TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399316 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Ancient

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 22, 2024, 05:19:22 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Dvoumica  (Pročitano 10687 puta)
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #37 poslato: Oktobar 11, 2012, 01:47:36 posle podne »

Znaci da odlicno poznajes svoje telo i znas sta ti odgovara. Kada je ishrana u pitanju, tako je najbolje, eliminises namirnice koje ti smetaju i ubrzo se stanje znatno popravi.
Sačuvana
pedjoni986
Gost
« Odgovor #36 poslato: Oktobar 11, 2012, 01:24:19 posle podne »


To prakticno znaci da ne tolerises gluten. Odlicno je sto si sam to uvideo i izbacio belo brasno iz upotrebe.

I da, dosta ljudi ima taj problem, samo sto 9 od 10 njih to ne zna.

Pa iskreno dugo sam lutao ,i isao sam procesom eliminacije, jednu po jednu namirnicu sam testirao, i onda dosao do hleba..vremenom sam mislio da me slatkisi goje, a upravo je bilo suprotno , hleb beli je tu bio presudan a i za celokupno varenje mi je smetao..tako da je sada sve ok :)
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #35 poslato: Oktobar 11, 2012, 09:50:59 pre podne »

Nemojte se zavaravati da izbegavate gluten ako jedete integralni hleb...

Bezglutenska brašna: pirinčano, krompirovo, kinoa, tef, sojino. Gluten doĂ°e kao neka vrsta proteinske veze za pekarske/testene zamese, bez glutena je teško vezati sastojke, doĂ°e mu kao neka vrsta jakog lepka. Kad gluten stigne u creva u zavisnosti od gastrintestikalnog trakta konzumenta može i ne mora da pravi probleme sa varenjem. KOntam da gluten stvara probleme većini ljudi, nekom manje - nekom veće.

Sve u svemu, kod nas još nije zaživela ta vrsta 'zdrave hrane' deklarisana BEZ GLUTENA, jer onaj ko se bavi ovakvom proizvodnjom ne sme mešati glutenske sirovine sa neglutenskim NIKAKO, mora poseban mlin isključivo namenjen za tu vrstu brašna itd..
Upravo tako, jak lepak, a sluzi i za formiranje oblika hleba, da nema glutena hleb ne bi imao cvrstu strukturu. Medjutim, ono sto se jos uvek ne zna dovoljno je da glutena ima i na mestima gde ga ne ocekujemo: u kozmetickim preparatima, patama za zube, lekovima, začinima, pićima, kafi, čokoladi, bombonama, gotovim jelima, aditivima...Pitanje je kako ga onda izbeci.
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #34 poslato: Oktobar 11, 2012, 09:46:21 pre podne »


Gluten je vrsta proteina koja cesto izaziva gastrointestinalne tegobe ali simptomi kod osoba osetljivih na gluten obicno budu suprotni ( gubitak na tezini ) tako da mislim da se tvoja kilaza povecavala zbog unosenja vece kolicine hleba, ne zbog glutena.  Da li ti sad jedes namirnice koje sadrze gluten?

Ne unosim hleb vec par meseci, kad jesam imao sam i tegobe jer sam ga previse jeo ,nisam imao meru : D i onda mi se sve to zacementira i dok sve to svarim muke mucim :D ,a i gojio me,tako da sam osetljiv na doticni protein :) (gluten) ili jednostavno sam osetljiv na psenicu,jer kazes da su simptomi suprotni , sa vremena na vreme pojedem razeni tost hleb,jednom u par dana i to je to,ok je sve, belom brasnetu se ne vracam ,nisam imao ni neke muke dok sam hleb ostavljao, nasao sam adekvatne zamene u ostalim izvorima karbohidrata i to je to,a onako razeni tost hleb uzmem na par dana parce dva,cisto iz fazona, razeni mi prija

Gluten je vrsta proteina koja cesto izaziva gastrointestinalne tegobe ali simptomi kod osoba osetljivih na gluten obicno budu suprotni ( gubitak na tezini ) tako da mislim da se tvoja kilaza povecavala zbog unosenja vece kolicine hleba, ne zbog glutena.  Da li ti sad jedes namirnice koje sadrze gluten?

Ne unosim hleb vec par meseci, kad jesam imao sam i tegobe jer sam ga previse jeo ,nisam imao meru : D i onda mi se sve to zacementira i dok sve to svarim muke mucim :D ,a i gojio me,tako da sam osetljiv na doticni protein :) (gluten) ili jednostavno sam osetljiv na psenicu,jer kazes da su simptomi suprotni , sa vremena na vreme pojedem razeni tost hleb,jednom u par dana i to je to,ok je sve, belom brasnetu se ne vracam ,nisam imao ni neke muke dok sam hleb ostavljao, nasao sam adekvatne zamene u ostalim izvorima karbohidrata i to je to,a onako razeni tost hleb uzmem na par dana parce dva,cisto iz fazona, razeni mi prija

To prakticno znaci da ne tolerises gluten. Odlicno je sto si sam to uvideo i izbacio belo brasno iz upotrebe.

