TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398431 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 04:18:49 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Diskusija o medu  (Pročitano 13472 puta)
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #36 poslato: Maj 29, 2010, 08:09:44 posle podne »


Meni nije jasno zasto i dalje spustas ultimativni lek (...)

HAHAHAHHA - ultimativni lek?!

Uh, nasmejao si me. I to BRUTALNO.
Znači ako kapiram dobro, ovo je bio iskaz tipa - "Šta ti fali? -Pa "doktore" imam SIDU. - Evo ti tegla meda pa će da proĂ°e!"

Ajde više ne lupajte gluposti oko toga da li je med super mega kul ili šta već ZA SVE.
Nema takve stvari. Bolja je alternativa od saharoze jer ima visok sadržaj fruktoze, pa ti manje "Ă°ipa" nivo glukoze u krvi.

To oko antiseptika možemo da gledamo ovako: Zašto džem ne pojedu bakterije tokom zime kad je i on prevashodno šećer koji bakterije obožavaju??? Pa baš zato što je taj isti šećer kada je u većoj koncentraciji na jednom mestu savršen konzervant, pa jelte - nema razvijanja bakterija. Da li je stvarno antiseptik, e to baš i ne znamo. Konzervans - jeste.

Da je recimo pokazano da propolis ima antiseptičko dejstvo to je za shvatiti. Zašto? Pa jer su ga pčele i pravile u neku ruku sa tim ciljem. (pogledajte malo za šta ga pčele koriste umesto što samo gledate zašto su ga "nama napravile").
Isto je i sa medom. Pčele ga nisu pravile da bi med bio "ultimativni lek" za nas, nego da bi imale čime da se hrane. Naravno, njima je u cilju da im bakterije ne pojedu njihov "špajz", pa je jelte loša podloga za bakterije.

Naravno, da med možemo koristiti tehnički, to je apsolutno tačno. Kao što su neke istočne civilizacije recimo koristile smešu meda i kakvih primesa u haremima kao kontraceptivno sredstvo (koje se mazalo ;)). Isto med se fino može koristiti (i koristi se) kao sredstvo za extrakciju. Za svašta smo ga mi upotrebili, pa i da sladimo čajeve ili da ga kao autor ovoga stavlja u svoj "sugar mix" za vreme treninga. Ali istorijski je koršćen masovno kao lek i šta sve ne jer nije bilo bolje alternative.
(a i realno, gde naći takvu koncentraciju šećera u prirodi? Naravno da je bio popularan i veličanstven... Egipćani nisu imali šećer u kockama.)

Ali, rade sinergetski?
hahhaah
Ajde, sad (anaerobe2) nam objasni kako to supstance u medu rade sinergetski.

Evo ti relativno validan link sa sastavom meda (ako imaš bolji slobodno nam daj, mada mislim da će ovo poslužiti):
http://www.beesource.com/resources/usda/honey-composition-and-properties/

I sad nam objasni kako supstance u kašičici od 5g meda (koji u 100g ima jedva trag amino-kiselina kao što si pomenuo da je kul i zbog toga) rade sinergetski da bi ti eto služile kao ULTIMATIVNI LEK.
hahaha - šta sve ovde neću pročitati.

Btw, da te ne gnjavim što verovatno ne znaš razliku od leka i nečega lekovitog.
Sačuvana
deskecar
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 487


« Odgovor #35 poslato: Maj 28, 2010, 04:35:09 posle podne »

ja nisam liznuo med mesecima,ali pre sam ga tamanio ko lud.Ali nista ne moze da se uporedi sa ukusom maticnog ml,eca koji je star 1 dan.mmm
Sačuvana
nickey
Gost
« Odgovor #34 poslato: Maj 28, 2010, 04:23:49 posle podne »

Ja sam vise za propolis, i moji se bave pcelarstvom i znam da je med dobar ali ako vec zelim secer onda biram voce.
Sačuvana
deskecar
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 487


« Odgovor #33 poslato: Maj 28, 2010, 12:54:32 posle podne »

Vidi se da ognjen ima posla sa medom,upucenj  je dosta:),ja sam pcelar i bavim se time od malih nogu,pradeda,deda,cale ja i naravno moj sin ako bog da:).Porodicna tradicija.

Cinjenica:svaki med koji je prirodan je zdrav,a to sa koje lokacije je proizveden ne igra neku veliku ulogu u kvalitetu,znaci to su nijanse.Pcele imaju svoje ½ senzore½ i uvek idu na najmanje zagadjena mesta.Nazalos preprodavci meda stavljaju secer u med i to masovno.

Evo mala zanjiimljivost:Med sadrzi polen i u   zavisnosti od kolicine polena u medu povecava se i kolicina vitamina c.
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20555


Pansport
« Odgovor #32 poslato: Maj 28, 2010, 07:40:50 pre podne »

Nego, Ogi, imaš još koju teglu tog kristal meda za poklon? ;D ;D
Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #31 poslato: Maj 27, 2010, 08:45:51 posle podne »

A evo i pristajem da ti poklonim teglu ovogodisnjeg livadskog (uljana repica) kristalizovanog meda (sav je kristalizovan prirodno, to ti je znak da je pravi :), mozes ga lagano otopiti tako sto potopis teglu u lonac sa mlakom vodu i bice viskozan kao obican med t.j. rasklistalizovati ce se). Ti si iz NSa jel tako? znaci ozbiljno cu ti dati teglu domaceg dedinog meda pa prvo kada vidis koliko je ukusan, onda ces kasnije i skontati o prednostima ;)

drzim te za rec. ;D

nemojte molim vas vise da googlamo, nadam se da se slazemo da net nije dobar izvor informacija.
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #30 poslato: Maj 27, 2010, 08:09:40 posle podne »

kako lupate  :D

maticni mlec i propolis nemaju blage veze sa medom. med je nesto deseto. med je zdrav na kvadrat, a propolis i maticni mlec su magija  ;)

mislim pored googla pisete o cemu se radi, samo ukucas "honey" i nadjes 1000 benefiti, ne kontam te Quaresma...

