TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399732 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Ancient

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 11, 2025, 06:34:19 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13 14 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: SAGOREVAČI MASTI  (Pročitano 67696 puta)
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: Januar 27, 2011, 01:33:56 posle podne »

...
Fali ti da objasnis jos elektron transportni sistem mitohondrija i sve si rekao. :)
...

Jel treba? :P Nije problem...

...
Kad si vec i kreatin pomenuo, on ima gotovo potpunu apsorpciju, a karnitin se razlozi odma u zelucu.
...

Za ovo mogu da kažem - NE i NE.
Kreatin nema baš potpunu apsorpciju, zato se i pribegava njegovim derivatima (na nivou ulaska u ćeliju prevashodno). Iskaz da se bilo šta razloži odma' u želudcu takoĂ°e nije tačan kako vrlo puno (izmeĂ°u ostalog) zavisi čega još imau želudcu pored toga. Karnitin je takoĂ°e mali molekul. ;)
Da ne dužim sa teorijama (istina - nisam previše upućen u apsorpciju karnitina), ajmo zdravom logikom: pogledajte sliku.
Karnitin je molekul vrlo sličan kreatinu. Identična dužina niza, iste funckionalne grupe, a ako uporedimo sa jednim malo većim jedinjenjem (koje se zove Arginin ;)), koje takoĂ°e sadrži sve funkcionalne grupe (potencijalna mesta napada) kao i karnitin - onda možemo zaključiti da mi kroz želudac ne možemo da apsorbujemo ni kreatin, a ni semiesencijalnu amino kiselinu Arginin. Kroz isti želudac prolaze, a ipak stižu tamo gde treba. :)

Kad smislimo nacin da ga ubacimo u zid mitohondrija bice odlicno, a dotle nista.

TakoĂ°e, karnitin ne bleji na zidu mitohondrija, već može da difunduje kroz spoljni zid mitohondrija a acil-karnitin i karnitin se transportuju specifičnim transporterom (valjda translokazom? - ne sećam se) kroz unutrašnji zid. Tako da nije problem toliki koliko se misli. Po mom skromnom mišljenju, ako uĂ°e u krvotok, doći će i do ćelija (pa makar istim putem kao i kreatin - opet se pozivam na sličnost strukture).
« Poslednja izmena: Januar 27, 2011, 01:41:53 posle podne od strane Biochemo » Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: Januar 27, 2011, 08:12:33 pre podne »

Ako pogledas dole videces da sam napisao da je transporter, i njegova uloga je jasna. Ne treba mi mehanizam delovanja karnitina, nego nacin na koji on stigne do misicne celije. Odnosno, ne stigne.

Fali ti da objasnis jos elektron transportni sistem mitohondrija i sve si rekao. :)

Kad si vec i kreatin pomenuo, on ima gotovo potpunu apsorpciju, a karnitin se razlozi odma u zelucu.

U svakom slucaju hvala na detaljnom objasnjenju. Tako funkcionise karnitin kojii je vec tamo. Ali kako da stigne do tamo? Iz suplementa nikako.
Kad smislimo nacin da ga ubacimo u zid mitohondrija bice odlicno, a dotle nista.

Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: Januar 27, 2011, 02:07:01 pre podne »

...
Ono što veća konc keratina može da uradi jeste (malo elementarne hemije sad) da pomeri ravnotežu ka acil-keratinu i time podstakne unos masnih kiselina u mitohondrije.
...

lol - počeo sam na kraju da pišem keratin umesto karnitin. AHAHAHh
Odoh ja na spavanje ljudi, nije mi dobro...
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: Januar 27, 2011, 02:04:02 pre podne »

