Pansport Forum

Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:06:51 posle podne

Naslov: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:06:51 posle podne
Pretpostavka o alkalnoj ishrani nije zasnovana na naučnim dokazima i može dovesti do toga da izbegavate inače zdravu hranu kao što su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi.
Nažalost, alkalna dijeta je samo još jedna modna dijeta koja je osmišljena da prodaje knjige o kuvanju i čini neke ličnosti poznatim.
Izgrađena je na ideji da su ishrane sa visokim sadržajem kiseline povezane sa bolešću, a da biste izlečili bolest, samo treba da izbegavate kiselu hranu.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:07:19 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:07:32 posle podne
Pionir alkalne dijete, Robert Jang, sada se suočava sa zatvorom zbog bavljenja medicinom bez dozvole i pogrešnog lečenja pacijenata sa rakom alkalnom ishranom.
Preporuke alkalne ishrane da se izbegavaju ultraprerađena hrana i šećerna pića i jede više celovite hrane su validne.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:07:58 posle podne
Mit: „Trebalo bi da jedete alkalnu hranu da biste izbegli da vam telo bude previše kiselo.“
Alkalna dijeta je prvobitno razvijena sa idejom da se pomogne osobama sa oboljenjem bubrega. Pošto bubrezi filtriraju krv i održavaju nivo kiselosti, razlog je bio da kada je funkcija bubrega ugrožena, prilagođavanje ishrane, da bi se smanjilo opterećenje kiselinom može usporiti napredovanje bolesti.
Međutim, alkalna dijeta je postala najnovija moda koju su usvojili obični, zdravi ljudi koji tvrde da snižava kiselost u njihovim telima.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:08:17 posle podne
Šta je alkalna dijeta?
Alkalna dijeta, poznata i kao alkalna dijeta ili kiselo-alkalna dijeta, zasnovana je na ideji da je visok nivo kiselosti u našim telima povezan sa bolešću.
Na visokom nivou, tvrdnja je da jedenje više hrane koja proizvodi „alkalnost“ – uključujući povrće, voće, orašaste plodove i mahunarke – može pomoći da se neutrališe kiselost tela.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:08:29 posle podne
Suprotno tome, jedenje hrane koja „proizvodi kiselinu“ – kao što su meso, mlečni proizvodi, jaja i žitarice – može štetiti zdravlju.
Svaki plan ishrane koji smanjuje ultraobrađenu hranu je dobar, čemu alkalna dijeta teži.
Međutim, ona takođe isključuje neke od najhranljivijih namirnica – meso, ribu, jaja i mlečne proizvode – i nema načina da isporuči kompletne proteine.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:09:23 posle podne
Da li je alkalna ishrana pogrešan koncept?
Prva stvar je da je telo veoma efikasno u održavanju stabilne kiselosti/alkalne ravnoteže, naučno poznato kao „pH nivo“.
Nizak pH (0-6) znači kiselost, srednji pH (7) neutralan, a visok pH znači alkalnost (pH 8-14).
Takođe postoje veoma različiti nivoi pH u drugim delovima tela. Na primer, želudac ima nizak pH (2-3) obično zbog želudačne kiseline, koja učestvuje u procesu varenja.
Krv ima prilično strog, neutralan pH (7,35-7,45), i nijedna hrana koju jedete to neće promeniti. Ako se nivo pH u krvi promeni, to će verovatno biti fatalno.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:09:37 posle podne
Naša tela imaju složene sisteme za regulisanje pH vrednosti krvi. Na primer, bubrezi.
Kada se krv filtrira preko bubrega, dolazi do reapsorpcije i lučenja vodoničnih (kiselih) i bikarbonatnih (alkalnih) jona. Zbog toga se pH urina menja: naši bubrezi uklanjaju višak kiselosti da bi se izlučio u urinu.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:10:03 posle podne
Alkalna ishrana i bolesti
Osteoporoza
Osteoporoza podrazumeva da kosti postanu krhke i lomljive zbog gubitka tkiva.
Alkalna dijeta pretpostavlja da proteini, posebno životinjski proteini, stvaraju kiseline. Da bi neutralisala ovu kiselinu, naša tela rastvaraju koštanu materiju da bi oslobodila bikarbonat.
Prema ovoj teoriji, protein bi trebao biti štetan za zdravlje kostiju i povećati rizik od osteoporoze.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:10:20 posle podne
Međutim, ova tvrdnja nije podržana temeljnim sistematskim pregledom dokaza o uticaju alkalne dijete na zdravlje kostiju. Randomizovana kontrolisana ispitivanja pokazala su da protein ima pozitivne efekte na gustinu kostiju.
Zanimljivo je da dr Vilijam Dejvis u svojoj knjizi „Pšenični stomak“ objašnjava da hrana životinjskog porekla, iako je na kiseloj strani hrane, nije toliko štetna za pH ravnotežu kao što bi to sugerisalo: „Životinjski proteini imaju efekat jačanja kostiju kroz stimulaciju hormona IGF-1, koji pokreće rast i mineralizaciju kostiju.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:10:38 posle podne
On opisuje pšenicu, belo brašno i testeninu kao najkiseliju hranu. On tvrdi da društvo u celini u velikoj meri previše konzumira ove ultraobrađene ugljene hidrate.
Kada se suoči sa takvim postojanim nivoom kiselosti, telo crpi iz svojih alkalnih zaliha da održi pH. Najvažnije, „telo će žrtvovati zdravlje kostiju da bi održalo pH stabilan“.
On takođe tvrdi da su slatka pića još jedan izvor kiseline i daje fascinantan primer povezanosti između povećane konzumacije bezalkoholnih pića i loma kostiju: „Stalno povlačenje kalcijuma iz kostiju povezano je sa petostrukim većim prelomima kod srednjoškolki koje najviše konzumiraju.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:10:50 posle podne
Trebalo bi brzo da zapamtimo da povezanost ne znači uzročno-posledična veza, i može biti slučaj da srednjoškolke koje konzumiraju mnogo bezalkoholnih pića takođe spadaju u druge aspekte svoje ishrane.
