TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395639 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 20, 2024, 06:25:50 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 193 194 [195] 196 197 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 713924 puta)
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16754


« Odgovor #1319 poslato: Januar 05, 2015, 02:57:11 posle podne »

Nisam to radio do sad, ali ako neko od vas ima neki dobar recept ili prelog za spremanje hrane na taj način neka podeli sa nama pa da probamo :D
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1318 poslato: Januar 05, 2015, 02:35:43 posle podne »

Pa, možeš i tako...
:D
Ne znam kako spremaš inače hranu, ali to isto možeš i u običnoj šerpi (sipaš i ne misliš).
:D
Mislim, jelo će ti biti ukusno koliko se cimaš oko njega; zemljane posude su ti više da se hrana zapeče u njima.
Ne volim da spremam u njima jer se teže peru, i moram da pazim da se ne popečem (jer i njih moram da otvaram da vidim da li je jelo gotovo i da ubacim ako još nešto treba).
:)
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 263

« Odgovor #1317 poslato: Januar 05, 2015, 01:00:24 posle podne »

Da li neko od vas sprema hranu u zemljanim posudama? Na primer stavi povrce i meso i onda u rernu neki fazon? Ili ako hoce da mu bude vise dinstano umesto peceno doda vise vode? Jel neko probao tako nesto, kontam da je to dobar nacin pripreme a i najmanje treba vremena ubacis sve zacinis malo i stavis u rernu dva sata, jos mozes namestiti na novijim sporetima da se ugasi posle 2 sata i to je to :D
Neki fazon da sto manje se bude pored sporeta...
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1316 poslato: Januar 01, 2015, 04:44:03 pre podne »

Srećna Nova Godina dragi forumaši...

Neka vam Nova Godina donese uspeh na svim poljima...imajte više volje i istrajnosti da postignete zadate ciljeve po pitanju promena vezanih za način ishrane i treninga...ipak glavni faktor uspeha ste vi sami...manje izgovora, manje negodovanja, manje mrzovolje i "kukanja"...

I ne zaboravite, nikada nije kasno za promene na bolje...uvek tu za vas članovi "Pansport tima"...

Neka vaš put uvek bude "srednji put", put umerenosti...

Živeli...
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1315 poslato: Decembar 31, 2014, 11:27:39 posle podne »

Poslednji of ove godine...
Srećna Nova Godina!!!
:)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1314 poslato: Decembar 31, 2014, 01:40:19 pre podne »

Podelio bih sa vama jedan zanimljiv "tekstić" o posuĂ°u...

Zdravo posuĂ°e

Kako pravilnio odabrati posuĂ°e ...I kakve sve moguće efekte vrsta posuĂ°a ima na ljudsko zdravlje?

Mnogo je reklama, mnogo saveta, ipak, retko od stručnjaka čujemo postoji li interakcija izmeĂ°u posuĂ°a za pripremu hrane i same hrane u toku njene termičke obrade i kako se to odražava na zdravlje.
Kvalitetno posuĂ°e pomaže da ostanete u dobrom zdravlju i poboljšate ukus hrane. Nije slučajno da se samo staklene i keramičke epruvete koriste u hemijskim laboratorijima, gde materijal epruveta ne sme uticati na rezultate analiza.

Staklo i keramika su inertni i ne-reaktivni.  Kada kupujete posuĂ°e za svoju kuhinju, svakako bi trebalo uzeti u obzir reaktivnost materijala od kojih je ono napravljeno , ako je moguće, odaberite inertno ili ne-reaktivno posuĂ°e. Trebalo bi izbegavati posuĂ°e od visoko reaktivnih materijala.


Reaktivnost hrane

Reaktivnost je tendencija svih materijala, tj. hemijskih jedinjenja da reaguju sa drugim jedinjenjima i "spojevima", oslobaĂ°ajući energiju.
Hrana i posuĂ°e mogu meĂ°usobno reagovati! 

I temperatura nesumnjivo utiče na reaktivnost.
Kada je hrana vruća, reaguje daleko brže, nego kada je hladna.

