Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Avgust 04, 2011, 05:49:49 posle podne
-
Koja su ulja pogodna za prženje, a koja samo za salate
(http://img841.imageshack.us/img841/8899/musclebuildingfats.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/841/musclebuildingfats.jpg/)
Prošli smo kroz mnogo muka i nevolja dok masti nisu prihvaćene kao sastavni deo zdrave dijete. Naravno, govorimo o zdravim mastima. Uspeli smo da prevaziĂ°emo čuveni faktor "1g masti = 9kcal. Ne treba ti ništa sa toliko kalorija" koji je do pre svega nekoliko godina bio široko zastupljen.
Lekari su shvatili da mononezasićene masti smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a da su esencijalne masne kiseline(omega 3 i omega 6) neophodne za život same po sebi.
Prema rečima dr. Lonnie Lowery, nedovoljna zastupljenost esencijalnih masti u ishrani dovodi do pada seruma testosterona za 10-15% i povećanju SHBG(seksualni hormon vezujući-globulin), proteina koji se vezuje za testosteron i smanjuje mu učinkovitost. Dakle, ne samo da se tako proizvodi manje testosterona, nego se smanjuje efikasnost i postojećeg. Znači, jedna ili dve kašike zdravog ulja učiniće dosta toga dobrog za vaš testosteron.
OdreĂ°ene masti su pogodne za termičku obradu, a druge su pak pogodnije za "živu konzumaciju", tj. za salate ili direktno korišćenje. Sada ćemo predstaviti najbolje masti i njihove specifičnosti i oceniti ih.
Kriterijumi za ocenjivanje
Pogodne ili ne za prženje
Što je mast zasićenija, manje je verovatno da će postati užarena tokom termičke obrade. Užarenost ulja označava hemijski proces razgraĂ°ivanja masti prouzrokovan oksidacijom. Zato za prženje treba koristiti ulja koja su bogatija zasićenim mastima. Tabela dole pokazuje odnos zasićenih, mono i polinezasićenih masti u uljima, kako biste ih lakše klasifikovali i odabrali ono pravo u zavisnosti od potrebe. Npr. kokosovo ulje je odličan izbor za prženje zato što 91% njegovog sastava čine zasićene masti, dok šafranovo ulje ne bi bilo pogodno jer je čak 75% polinezasićeno.
Ne dozvolite da ulje dostigne tačku dimljenja tokom prženja. Tačka dimljenja je kada ulje dostigne temperaturu na kojoj masti počinju brzo da se degradiraju. Tada ulje postaje tamnije, reĂ°e, a čak počinje i da smrdi. Iz ovoga sledi da je ulje sa visokom tačkom dimljenja pogodnije za prženje.
Korisnost za "živu konzumaciju". Pod ovim pojmom podrazumevamo pogodnost ulja da se koristi uz proteinski šejk, salatu ili jednostavno se može piti. Pošto smo videli da ne treba pržiti na ulju bogatom polinezasićenim mastima, upravo ovakva ulja su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina i prava stvar za živu konzumaciju, naročito ako niste ljubitelj lososa sa Aljaske. :)
Odnos Omega 3 i Omega 6
Najbolji nutricionisti današnjice savetuju odnos 3:1 u korist Omega 6. To je ogromna razlika u odnosu na 20:1 koja se javlja u tipičnoj zapadnjačkoj ishrani. Da bi se dostigao ovaj odnos, treba izbegavati ulja prebogata Omega 6 masnim kiselinama.
Da li postoje dodatni nutrijenti?
Pored zasićenih, mono i polinezasićenih masti, neka ulja sadrže i antioksidante dok druga ne. Neka jačaju imuni sistem i daju koži zdrav izgled, dok druga deluju inflamatorno i vode ka degenerativnim oboljenjima.
Sve vreme govorim o nerafinisianim uljima. Rafinisana ulja su komercijalizovana i nisu ni vredna pomena.
Top 6 ulja
Ulje crvene palme. Mnogi pametnjakovići savetuju izbegavanje ovog ulja, a ja se nimalo ne slažem sa tim. Ulje ima jedinstvenu crvenkasto-narandžastu boju, prouzrokovanu bogatim prisustvom karoteinoida, uključujući alfa-karoten koji ima jače antikarcenogeno dejstvo od samog beta-karotena. Na bukvalnom primeru pokazano: palmino ulje ima 300 puta veću koncentraciju karotenoida od paradajza.