Sve u svemu, čini se da alkalna dijeta ne smanjuje rizik od osteoporoze i može štetiti, a ne poboljšati zdravlje kostiju.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:11:28 posle podne
Rak
Uprkos tome što mediji podstiču verovanje da alkalna dijeta može sprečiti, pa čak i izlečiti rak, naučni dokazi skoro da i ne postoje.
Sistematski pregled koji je objavio British Medical Journal istraživao je vezu između alkalne dijete i svih vrsta raka.
Kao što je već rečeno, svaki višak kiseline se izlučuje u urinu.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:11:39 posle podne
Nedostatak dokaza ne znači da možemo u potpunosti da opovrgnemo tvrdnju da alkalna dijeta pomaže u prevenciji/lečenju raka.
Stoga, trenutno nema razloga da se sugeriše da bi osobe sa rakom imale koristi od alkalne dijete, niti da ona može pomoći u prevenciji.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:11:56 posle podne
Mitovi o alkalnoj ishrani

Alkalna voda
Jednostavno ne postoji nauka koja bi sugerisala da pijenje više „alkalne“ vode ima bilo kakve zdravstvene prednosti. Osnovna voda iz slavine je obično alkalna.
Kao što je ranije pomenuto, kada voda uđe u želudac, gde je kisela sredina, odmah se neutrališe. Plaćanje za „čudotvorne“ vode nije garancija da se razlikuje od onoga što besplatno izlazi iz naših slavina.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:12:10 posle podne
Dodaci hlorofila
Hlorofil je privukao veliku pažnju kao kritična supstanca koja formira alkalije, u meri u kojoj se preporučuju dodaci hlorofila. Postoje tvrdnje da ima dejstvo „protiv raka“ i „antibakterijska“ svojstva i da može „detoksikovati“ naša tela.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:12:48 posle podne
Prvo, vredi napomenuti da će, kao i kod bilo čega što jedemo, hlorofil biti svaren i degradiran, i ne moramo da budemo „detoksifikovani“ jer naša jetra to prilično dobro radi.
Drugo, svi dokazi koji mogu ukazivati na 'anti-kancer' i 'anti-bakterijska' svojstva su in vitro. To znači da su proučavani u petrijevoj posudi u laboratoriji, a ne na ljudskom telu.
In vitro studije su zanimljive, ali nemaju nikakvog uticaja na to da li bi se ovi mehanizmi javili u ljudskom telu u fiziološkim uslovima.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:13:00 posle podne
Na kraju, mnogi suplementi su kategorisani kao hrana, a ne kao lekovi i ne prolaze kroz uobičajene bezbednosne provere i propise kroz koje bi lek prošao pre nego što se proda.
Suština je da mnogo zelenog povrća i začinskog bilja sadrži hlorofil, pored drugih vitamina i minerala, kao što su spanać, peršun i boranija.
Nema dokaza koji bi sugerisali da suplementacija hlorofila ima prednosti iznad zdrave ishrane.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:13:15 posle podne
Koji je zaključak? Preporučeno je da se ne sledi alkalna ishrana od reči do reči. Međutim, postoje dve osnovne teme oko kojih se slažemo:

Smanjite potrošnju ultraprerađenih ugljenih hidrata i slatkih pića.
Jedite više celovite hrane, odnosno ravnotežu minimalno prerađene životinjske hrane i povrća.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 23, 2023, 07:15:25 posle podne
Kakva su vaša mišljenja o alkalnoj ishrani?
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Septembar 23, 2023, 09:25:55 posle podne
Pionir alkalne dijete, Robert Jang, sada se suočava sa zatvorom zbog bavljenja medicinom bez dozvole i pogrešnog lečenja pacijenata sa rakom alkalnom ishranom.
Preporuke alkalne ishrane da se izbegavaju ultraprerađena hrana i šećerna pića i jede više celovite hrane su validne.
Ovaj podatak nisam znala, a smatram da je zaista bitan.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Septembar 23, 2023, 09:28:05 posle podne
Mit: „Trebalo bi da jedete alkalnu hranu da biste izbegli da vam telo bude previše kiselo.“
Alkalna dijeta je prvobitno razvijena sa idejom da se pomogne osobama sa oboljenjem bubrega. Pošto bubrezi filtriraju krv i održavaju nivo kiselosti, razlog je bio da kada je funkcija bubrega ugrožena, prilagođavanje ishrane, da bi se smanjilo opterećenje kiselinom može usporiti napredovanje bolesti.
Međutim, alkalna dijeta je postala najnovija moda koju su usvojili obični, zdravi ljudi koji tvrde da snižava kiselost u njihovim telima.
Postoji ishrana ordinirana od strane dijetetičara koji rade u bolnicama, a koja je za osobe sa oboljenjem bubrega. Sve ostalo što se proteže po internetu nije dovoljno medicinski validno.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Septembar 24, 2023, 06:26:44 posle podne
Naša tela imaju složene sisteme za regulisanje pH vrednosti krvi. Na primer, bubrezi.
Kada se krv filtrira preko bubrega, dolazi do reapsorpcije i lučenja vodoničnih (kiselih) i bikarbonatnih (alkalnih) jona. Zbog toga se pH urina menja: naši bubrezi uklanjaju višak kiselosti da bi se izlučio u urinu.
Baš kao što je i rečeno, zdrav organizam može sam da reguliše pH vrednost organizma i ukoliko smo umereni u ishrani, telo samo postiže balans.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Septembar 24, 2023, 06:29:35 posle podne
Međutim, ova tvrdnja nije podržana temeljnim sistematskim pregledom dokaza o uticaju alkalne dijete na zdravlje kostiju. Randomizovana kontrolisana ispitivanja pokazala su da protein ima pozitivne efekte na gustinu kostiju.
