TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398431 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 04:39:22 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 4 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Diskusija o medu  (Pročitano 13475 puta)
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #51 poslato: Maj 31, 2010, 09:15:19 posle podne »

četiri strane o medu.. dosta :)
idemo dalje a ko bude želeo da zna puno o medus ad ima gde da čita...
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #50 poslato: Maj 31, 2010, 11:03:30 pre podne »

Upravo. ;)
Sačuvana
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #49 poslato: Maj 31, 2010, 10:19:30 pre podne »

Oke, svi smo se lepo slozili, neko ima vise "poverenja" u med, neko manje i to je to. Prirodan splet okolnosti kod razilicitih ljudi :)

Ali zakljucak je i jasan (isto to sto i si ti napisao na kraju Biochemio), kao sto sam odmah i napisao, upravo to da med nikako ne moze skoditi i da se radi o najsknavijem seceru, tako da jedite meda i zdravo :)

Ako neko ima neke zanimljive clanke pristupne sirem okviru ljudi neka okaci, ako ne t.j. ako se nastavi ovo teoritisanje od koje nema nikakve koristi, zakljucacemo temu, jer smo uglavnom svi sve rekli.
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #48 poslato: Maj 31, 2010, 12:58:38 pre podne »

Biochemo, sada vec aluridras na to da smo mi pricali da med leci rak...

Naprotiv - ja sam samo podvukao "pomaže" u lečenju raka u iskazu nekoga pre mene (prelistaj postove) kako neko ne bi to protumačio kao da med zapravo leči rak. Našao sam studiju u kojoj se stvarno med pominje u te svrhe i uopšte nije za ne očekivati da ne radi kao POMOĆNO sredstvo u tim situacijama zbog svojih mogućih antiox svojstava.


Zasto ste bukvalisti takvi, t.j. zasto mislis da je relevantno gledati tih 200 mg sastojaka, nije to sve tako crno na belo, kao u biohemiji npr :)
(...)
A i biochemio, verujem da studiras upravo biohemiju, pa samim tim bi ti i trebalo biti poznato koliko "nano" kolicine raznih sastojaka mogu po povoljno da uticu na raznorazne poremecaje u organizmu, jer i disbalansi nastaju upravo tim mikro nedostatcima... tako da i te male kolicine u kasikici meda, svakodnevno mogu da doprinosu u mnogome...

haha - ovo i jeste biohemija :P (a trust me - malo je tu šta crno i belo osim nekih osnova)

Gledaj, ako sam upotrebio izraz "nemaš ni celih 200mg" to je zbog opet nekog posta koji je naveo svašta od AK do ne znam čega u medu... Makronutrijenti u količinama od 200mg ne igraju skoro nikakvu ili apsolutno nikakvu ulogu.
Nararavno da su nano količine bitne! Tu se apsolutno slažem. POMENUO sam da antiox kapacitet npr neke smeše u količini od 200mg može biti znatan. (mada kao izvore "mineralovitamina" :P imamo daleko bolje izvore)


SA svime se ovde manje vise slazem,sem sa ovim delom da je med pojacani secer,on je mnogo vise od toga..a i mnogi bolesni ljudi pocnu da uzimaju med kad obole,tako da se moze smatrati prirodnim lekom..Zasto bih se kljukali penicilinima kada je med prirodni antibiotik,i kao takav mnogo bolja opcija...

Zato što kad je penicilin stupio na scenu, ljudi su prestali da masovno umiru od bakterijskih infekcija (tuberkuloza, itd). ;)
(malo respekta prema jačini delovanja)
Drugo - penicilin je prirodan antibiotik (gljivičnog porekla ako se ne varam). ;)
(jesmo mi radili neke modifikacije na gotovom penicilinu, ali to su onda polusintetički antibiotici - a penicilin G ide direktno iz " Penicillium fungi". :P)

I još jedna stvar - ovo oko "uzmem kašiku penicilina svako jutro i još je pritom i poližem jer je zdrav" - je trebalo da iskaže razliku izmeĂ°u LEKa i nečeg zdravog (lekovitog). Nisam ni u jednom momentu imao ideju da poredim penicilin i med.
LEK uzimaš kad si već bolestan - sebe trujuckaš, a "invadere" baš truješ. On treba da te vrati u zdravo stanje.
Nešto što je zdravo (lekovito) se može uzimati i svakodnevno (i uzima se  - kao npr MED) kako bi te održalo u tom zdravom stanju, a kad si bolestan - on pomaže u manjoj ili večoj meri.
... ... ...