I da, dosta ljudi ima taj problem, samo sto 9 od 10 njih to ne zna.
« Poslednja izmena: Oktobar 11, 2012, 09:52:11 pre podne od strane Dr Gorana Grkovic » Sačuvana
pedjoni986
Gost
« Odgovor #33 poslato: Oktobar 11, 2012, 09:26:17 pre podne »

Nemojte se zavaravati da izbegavate gluten ako jedete integralni hleb...

Bezglutenska brašna: pirinčano, krompirovo, kinoa, tef, sojino. Gluten doĂ°e kao neka vrsta proteinske veze za pekarske/testene zamese, bez glutena je teško vezati sastojke, doĂ°e mu kao neka vrsta jakog lepka. Kad gluten stigne u creva u zavisnosti od gastrintestikalnog trakta konzumenta može i ne mora da pravi probleme sa varenjem. KOntam da gluten stvara probleme većini ljudi, nekom manje - nekom veće.

Sve u svemu, kod nas još nije zaživela ta vrsta 'zdrave hrane' deklarisana BEZ GLUTENA, jer onaj ko se bavi ovakvom proizvodnjom ne sme mešati glutenske sirovine sa neglutenskim NIKAKO, mora poseban mlin isključivo namenjen za tu vrstu brašna itd..

U pravu si totalno, ima da se nadju bezglutenske smese,ali nije to kod nas jos zazivelo..ali mislim da generalno vecina ljudi ima problem sa glutenom
Sačuvana
Ironman.
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2203


« Odgovor #32 poslato: Oktobar 11, 2012, 07:22:30 pre podne »

Nemojte se zavaravati da izbegavate gluten ako jedete integralni hleb...

Bezglutenska brašna: pirinčano, krompirovo, kinoa, tef, sojino. Gluten doĂ°e kao neka vrsta proteinske veze za pekarske/testene zamese, bez glutena je teško vezati sastojke, doĂ°e mu kao neka vrsta jakog lepka. Kad gluten stigne u creva u zavisnosti od gastrintestikalnog trakta konzumenta može i ne mora da pravi probleme sa varenjem. KOntam da gluten stvara probleme većini ljudi, nekom manje - nekom veće.

Sve u svemu, kod nas još nije zaživela ta vrsta 'zdrave hrane' deklarisana BEZ GLUTENA, jer onaj ko se bavi ovakvom proizvodnjom ne sme mešati glutenske sirovine sa neglutenskim NIKAKO, mora poseban mlin isključivo namenjen za tu vrstu brašna itd..
Sačuvana
Arbeit macht frei.
pedjoni986
Gost
« Odgovor #31 poslato: Oktobar 11, 2012, 12:29:52 pre podne »


Gluten je vrsta proteina koja cesto izaziva gastrointestinalne tegobe ali simptomi kod osoba osetljivih na gluten obicno budu suprotni ( gubitak na tezini ) tako da mislim da se tvoja kilaza povecavala zbog unosenja vece kolicine hleba, ne zbog glutena.  Da li ti sad jedes namirnice koje sadrze gluten?

Ne unosim hleb vec par meseci, kad jesam imao sam i tegobe jer sam ga previse jeo ,nisam imao meru : D i onda mi se sve to zacementira i dok sve to svarim muke mucim :D ,a i gojio me,tako da sam osetljiv na doticni protein :) (gluten) ili jednostavno sam osetljiv na psenicu,jer kazes da su simptomi suprotni , sa vremena na vreme pojedem razeni tost hleb,jednom u par dana i to je to,ok je sve, belom brasnetu se ne vracam ,nisam imao ni neke muke dok sam hleb ostavljao, nasao sam adekvatne zamene u ostalim izvorima karbohidrata i to je to,a onako razeni tost hleb uzmem na par dana parce dva,cisto iz fazona, razeni mi prija
« Poslednja izmena: Oktobar 11, 2012, 12:37:30 pre podne od strane pedjoni986 » Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #30 poslato: Oktobar 10, 2012, 09:54:00 posle podne »

slatkiši imaju tu manu da pored toga što su kalorični ( i sadrže često i masnoća previše )  - izazivaju nagle skokove i padove šećera u krvi.... a to vodi u začarani krug... još većom željom za slatkišima, još veći apetit
i za nekoga ko je osetljiv na glukozu ovo može biti najgore...