Zanimljivo je da dr Vilijam Dejvis u svojoj knjizi „Pšenični stomak“ objašnjava da hrana životinjskog porekla, iako je na kiseloj strani hrane, nije toliko štetna za pH ravnotežu kao što bi to sugerisalo: „Životinjski proteini imaju efekat jačanja kostiju kroz stimulaciju hormona IGF-1, koji pokreće rast i mineralizaciju kostiju.
Proteine ne bismo nikako trebali sami redukovati u ishrani. Kao što je ovde više puta napomenuto, jedino kod ljudi koji imaju neko specifično oboljenje pa da trebaju na posebnu dijetu. Inače su životinjski proteini zaista potrebni.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Septembar 24, 2023, 06:32:05 posle podne
Koji je zaključak? Preporučeno je da se ne sledi alkalna ishrana od reči do reči. Međutim, postoje dve osnovne teme oko kojih se slažemo:

Smanjite potrošnju ultraprerađenih ugljenih hidrata i slatkih pića.
Jedite više celovite hrane, odnosno ravnotežu minimalno prerađene životinjske hrane i povrća.
Ovo zaista treba biti istaknuto u svemu.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 25, 2023, 10:29:43 pre podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 25, 2023, 10:31:14 pre podne
Pionir alkalne dijete, Robert Jang, sada se suočava sa zatvorom zbog bavljenja medicinom bez dozvole i pogrešnog lečenja pacijenata sa rakom alkalnom ishranom.
Preporuke alkalne ishrane da se izbegavaju ultraprerađena hrana i šećerna pića i jede više celovite hrane su validne.
Ima ih jos takvih siguran sam koji zasluzuju kazne sto sire gluposti ili takve stvari koje nisu naucno dokazane.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 25, 2023, 10:32:03 pre podne
Mit: „Trebalo bi da jedete alkalnu hranu da biste izbegli da vam telo bude previše kiselo.“
Alkalna dijeta je prvobitno razvijena sa idejom da se pomogne osobama sa oboljenjem bubrega. Pošto bubrezi filtriraju krv i održavaju nivo kiselosti, razlog je bio da kada je funkcija bubrega ugrožena, prilagođavanje ishrane, da bi se smanjilo opterećenje kiselinom može usporiti napredovanje bolesti.
Međutim, alkalna dijeta je postala najnovija moda koju su usvojili obični, zdravi ljudi koji tvrde da snižava kiselost u njihovim telima.
Postoji ishrana ordinirana od strane dijetetičara koji rade u bolnicama, a koja je za osobe sa oboljenjem bubrega. Sve ostalo što se proteže po internetu nije dovoljno medicinski validno.
Apsolutno se slazem.A i tu dijetu drzati samo ako imas oboljenje bubrega.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 25, 2023, 10:32:41 pre podne
Međutim, ova tvrdnja nije podržana temeljnim sistematskim pregledom dokaza o uticaju alkalne dijete na zdravlje kostiju. Randomizovana kontrolisana ispitivanja pokazala su da protein ima pozitivne efekte na gustinu kostiju.
Zanimljivo je da dr Vilijam Dejvis u svojoj knjizi „Pšenični stomak“ objašnjava da hrana životinjskog porekla, iako je na kiseloj strani hrane, nije toliko štetna za pH ravnotežu kao što bi to sugerisalo: „Životinjski proteini imaju efekat jačanja kostiju kroz stimulaciju hormona IGF-1, koji pokreće rast i mineralizaciju kostiju.
Proteine ne bismo nikako trebali sami redukovati u ishrani. Kao što je ovde više puta napomenuto, jedino kod ljudi koji imaju neko specifično oboljenje pa da trebaju na posebnu dijetu. Inače su životinjski proteini zaista potrebni.
Nismo dzabe svastojedi.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 25, 2023, 10:33:27 pre podne
Koji je zaključak? Preporučeno je da se ne sledi alkalna ishrana od reči do reči. Međutim, postoje dve osnovne teme oko kojih se slažemo:

Smanjite potrošnju ultraprerađenih ugljenih hidrata i slatkih pića.
Jedite više celovite hrane, odnosno ravnotežu minimalno prerađene životinjske hrane i povrća.
Sa ovim se maximalno slazem,a o tome smo vec i pricali.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Septembar 25, 2023, 06:18:31 posle podne
Mit: „Trebalo bi da jedete alkalnu hranu da biste izbegli da vam telo bude previše kiselo.“
Alkalna dijeta je prvobitno razvijena sa idejom da se pomogne osobama sa oboljenjem bubrega. Pošto bubrezi filtriraju krv i održavaju nivo kiselosti, razlog je bio da kada je funkcija bubrega ugrožena, prilagođavanje ishrane, da bi se smanjilo opterećenje kiselinom može usporiti napredovanje bolesti.
Međutim, alkalna dijeta je postala najnovija moda koju su usvojili obični, zdravi ljudi koji tvrde da snižava kiselost u njihovim telima.
Postoji ishrana ordinirana od strane dijetetičara koji rade u bolnicama, a koja je za osobe sa oboljenjem bubrega. Sve ostalo što se proteže po internetu nije dovoljno medicinski validno.
Apsolutno se slazem.A i tu dijetu drzati samo ako imas oboljenje bubrega.
Naravno, zato se ona ordinira nakon svih ostalih lekarskih pregleda.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 25, 2023, 08:44:24 posle podne
Mit: „Trebalo bi da jedete alkalnu hranu da biste izbegli da vam telo bude previše kiselo.“
Alkalna dijeta je prvobitno razvijena sa idejom da se pomogne osobama sa oboljenjem bubrega. Pošto bubrezi filtriraju krv i održavaju nivo kiselosti, razlog je bio da kada je funkcija bubrega ugrožena, prilagođavanje ishrane, da bi se smanjilo opterećenje kiselinom može usporiti napredovanje bolesti.
Međutim, alkalna dijeta je postala najnovija moda koju su usvojili obični, zdravi ljudi koji tvrde da snižava kiselost u njihovim telima.