Da bi masti uopšte mogle da uĂ°u u mitohondrije (gde kada uĂ°u nema im povratka - idu AcCOA-e i dalje do CO2, gomile ATP-a i vode), one moraju da se takoreći pripreme za to. Ako pažljivije pogledate metabolički put (neće vas ujesti samo treba da uočite nekoliko detalja) pritmetićete da se masne kiseline nalaze povezane za koenzim A. Fora je u tome što acil-COA ne može da proĂ°e kroz mitohondrijalnu duplu membranu. Tu nastupa karnitin.
Acil grupa (naša masna kiselina) se "prebaci" na karnitin (i to je bitno da je u pitanju L enantiomer kako enzim koji ovo katalizuje kao ni transporter koji ću sad da pomenem neće da radi sa sa onim koji je D), a SHCoA se oslobaĂ°a. Acil-karnitin se SPECIFIČNIM transporterom upumpava u mitohondriju, gde se odvija ista reakcija kao napolju samo unazad - Acil-Karnitin + SH-CoA -> Karnitin + Acil-Coa. Acil-Coa se dalje oksiduje do Acetil-CoA i dalje ulazi u ciklus limunske kiseline i tako dalje... Karnitin izlazi van mitohondrije (on može - postoji transporter za njega) i sve ide u krug (pod uslovom da su uslovi u kojima dolazi do razgradnje masti - glukagon, manje insulina, presušio oksalacetat u ciklusu limunske isl...).

Karnitin je NEOPHODAN za katabolizam masti. (Btw, ovo se dešava u stanju mirovanja prevashodno u mišićnim ćelijama ;)) Imamo mi dovoljno karnitnia - stoji. Imamo i dovoljno kreatina, pa kada ga dodamo još malo napravimo bolje okruženje za trening. Ono što veća konc keratina može da uradi jeste (malo elementarne hemije sad) da pomeri ravnotežu ka acil-keratinu i time podstakne unos masnih kiselina u mitohondrije.

@ Quaresma
Upao sam malo u trans, kako mi se SUMANUTO spava i oči su mi se pretvorile u sir, ali nadam se da sam ti odg na pitanje.
p.s. - Welcome back. ;)
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Januar 27, 2011, 01:37:03 pre podne »

Ako kažem da utiče na metabolizam onda uz pravilnu ishranu i trening mogu da kažem da će pomoći mršavljenju, jel da?
Ništa ne radi samo od sebe... to nikad nisam rekla, niti bilo ko od nas

ok, ja kazem da ne radi nista sto ima veze sa mrsavljenjem, objasnio sam i zbog cega. Voleo bih da cujem mehanizam delovanja prema kojem utice na smanjenje masti, pa bih mozda razmislio o tome i informisao se. Jel moze?

Ovaj clanak govori da je karnitin koriscen za istrazivanje na pacovima, da li utice na duzinu veka mitohondrija. Ne vidim bas nijednu povezanost sa mrsavljenjem, pogotovo ne kod ljudi. Ispravite me ako gresim. :)

Mehanizam? Znaš koja je metabolička uloga karnitina?
Sačuvana
MastersChihuahuas
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: Januar 27, 2011, 01:03:37 pre podne »

Natrol Tonalin CLA - konjugovana linolna kiselina

Universal Chromium - hrom pikolinat

hvala na tako brzom odgovoru :)
Sačuvana
quaresma
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: Januar 26, 2011, 11:11:22 posle podne »

negde nize sam napisao da radi na zivotinjama, ali na ljudima nikako. objasnio i zasto. informacije dobio iz nekoliko najrelevantnijih izvora. kao fiziolog i ti/vi znas/te da karnitin ne sluzi tome za sta se prodaje, al ok ;)

necu dalje raspravljati, ja sam rekao, rekli su i drugi, ljudi koji citaju forum nek procene i onda nek rade po svojoj volji.
Sačuvana
MSc Sport Scientist

daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: Januar 26, 2011, 10:30:37 posle podne »

Ako kažem da utiče na metabolizam onda uz pravilnu ishranu i trening mogu da kažem da će pomoći mršavljenju, jel da?

ok, ja kazem da ne radi nista sto ima veze sa mrsavljenjem, objasnio sam i zbog cega. Voleo bih da cujem mehanizam delovanja prema kojem utice na smanjenje masti, pa bih mozda razmislio o tome i informisao se. Jel moze?

