TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398492 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Octavia

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 26, 2024, 12:48:51 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Pocetak za pocetnika  (Pročitano 22735 puta)
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #13 poslato: Mart 04, 2010, 01:41:52 posle podne »

kolege su već sve rekle, ja bih se složila samo :)

možda easy c ne bih uzimala svaki dan, pogotovo kada se jede više povrća i voća, a i kad se uzima take one.  Ali svakako DA u periodu intenzivnih treninga i u periodu navala virusa i prehlada.

To što Elite ima slatkast ukus nećeš ni osetiti, smutiš sa vodom posle treninga, popiješ i kraj.   Možeš i ujutru još jednu mericu  i to je to.

Sačuvana
Beka_S
Napredni član
Van mreže Van mreže

Personalni trener u teretani - Dipl hemičar

« Odgovor #12 poslato: Mart 04, 2010, 11:42:57 pre podne »

Kao sto rece Robert Whey mozes i ujutru kao prvi obrok,ali posle treninga je obavezna doza i to obavezno razmucen sa vodom.
Posle tog obroka nakon treninga bi trebao malo kasnije da jedes,a verovatno ces tada vec i osecati po malo glad.
Danima kada ne treniras mozes da smanjis doze whey-a i kre-alkalyna a vitamine i glukosamin pijes i u danima pauze normano,kao i omega 3 kapsule
Sačuvana
Be Happy!!!
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #11 poslato: Mart 04, 2010, 11:18:50 pre podne »

1. Elite whey  posle treninga, 1 - 1 i po dozer.
2. Kre Alkalyn 1 kap pre treninga, jedna posle(ne koristiš ga u dane kada ne treniraš)
3. MSM Glucosamine po jednu tabletu uz doručak, ručak i večeru(svakog dana)
4. NAT Easy C  jednu tabletu uz doručak, jednu odmah posle treninga,
5. Omega 3 uzimaj po jednu-dve kapsule uz doručak, ručak i večeru(svakog dana)
6. Take One - jedna tableta uz doručak(sa Easy C), svakog dana.

Whey možeš i uz ovsene, kao prvi obrok u toku dana. No, ako ti smanjuje apetit, bolje umesto wheya ubaci neki čvrst izvor proteina(jaja, recimo).

Sačuvana
Ironman.
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Mart 04, 2010, 10:57:02 pre podne »

Ovako, uzeo sam sledece stvari:

1. Dymatize Elite Whey
2. Kre Alkalyin EFX
3. MSM Glucosamine
4. Natrol C 500 mg
5. Natrol omega 3
6. Natrol Take One

Iako postoje uputstva za koriscenje ovih stvari ipak trazim savet od vas: kad i koliko ovoga piti? Jutros sam se pre posla nasao oci u oci sa 4 mega tablete, trebalo mi je vise od pola litre vode da sve progutam, a juce na treningu mi se tableta kre alkalyina zaglavila u zdrelu jedno 20 minuta (a pojeo sam je 30 sekundi pre treniranja)... Jel ima neki sistem kad se u toku dana sve ovo unosi?

Whey mi i nije omiljen posto ima sladak ukus  :-\ a nisam neki ljubitelj slatkisa, pogotovo ne shejkova. Jel se ovo pije odmah posle treninga ili moze u toku treninga ili kako? Mislio sam da je protein kao voda, a ono ispade obrok --- bio sam sit posle wheya, bukvalno mi dodje kao obrok -- jel moram da jedem posle ovoga ili ako me zasiti mogu da preskocim hranu dok ne ogladnim makar malo?

Da jedem whey i ujutru i posle treninga ili mi je dovoljno samo posle treninga? Cini mi se da ako krenem i ujutru da pijem da ce mi se smanjiti unos hrane  :-\ ili mozda gresim...