Postoji ishrana ordinirana od strane dijetetičara koji rade u bolnicama, a koja je za osobe sa oboljenjem bubrega. Sve ostalo što se proteže po internetu nije dovoljno medicinski validno.
Slažem se. Zato su i razbili taj mit o navodnom pozitivnom efektu alkalne ishrane na pH telesnih tečnosti.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 25, 2023, 08:48:39 posle podne
Koji je zaključak? Preporučeno je da se ne sledi alkalna ishrana od reči do reči. Međutim, postoje dve osnovne teme oko kojih se slažemo:

Smanjite potrošnju ultraprerađenih ugljenih hidrata i slatkih pića.
Jedite više celovite hrane, odnosno ravnotežu minimalno prerađene životinjske hrane i povrća.
Ovo zaista treba biti istaknuto u svemu.
Smatram da je to suština u svakodnevnoj ishrani.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 25, 2023, 08:52:25 posle podne
Pionir alkalne dijete, Robert Jang, sada se suočava sa zatvorom zbog bavljenja medicinom bez dozvole i pogrešnog lečenja pacijenata sa rakom alkalnom ishranom.
Preporuke alkalne ishrane da se izbegavaju ultraprerađena hrana i šećerna pića i jede više celovite hrane su validne.
Ovaj podatak nisam znala, a smatram da je zaista bitan.
Meni je isto bilo zanimljivo da sam naišao na tu informaciju.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 25, 2023, 08:53:37 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 25, 2023, 08:54:38 posle podne
Pionir alkalne dijete, Robert Jang, sada se suočava sa zatvorom zbog bavljenja medicinom bez dozvole i pogrešnog lečenja pacijenata sa rakom alkalnom ishranom.
Preporuke alkalne ishrane da se izbegavaju ultraprerađena hrana i šećerna pića i jede više celovite hrane su validne.
Ima ih jos takvih siguran sam koji zasluzuju kazne sto sire gluposti ili takve stvari koje nisu naucno dokazane.
Verujem da ima. U poslednje vreme kao da ima mnogo više takvih osoba.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 25, 2023, 08:57:22 posle podne
Koji je zaključak? Preporučeno je da se ne sledi alkalna ishrana od reči do reči. Međutim, postoje dve osnovne teme oko kojih se slažemo:

Smanjite potrošnju ultraprerađenih ugljenih hidrata i slatkih pića.
Jedite više celovite hrane, odnosno ravnotežu minimalno prerađene životinjske hrane i povrća.
Sa ovim se maximalno slazem,a o tome smo vec i pricali.
Mislim da je to osnova za svaku osobu. Treba da se trudimo da nam ishrana počiva na tim principima.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 26, 2023, 08:08:50 pre podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 26, 2023, 08:09:27 pre podne
Pionir alkalne dijete, Robert Jang, sada se suočava sa zatvorom zbog bavljenja medicinom bez dozvole i pogrešnog lečenja pacijenata sa rakom alkalnom ishranom.
Preporuke alkalne ishrane da se izbegavaju ultraprerađena hrana i šećerna pića i jede više celovite hrane su validne.
Ima ih jos takvih siguran sam koji zasluzuju kazne sto sire gluposti ili takve stvari koje nisu naucno dokazane.
Verujem da ima. U poslednje vreme kao da ima mnogo više takvih osoba.
Radaju se kao paraziti.Opet kazem cast izuzecima.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 26, 2023, 08:10:12 pre podne
Mit: „Trebalo bi da jedete alkalnu hranu da biste izbegli da vam telo bude previše kiselo.“
Alkalna dijeta je prvobitno razvijena sa idejom da se pomogne osobama sa oboljenjem bubrega. Pošto bubrezi filtriraju krv i održavaju nivo kiselosti, razlog je bio da kada je funkcija bubrega ugrožena, prilagođavanje ishrane, da bi se smanjilo opterećenje kiselinom može usporiti napredovanje bolesti.
Međutim, alkalna dijeta je postala najnovija moda koju su usvojili obični, zdravi ljudi koji tvrde da snižava kiselost u njihovim telima.
Postoji ishrana ordinirana od strane dijetetičara koji rade u bolnicama, a koja je za osobe sa oboljenjem bubrega. Sve ostalo što se proteže po internetu nije dovoljno medicinski validno.
Apsolutno se slazem.A i tu dijetu drzati samo ako imas oboljenje bubrega.
Naravno, zato se ona ordinira nakon svih ostalih lekarskih pregleda.
Na to dosad nisam ni obracao paznju,ali stvarno je tako.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Septembar 26, 2023, 10:41:35 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
Ne bi trebalo tako, bar ne bi smelo da se plasira nešto što šteti zdravlju.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 27, 2023, 07:23:39 pre podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
Ne bi trebalo tako, bar ne bi smelo da se plasira nešto što šteti zdravlju.
Maximalno se slazem,ali realnost je daleko surovija,savete daju i oni koji recimo pojma nemaju sa sportom....opet kazem cast izuzecima.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 27, 2023, 03:08:16 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 27, 2023, 03:12:27 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
Ne bi trebalo tako, bar ne bi smelo da se plasira nešto što šteti zdravlju.
Slažem se. Ali to praktično više i ne može da se kontroliše. Bukvalno svako može da plasira neki sadržaj na netu.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 27, 2023, 03:12:39 posle podne
Do skoro se pričalo kako osobe obolele od kancera treba di piju rastvor sode bikarbone, da bi alkalizovale organizam i da tako utiču na lečenje kancera. Znači užas od neistine.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Septembar 27, 2023, 06:13:07 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Septembar 27, 2023, 06:13:35 posle podne
Do skoro se pričalo kako osobe obolele od kancera treba di piju rastvor sode bikarbone, da bi alkalizovale organizam i da tako utiču na lečenje kancera. Znači užas od neistine.
Mislim da se to i dalje radi.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 28, 2023, 08:21:57 pre podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
A cesto oni koji su kompetentni ne osecaju sebe takvima i ustrucavaju se da pisu/kazu bilo sta a ovi koji nisu kompetentni oni misle da su najkomepentniji na svetu.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 28, 2023, 08:22:33 pre podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
Ne bi trebalo tako, bar ne bi smelo da se plasira nešto što šteti zdravlju.
