TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399320 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Ancient

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 22, 2024, 09:01:03 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: H1N1 - 50 pitanja i odgovora  (Pročitano 19600 puta)
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #36 poslato: Decembar 10, 2009, 04:01:11 posle podne »

Novi grip nije toliko opasan?

Novi grip je dosad i u svom najgorem izdanju jedva nešto ozbiljniji od običnog, sezonskog, pokazalo je istraživanje obavljeno na Univerzitetu
Harvard.

Analizirajući detaljne podatke o novom oboljenju u dva američka grada - Milvokiju i Njujorku, tim sa Harvarda došao je do zaključka da smrtnost od njega iznosi 0,048 odsto.

"To znači da je na svakih 2.000 ljudi koji su imali simptome pandemijskog gripa jedan umro", objasnio je voĂ°a istraživanja dr Mark Lipsič.

Prema njegovim rečima, na lečenju u zdravstvenoj ustanovi je bilo samo 1,44 odsto Amerikanaca, a svega 0,24 odsto je bilo na intenzivnoj nezi.

Harvardski stručnjaci ističu da bi ovi podaci trebalo da umire zdravstvene zvaničnike i političare koji iznose strahovanja od smrti miliona ljudi, kao i od dodatnog nepovoljnog uticaja novog gripa na globalnu recesiju.

Oni, ipak, naglašavaju da ne isključuju mogućnost da bi virus H1N1 mogao da mutira i postane opasniji, ili da se neće pojaviti neki novi opasniji soj.

Ostaje otvoreno pitanje koliko je Amerikanaca dosad uopšte bolovalo od novog gripa? Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su u novembru procenjivali da su virusom H1N1 dotad bila zaražena 22 miliona Amerikanaca.

Tim dr Lipsiča procenjuje da bi u SAD od novog gripa moglo da bude izmeĂ°u 7.800 i 29.000 smrtnih slučajeva. Zbog običnog, sezonskog gripa svake godine bude hospitalizovano 200.000 Amerikanaca, a umre 36.000 ljudi.

U Srbiji su do sada laboratorijski potvrĂ°ena 426 slučaja obolevanja od virusa novog gripa, a registrovan je 31 smrtan ishod od te vrste gripa.

Tanjug/MONDO, foto: Guliver/Getty Images
Sačuvana

daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: Decembar 08, 2009, 08:54:59 posle podne »

nemoj reći dva puta.. tako se i Ognjen hvalio :)

Sačuvana
Takahiro
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Decembar 08, 2009, 02:08:33 posle podne »

hehe vi ga svi vec prelezali.. blago vama..  ;)

ja cekam da mutira u svoj konacan oblik pa cu onda, da se ne cimam bezveze vise puta...  :P

salim se, naravno, i razmisljam da li sam mozda kinuo bar jednom ove jeseni, al nesto ne mogu da se setim..  ;D
Sačuvana
Qui audet adipiscitur
bb
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: Decembar 08, 2009, 09:10:24 pre podne »

I ja sam nesto prelezala, koji je to grip ne znam, uglavnom 3 dana povisene temperature.
Pocelo je tako sto sam primetila da se jako zamaram kad vezbam, kao da nemam dovoljno vazduha.
Posto me grlo nije bolelo, nije bilo kaslja ni kijanja nisam znala zasto ne mogu normalno da vezbam sve dok nisam dobila temperaturu.
Tek sad sam pocela da kasljucam i to nesto izlazi iz pluca na grlo.
Inace nisam imala grip tacno 10 godina. Obicno se sve zavrsi na malo kijanja i kasljanja bez povisene temperature.
Sačuvana
daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: Decembar 06, 2009, 06:32:16 posle podne »

sada treba vakcinacija da pocne sada ce na tv-u odmah  povecanje broja obolelih :D

VAKCINACIJA.. da ili ne??

Ja licno mislim da se necu vakcinisati...
Naravno kao i vecina nas ovde trudim se da imam jak imunitet i redovno se kontrolisem... Redovno treniram tako da mi je organizam izozen stresu (pozitivnom) svakodnevno i tako jacam imunitet.. Ako me udari ovaj meksicki grip valjda ce mi se organizam lako izboriti jer je pripremljen na stres fizicke aktivnosti. Stres gripa ili neke druge bolesti (koga mi zovemo negativan stres) je jaci od stresa na treningu, ali se bar ne stvara toliki jaz kao kod osoba koje nemaju dobre navike za treningom i hranom...