DA,da naravno, ja sam samo pomenuo da ljudi prvo posumnjaju na slatkise,i sve zivo izbace,a ponovo se goje ? onda je razlog gluten i osetljivost na isti u zitaricama.. :) Ja sam to kod sebe kasno shvatio,ostavio sam bio slatkise hleb ne, a i dalje sam se gojio,e kad sam izbacio hleb druga prica,znaci svako treba da ide procesom eliminacije pa posle na kraju dobije odgovor od cega se najvise goji :)

tako je, jos pogotovu kad je osoba osetljiva na gluten,a to mnogi ne znaju jer ne mogu da se odviknu od hleba, jer nam ta neka imaginarna nacela od rodjenja nalazu da jedemo hleb :) sve u svemu, mene je samo i hleb gojio ,jer sam ga mnogo jeo,slatkisi toliko i ne.. :D

Gluten je vrsta proteina koja cesto izaziva gastrointestinalne tegobe ali simptomi kod osoba osetljivih na gluten obicno budu suprotni ( gubitak na tezini ) tako da mislim da se tvoja kilaza povecavala zbog unosenja vece kolicine hleba, ne zbog glutena.  Da li ti sad jedes namirnice koje sadrze gluten?
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #29 poslato: Oktobar 10, 2012, 09:38:54 posle podne »

Slikovito, secer, brasno i so = bela smrt. Seceri i proizvodi od belog brasna ne samo da goje nego se i svrstavaju u uzroke glavnih bolesti danasnjice.
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #28 poslato: Oktobar 10, 2012, 01:24:53 posle podne »

vrlo je jednostavno -  goji visak hidrata, a kod nas je prosecna ishrana prebogata hlebom i proizvodima od belog brasna, goje zasicene masti - kojih takodje ima u nasoj ishrani jako puno, da ne pominjem cvarke, slaninu i masno meso...  i goje seceri, koji vode u zacarani krug koji sam vec opisala.... goji i suficit proteina, ali vec malo teze.... goje i skrivene kalorije...
Sačuvana
pedjoni986
Gost
« Odgovor #27 poslato: Oktobar 10, 2012, 01:20:16 posle podne »

slatkiši imaju tu manu da pored toga što su kalorični ( i sadrže često i masnoća previše )  - izazivaju nagle skokove i padove šećera u krvi.... a to vodi u začarani krug... još većom željom za slatkišima, još veći apetit
i za nekoga ko je osetljiv na glukozu ovo može biti najgore...



DA,da naravno, ja sam samo pomenuo da ljudi prvo posumnjaju na slatkise,i sve zivo izbace,a ponovo se goje ? onda je razlog gluten i osetljivost na isti u zitaricama.. :) Ja sam to kod sebe kasno shvatio,ostavio sam bio slatkise hleb ne, a i dalje sam se gojio,e kad sam izbacio hleb druga prica,znaci svako treba da ide procesom eliminacije pa posle na kraju dobije odgovor od cega se najvise goji :)
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #26 poslato: Oktobar 10, 2012, 01:15:22 posle podne »

slatkiši imaju tu manu da pored toga što su kalorični ( i sadrže često i masnoća previše )  - izazivaju nagle skokove i padove šećera u krvi.... a to vodi u začarani krug... još većom željom za slatkišima, još veći apetit
i za nekoga ko je osetljiv na glukozu ovo može biti najgore...

Sačuvana
Miraa
PANSPORT TEAM
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2390


« Odgovor #25 poslato: Oktobar 10, 2012, 01:03:32 posle podne »

Ni slatkisi ni hleb zapravo nisu toliko strasni koliko masna hrana....
Sačuvana
pedjoni986
Gost
« Odgovor #24 poslato: Oktobar 10, 2012, 12:42:51 posle podne »

tako je, jos pogotovu kad je osoba osetljiva na gluten,a to mnogi ne znaju jer ne mogu da se odviknu od hleba, jer nam ta neka imaginarna nacela od rodjenja nalazu da jedemo hleb :) sve u svemu, mene je samo i hleb gojio ,jer sam ga mnogo jeo,slatkisi toliko i ne.. :D
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #23 poslato: Oktobar 10, 2012, 11:56:38 pre podne »

Slazem se sa Senkovicem, iz licnog primera izbacivanje belog psenicnog hleba, je mnogo mnogo dobra stvar ko zeli da se sreze,naravno zameniti ga sa pirincem,krompirom i ovsenim,cak ce dati mnogo bolje rezultate od nekih sagorevaca i uopste suplemenata,za koje ljudi misle da su svemoguci :)

tema jeste stara, ali u svakom slučaju moram da se složim sa tobom, jer u stvari u belom hlebu ne ostaje ništa korisno... kao prvo nisu složeni hidrati, ne daju dugotrajnu energiju... navodno se hleb i lepi za zidove creva i otežava probavu...
bogatstvo vitamina, minerala - nema...

tako da je svakako mnogo poželjnija opcija - žitarice, krompir, integralni pirinač... i povrće, vlakna..
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.088 sekundi sa 18 upita.