TakoĂ°e, neke vrste hrane reaktivnije su od drugih: "masno", "kiselo" i voda reaguju sa posuĂ°em daleko brže od drugih sastojaka. Na primer, običan pirinač nije toliko reaktivan, ali pirinač skuvan sa uljem i nekom izvorom kiselosti (paradajz) još itekako je reaktivan. Iz tih razloga, kvalitetna ulja i kiseline ( sirćetna..) prodaju se isključivo u staklenim bocama, koje su ne-reaktivne. Plasitku  bi trebalo na svaki način izbegavati. Ne morate se u potpunosti rešiti plastike, ali bi trebalo pronaći načine da se smanji upotreba reaktivnog posuĂ°a.


Reaktivno posuĂ°e – nije preporučljivo

Neprijanjajuće posuĂ°e sadrži plastične polimere (silikon je izuzetak). Zagrevanjem teflonskog tiganja na temperaturama od 260 do 350 °C polimeri ispuštaju otrovne pare, koje su veoma opasne po zdravlje. Obično ne ostavljamo prazan lonac na vatri, ipak, ako se to dogodi, a posuda je od teflona, radije je bacite, nego da je dalje upotrebljavate. Neprijanjajuće posuĂ°e u upotrebi je od 1944 godine. Pre toga, da bi izbegli prianjanje hrane za dno suda, kuvari su stavljali više vode ili više masnoće i kuvali na nižoj temperaturi. Lekari preporučuju da se izbegavaju lonci i kuhinjski pribor od teflona.

Aluminijum

PosuĂ°e od aluminijuma ispušta u hranu aluminijum, koji je opasan po zdravlje. Liveni aluminijum stabilniji je od običnog, tankog aluminijumskog posuĂ°a, koje je bilo u široj upotrebi neposredno posle Drugog svetskog rata. Trebalo bi izbegavati aluminijumsku foliju. Umesto  da pečete krompir u aluminijumskoj foliji, ispecite ga direktno na roštilju ili u vatrostalnom loncu sa poklopcem. Nova vrsta aluminijuma – anodizirani aluminijum (alugus) je ne-reaktivan i prilično  dugotrajan. MeĂ°utim, ako ga ogrebete, aluminijum postane reaktivan. Zbog toga stručnjaci ne preporuču posuĂ°e od anodiziranog aluminijuma.

Bakar

Prednost posuĂ°a od bakra je što dobro provodi toplotu. To omogućava ravnomeran raspored toplote kod pripremanja hrane. PosuĂ°e od bakra brzo se zagreva i brzo hladi, što omogućava savršenu kontrolu tokom pripremanja hrane. Dobra toplotna provodljivost posuĂ°a vrlo je važna kod dinstanja.  Ipak, posuĂ°e od bakra ima dva nedostatka: cena i visoka reaktivnost. Bakar, aluminijum i liveno gvožĂ°e su reaktivni  - što znači da brzo reagiraju sa namirnicama, posebno sa kiselom hranom, ispuštajuć jone metala u hranu. Takvo posuĂ°e može pokvariti ukus i boju hrane, pritom, u organizam unosimo nepoželjnu količinu metala.


Plastika

Reaktivnost plastike zavisi od njene strukture – mekša i fleksibilnija plastika ima veću reaktivnost.  Plastična kesa daleko brže reaguje sa hranom nego čvrste plastične posude. Nije preporučljivo korišćenje plastike u mikrotalasnoj pećnici. Polivinil hlorid, koji se nalazi u plastici, ispušta toksin DEAH, koji razorno deluje na "hormonski sistem". TakoĂ°e, plastika sadrži ftalate, koji se akumuliraju u tkivima i štete radu jetre i pluća. Kod testiranja na životinjama, ftalati su pokazali štetno dejstvo na funkciju reproduktivnih organa. Izlučivanje ftalata iz plastike u hranu se povećava pod mehaničkim uticajem (savijanje, pritisak, žvakanje), pod uticajem rastvarača (mast, ulje, sokovi usne duplje I stomaka… i visoke temperature (iznad 30C).