Pricao sam sa dosta ljudi o gripu, od profesora i lekara pa do onih potpunih lajika... Uglavnom dosta njih se nece vakcinisati. kazu sport i zdrav zivit je kao vakcina, jer izaziva stres u organizmu isto kao ona pa stvara imunitet.. Tako da vacina (bila ona najbolja i nemala nikakve lose strane) mi ne treba... a ima i onih drugih sto kazu: npr moja komsinica kaze da su tu vakcinu poslali svetski mocnici da potamane narod u evropi. kaze u njoj ima neki cip od kog se poludi.. hehe.. kaze ona bolje da umrem od gripa nego da ludim okolo.. :)) ja naravno ne verujem u takve price al mislim da sam ja vec vakcinisan svojim nacinom zivota!! :)

sta vi kazete? vakcina - da ili ne? :)

kao što vidiš jak imunitet značći samo da ćeš lakše rpegurai bolst ali ne znači da je nećeš dobiti.. a to su dve veoma različite stvari...

ako ste hronično bolesnik (astma, hronični pronhitis, hronični hepatitis, hronično srčano oboljenje) onda se vakcinišite.. u protivnom - perite ruke i odlučite sami
Sačuvana
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #31 poslato: Decembar 06, 2009, 05:39:52 posle podne »

Ali, kaznjem sam zbog toga sto sam se podrugivao :)

Tako da eto kada se podmesevam, doduse nemam naravno taj svinjski ali opet  :)
:-*
Sačuvana
Viljuska
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: Decembar 06, 2009, 03:59:59 posle podne »

"Nisam strucan uopste, ali sam dovoljno pametan da se nasmejem na sve ove price o ovom imaginarnom gripu... koji egzisitra vec decenijama, samo je sada poseban, jer su ga krstili...  Cheesy svake godine vlada epidemija, prosiri se zimi, i onda nestane... mos misliti... obolece kao i svake godine oni sto nista zivo ne rade, hrane se katastrofa i td..."

"meni je prvo grlo krenulo, a onda sledeceg jutra sve zivo, kao da me je odvalilo kugla od 300 kg. Teska malaksalost, temp skoro 39. Tako juce iu prekjuce, danas mi je dosta bolje mada i sada imam preko 37..."    Шта рећи на ово,а откуд си се разболео поред меда и прополиса ?

Такахиро,објаснио си!
Sačuvana
'''Оћу ја да изјавим нешто за дневник.Ономад сам гледао на телевизору,је л' знаш бре ти несрећо да су Срби најстарији народ?Док су Шваба и Енглез и Американац пре 600 година јели свињу с рукама,ми смо имали ово.Па лепо виљушком боц,на српском двору ми с виљушком боц а Шваба с рукама уста га ..бем''
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #29 poslato: Decembar 05, 2009, 04:52:12 posle podne »

Mislim da su ljudi generalno opusteni, i da ih bas briga za to, nece da prime  :D tako i treba
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: Decembar 05, 2009, 04:07:58 posle podne »

takodje :D
Sačuvana
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #27 poslato: Decembar 05, 2009, 02:58:37 posle podne »

Mislim da sam ga prelezao, tako da sam zavrsio sa njim :) vakcinisao sam se tezim putem, hehe

A inace, neznam za koje pare bih primio tu vakcinu...
Sačuvana
Takahiro
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: Decembar 05, 2009, 12:37:06 posle podne »

sada treba vakcinacija da pocne sada ce na tv-u odmah  povecanje broja obolelih :D

VAKCINACIJA.. da ili ne??

Ja licno mislim da se necu vakcinisati...
Naravno kao i vecina nas ovde trudim se da imam jak imunitet i redovno se kontrolisem... Redovno treniram tako da mi je organizam izozen stresu (pozitivnom) svakodnevno i tako jacam imunitet.. Ako me udari ovaj meksicki grip valjda ce mi se organizam lako izboriti jer je pripremljen na stres fizicke aktivnosti. Stres gripa ili neke druge bolesti (koga mi zovemo negativan stres) je jaci od stresa na treningu, ali se bar ne stvara toliki jaz kao kod osoba koje nemaju dobre navike za treningom i hranom...

