TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 397972 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: JamieLoYaK

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 01, 2024, 03:36:59 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Glikemijsko opterećenje  (Pročitano 7783 puta)
bebac
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 930


« Odgovor #11 poslato: Septembar 16, 2008, 09:59:41 pre podne »

Zanimljiva mi je ova preporuka 1g ribljeg ulja po procentu telesnih masti. .  .

A znači zbog toga Hans uzima 40gr :)
Sačuvana
Pain is temporary, Pride is forever
Zabotija
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 884

« Odgovor #10 poslato: Septembar 16, 2008, 09:00:54 pre podne »

Zanimljiva mi je ova preporuka 1g ribljeg ulja po procentu telesnih masti. .  .
Sačuvana
I find it utterly absurd that artificially increasing Testosterone to build bigger muscles on men is unacceptable while artificially increasing estrogen to grow fake boobs on women is not only acceptable, but totally out of control.
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #9 poslato: Septembar 16, 2008, 08:07:38 pre podne »

Da, pročitala sam taj članak... zanimljivo da se polako sve više pominju (stvarno) prirodni dodaci ishrani... cimet, jabukovo sirće.. ajd probaćemo...
Sačuvana
Lokk1
Gost
« Odgovor #8 poslato: Septembar 16, 2008, 02:44:42 pre podne »

pa pominjalo se .. ali nishta direktno i iskljuchivo .. vishe kao dodatni bonus na vec ranije pominjane dobre osobine i fish oila i povrca
Sačuvana
TeH FiLiP
Barbarian
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9909


The Heat-h is on!

« Odgovor #7 poslato: Septembar 16, 2008, 02:13:53 pre podne »

jes nije, bila je vec prica o zdranju ribljeg ulja i mnogo povrca radi povecavanja ins osteljivosti,al stavi temu sto da ne
Sačuvana
BRING IT ON BAYBE :D
Lokk1
Gost
« Odgovor #6 poslato: Septembar 16, 2008, 01:59:07 pre podne »

e kad smo kod zachina i tako sitnih dodataka ishrani .... bash na tnationu ima kako poboljshati insulinsku osetljivost .. ukratko ..

1) 1-2 kashichice cimeta pre svakog obroka (i shejka )

2) jabukovo sirce .. kashika sa svakim obrokom

3) riblje ulje

4) vlakna 

glupo mi da sada kopiram ali ako bi trebalo mogao bih ceo taj deo da prevedem pa da okachimo kao poslednju temu .. poshto kao shto vidim nije se neshto prochalo o ins osetljivosti
Sačuvana
Lokk1
Gost
« Odgovor #5 poslato: Septembar 11, 2008, 08:28:31 posle podne »

alo nemoj tako :D :D ... djumbir sam chak i zasadio :D :D .. a za kurkumu sam sad prvi put chuo :D ...  a jetri bi i trebala pomoc nazalost ://
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #4 poslato: Septembar 11, 2008, 07:23:24 posle podne »

A da li ste pročitali kako hvali kurkumu? E o tome vam ja pričam evo vam začin lekovit, smanjuje upalu, čisti jetru.. a žalite se da svaki dan jedete isto.. dakle ne samo da možete da koristite začine za bolji ukus nego neke od njih i treba da uzimate :)
Slično je i sa Ă°umbirom...
Ako ne verujete meni čitajte na t-nation
Sačuvana
ognjen novakov
" Shut the fuck up and train. "
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3137


Chips,Cola i telefon Motorola ;)

« Odgovor #3 poslato: Septembar 10, 2008, 07:10:57 posle podne »

A shta cu kad volim brate  :D poneo sam u shkolu danas pola kile testenine  :D i 3 tunjevine pomeshao.... jeo sam iz 3 puta i josh je malo ostalo  :D
Sačuvana

Lokk1
Gost
« Odgovor #2 poslato: Septembar 10, 2008, 09:17:20 pre podne »

upravo prochitao na t nationu :)) ...  bowden je napisao par zanimljivih stvari :))) ..  treba svi da prochitaju :) ogiju sam vec poslao za krompir .. .ebo te krompir :D
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #1 poslato: Septembar 10, 2008, 09:10:14 pre podne »

Glikemijski indeks (GI) je precenjen. Glikemijsko oterećenje (glycemic load GL) je ono na šta treba da obratimo pažnju.

Velika je razlika izmeĂ°i GI i GL.

GI meri uticaj date količine ugljenih hidrata na nivo šećera u krvi. I naravno ovo je veoma važno.

Ali GI je mera za 50g ugljenih hidrata i ustvari ne daje tačnu ocenu porasta nivoa šećera u krvi. Dakle GI je isti bez obzira koliko UH pojedemo što naravno u stvarnom životu nerealno.
Nama je važno koliko će obrok koji pojedemo povisiti nivo šećera u krvi, jer je mala šansa da ćemo pojesti baš 50g.
Tu dolazi u igru glikemijsko opterećenje. GL meri uticaj hrane koju jedemo (obroka, namirnicie) na nivo šećera u krvi. Ovo je mnogo sofisticiranija metoda koja nam daje mnogo više korisnih informacija.
Na primer - GI šargarepe je visok i mnogi ljudi misle da ne bi smeli da jedu ovo povrće. Ali jedna šargarepa ima svega 3g UH! dakle koje su šanse da ćete pojesti 15 šargarepa? Dve tri koje pojedete neće imati značajan uticaj na vaš nivo šećera u krvi bez obzira na visok GI. Tačnije GL jedne šargarepe je svega 3 što znači da spada u hranu sa niskim GL i da se slobodno može jesti kao deo dijete sa niskim unosom UH.

Testenina sa druge strane ima umeren GI ali nje ćete jesti više. Ako pojedete porciju veću od 50g GL prelazi iz umerenog u visok i onda više nije tako dobra ideja da jedete testeninu.

I sad forumla:
GL = GI * br UH / 100

Nizak GL je do 10, srednji do 20 a visok naravno sve preko 20.

Dobra vest je da ako kombinujete hranu sa veoma niskim GL (meso, jaja, povrće) sa hranom sa visokim GL (testenina, pirinač, hleb) ukupni GL obroka je manji.

Naravno ne trebate biti rob ovi formulama. Nekad je dobro unositi hranu sa visokim GL (na primer posle treninga). No akoste na dijeti sa malo UH onda ovo mogu biti korisne informacije.

(preuzeto sa t-nation.com)
Sačuvana
Stranice: 1 [2] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.111 sekundi sa 18 upita.