Umereno reaktivno posuðe – dobar izbor


NerĂ°ajući čelik (Inox) najmanje je reaktivan metal. Za mnoge ljude posuĂ°e od nerĂ°ajućeg čelika je univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude posuĂ°a od nerĂ°ajućeg čelika najbolji su lonci sa debljim dnom ili posuĂ°e od hirurškog čelika. U poslednje vreme pojavilo se mnogo vrsta posuĂ°a od nerĂ°ajućeg čelika, uključujući lonce, tiganje, tepsije…  Odmah nakon kuvanja trebalo bi ukloniti hranu iz lonca kako bi se sprečilo da ona poprimi ukus metala. Ako je posuda od čelika "zadobila" ogrebotinu (nakon ribanja sa žicom za posuĂ°e), ispuštanje jona metala je jače.
Najbolje bi bilo ne ribati posuĂ°e od čelika. Ako je hrana zagorela, pospite sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će „odvojiti“ zagorelu hranu od površine lonca.
PosuĂ°e od livenog gvožĂ°a (gus) dobro je za pripremanje palačinki i pogačica, pripremu povrća. Nije preporučljiva priprema supa, čorbi, kisele hrane u posuĂ°u od livenog gvožĂ°a, jer takva hrana reaguje sa jonima gvožĂ°a.


Inertno i ne-reaktivno posuĂ°e : odličan izbor


Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom „prilepljeno“ uz metal.  Postoji nekoliko brendova kvalitetnog emajliranog posuĂ°a. Jedini nedostatak je to, da je kvalitetno emajlirano posuĂ°e dosta skupo. Ali ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuĂ°e trajaće godinama, dok će jeftino emajlirano posuĂ°e, koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popucati  i zato na njega ne bi trebalo bacati novac. Kada emajl popuca, obavezno će pronaći put do vaše hrane, tj. metal ispod emajliranog sloja reagirovaće sa hranom.
Zbog toga, ako ste u mogućnosti, kupite s"kuplje" i kvalitetnije emajlirano posuĂ°e.
PosuĂ°e od titana( titanijuma) je ne-reaktivno i nije preteško, ali loše sprovodi toplotu.
Zbog toga obično posuĂ°e, koje se prodaje pod oznakom „titan“, nije napravljeno u potpunosti od titana, već je aluminijumsko posuĂ°e,  pokriveno keramičko-titanskim neprijanjajućim slojem.
Stakleno posuĂ°e, kao što je vatrostalno posuĂ°e za pečenje, inertno je i ima pristupačnu cenu. Njega svi preporučuju za spremanje namirnica, ali i za odlaganje jela.

Kutlače ,varjače, štapići za jelo od bambusa ili bilo kog drugog drveta su ne-reaktivni, zdravi i imaju pristupačnu cenu.

Glineno i keramičko posuĂ°e je inertno i ispušta far-infrared toplinu, najbolju i najzdraviju toplotu za pripremanje hrane, koja takoĂ°e daje jelima celi spektar finih ukusa. Takvo posuĂ°e se obično koristi za pečenje ili dugo ukuvavanje hrane. 

Glineno i keramičko posuĂ°e je vrlo lepo, ali je krhko, i zbog toga je potrebno pažljivo rukovati sa njim.

Papir( pek-papir) ponekad može biti koristan. Aluminijske forme za pečenje ili teflonske tepsije možete prekriti papirom za pečenje i na takav način neutralizovati njihovu reaktivnost.
Papir takoĂ°e možete koristiti za odlaganje namirnica i hrane umesto plastičnih kesica.