Sta se desava kada je dan pauze? Jel nastavljam sa svim stvarima illi prekidam protein, glukozamin i kreatin ili nesto trece? I sta znaci C vitamin povremeno? :) Na glukozaminu pise da pijem tri puta dnevno --- da se pridrzavam ovoga?

eto, opet 30 pitanja za dva dana  :o ???
Sačuvana
Arbeit macht frei.
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Mart 03, 2010, 08:23:59 posle podne »

smao napred!
šta god da si uzeo verovatno ima glukozamin a to je svakako najvažnij deo svakog takvog suplementa :)
Sačuvana
Ironman.
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Mart 03, 2010, 02:14:17 posle podne »

Odlično!  ;D već sam počeo da pravim fotografije na svakih nedelju dana, pa kad bude bilo smisla i dovoljno fotografija po nedeljama -- da okačim transformaciju  ;D

hvala još jednom na odgovorima i javljam se ako budem imao nekih problema i nedoumica... e da, zaboravio sam, uzeo sam i nešto da preventivno zaštitim zglobove i tetive -- sad ne znam ni kako se zove xD

sve u svemu, naoružan sam suplementima, sad samo da održim visoku disciplinu u i motivaciju!  :D
Sačuvana
Arbeit macht frei.
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Mart 03, 2010, 01:33:31 posle podne »

Morsku so sam ubacio ima vec nekoliko meseci. I ranije sam je sporadicno koristio, ali kad je ponestane onda me mrzi da idem u Zdravu hranu, pa rokam ovu obicnu – no, sad imam morske zalihe za godinu dana :)

Elem, bio sam u vasoj radnji, nabavio sam sve sto je Monika napisala + dobio sam preporuku  od momka koji radi da uzmem i kreatin, nesto kre-alanin, ne znam tacno kutija mi ostade u kolima – pa sam i to uzeo. Mislim da ce mi ove kolicine koje sam nabavio biti dovoljne za nekih mesec dana.

E sad, ono sto mene interesuje jeste neki okvirni procenat za koji ce se moje performanse na treninzima poboljsati u odnosu na to da nista od ovoga nisam ni uzeo tj. koliko posto cu biti izdrzljiviji i jaci u odnosu na to da ne uzimam nista od ovoga, hranim se po planu i treniram redovno?

I jos jedna stvar: kad pocnem sa ovim rezimom i, recimo, prestanem da jedem sve te stvari posle, recimo, 3 meseca, hocu osetiti znacajan pad snage i izdrzljivosti na treninzima?

Pozdrav svima!!  :)

Drago mi je što si me poslušao.

Sve što sam ti nabrojala i lično koristim.

Take One i Easy C  će ti pomoći da ojačaš imunitet, iskreno ne pamtim kad sam bila bolesna.

Elite je tu da ti zameni obrok i da povećaš ukupan dnevni unos proteina, a to je preduslov za izgradnju čiste mišićne mase i za oporavak naravno, a to je preduslov za dalji napredak.

Ovi preparati neće uticati na performanse. Jedino od kreatina možeš osetiti blagi prirast snage.

Omega 3 riblje ulje ima milion funkcija dobrih za naš organizam....  izvor zdravih masti jako bitan za zdravlje srca, kože, kose, za metabolizam, čišćenje krvnih sudova...  pamćenje, koncentraciju...

Kada prekineš, nećeš. Ako redovno treniraš ne.  Samo bih savetovala da protein uzimaš uvek nakon treninga jer puno pomaže u oporavku. TakoĂ°e i Take One i C vitamin...   to je neka bazična suplementacija za opšte zdravlje i oporavak nakon teškog treninga.

« Poslednja izmena: Mart 03, 2010, 01:35:21 posle podne od strane PANSPORT UREDNIK » Sačuvana
Ironman.
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Mart 03, 2010, 01:09:50 posle podne »

Morsku so sam ubacio ima vec nekoliko meseci. I ranije sam je sporadicno koristio, ali kad je ponestane onda me mrzi da idem u Zdravu hranu, pa rokam ovu obicnu – no, sad imam morske zalihe za godinu dana :)

Elem, bio sam u vasoj radnji, nabavio sam sve sto je Monika napisala + dobio sam preporuku  od momka koji radi da uzmem i kreatin, nesto kre-alanin, ne znam tacno kutija mi ostade u kolima – pa sam i to uzeo. Mislim da ce mi ove kolicine koje sam nabavio biti dovoljne za nekih mesec dana.