No, ovde nije kraj. Vitamin E u palminom ulju sadrži sve tokoferole i tokotrinole. Tokotrinoli su veoma moćni antioksidanti koji verovatno zaustavljaju i oksidaciju LDL-a. Možete i pržiti na ovom ulju jer je izuzetno stabilno na toploti. Volim da dodajem kašiku-dve ovog ulja uz jaja za doručak.
Ocena: 5
Kokosovo ulje. Još jedno veoma pogrešno shvaćeno i zapostavljeno ulje. Rane studije povezivale su ga sa povišenim nivoom triglicerida ali su "zaboravile" da navedu da je u tim opitima korišćeno hidrogenizovano i rafinisano kokosovo ulje.
Nerafinisano kokosovo ulje sastoji se skoro u potpunosti iz zasićenih masti, a veliki deo čine srednji lanci triglicerida, koji se šalju u jetru i brzo pretvaraju u energiju. Zanimljiv podatak je i to da su farmeri 40-ih godina prošlog veka koristili ovo ulje u prehrani krava. Mislili su da će sve te zasićene masti pomoći da krave brzo dobiju na težini. No, nisu uspeli u tome. Krave su bile aktivne i vitke. Očigledno da je takva ideja pala u vodu.
Ono što najviše volim kod kokosovog ulja je prisustvo laurinske kiseline. Laurinska kiselina, koja je obično prisutna samo u mleku dojilje, snažno deluje na jačanje imunog sistema i jedan je od razloga zbog čega je dojenje toliko zdravo za novoroĂ°enčad. Pored toga, postoje snažni dokazi da ovo ulje deluje antivirusno, antigljivično i antibakterijski.
Ocena: 5
Ulje Makadamije. Izuzetno dobro ulje. Ima više mononezasićenih masti čak i od maslinovog ulja(85%), sa ogromnim udelom oleinske kiseline. Ova kiselina je izuzetno značajna zato što pomaže ulazak Omega 3 masnih kiselina u ćelijske membrane. Eksperti Mary Enig i Fred Pascatore dokazali su da ove masti smanjuju potrebe za EFA(esencijalne masne kiseline). Ovo ulje je izuzetno pogodno i za prženje jer ima visoku tačku dimljenja – čak 410 stepeni Celuzijusa.
Ocena: 5
Ekstra devičansko maslinovo ulje. Omiljeno ulje kod Amerikanaca, i to sa razlogom. Postoje brojne evidencije da ovo ulje podiže nivo "dobrog" holesterola(LDL) zahvaljujući bogatom prisustvu oleinske kiseline u svom sastavu. Ovo je moje omiljeno ulje za salate, ali nemojte da oklevate ni da ga pijete uz proteinske šejkove ili samostalno. Možete pržiti na njemu ali samo na nižim temperaturama, pošto nije baš stabilno na većim.
Ocena: 4
Konopljino ulje. Ovo ulje ima idealan balans Omega 6 prema Omega 3(57% Omega 6 i 19% Omega 3), a sadrži i GLA. Nemojte pržiti na njemu, ali ga slobodno koristite u salatama i uz proteinske šejkove.
Ocena: 3
Orahovo ulje. Odlično je za salate. Nema baš idealan odnos Omega 3 i 6 (59% prema 16%). Ima izuzetno nisku tačku dimljenja pa se držite njegove primene samo u salatama.
Ocena: 2
Ulje avokada. Ovo ulje ima izuzetno visoku tačku dimljenja(520 stepeni) i puno je mononezasićenih masti(70%). Ipak, ukus je vrlo nelagodan, čak i za najveće ljubitelje avokadoa.
8 loših ulja
Imaju užasno loš Omega 6 – Omega 3 odnos i nemojte ih konzumirati.