Nego - da se mi (ako se slažete) složimo oko jednog iskaza koji je i više nego u pravu:

... i da se jede beli secer kasikica ujutru svak dan, nista zgored, taman se malo covek razbudi, razdrma ga insulin :)

Koliko vas sladi kafu belim šećerom ili je danas pojelo čokoladicu?
(čak med i manje diže nivo glukoze u krvi, odnosno insulin samim tim, od recimo hleba, krompira, šećera, itd.)

ZAŠTO bi bio problem uzeti kašikicu meda, ako već krkamo toliko beskorisnog šećera?
Od njega isto to - samo možda i korist neka dodatna. ;)

« Poslednja izmena: Maj 31, 2010, 01:03:25 pre podne od strane Biochemo » Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #47 poslato: Maj 30, 2010, 10:50:21 posle podne »

Ево нпр. мени медовача бистри ум, убија депресију, проширује схватања и појачава потенцију... а и брже заспим...  ;D  :D

eto meni recimo ne pojacava potenciju.
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
anaerob2
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 70

« Odgovor #46 poslato: Maj 30, 2010, 09:49:35 posle podne »

Pa nije bezveze medovina bila oficijelno pice starih Slovena  ;D
Sačuvana
DHEA
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1303


"Менаџер физичких послова"

« Odgovor #45 poslato: Maj 30, 2010, 09:20:49 posle podne »

Ево нпр. мени медовача бистри ум, убија депресију, проширује схватања и појачава потенцију... а и брже заспим...  ;D  :D
Sačuvana
Never underestimate your power to change and improve yourself.

Somethnig is better then nothing. More is defenitly better then something. So, stop talk and do more work!
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #44 poslato: Maj 30, 2010, 09:18:44 posle podne »

npr. kashljes i jedes med i kashalj prodje, ti ne znas da je to proslo od meda, to mozemo da pretpostavimo. A zaista ne koriste se uvek isti lekovi za iste bolesti kod svih ljudi, tj mogu da se koriste ali ne deluju isto.  8)
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
NATURE
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1651


Чекам васкрсење мртвих, и живот будућег веka

« Odgovor #43 poslato: Maj 30, 2010, 09:07:45 posle podne »

Lekovitost meda mozemo jedino ispitati na licnim primerima. recimo bolujes od neke bolesti koja se nalazi na spisku onoga sto med leci.. I onda zapises stanje pre koriscenja meda i picis med neki period i vidis posle rezultate..

Iiii onda mozes da se frljas lekovitoscu meda ili ne-lekovitoscu :))


cak ni tada ne mozes da tvrdis da je to zbog meda, a cak i da pokazes da jeste, opet ne mozes da tvrdis da ce raditi na nekom drugom... ;D
Ako se povuce znaces da je od meda veoma lako, posto ako neko vuce nesto godinu dana i posle 30dana koriscenja meda to prodje nije slucajnost(npr).. A da li ce raditi na nekom drugom, verovatno da hoce. Isti lek se koristi za sve bolesti , nebitno da li sam ja ili ti...
Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #42 poslato: Maj 30, 2010, 07:42:02 posle podne »

Lekovitost meda mozemo jedino ispitati na licnim primerima. recimo bolujes od neke bolesti koja se nalazi na spisku onoga sto med leci.. I onda zapises stanje pre koriscenja meda i picis med neki period i vidis posle rezultate..

Iiii onda mozes da se frljas lekovitoscu meda ili ne-lekovitoscu :))


cak ni tada ne mozes da tvrdis da je to zbog meda, a cak i da pokazes da jeste, opet ne mozes da tvrdis da ce raditi na nekom drugom... ;D










« Poslednja izmena: Maj 30, 2010, 07:43:58 posle podne od strane quaresma » Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
anaerob2
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 70

« Odgovor #41 poslato: Maj 30, 2010, 06:29:30 posle podne »

Pazi, ja sam (verovao ili ne) ne protivnik meda. Imam još par tegli na polici i relativno redovno ga uzimam. Samo stvarno, ajde pogledamo realno:
Ako uzmeš kašiku meda (~5g), tu pored šećera i vode koji čine oko 96.6% nemaš ni celih 200mg ostale materije.

