželjno da ne bude u ovih pola sata , 40 min treninga.
Produženo zagrevanje: Zimi su mišići i tetive krući. Odvojite najmanje 15 minuta za dinamičko zagrevanje kako biste povećali protok krvi u ekstremitete.
Meni sad zbog zime i zbog godina skoro isto traje zagrevanje kao i sam trening. ;D
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #42 poslato: Decembar 23, 2025, 07:13:59 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #41 poslato: Decembar 23, 2025, 07:13:13 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #40 poslato: Decembar 23, 2025, 07:04:14 posle podne »

Evo recimo ovih dana zbog slavljeničke euforije i obaveza skratila sam treninge na 40ak minuta i mogu reći da je veoma efikasno i sasvim dovoljno. Naročito zbog osećaja da sam nešto korisno uradila, fizički se bolje osećam i psihički s obzirom na to da trening pruža osećaj relaksiranosti i antistresa.
Sve sto je minimum 30 minuta to je vec dobro za nase zdravlje!A ti i pored silnih obaveza opet uradis treninge i ne trazis izgovore.Svaka cast!!!
Hvala mnogo. Trudim se da dajem pozitivan primer.
To pravi coveka verodostojnim kada to sto promoviras to i radis a ne samo pricas o tome. ;)
Slažem se. Svakako će te ljudi najpre poslušati ako im dajes i primer u ponašanju, a ne samo savet.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #39 poslato: Decembar 22, 2025, 09:20:09 pre podne »

Evo recimo ovih dana zbog slavljeničke euforije i obaveza skratila sam treninge na 40ak minuta i mogu reći da je veoma efikasno i sasvim dovoljno. Naročito zbog osećaja da sam nešto korisno uradila, fizički se bolje osećam i psihički s obzirom na to da trening pruža osećaj relaksiranosti i antistresa.
Sve sto je minimum 30 minuta to je vec dobro za nase zdravlje!A ti i pored silnih obaveza opet uradis treninge i ne trazis izgovore.Svaka cast!!!
To pravi coveka verodostojnim kada to sto promoviras to i radis a ne samo pricas o tome. ;)
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: Decembar 18, 2025, 04:07:43 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: Decembar 18, 2025, 11:57:48 pre podne »

Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: Decembar 17, 2025, 04:28:36 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: Decembar 12, 2025, 09:52:56 pre podne »

5. Kratko zagrevanje je obavezno
Čak i u 30-minutnom treningu, 3–5 min zagrevanja smanjuje rizik od povreda (mobilnost, kruženje ramenima, lagano istezanje, aktivacija gluteusa).
Da,ali to zagrevanje da ne racuna u onih 30 minuta.
Moze cak i da se računa, to je 3 min.
Mozda u vasim godinama,u mojim skoro duze samo zagrevanje od samog treninga.
A i recimo u powerliftingu dok sam stigao do radne serije od 220-230kg mi je bilo potrebno sat vremena,jer sam poceo sa praznom sipkom koja tezi 20 kg,pa 60 kg ,100kg,140,180,200,220 i ako sam isao na 230 onda i to.Naravno kako je rasla tezina tako sam smanjivao ponavljanja.
Dobro, to su već ekstremni slučajevi i primeri.
Kako kome,meni je to bila normala. ;)
Naravno, zato što si ti profesionalni sportista.
Samo sam želeo da malo razjasnim stvari ovim primerom. ;)
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Decembar 10, 2025, 06:05:27 posle podne »

5. Kratko zagrevanje je obavezno
Čak i u 30-minutnom treningu, 3–5 min zagrevanja smanjuje rizik od povreda (mobilnost, kruženje ramenima, lagano istezanje, aktivacija gluteusa).
Da,ali to zagrevanje da ne racuna u onih 30 minuta.
Moze cak i da se računa, to je 3 min.
Mozda u vasim godinama,u mojim skoro duze samo zagrevanje od samog treninga.
A i recimo u powerliftingu dok sam stigao do radne serije od 220-230kg mi je bilo potrebno sat vremena,jer sam poceo sa praznom sipkom koja tezi 20 kg,pa 60 kg ,100kg,140,180,200,220 i ako sam isao na 230 onda i to.Naravno kako je rasla tezina tako sam smanjivao ponavljanja.
Dobro, to su već ekstremni slučajevi i primeri.
Kako kome,meni je to bila normala. ;)
Naravno, zato što si ti profesionalni sportista.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: Decembar 10, 2025, 06:04:53 posle podne »

2. Fokus na kvalitet pokreta, a ne na trajanje
U minimalističkom režimu svaka minuta je važna. Naglasak treba staviti na pravilno izvođenje vežbi kako bi se izbegle povrede i maksimalno iskoristio kratki trening.
Kao i smanjiti pauze izmedu serija,ne slikati se na drustvene mreze ili pricati telefonom nego sacekati 30-60 sekundi i nastaviti.
Tako minimalni trening maksimalno treba iskoristiti.
Da,samo njihov trening pristup pogotovo Dorianov je doveo do mnogih brojnih povreda zbog kojih je i morao da prestane sa takmicenjima.
Ne treba siliti intenzitet samo zato što je vreme skraćeno.
Zato sam i namerno naveo negativan primer,da to ljudi vide kako NE treba raditi.
Da, da. Dobar je primer da se vidi kako ne treba.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] 2 3 4 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.068 sekundi sa 17 upita.