(http://img651.imageshack.us/img651/9170/omega36.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/651/omega36.jpg/)
Za kraj, sve u statistici:
(http://img835.imageshack.us/img835/6426/sastavulja.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/835/sastavulja.jpg/)
Izvor: www.t-nation.com (http://www.t-nation.com)
Prevod: Robert
-
Ja sam narucila kokosovo ulje, przicu na njemu... Super tekst, zanima me gde mogu da nabavim ulje makadamije!? Mislim da je to jako tesko nabaviti u Srbiji (kao i jos par navedenih ulja)
-
Makadamija? Nemam pojma da li ga ima kod nas. Nikada mi nije ni palo na pamet da ga tražim, a slučajno nikada nisam naleteo na to ulje. I ja naručujem kokosovo ulje preko jednog sajta. ;)
-
Imam utisak da smo siromasni kada je u pitanju kvalitetno ulje ili razlicite vrste ulja. Kada se ode u inostrastvo i stanes u marketu pred ulja, pa vidis onaj izbor... fantasticno. Ove godine cu se na odmoru snabdeti maslinovim uljem... icicu kod seljaka i traziti njihovo privatno... :D ili cu naruciti kod drugarice, koja ima vezicu :)
-
Onda izgleda i da ne vredi da pitam forumaše koja ulja koriste u njihovim dijetama?! Ili vredi? :)
-
Maslinovo za salate vise, ali ja se ipak drzim njega i zbog cene :)
-
Kokosovo i maslinovo
-
Baš kao i ja. Mada, umem nekad da prsnem i obično suncokretovo ulje, pošto imam onu spej-bočicu, pa mogu sasvim malo da prsnem na teflon.
-
Baš kao i ja. Mada, umem nekad da prsnem i obično suncokretovo ulje, pošto imam onu spej-bočicu, pa mogu sasvim malo da prsnem na teflon.
Jel onakva pumpica kao sto se i koristi za sirce? To je super ideja... Ja sam jedno vreme narucivala za przenje PAM sprej, ali sam citala da nije bas najbolje. Moracu i ja da uzmem pumpicu :) samo me zanima koliko se trosi na jedan spric :) kako to izmeriti?
-
Baš takva. Nemam pojma koliko tačno ml izbacuje odjednom, ali nije puno. Super stvarčica.
-
Ne šricne više od 5g.. stvarno je zgodna stvarčica..
-
Baš kao i ja. Mada, umem nekad da prsnem i obično suncokretovo ulje, pošto imam onu spej-bočicu, pa mogu sasvim malo da prsnem na teflon.
Jel onakva pumpica kao sto se i koristi za sirce? To je super ideja... Ja sam jedno vreme narucivala za przenje PAM sprej, ali sam citala da nije bas najbolje. Moracu i ja da uzmem pumpicu :) samo me zanima koliko se trosi na jedan spric :) kako to izmeriti?
Gde si narucivala PAM sprej i zasto nije dobro?
-
Ne šricne više od 5g.. stvarno je zgodna stvarčica..
Ja sam poredio mlazeve iz te sprej bočice za ulje i PAM spreja i gotovo da su identični. Zaista malo špricne. Jedva sam našao tu bočicu i to u jednoj nemačkoj radnji.
-
Ajoj pa sto je toliko bitno bas koliko ce izbaciti odjednom ? Ne mora sve biti u gram..
-
Pa kanete par kapi o razmazete papirnom maramicom kad se zagreje, isti efekat.
-
Ili se otvorite i kupite teflon
-
Ili se otvorite i kupite teflon
Ja mislim da se teflon podrazumevao?
-
Cemu ulje onda
-
Ajoj pa sto je toliko bitno bas koliko ce izbaciti odjednom ? Ne mora sve biti u gram..
Nije to prava briga, više radoznalost kod onih koji vole da se igraju brojkama(ja, npr). :)
Pa kanete par kapi o razmazete papirnom maramicom kad se zagreje, isti efekat.
Kad god imam mogućnosti, obezbediću sebi praktično rešenje(ovde je to sprej bočica za ulje). :) Kada nemam, snaćiću se na najbolji mogući način koji situacija nudi. Recimo, nemam toster, pa se onda snalazim i hleb ugrejem u rerni. To je snalaženje. Praktično rešenje bilo bi da kupim toster. :)
-
Kad god imam mogućnosti, obezbediću sebi praktično rešenje(ovde je to sprej bočica za ulje). :) Kada nemam, snaćiću se na najbolji mogući način koji situacija nudi. Recimo, nemam toster, pa se onda snalazim i hleb ugrejem u rerni. To je snalaženje. Praktično rešenje bilo bi da kupim toster. :)
A cini mi se i poprilicno jeftinije :)
-
Baš kao i ja. Mada, umem nekad da prsnem i obično suncokretovo ulje, pošto imam onu spej-bočicu, pa mogu sasvim malo da prsnem na teflon.