Slažem se. Ali to praktično više i ne može da se kontroliše. Bukvalno svako može da plasira neki sadržaj na netu.
Ne moze,to se vec davno otelo kontroli.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Septembar 28, 2023, 06:48:55 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
A cesto oni koji su kompetentni ne osecaju sebe takvima i ustrucavaju se da pisu/kazu bilo sta a ovi koji nisu kompetentni oni misle da su najkomepentniji na svetu.
Lepo kažu da čovek što više saznaje to bolje spoznaje da ništa ne zna.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Septembar 29, 2023, 10:03:15 pre podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
A cesto oni koji su kompetentni ne osecaju sebe takvima i ustrucavaju se da pisu/kazu bilo sta a ovi koji nisu kompetentni oni misle da su najkomepentniji na svetu.
Lepo kažu da čovek što više saznaje to bolje spoznaje da ništa ne zna.
To mi je tata kada sam bio mali uvek govorio i onda ga nisam shvatao....
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 29, 2023, 05:00:52 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 29, 2023, 05:02:54 posle podne
Do skoro se pričalo kako osobe obolele od kancera treba di piju rastvor sode bikarbone, da bi alkalizovale organizam i da tako utiču na lečenje kancera. Znači užas od neistine.
Mislim da se to i dalje radi.
I ja mislim da se to još provlači. A tek za germanijum šta sve pričaju. Kao da je neki čudotvorni lek.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 29, 2023, 05:04:08 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
A cesto oni koji su kompetentni ne osecaju sebe takvima i ustrucavaju se da pisu/kazu bilo sta a ovi koji nisu kompetentni oni misle da su najkomepentniji na svetu.
Tako je. Onaj ko ima šta da kaže, ne priča, a onaj ko ne zna tu oblast, on još zarađuje tako što piše na netu ko zna kakav sadržaj.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Septembar 29, 2023, 05:06:43 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
A cesto oni koji su kompetentni ne osecaju sebe takvima i ustrucavaju se da pisu/kazu bilo sta a ovi koji nisu kompetentni oni misle da su najkomepentniji na svetu.
Lepo kažu da čovek što više saznaje to bolje spoznaje da ništa ne zna.
Baš tako. Kao što je Sokrat rekao- Znam da ništa ne znam.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Oktobar 01, 2023, 03:21:48 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Neverovatno je koliko smo za neke stvari skeptični, a na neke ni ne obraćamo pažnju i ne shvatamo ih ozbiljno.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 02, 2023, 06:31:01 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Neverovatno je koliko smo za neke stvari skeptični, a na neke ni ne obraćamo pažnju i ne shvatamo ih ozbiljno.
Bude to cesto tako u zivotu. Ono o cemu treba da se dosta vodi racuna,a ne vodi se.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Oktobar 02, 2023, 09:26:57 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Neverovatno je koliko smo za neke stvari skeptični, a na neke ni ne obraćamo pažnju i ne shvatamo ih ozbiljno.
Bude to cesto tako u zivotu. Ono o cemu treba da se dosta vodi racuna,a ne vodi se.
Tako su se i razne dijete popularizovale. A kad ljudi ne provere onda bude štete.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 03, 2023, 07:26:48 pre podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Neverovatno je koliko smo za neke stvari skeptični, a na neke ni ne obraćamo pažnju i ne shvatamo ih ozbiljno.
Bude to cesto tako u zivotu. Ono o cemu treba da se dosta vodi racuna,a ne vodi se.
Ili sto je jos tuznije pocinje da se vodi racuna kada je vec kasno...
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 03, 2023, 07:28:05 pre podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Neverovatno je koliko smo za neke stvari skeptični, a na neke ni ne obraćamo pažnju i ne shvatamo ih ozbiljno.
Bude to cesto tako u zivotu. Ono o cemu treba da se dosta vodi racuna,a ne vodi se.
Tako su se i razne dijete popularizovale. A kad ljudi ne provere onda bude štete.
Samo kod dijeta ljudi treba da shvate da dijeta nije jednako sto i gladovanje.KOd dijeta ti mozes jesti samo ima odredene stvari sta moze da se jede i kad.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 03, 2023, 02:33:00 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Neverovatno je koliko smo za neke stvari skeptični, a na neke ni ne obraćamo pažnju i ne shvatamo ih ozbiljno.
Bude to cesto tako u zivotu. Ono o cemu treba da se dosta vodi racuna,a ne vodi se.
Tako su se i razne dijete popularizovale. A kad ljudi ne provere onda bude štete.
Jedna od najgorih stvari je bas to. Primenjuju dijetu,za koju nisu ni sigurni kakav ce efekat ispoljiti.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 03, 2023, 02:34:39 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Neverovatno je koliko smo za neke stvari skeptični, a na neke ni ne obraćamo pažnju i ne shvatamo ih ozbiljno.
Bude to cesto tako u zivotu. Ono o cemu treba da se dosta vodi racuna,a ne vodi se.
Tako su se i razne dijete popularizovale. A kad ljudi ne provere onda bude štete.
Samo kod dijeta ljudi treba da shvate da dijeta nije jednako sto i gladovanje.KOd dijeta ti mozes jesti samo ima odredene stvari sta moze da se jede i kad.
Zato je najbolje da se primeni odredjeni nacin ishrane,da se napravi balans u svemu. A kada kazemo dijeta,to je kao da kazemo jedan period cu gladovati pa cu postici to sto sam zeleo i onda opet sve nezdravo.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Oktobar 03, 2023, 09:17:57 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Neverovatno je koliko smo za neke stvari skeptični, a na neke ni ne obraćamo pažnju i ne shvatamo ih ozbiljno.
Bude to cesto tako u zivotu. Ono o cemu treba da se dosta vodi racuna,a ne vodi se.