Pricao sam sa dosta ljudi o gripu, od profesora i lekara pa do onih potpunih lajika... Uglavnom dosta njih se nece vakcinisati. kazu sport i zdrav zivit je kao vakcina, jer izaziva stres u organizmu isto kao ona pa stvara imunitet.. Tako da vacina (bila ona najbolja i nemala nikakve lose strane) mi ne treba... a ima i onih drugih sto kazu: npr moja komsinica kaze da su tu vakcinu poslali svetski mocnici da potamane narod u evropi. kaze u njoj ima neki cip od kog se poludi.. hehe.. kaze ona bolje da umrem od gripa nego da ludim okolo.. :)) ja naravno ne verujem u takve price al mislim da sam ja vec vakcinisan svojim nacinom zivota!! :)

sta vi kazete? vakcina - da ili ne? :)
« Poslednja izmena: Decembar 05, 2009, 12:38:45 posle podne od strane Takahiro » Sačuvana
Qui audet adipiscitur
M a r k o n i
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: Decembar 04, 2009, 11:43:37 pre podne »

Sačuvana
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #24 poslato: Decembar 04, 2009, 09:05:13 pre podne »

Broj obolelih od akutnih respiratornih oboljenja se u poslednjih deset dana, svakodnevno smanjuje.

Stručni tim za praćenje epidemije gripa na teritoriji Beograda preporučio je danas ukidanje noćnih dežurstava za akutna febrilna stanja u domovima zdravlja, kao i ograničene posete u kliničko-bolničkim centrima.

Razmotrivši podatke Gradskog zavoda za javno zdravlje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji Beograda, članovi tima su konstatovali, na sastanku u Centru za vanredne situacije, da se broj obolelih od akutnih respiratornih oboljenja, u poslednjih deset dana, svakodnevno smanjuje.

Gradski sekretar za zdravstvo Zoran Blagojević rekao je da je bez obzira na trenutno poboljšanje, neophodno nastaviti preporučene higijenske i preventivne mere.

On je istakao da će Stručni tim i Sekretarijat za zdravstvo nastaviti da redovno prate epidemiološku situaciju na teritoriji Beograda.

član Gradskog veća i komandant štaba civilne zaštite Slobodan šolević podsetio je da će vakcinacija graĂ°ana biti obavljena u roku od pet do sedam dana od prijema vakcine.

Prve vakcine dobičhe deca i hronični bolesnici, bez plaćanja participacije, zaključio je šolević.

Izvor : tanjug
Sačuvana

bojanjolie
Ja samo BOLJI!
Redovan član
Van mreže Van mreže

Be yourself no matter what they say!

« Odgovor #23 poslato: Novembar 29, 2009, 10:41:55 posle podne »

Moram samo da vam prenesem odgovor jedne manekenke na pitanje da li se boji svinjskog gripa.... odgovor je bio "ne, jer ne jedem meso"   :D
hahahahaha......Eh da su samo manekenke takve.....Ispacu sovinista ali vecina devojaka je takva danas.....Narocito mladji deo populacije....

A sto se svinjskog gripa tice apsolutno verujem da je izreziran i da ne treba uzeti vakcinu...
Sačuvana
daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Novembar 29, 2009, 08:42:22 posle podne »

i kod mene svi u kuci bili bolesni , verovatno ovo cudo posto su  i oni koji su bili vakcinisani od "obicnog" gripa dobili , ali ono nije mnogo strasno , mada ono zavisi ko kako reaguje ,  meni curio nos prvi dan ,sutra dan popodne temperatura , ja imao 37.2  cale imao preko 38 , ostali nisu ni imali  , malaksalost , sutra dan malaksao i dalje slinim  , i posle nista samo slinijm , ostali kasljali nekoliko dana kao blesavi , suv kasalj  , ja nisam ,   ja sam verovatno onaj svinjski sto u sebi ima gene slinavke :D :D

valjda je svinjski bio :D

od svih virusa sad su najveće šanse da dobijete baš ovaj svinjski grip...
i u svetu virusa vam je pravilo "najjači samo opstaju" ;)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.205 sekundi sa 17 upita.