E sad, ono sto mene interesuje jeste neki okvirni procenat za koji ce se moje performanse na treninzima poboljsati u odnosu na to da nista od ovoga nisam ni uzeo tj. koliko posto cu biti izdrzljiviji i jaci u odnosu na to da ne uzimam nista od ovoga, hranim se po planu i treniram redovno?

I jos jedna stvar: kad pocnem sa ovim rezimom i, recimo, prestanem da jedem sve te stvari posle, recimo, 3 meseca, hocu osetiti znacajan pad snage i izdrzljivosti na treninzima?

Pozdrav svima!!  :)
Sačuvana
Arbeit macht frei.
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #5 poslato: Mart 01, 2010, 03:15:21 posle podne »

Posto je skoro sve receno, samo bi skrenuo paznju kao sto je i Monika napisala za morsku so, znaci to je glavna fora, ubaciti morsku, ne preterivati i ne treba da brines... jer ako i treniras svakako da trosis elektroilte stoga su normalne kolicine soli potrebne... a ako volis zacine, postoji tu jos more njih biljnih koje mozes dodavati bez bilo kakvih potencijalnih posledica... bosiljak, mirodjija, origano... pa cimet i td :) i biber u manjim kolicinama je svakako O.K.
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Mart 01, 2010, 01:48:57 posle podne »

Super što jedeš toliko ribe!

...brazilski orah, nije neophodno nego čisto dajem predlog za neku užinu, znači svo koštunjavo voće dolazi u obzir, to su izvori dobrih masti.

Ovsene, ječmene, ražene i sl. imaš i u rinfuzi, a od proizvoĂ°ača preferiram Florida Bel proizvoĂ°ača (naćićeš sigurno u Rodiću, tempu i sl.)  - oni čak imaju i neke lepe muslije, probaj sa njima za početak ako nisi navikao na žitarice. Samo je bitno da nisu šećereni. Ima raznih varijanti, sa suvim voćem, kombinacija više žitarica i sl...

Ovsene, meni lično najbolje, su HAHNE ovsene koje nalazim u prodavnicama zdrave hrane, ima ih i u Rodiću, plavo-belo pakovanje, ima ih u svakoj zdravoj hrani. One su sitnije i dosta ukusnije od običnih ovsenih koje mogu da imaju ukus kao stiropor.

A za so, predlog - morska so. Samo je zameni. 

A uveče izbacivanje ugljenih hidrata je možda najteži deo, ali to je stvarno period u kojem bi bilo dobro da se suzdržiš od slatkiša (kažeš da nemaš problem sa njima, svaaaaaaka čast.... volela bih da sam na tvom mestu haha) i da jedeš samo čiste proteine sa salatom....

Pozdrav!

Sačuvana
Ironman.
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Mart 01, 2010, 11:24:30 pre podne »

Hvala na odgovoru!

Sigurno ću ubaciti piletinu od aprila, a za sad nemam problema sa tunom :) mada kao što kažeš verovatno će mi se povraćati od nje za mesec dana. Ali jedem ostale vrste ribe: sve od pastrmke, orade, škarpine, muzgavca-hobotnice (preporuka za ovo - ima za 170din pola kg da se uzme u Tempu), pa do somova, kečiga, lososa, gambora, lista... Zavisi od finansijske situacije, ali ta riba je uglavnom u nekom nepisanom krugu ishrane...

Piletina podrazumeva uvoĂ°enje i Ella mladog sira i belanceta. Što se tiče večere, izbaciću krompir i pirinač, nek ostane samo riba + salata, a posle treninga ću kašiku meda, to mi se više sviĂ°a od čokolade za kuvanje.

Dalje, nabavio sam badem, lešnik samo ne znam gde da naĂ°em ovaj brazilski orah. Nisam još probao u zdravoj hrani, ali po megamarketima nisam video da ima. Interesuje me koje su to ovsene, ražene, ječmene pahuljice? Kog proizvoĂ°ača i gde to da uzmem?