Tako su se i razne dijete popularizovale. A kad ljudi ne provere onda bude štete.
Samo kod dijeta ljudi treba da shvate da dijeta nije jednako sto i gladovanje.KOd dijeta ti mozes jesti samo ima odredene stvari sta moze da se jede i kad.
Apsolutno. Dijeta je svaki režim ishrane. Restriktivne dijete su kada želi da se smanji kalorijski unos.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 04, 2023, 07:33:52 pre podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Neverovatno je koliko smo za neke stvari skeptični, a na neke ni ne obraćamo pažnju i ne shvatamo ih ozbiljno.
Bude to cesto tako u zivotu. Ono o cemu treba da se dosta vodi racuna,a ne vodi se.
Tako su se i razne dijete popularizovale. A kad ljudi ne provere onda bude štete.
Samo kod dijeta ljudi treba da shvate da dijeta nije jednako sto i gladovanje.KOd dijeta ti mozes jesti samo ima odredene stvari sta moze da se jede i kad.
Zato je najbolje da se primeni odredjeni nacin ishrane,da se napravi balans u svemu. A kada kazemo dijeta,to je kao da kazemo jedan period cu gladovati pa cu postici to sto sam zeleo i onda opet sve nezdravo.
To je najgore sto covek moze uraditi.I posle ce imati vecu telesnu tezinu nego na pocetku "dijete"....
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 04, 2023, 07:34:59 pre podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Neverovatno je koliko smo za neke stvari skeptični, a na neke ni ne obraćamo pažnju i ne shvatamo ih ozbiljno.
Bude to cesto tako u zivotu. Ono o cemu treba da se dosta vodi racuna,a ne vodi se.
Tako su se i razne dijete popularizovale. A kad ljudi ne provere onda bude štete.
Samo kod dijeta ljudi treba da shvate da dijeta nije jednako sto i gladovanje.KOd dijeta ti mozes jesti samo ima odredene stvari sta moze da se jede i kad.
Apsolutno. Dijeta je svaki režim ishrane. Restriktivne dijete su kada želi da se smanji kalorijski unos.
Jako dobro si rekla,da se smanji kalorijski unos a ne da se prekine i posle "dijete" se vrati na unos nezdravih jela i to u velikim kolicinama.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 04, 2023, 03:23:07 posle podne
Alkalna dijeta predlaže da izbegavanjem kisele hrane možete sniziti nivo pH u svom telu i biti zdraviji.
Istina je da bubrezi filtriraju krv i telo je izuzetno kompetentno u upravljanju svojim nivoima pH i na to ne utiče vaša ishrana na način koji sugeriše alkalna dijeta. Da telo to ne može učiniti, bili bismo mrtvi.
Moje je misljenje da nijedna dijeta nije dobra koja zabranjuje bilo koju vrstu hrane,da li su to masti,seceri ili u ovom slucaju kiseli,nego treba jesti od svega po malo.Ne kazem da odmah treba trpati secer ili masti ali isto tako sam misljenja da nije ih zdravo ni totalno izbaciti iz ishrane kao sto to neki cine.
Dobro si napisao dr.Nikola da je to opet izmislio neko ko hoce da bude popularan a ne zato sto je to naucno dkazano....
Ljudi mogu na razne načine da postanu popularni u današnje vreme. Čak i plasiranjem brojnih neistinih informacija, čak i štetnih po naše zdravlje.
To je jedna od stetnih posledica drustvenih mreza i interneta uopste.Mislim da je i pre bilo tako ali je sad to puno lakse i puno lakse dostupno.
Naravno. Svako može da piše neki sadržaj. A da pri tom ta osoba uopšte nije kompetentna za tu oblast.
Na žalost toga je baš mnogo. Treba stalno ljude upizoravati na nadrilekare, life coach-ove i tzv. trenere. Jednostavno svako može da se predstavi kako hoće putem medija ali pre nego što se poslušaju takvi treba se dobro raspitati.
Odlično si rekla. Najbitnije je, ako možemo nekako da saznamo, ko je određena osoba koja plasira sadržaj na netu, da li je kompetentna i da joj se onda može verovati.
Neverovatno je koliko smo za neke stvari skeptični, a na neke ni ne obraćamo pažnju i ne shvatamo ih ozbiljno.
Bude to cesto tako u zivotu. Ono o cemu treba da se dosta vodi racuna,a ne vodi se.
Tako su se i razne dijete popularizovale. A kad ljudi ne provere onda bude štete.
Samo kod dijeta ljudi treba da shvate da dijeta nije jednako sto i gladovanje.KOd dijeta ti mozes jesti samo ima odredene stvari sta moze da se jede i kad.
Zato je najbolje da se primeni odredjeni nacin ishrane,da se napravi balans u svemu. A kada kazemo dijeta,to je kao da kazemo jedan period cu gladovati pa cu postici to sto sam zeleo i onda opet sve nezdravo.
To je najgore sto covek moze uraditi.I posle ce imati vecu telesnu tezinu nego na pocetku "dijete"....
Naravno. Uvek poznati jo-jo efekat,a u stvari nepravilni rezim ishrane.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Oktobar 04, 2023, 05:11:54 posle podne
Da, jo-jo efekat je veoma čest kod restriktivnih dijeta. On ima i poznato fiziološko objašnjenje. Naime, kod gladovanja i pada nivoa glukoze u krvi često dolazi do napada gladi i posledičnog velikog unosa hrane. Koliko god nam se ti napadi delovali kao retki oni zapravo ometaju smanjenje težine i vode u nezdrave obrasce ishrane.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 05, 2023, 08:05:06 pre podne
Da, jo-jo efekat je veoma čest kod restriktivnih dijeta. On ima i poznato fiziološko objašnjenje. Naime, kod gladovanja i pada nivoa glukoze u krvi često dolazi do napada gladi i posledičnog velikog unosa hrane. Koliko god nam se ti napadi delovali kao retki oni zapravo ometaju smanjenje težine i vode u nezdrave obrasce ishrane.