PosuĂ°e od silikona je inertno i odobreno od strane FDA, može se koristiti do temperature od 220 C. Ako se temperatura prekorači, silikon se počinje topiti, ali pri tome ne ispušta toksičnu paru.Silikon je jedini ne-reaktivni neprijanjajući materjial, reč je o sintetičkoj gumi, iz koje se proizvode tepsije za pečenje, forme za razne kolače, slatkiše, lopatice za kuvanje, "razvijače".
Silikonsko posuĂ°e je otporno na toplotu (do 220 C), fleksibilno, lako je za čišćenje i može ići direktno iz pećnice u frižider ili zamrzivač.
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2230


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #1313 poslato: Decembar 30, 2014, 09:09:45 posle podne »

Ubedljivo najbolja stvar je elektricni rostilj za prolece, leto i jesen. Jos ja imam natkrivenu terasu, pa bude taman da mi dnevna soba ne izgledao kao da je pala dimna bomba. Inace, jos uvek ga nisam kupio. ;D
Sačuvana
Panta rei, panta res.
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1312 poslato: Decembar 30, 2014, 05:26:38 posle podne »

Pa, zavisi šta očekuješ od datih para...
Recimo, Cepter tiganj lepi kao lud, ali je OK za neke druge stvari...
:)
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11500


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #1311 poslato: Decembar 30, 2014, 04:21:39 posle podne »

kao i u svemu, koliko para toliko muzike :)  jednom malo više investirati u dobro posuĂ°e (keramičko) i koristiti drveni pribor za spremanje hrane i to je to :)  ja bih rekla da se isplati.... koliko sam jeftinih tiganja i šerpi bacila :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1310 poslato: Decembar 30, 2014, 03:07:40 pre podne »

Sta mislite dal je bolji tiganj od teflona ili keramicki? Vidim da se sad keramicki mnogo hvale kao bolji su od teflonskih, posto se moj teflonski izgulio pa bih da uzmem novi

Slažem se sa svima po pitanju keramičkog...topla preporuka i sa moje strane...

A po pitanju teflona jedna "zanimljivost"( naravno, prihvatite sa rezervom)...

Napomena je iz 2009.

"Američka agencija za zaštitu sredine proglasila je teflon "verovatno kancerogenim".
Glavni sastojak u teflonu je politetrafluoretilen koji se na visokoj temperaturi razgraĂ°uje u otrovnu i kancerogenu perfluoroktansku kiselinu.

Biolog George Mateljan, autor bestselera "Najzdravije namirnice sveta", upozorava na moguću štetnost teflona. On savetuje da se odmah zamene sve posude sa ovim materijalom i nabave one čelične ili staklene."  ;)
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1309 poslato: Decembar 30, 2014, 12:06:33 pre podne »

Nisam imao problem sa grebanjem teflona...
Posle pečenja, sipam vode, malo deterdženta; i kada ga sledeći put koristim, prospem to, obrisem wc papirom i sa sundjer-stranom operem...
:)
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2230


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #1308 poslato: Decembar 30, 2014, 12:00:50 pre podne »

Meni se teflon dosta lose pokazao. Imao sam mnogo teflonskih tiganja i svaki se posle par meseci izgrebe jer u vecini slucajeva moras da ga ocistis malo zicom za sudove pa se teflon jako brzo unisti. Keramicki je izdrzljiviji, doduse ima malo ogrebotina ali to su samo one povrsne. Keramika se nije unistila, a koristim ga msm oko godinu dana.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1307 poslato: Decembar 29, 2014, 10:44:36 posle podne »

Pere se lakše od teflonskog.
Konkretno, koristio sam Debilano; kontam da je skuplje keramičko posudje OK.
:)
Sačuvana
Nikola Najdanovic
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 825


Personalni trener FISAF International

Fitness Portal
« Odgovor #1306 poslato: Decembar 29, 2014, 09:36:50 posle podne »

Ja bolji od keramickog nisam koristio. Koristim drvenu kasiku i drvenu viljusku kad spremam na njemu i vec 5 meseci bez ijedne ogrebotine. Prilicno sam siguran da se i lakse pere od teflonskog.
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1305 poslato: Decembar 29, 2014, 08:19:26 posle podne »

Ako misliš koji je bolji što se lepljenja hrane tiče, meni se na keramičkom mnogo bolje lepi hrana...
:)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 193 194 [195] 196 197 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.045 sekundi sa 13 upita.