A to svakako stoji, treba naci pravi domaci med i kupiti od nekog od koga ste sigurni. Deda mi kaze da je valjda 70 % u Srbiji mesan med t.j. dodan je secer, nazalost... tako da ako nadjete nekog komsiju pcelara, resili ste bitan segment u zivotu :)

Quaresma, opet se vracam na google, samo izdvoji 3 minuta i nadji o cemu se radi, ja iz principa necu da ti napisem jer se pravis luckast :). maticni mlec i propolis jos jednom, nemaju nikakve veze sa medom i ne nalaze se u medu. mozda u tragovima...

Postoji jako mnogo vrsta prirodnog meda, najvise od zavisnoti od lokacije po svetu gde se pravi, tako da postoji i mnogo razlike u tome za cega je koji povoljan.

A sto se tice placanja meda, to je smesno, pa tegla traje Bog zna koliko, nemoj mi pricati, za 5 hlebova kupis kilu meda...

A evo i pristajem da ti poklonim teglu ovogodisnjeg livadskog (uljana repica) kristalizovanog meda (sav je kristalizovan prirodno, to ti je znak da je pravi :), mozes ga lagano otopiti tako sto potopis teglu u lonac sa mlakom vodu i bice viskozan kao obican med t.j. rasklistalizovati ce se). Ti si iz NSa jel tako? znaci ozbiljno cu ti dati teglu domaceg dedinog meda pa prvo kada vidis koliko je ukusan, onda ces kasnije i skontati o prednostima ;)
Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #29 poslato: Maj 27, 2010, 04:41:25 posle podne »

znaci cela prica je vezana za maticni mlec kojeg nema.
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
DHEA
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1303


"Менаџер физичких послова"

« Odgovor #28 poslato: Maj 27, 2010, 03:36:16 posle podne »


@DHEA ta kolicina maticnog mleca je toliko mala u medu da je potpuno zanemarljiva


Управо тако, мада нисам прецизирао у посту... Колико сам разумео пријатеља, цела прича у вези меда је везана за матични млеч. Истина или лаж, појма немам...
Sačuvana
Never underestimate your power to change and improve yourself.

Somethnig is better then nothing. More is defenitly better then something. So, stop talk and do more work!
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #27 poslato: Maj 27, 2010, 02:56:39 posle podne »

Nravno quaresma, to je tvoje misljenje, a ovo je nase misljenje, vrlo jednostavno :)

Sada da li je med farsa pa mi bespotrebno unosimo 10 g secera dnevno, ili je med ipak nesto a ti njegovim ne-unosom propustas MNOGO, necemo nikada saznati :) i da ne verujem u zilion koristi meda, i dalje bi se odlucio za prvu varijantu :)

nije stvar u toliko unetog secera, nego sto treba da platim tu teglu meda ;)

@DHEA ta kolicina maticnog mleca je toliko mala u medu da je potpuno zanemarljiva

svako dobro momci i devojke! ;D
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
M a r k o n i
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5115


« Odgovor #26 poslato: Maj 27, 2010, 01:13:08 posle podne »

zavisi od procenta masti, zavisi i tolerancije ugljenih hidrata, znaci zavisi

hocete dobar med, pa odete u vukojebinu i tamo kupite, na neku planinu najbolje, ja na durmitoru kod jednog pcelara uzimam
Sačuvana
DHEA
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1303


"Менаџер физичких послова"

« Odgovor #25 poslato: Maj 27, 2010, 12:07:49 posle podne »

Само да додам, другар ми је пре неких годину дана нудио нека истраживања која је наручила фирма чија је делатност везана за мед... било ми глупо да их читам, али укратко, по његовим речима, за људе су најздравији (од најважнијег ка мање важном) - матични млеч, прополис, мед... Ок, њему верујем на реч, међутим, све ово треба узети са дозом резерве, јер сви знамо да се истраживања углавном намештају, а да ли је и ово намештено, јбг, вероватно никада нећемо (са)знати...  ;)
Sačuvana
Never underestimate your power to change and improve yourself.

Somethnig is better then nothing. More is defenitly better then something. So, stop talk and do more work!
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #24 poslato: Maj 27, 2010, 11:42:36 pre podne »

bagremov med za iskašljavanje... potrvĂ°eno hiljadu puta... a za ostale prednosti ne mogu da tvrdim, ali ću žrtvovati sebe za tih 5-10 g šećera dnevno kao što kaže Ognjen :)
Sačuvana
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #23 poslato: Maj 27, 2010, 11:10:39 pre podne »

Nravno quaresma, to je tvoje misljenje, a ovo je nase misljenje, vrlo jednostavno :)

Sada da li je med farsa pa mi bespotrebno unosimo 10 g secera dnevno, ili je med ipak nesto a ti njegovim ne-unosom propustas MNOGO, necemo nikada saznati :) i da ne verujem u zilion koristi meda, i dalje bi se odlucio za prvu varijantu :)
Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #22 poslato: Maj 27, 2010, 06:07:31 pre podne »

upravo to i radim, ja vise mislim da vi ne mozete da promenite u svom shvatanju taj aksiom po kojem je med tako dobar. ok, to je moje mishljenje.
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
Stranice: 1 [2] 3 4 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.117 sekundi sa 18 upita.