Ovaj clanak govori da je karnitin koriscen za istrazivanje na pacovima, da li utice na duzinu veka mitohondrija. Ne vidim bas nijednu povezanost sa mrsavljenjem, pogotovo ne kod ljudi. Ispravite me ako gresim. :)

Naravno da ću te ispraviti, zato sam tu :)

Ovakvi ekspreimenti se ne mogu izvoditi na ljudima, nije etički. Ovo nije ni prvi ni poslednji put da se koriste pacovi, a ako smo im verovali za neke važnije stvari...
Rad pokazuje da L karnitin smanjuje ostatak od sagorevanja masti što znači da poboljšava njihovo sagorevanje. Ako se masti bolje iskorištavaju, kako to nema veze sa mršavljenjem?

Naravno, stoji to što si rekao za HLA, CLA, hrom, ali imam i žive svedoke da L karnitin radi... a nisu pacovi ;)

« Poslednja izmena: Januar 26, 2011, 10:33:16 posle podne od strane daniela svarc » Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #30 poslato: Januar 26, 2011, 07:11:26 posle podne »

Natrol Tonalin CLA - konjugovana linolna kiselina

Universal Chromium - hrom pikolinat
Sačuvana
MastersChihuahuas
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: Januar 26, 2011, 07:10:35 posle podne »

Pozdrav svima,
Zanima me,sta mislite o preparatu HEMODRENE for her?
nasla sam dosta toga na forumu ali mislim da ovaj preparat jos niko nije spomenuo...

i u kojim preparatima se nalazi ovo sto ste naveli:
hidroksi-limunsku kiselinu, konjugovanu linoleinsku kiselinu,hrom pikolinat
Sačuvana
quaresma
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: Januar 26, 2011, 06:44:33 posle podne »

CLA i HLA koje sam naveo su verovatno najbolji moguci dozvoljeni preparati za smanjenje telesnih masti.
(dakle ne racunam efedrin+alkaloid+kofein)

svakom pojedincu koji se javi sa ovim zahtevom, treba preporuciti upravo njih.

Clanaka o CLA imam, na engleskom naravno. Kad budem imao vremena napisacu mali review.
Sačuvana
MSc Sport Scientist

MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #27 poslato: Januar 26, 2011, 05:10:25 posle podne »

CLA koju si naveo tj. konjugovana linolna kiselina je jako dobra stvar, ljudi su o tome bas malo informisani... pisala sam jednom temu o njoj... ako imas neki interesantan clanak na temu CLA ne bi bilo lose da podelis sa nama.

Trenutno u Pansportu jedini preparat koji je sadrzi (cistu) je Tonalin CLA Natrol
Sačuvana
quaresma
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: Januar 26, 2011, 03:32:48 posle podne »

Ljudi ocekuju da popiju i smrsaju, a mi kazemo regulises ishranu, treniras i pijes i smrsaces, o tome se radi.

Ja kazem da ces u tom slucaju smrsati od treninga i ishrane, a karnitin nece imati bas nikakve veze sa tim. :) o tome se radi.
Sačuvana
MSc Sport Scientist

Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #25 poslato: Januar 26, 2011, 03:13:57 posle podne »

Quaresma, mislim da niko ne misli da karnitin "jede" mast ali indirektno sigurno utice na povecanu potrosnju tacnije metabolizam, zar mu to i nije osnovna uloga?

I ima milion clanaka, kao sto sam napisao u vecini ozbilnjih i dobro prostudiranih se osporava dejstvo karnitina kakvo se reklamira ali daleko da je skroz beskorisno.

Ljudi ocekuju da popiju i smrsaju, a mi kazemo regulises ishranu, treniras i pijes i smrsaces, o tome se radi.
Sačuvana
quaresma
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: Januar 25, 2011, 10:37:09 posle podne »

« Poslednja izmena: Januar 25, 2011, 10:48:22 posle podne od strane quaresma » Sačuvana
MSc Sport Scientist

Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13 14 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.389 sekundi sa 18 upita.