U ishrani mi najveći problem predstavlja: SO. Kontam da je 90% ljudi koji se hrane fast-fudom ili na onaj način koji je postao 'prihvatljiv' i 'normalan' u odnosu na zdrav način ishrane -- da su toliko navikli na prekomerne količine soli/vegete/začina u svakodnevnoj ishrani da ti jednostavno bilo koje jelo koje sadrži optimalnu količinu soli ima bljutav ukus. E tu sam negde i ja sad, mada se popravljam i svakodnevno smanjujem so. U odnosu na ono koliko začinjeno jedem danas, ono pre dve nedelje je izgledalo kao da sam lopatom trpao so u hranu  :o nadam se da mi od silnih začina nisu crkli receptori na jeziku  :P

To je otprilike to. Kad uhvatim vremena naletiću do radnje da uzmem ove stvari što si mi predložila i, idemo dalje  ;) ako neko ima još neke predloge nek ga ne mrzi da otkuca dva reda. Znam da sam milioniti koji se raspituje za istu stvar  :)
Sačuvana
Arbeit macht frei.
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Februar 28, 2010, 06:38:37 posle podne »

Ćao, dobrodošao na forum  :)

Nije uopšte loše za početak, ali evo par predloga čemu da težiš u daljem radu na sreĂ°ivanju ishrane...

- post je, pa razumem da ne jedeš meso... kad budeš smeo, ne bi bilo loše ubaciti pileće belo meso, junetinu, ćureće meso...
- isto važi i za posne sireve i belance jajeta

- vidim da dosta jedeš tunjevinu, bojim se da će ti se smučiti, pa ubaci ponekad oslića, lososa, soma... ili koju ribu već voliš, da nije jako masna.

- umesto vodeničarskog blaga probaj da ubaciš žitarice, ne moraš svaki dan, ali to će ti postati lepa navika...  ovsene pahuljice, nama svima u početku gadne, sada su svaki dan na meniju...  možeš dodati i ražene, ječmene, malo suvog grožĂ°da ili kajsija, badema, lešnika...

- jedeš dosta povrća, svežeg i barenog, i to mi se sviĂ°a

- čokolada za kuvanje je ok, dakle ili čokolada 1-2 reda ili kašika meda ili dekstroza... ali ako želiš da smanjiš spojlere, onda ovde jako malo :)

- ovde smanji ugljene hidrate... jedi samo salate i povrće sa proteinom, dakle ne treba ti više ovde pirinač, krompir itd... to neka bude za ručak

- ubaci izmeĂ°u obroka malo badema, lešnika, brazilskog oraha i sl.  sirovih neslanih obavezno...

- dodaj kašiku maslinovog ulja u salate, jednu dnevnu

- što se suplementacije tiče, moja preporuka je sledeća, mišljenja su različita ali evo predloga od mene:

Dymatize Elite whey  - 2 merice dnevno, jedna ujutru a druga posle treninga

Natrol Take One - jedna dnevno u danima treninga

Natrol Easy C 500 - povremeno :)

Natrol Omega 3 riblje ulje - 2-3 g  dnevno svaki dan

dekstroza i šećer ti ne treba...

to bi bilo to od mene :)

srećno!
Sačuvana
Ironman.
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Februar 28, 2010, 12:57:28 posle podne »

Pozdrav svima!

Prvo svaka čast za ovaj forum, iščitavam ga već nekih 15ak dana, pa reko red je da se i registrujem i napišem koju reč :) Ovo je moj prvi post pa je najbolje za početak nekoliko osnovnih informacija: 28god, 175cm, 82kg. Počeo sam da treniram pre nekih 2 nedelje, polako, bez nekih preteranih težina, podeljeno u 5 dana u nedelji, svaki trening traje max sat vremena, u proseku oko 45 minuta. Neki raspored dana po mišićnim grupama nemam, osim što se trudim da ne mešam grudi i leĂ°a ili biceps i triceps, nego pravim neke po meni logične kombinacije kao grudi-biceps, leĂ°a itd. (ovo bi mogla biti ultra glupost što sam sad napisao, ali zato i pisem kao pocetnik  :o). Prelistavajući Ishranu ovde kod vas sredio sam koliko toliko svoj dnevni menu: ne jedem testo, beli hleb (možda 1-2 nedeljno 1 integralna kifla ili nešto integralno), fast foodove, masnu hranu, slatkiše (ovo nisam jeo ni ranije). U nekoliko reči hranim se na sledeći način:

1. 07:00 3-4 kivija ili 2-3 pomorandže ili 2-3 jabuke ili neko drugo voće zavisi čega se dohvatim  ;)
2. 10:00 tuna u sopstvenom soku  80g (RioMare, nisam siguran za gramažu - nestade mi poslednja konzerva juče)
3. 13:00 1/3 ili pola kesice vodeničarsko blago
4. 15:30 lignje/skuša/tunjevina sa brokolijem/mrkvom/belim lukom/bukovačom/crnim lukom/kupusom/radičem dinstano na pola kašike maslinovog ulja ili ulja od koštice grožĂ°a. Ovaj ručak se smenjuje sa: posni pasulj/integralni pirinač/kuvani krompir/blitva/spanać/praziluk/tikvice/patlidžan. 
5. 16:00 Spavanje
6. 18:00 Trening i posle treninga dva reda čokolade za kuvanje (inače ne volim slatko, ali nešto sam skapirao da ovo treba da uradim ???)
7. 19:30 isto kao i za ručak samo u pola mere (ovo je zato da ne kuvam dva puta)
8. 22:00/23:00 tuna u sopstvenom soku 80g
Napomena: Pijem u proseku 3 litra vode dnevno, ne pijem gazirane/negazirane sokove i alkohol, eventualno cedim sam voće i to ujutru umesto obroka. Pijem i svaki 2/3. dan šumeći kalcijum i C vit. Meni nema mesa zato što je u toku post ::) no biće i piletine od aprila  :P

Samo po sebi ovo je veliki zaokret u odnosu na ishranu koju sam imao do sada. Čvrsto sam rešio da se vratim u kakvu- takvu formu jer sam u poslednjih 5-6 godina potpuno korodirao. Ono što me najviše zanima i zato pitam vas za savet jeste sasvim novo i originalno pitanje na ovom forumu - sagorevanje masnih naslaga u predelu stomaka i bokova (popularni 'love handles' ili spojleri  ;D). U prve 2. nedelje sam izgubio nekih 4-5 kg, samo ni sam ne znam čega: dal vode, il mišića il masti, mada mi žena kaže da sam malo strukiran xD
U svojoj sportskoj prošlosti bavio sam se aktivno: karateom (godinu dana), kik-boksom (2 god), košarkom (4 god). Danas je jedina aktivnost ovog tipa ostalo nekih 10-15 dana snowboarda na planini, i u ovom sportu sam prilično dobar (na skijama sam od 5. godine života, a sb vozim već nekih 11 sezona :)) uglavnom sve ovo pišem samo iz razloga da ne pomislite da imam 80 kila sala na sebi  ::)

Evo neću da dužim dalje, vidim da sam već smorio sa prvim postom. Dakle, treba mi vaš savet da korigujem postojeću ishranu i da počnem sa nekim naj-naj-najosnovnijim suplementima (ovde nemam apsolutno veze s vezom: dextroza, whey, animal cut, kreatin, omega3 - moram da pročitam 10 puta da bi ukapirao šta je šta i onda se pojavi još 10 proizvoĂ°ača - nisam pametan, ako može neko linkove). Napominjem da ne želim baš da se pretvorim u zver sa ogromnim napumpanim bicepsima da se sezonski šepurim po gradskoj plaži, pa kad proĂ°e leto da žderem pica pljeskavice i pijem čabar vina, nego je ovo odluka u kojoj želim da istrajem i za sad nemam nikakvih problema u tome.

Hvala svima koji su stigli do kraja najdužeg prvog posta na forumu  :) ako imate ikakva dodatna pitanja tu sam da odgovorim. POZDRAV!  ;)

Sačuvana
Arbeit macht frei.
Stranice: 1 ... 3 4 [5] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.289 sekundi sa 18 upita.