Upravo tako,zato i uvek naglasavam da dijeta nije jednako gladovanje samo modifikovanje ishrane.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 06, 2023, 05:22:39 posle podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Oktobar 06, 2023, 05:49:29 posle podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Samo se treba dobro informisati i konsultovali nekog stručnog.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 07, 2023, 12:09:59 posle podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Upravo tako,zato sam i rekao da dijeta nije jednako sa postom ili nejedanjem nego je to poseban lifestyle koji primenjujes dok si ziv.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 07, 2023, 12:10:41 posle podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Samo se treba dobro informisati i konsultovali nekog stručnog.
Apsolutno,nista na svoju ruku.KOd ovog jos vise treba paziti nego kod treninga.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Oktobar 07, 2023, 08:35:13 posle podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Upravo tako,zato sam i rekao da dijeta nije jednako sa postom ili nejedanjem nego je to poseban lifestyle koji primenjujes dok si ziv.
Može i periodično samo da zaista shvate kako i zašto se to radi.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 09, 2023, 09:08:01 pre podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Upravo tako,zato sam i rekao da dijeta nije jednako sa postom ili nejedanjem nego je to poseban lifestyle koji primenjujes dok si ziv.
I kada se tako shvati, onda moze i adekvatno da se primenjuje.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 09, 2023, 09:09:00 pre podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Samo se treba dobro informisati i konsultovali nekog stručnog.
To uvek. Nema potrebe da se neko ustrucava sa pitanjima. Celog zivota ucimo.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 09, 2023, 03:33:31 posle podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Upravo tako,zato sam i rekao da dijeta nije jednako sa postom ili nejedanjem nego je to poseban lifestyle koji primenjujes dok si ziv.
Može i periodično samo da zaista shvate kako i zašto se to radi.
Ali ni onda nije preporucljivo prejedanje.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 09, 2023, 03:34:45 posle podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Samo se treba dobro informisati i konsultovali nekog stručnog.
To uvek. Nema potrebe da se neko ustrucava sa pitanjima. Celog zivota ucimo.
Ne kazu dzabe ko pita ne skita. ;)
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Oktobar 09, 2023, 07:20:22 posle podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Upravo tako,zato sam i rekao da dijeta nije jednako sa postom ili nejedanjem nego je to poseban lifestyle koji primenjujes dok si ziv.
Može i periodično samo da zaista shvate kako i zašto se to radi.
Ali ni onda nije preporucljivo prejedanje.
Naravno da nije.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 11, 2023, 07:18:42 pre podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Samo se treba dobro informisati i konsultovali nekog stručnog.
To uvek. Nema potrebe da se neko ustrucava sa pitanjima. Celog zivota ucimo.
Ne kazu dzabe ko pita ne skita. ;)
Upravo tako. Stara izreka. A danas bi bilo- ko pita, ne surfuje mnogo po netu :)
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 11, 2023, 08:03:57 pre podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Samo se treba dobro informisati i konsultovali nekog stručnog.
To uvek. Nema potrebe da se neko ustrucava sa pitanjima. Celog zivota ucimo.
Ne kazu dzabe ko pita ne skita. ;)
Upravo tako. Stara izreka. A danas bi bilo- ko pita, ne surfuje mnogo po netu :)
Danas bi sve to bilo ustvari jeste puno komplikovanije. ;)
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: drAnita Mrdakovic Oktobar 11, 2023, 03:51:07 posle podne
I zato je cesto dovoljno korigovati ishranu i tako primenjivati celog zivota. Kda neko kaze dijeta,odmah pomisli na odredjen period,a da posle toga moze da se vrati nezdravoj ishrani.
Samo se treba dobro informisati i konsultovali nekog stručnog.
To uvek. Nema potrebe da se neko ustrucava sa pitanjima. Celog zivota ucimo.
Ne kazu dzabe ko pita ne skita. ;)
Upravo tako. Stara izreka. A danas bi bilo- ko pita, ne surfuje mnogo po netu :)
Apsolutno se slažem.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 12, 2023, 08:41:55 pre podne
Zaista se iskreno nadam da uticemo pozitivno na druge. To bi mi dosta znacilo.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 12, 2023, 10:25:54 pre podne
Zaista se iskreno nadam da uticemo pozitivno na druge. To bi mi dosta znacilo.
Ja iskreno verujem da pozitivno uticemo,jer ne samo navodimo "suv" text nego navodimo i koji primer i ako nesto nekome nije jasno onda neko od nas to strucno objasni,tako da ja verujem da pozitivno uticemo na ljude!!!!
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 13, 2023, 10:56:49 pre podne
Zaista se iskreno nadam da uticemo pozitivno na druge. To bi mi dosta znacilo.
Ja iskreno verujem da pozitivno uticemo,jer ne samo navodimo "suv" text nego navodimo i koji primer i ako nesto nekome nije jasno onda neko od nas to strucno objasni,tako da ja verujem da pozitivno uticemo na ljude!!!!
Svako ima neki primer iz svog iskustva,pa je to uvek dobrodoslo.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 15, 2023, 06:54:55 pre podne
Zaista se iskreno nadam da uticemo pozitivno na druge. To bi mi dosta znacilo.
Ja iskreno verujem da pozitivno uticemo,jer ne samo navodimo "suv" text nego navodimo i koji primer i ako nesto nekome nije jasno onda neko od nas to strucno objasni,tako da ja verujem da pozitivno uticemo na ljude!!!!
Svako ima neki primer iz svog iskustva,pa je to uvek dobrodoslo.
Naravno,a druga stvar je sto ljudi ovde sve dobiju "na gotovs" ne moraju da traze,da isprobavaju neke metode da li je rec o ishrani,treningu,zivotu kao u nase vreme nego informacije dobiju sveze i vec mogu da prilagode sebi i svojim ciljevima.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 15, 2023, 08:20:16 posle podne
Zaista se iskreno nadam da uticemo pozitivno na druge. To bi mi dosta znacilo.
