TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398541 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Octavia

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 27, 2024, 10:04:04 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Leblebija  (Pročitano 23195 puta)
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #23 poslato: Avgust 16, 2010, 08:22:14 posle podne »

ili još bolje integralni pirinač
Sačuvana
deni12
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 159


« Odgovor #22 poslato: Avgust 14, 2010, 03:22:00 posle podne »

Citat:

"Ako je u obroku zastupljena i zitarica, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Ima nizak glihemijski indeks".

Jel se ovde misli mozda na zitaricu kao sto je ovsene pahuljice? npr?
Sačuvana
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3424


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #21 poslato: Avgust 11, 2010, 08:50:54 pre podne »


Recept za humus

Savršenu salatu, koju možete da poslužite i kao glavno jelo možete lako da napravite kod kuće.


Potrebno vam je:
- šolja suvih leblebija
- četiri češnja belog luka
- malo bibera
- pola kašičice soli
- sok od četvrtine limuna
- dve-tri kašike tahinija (pasta od susama)
- tri kašike maslinovog ulja
- malo „vegete“


Za preliv

- četiri kašike maslinovog ulja
- malo aleve paprike
- malo semenki susama
- seckani peršunov lista

 

Ko voli:
- dve kašike pavlake
- četvrtina kašičice crvene suve paprike

 

Priprema:
Leblebije potopite u vodi i neka stoje preko noći. Kuvajte ih sat i po ili dva u zavisnosti u kojem ste ih „stanju“ kupili: ako su sušene ili drugačije nepreraĂ°ene, neka bude dva sata; ako su pečene (kao grickalice), može i jedan sat na tihoj vatri. Sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale ili onu iz konzerve. U blenderu ili pomoću štapnog miksera, sjedinite leblebije, zgnječeni beli luk, tahini, so i ulje, meljite polako dodajući tečnost, dok se ne postigne željena gustina.


Ako volite, možete da dodate malo pavlake ili jogurta. Slično je i sa biberom i alevom paprikom.


Posluživanje: Kad je humus gotov, u sredini tanjira napravite malu rupu, dodajte maslinovo ulje, crvenu papriku i peršun po želji, kao ukras, i uživajte u predivnom ukusu.
Sačuvana
   
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3424


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #20 poslato: Avgust 11, 2010, 08:43:29 pre podne »



                                     Bliskoistočna mahunarka dobra za zdravlje i uživanje



Osvežavajuća salata od leblebija i susamove pasete, humus, postala je veoma popularna i kod nas. Reč je o ukusnom jelu koje se lako sprema i veoma je zdravo.

Pomaže varenju

Leblebije su vrsta mahunarki koje predstavljaju odličan izvor proteina. Sadrže mnogo biljnih vlakana koja su zaslužna za snižavanje holesterola. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ove mahunarke može veoma brzo da snizi holesterol. Leblebije se lako vare i blagotvorno deluje na organe za varenje. Preporučuju se osobama koje pate od sindroma iritabilnog creva. Leblebije imaju i nizak glikemijski indeks, tako da mogu da pomognu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.


Čuva kosti

U ovim mahunarkama ima i magnezijuma, koji je, kako pokazuju poslednja istraživanja, ključan za regulisanje pritiska. Magnezijum je neophodan i za prenošenje nervnih impulsa i regulisanje kontrakcije, odnosno opuštanja mišića. To znači da nervi koji kontrolišu rad srčanog mišića mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu. Magnezijum takoĂ°e ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti, pa neki istraživači povezuju osteoporozu pre sa nedostatkom magnezijuma nego sa nedostatkom kalcijuma (jer u slučaju manjka magnezijuma, ni kalcijum ne može da se na odgovarajući način apsorbuje u organizmu). Ovaj mineral učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Veoma je važan za trudnice jer smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog poroĂ°aja.


Izbacuju otrove
Leblebije imaju još jedno korisno svojstvo, a to je da pomažu da se iz organizma izbace sulfati (koji se često koriste kao konzervansi u preradi hrane). Američka uprava za hranu i lekove je iznela podatak da je jedan od 100 ljudi preosetljiv na sulfate. Ova osetljivost može da se javi u bilo kom periodu života, a simptomi su joj slabost, mučnina, dijareja, osip, teško disanje.