Jel onakva pumpica kao sto se i koristi za sirce? To je super ideja... Ja sam jedno vreme narucivala za przenje PAM sprej, ali sam citala da nije bas najbolje. Moracu i ja da uzmem pumpicu :) samo me zanima koliko se trosi na jedan spric :) kako to izmeriti?
Gde si narucivala PAM sprej i zasto nije dobro?
PAM sam porucila jednom preko neta, zaista mi se dopalo, ostavi lep tanak sloj i nema nista da zagori, osim ako ne zaboravis nesto na sporetu duze :D u sustini citala sam da nisu kvalitetne masne kiseline. Naravno se ne moze uporediti sa maslinovim uljem, koje je sveze. Verovatno je u pitanju cinjenica, da to u bocici pod pritiskom dozivi neku promeni. Ne bavim se hemijom, pa ne znam tacno kako se to promeni. Ako nadjem te stranice sto sam citala, ja cu da napisem bolje obrazlozenje.
-
Baš kao i ja. Mada, umem nekad da prsnem i obično suncokretovo ulje, pošto imam onu spej-bočicu, pa mogu sasvim malo da prsnem na teflon.
Jel onakva pumpica kao sto se i koristi za sirce? To je super ideja... Ja sam jedno vreme narucivala za przenje PAM sprej, ali sam citala da nije bas najbolje. Moracu i ja da uzmem pumpicu :) samo me zanima koliko se trosi na jedan spric :) kako to izmeriti?
Gde si narucivala PAM sprej i zasto nije dobro?
PAM sam porucila jednom preko neta, zaista mi se dopalo, ostavi lep tanak sloj i nema nista da zagori, osim ako ne zaboravis nesto na sporetu duze :D u sustini citala sam da nisu kvalitetne masne kiseline. Naravno se ne moze uporediti sa maslinovim uljem, koje je sveze. Verovatno je u pitanju cinjenica, da to u bocici pod pritiskom dozivi neku promeni. Ne bavim se hemijom, pa ne znam tacno kako se to promeni. Ako nadjem te stranice sto sam citala, ja cu da napisem bolje obrazlozenje.
Mislim da je to ipak bolja opcija od bilo kog drugog ulja koje termickom obradom gubi svojstva koja ima pre toga.Dakle ko zeli neku vrhunsku formu,najbolje da zaboravi na ulje.
-
Zato se ja iz Grčke vratio sa 10l hladno ceĂ°enog "izuzetno nevinog" :D maslinovog ulja. :) 45e/10l.
-
sećam se da je Jamie Oliver pominjao da za pečenje koristi obična, jeftinija maslonova ulja, a da za preliv za salata koristi ekstra devičansko maslinovo...
-
Moja baba je koristila pačiju mast kad je pravila grasak :D
-
Ja koristim ekstra devicansko maslinovo i za przenje i za salate
-
S obzirom na to da većinu stvari ne pržim(o) na maksimalnim temperaturama jer nije baš preporučljivo(hrana lako zagori), maslinovo je odlično i u tu svrhu. Najviše ga konzumiram "na živo" - 2 kašike dnevno. Sada imam dobre zalihe. :)
-
S obzirom na to da većinu stvari ne pržim(o) na maksimalnim temperaturama jer nije baš preporučljivo(hrana lako zagori), maslinovo je odlično i u tu svrhu. Najviše ga konzumiram "na živo" - 2 kašike dnevno. Sada imam dobre zalihe. :)
Roberte, meni se ono moje nevino ulje steglo u frizideru, jesi imao takva iskustva, gde da ga drzim? Fridz mi je max cold temperatura, zbog vrucine...