Ja iskreno verujem da pozitivno uticemo,jer ne samo navodimo "suv" text nego navodimo i koji primer i ako nesto nekome nije jasno onda neko od nas to strucno objasni,tako da ja verujem da pozitivno uticemo na ljude!!!!
Svako ima neki primer iz svog iskustva,pa je to uvek dobrodoslo.
Naravno,a druga stvar je sto ljudi ovde sve dobiju "na gotovs" ne moraju da traze,da isprobavaju neke metode da li je rec o ishrani,treningu,zivotu kao u nase vreme nego informacije dobiju sveze i vec mogu da prilagode sebi i svojim ciljevima.
To jeste. To su neke od prednosti korišćenja Interneta. Velike prednosti.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 16, 2023, 04:16:51 posle podne
Zaista se iskreno nadam da uticemo pozitivno na druge. To bi mi dosta znacilo.
Ja iskreno verujem da pozitivno uticemo,jer ne samo navodimo "suv" text nego navodimo i koji primer i ako nesto nekome nije jasno onda neko od nas to strucno objasni,tako da ja verujem da pozitivno uticemo na ljude!!!!
Svako ima neki primer iz svog iskustva,pa je to uvek dobrodoslo.
Naravno,a druga stvar je sto ljudi ovde sve dobiju "na gotovs" ne moraju da traze,da isprobavaju neke metode da li je rec o ishrani,treningu,zivotu kao u nase vreme nego informacije dobiju sveze i vec mogu da prilagode sebi i svojim ciljevima.
To jeste. To su neke od prednosti korišćenja Interneta. Velike prednosti.
Da,samo treba znati odakle i od koga preuzeti informacije jer nisu svi tacni.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 16, 2023, 10:35:57 posle podne
Zaista se iskreno nadam da uticemo pozitivno na druge. To bi mi dosta znacilo.
Ja iskreno verujem da pozitivno uticemo,jer ne samo navodimo "suv" text nego navodimo i koji primer i ako nesto nekome nije jasno onda neko od nas to strucno objasni,tako da ja verujem da pozitivno uticemo na ljude!!!!
Svako ima neki primer iz svog iskustva,pa je to uvek dobrodoslo.
Naravno,a druga stvar je sto ljudi ovde sve dobiju "na gotovs" ne moraju da traze,da isprobavaju neke metode da li je rec o ishrani,treningu,zivotu kao u nase vreme nego informacije dobiju sveze i vec mogu da prilagode sebi i svojim ciljevima.
To jeste. To su neke od prednosti korišćenja Interneta. Velike prednosti.
Da,samo treba znati odakle i od koga preuzeti informacije jer nisu svi tacni.
Mi u medicini imamo dobre sajtove, gde su predstavljeni naučni članci. I gde se sve lepo može pročitati i biti stalno u toku sa najnovijim informacijama.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Miki Mihajlovic Oktobar 17, 2023, 07:31:11 pre podne
Zaista se iskreno nadam da uticemo pozitivno na druge. To bi mi dosta znacilo.
Ja iskreno verujem da pozitivno uticemo,jer ne samo navodimo "suv" text nego navodimo i koji primer i ako nesto nekome nije jasno onda neko od nas to strucno objasni,tako da ja verujem da pozitivno uticemo na ljude!!!!
Svako ima neki primer iz svog iskustva,pa je to uvek dobrodoslo.
Naravno,a druga stvar je sto ljudi ovde sve dobiju "na gotovs" ne moraju da traze,da isprobavaju neke metode da li je rec o ishrani,treningu,zivotu kao u nase vreme nego informacije dobiju sveze i vec mogu da prilagode sebi i svojim ciljevima.
To jeste. To su neke od prednosti korišćenja Interneta. Velike prednosti.
Da,samo treba znati odakle i od koga preuzeti informacije jer nisu svi tacni.
Mi u medicini imamo dobre sajtove, gde su predstavljeni naučni članci. I gde se sve lepo može pročitati i biti stalno u toku sa najnovijim informacijama.
Da,ali kad si vec pomenuo vas medicinare siguran sam da i medu vama ima takvih koji prednost daju recimo nekom leku ili propagira neki lek i prepisuje ti samo zato sto dobija procenat od toga umesto da te stvarno leci....Svugde ima i losih i dobrih primera,"samo" treba pronaci dobre.
Naslov: Odg: Alkalna ishrana- za i protiv
Poruka od: Dr Nikola Todorov Oktobar 17, 2023, 05:24:51 posle podne
Zaista se iskreno nadam da uticemo pozitivno na druge. To bi mi dosta znacilo.
Ja iskreno verujem da pozitivno uticemo,jer ne samo navodimo "suv" text nego navodimo i koji primer i ako nesto nekome nije jasno onda neko od nas to strucno objasni,tako da ja verujem da pozitivno uticemo na ljude!!!!
Svako ima neki primer iz svog iskustva,pa je to uvek dobrodoslo.
Naravno,a druga stvar je sto ljudi ovde sve dobiju "na gotovs" ne moraju da traze,da isprobavaju neke metode da li je rec o ishrani,treningu,zivotu kao u nase vreme nego informacije dobiju sveze i vec mogu da prilagode sebi i svojim ciljevima.
To jeste. To su neke od prednosti korišćenja Interneta. Velike prednosti.
Da,samo treba znati odakle i od koga preuzeti informacije jer nisu svi tacni.
Mi u medicini imamo dobre sajtove, gde su predstavljeni naučni članci. I gde se sve lepo može pročitati i biti stalno u toku sa najnovijim informacijama.
Da,ali kad si vec pomenuo vas medicinare siguran sam da i medu vama ima takvih koji prednost daju recimo nekom leku ili propagira neki lek i prepisuje ti samo zato sto dobija procenat od toga umesto da te stvarno leci....Svugde ima i losih i dobrih primera,"samo" treba pronaci dobre.
Svuda ima raznih situacija. To jeste tako. Zalosno je sto je to istina.