Antiox kapacitet tako nečega može biti solidan - naročito ako se svi antioxidanti iz meda bolje apsorbuju npr.
O antioxidantima nećemo ovde, mada ono što mogu da kažem jeste da su nam vrlo bitni u nekim momentima. (Pojačan oxidativni stres - dakle vežbanje, kada smo bolesni...)

Drugo, zašto sam rekao razlika izmeĂ°u leka i lekovitog nečega?
Evo ovako:
- Penicilin je lek. Pošto je lek zdrav, onda ću da svako jutro da "drmnem" par kapsuli penicilina. -
Jesam li istakao poentu?
Lek je nešto što počneš da uzimaš tek kada si bolestan.
Naravno da se nećemo krkati antibioticima svaki dan! To bi bilo samoubstvo u neku ruku...
(dakle, med NIJE LEK, baš kao ni vitamini, hrana, čajevi, itd.)

Lekovito nešto, za razliku od leka, jeste nešto što te održava u homeostazi. A korišćenje meda u takve svrhe se pokazalo manje-više efikasnim.
Stvarno, neke studje su pokazale da med povoljno utiče na nivoe lošeg holesterola i triglicerida kod dijabetičara, ali uz povećanje glikozilovanog Hb (dakle - postoji cena u ovom slučaju). Dosta tih stvari (kao što si rekao POMAGANJE pri lečenju raka) i dosta beneficijalnih posledica "suplementacije" medom mogu se tumačiti kao dejstvo antioxidanata.

Razblaženi med iskazuje antiseptička svojstva - tu sam ispravljen. Ima enzim koji po razblaživanju meda proizvodi hidrogen peroxid u malim, ali dovoljnim količinama da stopira razvoj bakterija.

Samo ono što sam hteo da kažem jeste da ako med ima blagotvorno (lekovito) dejstvo na čoveka i još neku tehničku primenu, nemojmo od toga praviti "ultimativne lekove" za sve probleme.
(stvarno mi je bilo smešno, to "ultimativni lek", jer na previše mesta promovišu "ultimativne lekove". :()

Opet stvarno sumnjam da med može biti nešto više od enhanceovanog šećera fantastičnog ukusa - ali i kao takav je prilično neprocenjiv, zar ne?

(opet ako grešim, to filozofija delovanja meda će idejno poslužiti za kakav preparat, pa će opet čovek iskopirati prirodu, kao što je do sada uradio milion i jedan put.)


SA svime se ovde manje vise slazem,sem sa ovim delom da je med pojacani secer,on je mnogo vise od toga..a i mnogi bolesni ljudi pocnu da uzimaju med kad obole,tako da se moze smatrati prirodnim lekom..Zasto bih se kljukali penicilinima kada je med prirodni antibiotik,i kao takav mnogo bolja opcija...
« Poslednja izmena: Maj 30, 2010, 06:32:32 posle podne od strane anaerob2 » Sačuvana
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #40 poslato: Maj 30, 2010, 05:13:57 posle podne »

Biochemo, sada vec aluridras na to da smo mi pricali da med leci rak...

Med jako puno moze da utice na razno razne stvari, i kao sto je anaerob napisao i kao sto sam ja bio tvrdoglav i nisam hteo da dajem linkove quaresmi, jos mnogo toga se nezna.

Zasto ste bukvalisti takvi, t.j. zasto mislis da je relevantno gledati tih 200 mg sastojaka, nije to sve tako crno na belo, kao u biohemiji npr :)

Samo se osvrnite oko sebe, pa milion primera cete naci gde je sve med pomogao, makar to i bio i najobicniji kasalj. ali radi se o tome da mi je ekstremno smorno da slusam o secere kao seceru. 100ti put pisem, i da se jede beli secer kasikica ujutru svak dan, nista zgored, taman se malo covek razbudi, razdrma ga insulin :)

Mislim to je teranje nekog inata i omalovazanje svega sto ljudi milenijuma izucavaju, izgleda je IN biti sa tvrdnjama da je nesto totalno drugacije nego sto ljudi misle, tako meni to sve izgleda sa ovim teorijama o medu.

Ono sto pcela napravi, ne moze biti lose. Kako iz cudnih uglova gledate sve. Ako pcela onako savrseno moze da napravi sace, znaci bukvalno kao iz sablona sto pcelari prave, onda njen proizivod nemoze da nije dobar. ja to tako gledam, cisto ko Sunce. da ne pisem jos nekoliko primera o inteligenciji pcela...