-
I ja ga čuvam u frižideru tokom leta(nije mi na maksimalnom hlaĂ°enju), ali nikada nisam imao takvih problema. Inače, van ovakvih vrućina, čuvam ga samo na mračnom mestu u sobi.
Koje tačno ulje koristiš(proizvoĂ°ač)?
-
I ja ga čuvam u frižideru tokom leta(nije mi na maksimalnom hlaĂ°enju), ali nikada nisam imao takvih problema. Inače, van ovakvih vrućina, čuvam ga samo na mračnom mestu u sobi.
Koje tačno ulje koristiš(proizvoĂ°ač)?
Neko grchko, na poslu sam sad, pogledacu sutra. Bash se lepo steglo, ostavila sam ga na mrachnom i toplom pa cu videti kako ce biti sutra.
-
Roberte, meni se ono moje nevino ulje steglo u frizideru, jesi imao takva iskustva, gde da ga drzim? Fridz mi je max cold temperatura, zbog vrucine...
Maslinovo ulje menja strukturu pod uticajem svetlosti, vazduha i toploti. Zato se preporucuje da se drzi dobro zatvoreno na tamnom mestu. Ukoliko ga drzimo u frizideru, a kako sam videla tvoj je dosta hladan :) zna da se stegne maslinovo ulje. To u sustini nije strasno, samo ga izbacis iz frizidera na sobnu temperaturu i vrati se u "normalno" stanje.
-
Roberte, meni se ono moje nevino ulje steglo u frizideru, jesi imao takva iskustva, gde da ga drzim? Fridz mi je max cold temperatura, zbog vrucine...
Maslinovo ulje menja strukturu pod uticajem svetlosti, vazduha i toploti. Zato se preporucuje da se drzi dobro zatvoreno na tamnom mestu. Ukoliko ga drzimo u frizideru, a kako sam videla tvoj je dosta hladan :) zna da se stegne maslinovo ulje. To u sustini nije strasno, samo ga izbacis iz frizidera na sobnu temperaturu i vrati se u "normalno" stanje.
Upravo takvo normalno sam zatekla kod kuce (:
-
Nikada ne koristim ulje shto se pechenja/kuvanja tiche.
Kada kuvam cepter, kada pechem teflon i nema tu neke mudrosti. shto se salata tiche maslinovo 1 kafena kashika dnevno.
-
za eventualno przenje koristim izkljucivo kokosovo ulje puter ili svinjsku mast.
za salate maslinovo ulje.
inace, stezanje maslinovog ulja u frizderu nije nikakav problem vec odlika ekstra devocanskog maslinovog ulja.
tacnije receno, ako se ne steze znaci da nije ext devic, da je mesano sa raznim nekvalitetnim uljima te ga ne treba vise kupovati
-
Gde nabavljas kokosovo ulje?
Sto se tice maslinovog ulja i ja ga koristim u salati.
-
Kokosovo u prodavnicama zdrave hrane, cini mi se da se firma zove beyond, skoro je bila neka nestasica ali sada ga ponovo ima. Naravno kupujem nerafinisano, plava etiketa :)
-
Naravno, to nerafinisano je dobro za przenje. To je ono sa mirisom i ukusom, ili bez? Ja sam kupovala ono sa mirisom ali se ne secam proizvodjaca, proslo je dosta vremena. Reci mi, molim te, da li si primetila da utice ( i kako ) na apetit?
-
mora biti sa ukusom i mirisom, ako je bez ukusa i mirisa onda je obradjeno, nije nerafinisano
plava etiketa je nerafinisano :) bilo je zbrke neko vreme sa etiketama ali je proizvodjac to popravio, nego svejedno, moze po mirisu da se prepozna
nema uticaja na apetit, inace samo po sebi je savrseno, regulise i varenje i deluje protivupalno i antibakterijiski, tako da u sezoni na kasisicu ;D
evo linka
http://www.beyondhealthfood.com/katalog/zdrava-ulja/kokosovo-ulje-ekstra-devi%C4%8Dansko.html
-
Postoji veliki broj studija koje preporucuju kokosovo ulje osobama sa viskom kilograma koje zele da smrsaju sa objasnjenjem da smanjuju apetit pa me zanima da li je to izrazeno. Znacajnije je sto regulise varenje.
Hvala za link, to je to ulje.