Bogate gvožĂ°em
Ova mahunarka je dobar izvor gvožĂ°a, jer čak i kada je kuvana, sadrži duplo više gvožĂ°a od iste količine mesa. Sadržaj kalcijuma i kalijuma u lišću leblebije je veći nego u spanaću i kupusu, dok je sadržaj gvožĂ°a, cinka i bakra približno isti.


autor:E. B.
izvor:blic






 
Sačuvana
   
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #19 poslato: Februar 26, 2010, 07:21:58 posle podne »

a još kad joj se doda masslinovo ulje tj omega 3 MK.. znači lek za srce i krvne sudove ;)
Sačuvana
Takahiro
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 163


« Odgovor #18 poslato: Februar 24, 2010, 10:10:41 posle podne »

 Skuvaj pa sa pirinčom i nekim jakim začinom.. probaj
Inace evo jos koji detalj o leblebiji:

Zbog relativno visokog sadržaja prehrambenih vlakana, leblebija može pomoći u zaštiti od pojave raka debelog creva. Novije studije pokazuju da je zbog visokog sadržaja saponina, najbolja mahunarka za snižavanje holesterola.
Redovno konzumiranje snižava holesterol za 7% pa se tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti!
Mlevene semenke koriste se kao maske za lice i za lečenje peruti. TakoĂ°e se veruje da je leblebija i afrodizijak. Lišće leblebije primenjuje se u lečenju bronhitisa i kod uganuća zglobova.

U novije vreme ispituje se mogućnost da ona zameni široko primenjivanu soju. Razlog je sve veći porast alergija na proteine soje te velika upotreba GM soje.
Sačuvana
Qui audet adipiscitur
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #17 poslato: Februar 23, 2010, 09:58:32 pre podne »

MNoracu da probam humus. A kupio sam leblebiu juce ali upakovanu. i otvorim i da jedem, kad ono sipak, mora da se pece :) nema sanse onako sirova,  :-[
Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #16 poslato: Februar 19, 2010, 07:19:26 pre podne »

 8) 8) 8)

i ja se tesko nateram,ali mi deluje kao dobar premaz za ribu posle pecenja  kao i uopsteno za meso  :)
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #15 poslato: Februar 18, 2010, 01:09:52 posle podne »

znam za taj recept.. ali nekako uvek zaboravim 1. da kupim leblebije 2. da ih potopim celu noć... ali moraću!Inače u humus se mogu stavljati bilo koje začinske biljke.. po meni to je odličan premaz za npr integralni hleb
Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #14 poslato: Februar 18, 2010, 12:52:11 pre podne »

 8) 8) 8)

ja gledao po netu i nasao ovo  :)

HUMUS

Sastojci:
150 g leblebija
3 čena belog luka
sok od jednog limuna (ili pola, ako volite manje kiselo)
1/2 šolje taana (u nedostatku zameniti sa 100 ml maslinovog ulja)
par kašika maslinovog ulja
malo mlevene ljute paprike
so

Postupak:
1. Oprati leblebije. Naliti vodom i ostaviti preko noći pa sutradan u drugoj vodi kuvati sat-dva na tihoj vatri dok ne omekša - ili produžiti vreme namakanja na 36 h i preskočiti kuvanje. Ocediti.
2. U blender ili seckalicu stavti leblebije, beli luk, sok od limuna, taan, maslinovo ulje, alevu papriku i so i ispasirati u glatku kašu.
3. Prebaciti u činiju za služenje, posuti alevom paprikom i ukrasiti maslinama.
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #13 poslato: Februar 17, 2010, 09:14:11 posle podne »

ako naĂ°eš, javi..
ja u Srbiji još nisam videla humus
Sačuvana
ivanx3m
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 2

« Odgovor #12 poslato: Februar 17, 2010, 01:40:13 posle podne »

Čuo sam za humus, ali nisam imao pojma od čega se pravi...
Leblebiju sam obožavao kao klinac, ali je baš dugo nisam jeo. Moram ovo da potražim još danas! :-)
Sačuvana
Takahiro
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 163


« Odgovor #11 poslato: Februar 10, 2010, 10:34:00 posle podne »


probajte humus - genijalan je!

daaaaaa jos kad se pospe ljutom paprikom.. mmmmm
Sačuvana
Qui audet adipiscitur
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #10 poslato: Februar 10, 2010, 08:20:04 posle podne »

Mislim da su bela i zuta (ona nasa) prirodne vrste... Ima svacega na bliskoistocnim pijacama..
Check this out!



biće da su te prelivene cukerom..
probajte humus - genijalan je!
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #9 poslato: Februar 09, 2010, 04:32:58 posle podne »

pa da, ovako ce sigurno pre privuci paznju nego obicne :)

...ali ipak, boje i arome... bez toga ako moze - tim bolje
Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.147 sekundi sa 18 upita.