A i biochemio, verujem da studiras upravo biohemiju, pa samim tim bi ti i trebalo biti poznato koliko "nano" kolicine raznih sastojaka mogu po povoljno da uticu na raznorazne poremecaje u organizmu, jer i disbalansi nastaju upravo tim mikro nedostatcima... tako da i te male kolicine u kasikici meda, svakodnevno mogu da doprinosu u mnogome...

Quaresma javi mi se na PM, imas teglu naravno :)

Roberte, kada dodjes u NS, imas i ti ;)
Sačuvana
NATURE
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1651


Чекам васкрсење мртвих, и живот будућег веka

« Odgovor #39 poslato: Maj 30, 2010, 04:26:24 posle podne »

Lekovitost meda mozemo jedino ispitati na licnim primerima. recimo bolujes od neke bolesti koja se nalazi na spisku onoga sto med leci.. I onda zapises stanje pre koriscenja meda i picis med neki period i vidis posle rezultate..

Iiii onda mozes da se frljas lekovitoscu meda ili ne-lekovitoscu :))









Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #38 poslato: Maj 30, 2010, 02:31:54 pre podne »

Pazi, ja sam (verovao ili ne) ne protivnik meda. Imam još par tegli na polici i relativno redovno ga uzimam. Samo stvarno, ajde pogledamo realno:
Ako uzmeš kašiku meda (~5g), tu pored šećera i vode koji čine oko 96.6% nemaš ni celih 200mg ostale materije.

Antiox kapacitet tako nečega može biti solidan - naročito ako se svi antioxidanti iz meda bolje apsorbuju npr.
O antioxidantima nećemo ovde, mada ono što mogu da kažem jeste da su nam vrlo bitni u nekim momentima. (Pojačan oxidativni stres - dakle vežbanje, kada smo bolesni...)

Drugo, zašto sam rekao razlika izmeĂ°u leka i lekovitog nečega?
Evo ovako:
- Penicilin je lek. Pošto je lek zdrav, onda ću da svako jutro da "drmnem" par kapsuli penicilina. -
Jesam li istakao poentu?
Lek je nešto što počneš da uzimaš tek kada si bolestan.
Naravno da se nećemo krkati antibioticima svaki dan! To bi bilo samoubstvo u neku ruku...
(dakle, med NIJE LEK, baš kao ni vitamini, hrana, čajevi, itd.)

Lekovito nešto, za razliku od leka, jeste nešto što te održava u homeostazi. A korišćenje meda u takve svrhe se pokazalo manje-više efikasnim.
Stvarno, neke studje su pokazale da med povoljno utiče na nivoe lošeg holesterola i triglicerida kod dijabetičara, ali uz povećanje glikozilovanog Hb (dakle - postoji cena u ovom slučaju). Dosta tih stvari (kao što si rekao POMAGANJE pri lečenju raka) i dosta beneficijalnih posledica "suplementacije" medom mogu se tumačiti kao dejstvo antioxidanata.

Razblaženi med iskazuje antiseptička svojstva - tu sam ispravljen. Ima enzim koji po razblaživanju meda proizvodi hidrogen peroxid u malim, ali dovoljnim količinama da stopira razvoj bakterija.

Samo ono što sam hteo da kažem jeste da ako med ima blagotvorno (lekovito) dejstvo na čoveka i još neku tehničku primenu, nemojmo od toga praviti "ultimativne lekove" za sve probleme.
(stvarno mi je bilo smešno, to "ultimativni lek", jer na previše mesta promovišu "ultimativne lekove". :()

Opet stvarno sumnjam da med može biti nešto više od enhanceovanog šećera fantastičnog ukusa - ali i kao takav je prilično neprocenjiv, zar ne?

(opet ako grešim, to filozofija delovanja meda će idejno poslužiti za kakav preparat, pa će opet čovek iskopirati prirodu, kao što je do sada uradio milion i jedan put.)
« Poslednja izmena: Maj 30, 2010, 02:35:56 pre podne od strane Biochemo » Sačuvana
anaerob2
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 70

« Odgovor #37 poslato: Maj 30, 2010, 01:17:00 pre podne »


Meni nije jasno zasto i dalje spustas ultimativni lek (...)

HAHAHAHHA - ultimativni lek?!

Uh, nasmejao si me. I to BRUTALNO.
Znači ako kapiram dobro, ovo je bio iskaz tipa - "Šta ti fali? -Pa "doktore" imam SIDU. - Evo ti tegla meda pa će da proĂ°e!"

Ajde više ne lupajte gluposti oko toga da li je med super mega kul ili šta već ZA SVE.
Nema takve stvari. Bolja je alternativa od saharoze jer ima visok sadržaj fruktoze, pa ti manje "Ă°ipa" nivo glukoze u krvi.

To oko antiseptika možemo da gledamo ovako: Zašto džem ne pojedu bakterije tokom zime kad je i on prevashodno šećer koji bakterije obožavaju??? Pa baš zato što je taj isti šećer kada je u većoj koncentraciji na jednom mestu savršen konzervant, pa jelte - nema razvijanja bakterija. Da li je stvarno antiseptik, e to baš i ne znamo. Konzervans - jeste.

Da je recimo pokazano da propolis ima antiseptičko dejstvo to je za shvatiti. Zašto? Pa jer su ga pčele i pravile u neku ruku sa tim ciljem. (pogledajte malo za šta ga pčele koriste umesto što samo gledate zašto su ga "nama napravile").
Isto je i sa medom. Pčele ga nisu pravile da bi med bio "ultimativni lek" za nas, nego da bi imale čime da se hrane. Naravno, njima je u cilju da im bakterije ne pojedu njihov "špajz", pa je jelte loša podloga za bakterije.

Naravno, da med možemo koristiti tehnički, to je apsolutno tačno. Kao što su neke istočne civilizacije recimo koristile smešu meda i kakvih primesa u haremima kao kontraceptivno sredstvo (koje se mazalo ;)). Isto med se fino može koristiti (i koristi se) kao sredstvo za extrakciju. Za svašta smo ga mi upotrebili, pa i da sladimo čajeve ili da ga kao autor ovoga stavlja u svoj "sugar mix" za vreme treninga. Ali istorijski je koršćen masovno kao lek i šta sve ne jer nije bilo bolje alternative.
(a i realno, gde naći takvu koncentraciju šećera u prirodi? Naravno da je bio popularan i veličanstven... Egipćani nisu imali šećer u kockama.)

Ali, rade sinergetski?
hahhaah
Ajde, sad (anaerobe2) nam objasni kako to supstance u medu rade sinergetski.

Evo ti relativno validan link sa sastavom meda (ako imaš bolji slobodno nam daj, mada mislim da će ovo poslužiti):
http://www.beesource.com/resources/usda/honey-composition-and-properties/

I sad nam objasni kako supstance u kašičici od 5g meda (koji u 100g ima jedva trag amino-kiselina kao što si pomenuo da je kul i zbog toga) rade sinergetski da bi ti eto služile kao ULTIMATIVNI LEK.
hahaha - šta sve ovde neću pročitati.

Btw, da te ne gnjavim što verovatno ne znaš razliku od leka i nečega lekovitog.


A da neces mozda ti da mi kazes sta ja znam ili ne?:)
Dakle,med jeste prirodni LEK,a rekao sam ultimativni,zato sto ima zaista mnogih lekovitih svojstava..A da je antiseptik,i to jedan o d najboljih to itekako znamo i to je potvrdjeno u vise medicisnkih istrazivanja,neke smo naveli u prethodnim postovima,pa ih mozes pogledati...
Lista stvari na koje med moze da utice je zaista duga...Kada sam rekao za supstance koje rade sinergetski,pre svega sam mislio na hrpu raznih antioksidansa u medu,koji mogu pomoci u lecenju mnogih hronicnih oboljenja pa  cak i raka...Evo i nekoliko zvanicnih studija koje potvrdjuju to..
Biochemo,nije lepo podsmevati se drugim ljudima,prijateljski savet...

http://www.medscape.com/viewarticle/718369

http://www.medscape.com/viewarticle/565913

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19817641

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19636435

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19559969

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19427976

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18808626

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18760866

Dakle,ovo je samo delic od potvrdjenih stvari u vezi meda, a buducnost ce,ja sam siguran,pokazati jos mnogo toga dobrog u vezi meda,sto je vec odavno i poznato,samo mi to danas kao i mnoge druge stvari,iznova saznajemo...

Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 4 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.35 sekundi sa 18 upita.