TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398451 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 25, 2024, 03:44:18 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Imam dosta pitanja, nedoumica  (Pročitano 11231 puta)
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #20 poslato: Jun 01, 2010, 12:07:34 posle podne »

Bez uvrede, ali 250gr Ella pred spavanje bas i nije sto bi se nazvalo dobrim obrokom...

Sa ovime se ne bih slozio a verujem ni vecina ovde.Mozes li nam objasniti zasto?
Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #19 poslato: Jun 01, 2010, 11:58:49 pre podne »

Bez uvrede, ali 250gr Ella pred spavanje bas i nije sto bi se nazvalo dobrim obrokom...
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
sunce86
Član
**
Van mreže Van mreže

Zabava - Online
« Odgovor #18 poslato: Jun 01, 2010, 11:39:38 pre podne »

Hvala na pomoci , nisam do sad znao da bas tako treba , mada bi mi taj pomak od 100g konzumiranja proteina iz hrane bio preveliki skok, posto i nisam jakog apetita. Da li bi onda bilo ok da npr. povecam na nekih 80g iz hrane + whey uz dorucak + posle treninga(kada mi je dan treninga) + pred spavanje sam razmisljao da kupim kazein, citao sam da valja zbog spore apsorbcije pa samim tim sprecavanja katabolizma?

Sto se tice BCAA i glutamina , ne bih birao izmedju njih nego bih uzeo oba, dobar sam sa finansijama, pa mogu i pomalo da se bahatim sa suplementima :) Dakle , pre treninga 5g kreatina, 10g BCAA, posle treninga 30-40g dekstroze, 5g kreatina, 10g BCAA, 5g glutamina, merica wheya?

Da li jos neki suplement sem wheya uzimam ikada sem pre i posle treninga?

edit:da li je ok Pro-Long Scitec Nutrition kao sporoapsorbujuci protein?

Ne znam kako da ti kazem, ali ako ne mozes za ceo dan da uneses 100g proteina iz hrane onda i nisi za teretanu. Imas 250g ella pred spavanje, to ti je 30g, i uzmi samo 2 obroka po 200g grama belog i vec si presao 100g...

A stvarno ne vidim potrebu za tolikim bcaa i glutaminom, pored whey-a koji vec pijes, a pretpostavljam da ti treninzi nisu neverovatno iscrpni i dugi.

I za oko mi je zapalo pitanje 4. Cilj tvog treninga grudi je da ih maksimalno aktiviras i napatis, a ne da uradis i bench i kosi bench sa nekim unapred zacrtanim tezinama. Ako prvo uradis bench sa velikim tezinama, normalno da neces moci podici isto toliko i na kosom jer si vec umoran, ali ce tvoji misici biti biti izmoreni sa 10g kao da si radio sa 80. Poenta, nije vazno koliko dizes vec da das svoj maksimum u svakoj seriji.
Moj predlog je da jedne nedelje prva vezba bude bench a druga kosi, a sledece obrnuto.
Sačuvana
Squat till u puke!
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

FB
« Odgovor #17 poslato: Jun 01, 2010, 07:59:28 pre podne »

Ja se i dalje ne slazem da je whey nepotreban pre treninga jer se whey sam po sebi dosta brzo vari i ukoliko se unese pola sata pre treninga moze da obezbedi dovoljan priliv AK u krvotok da bi bilo spremno iskoristiti se tokom treninga, a tih 15 minuta pre treninga BCAA...

5 gr kreatina pre i 5 gr posle treninga, ima nekih dilema oko toga koliko je kreatin pre treninga koristan, ali iskace sve vise studija koje podrzavaju ovu teoriju, ja licno sam probao sve varijante, ali u raznim fazama treninga tako da ne mogu da tvrdim da za masu radi samo jedan sistem.

ja licno za glutaminom nisma lud i mislim da se moze bez njega ihaj :) ovo je AK koja se toliko vec proizvodi u nasem telu da ne znam koliko bi bilo korisno dodavati ju dodatno, ali kao sto rekoh ne skodi to je sigurno...

Fora sa unosom BCAA tokom dana se zove pulsiranje BCAA i navodno je dosta efikasan, na zalost ja ne merem da s ebahatim :) sa AK tako da nisam probao ali na papiru sve deluje kao realno, pogotovo sto sam o tome citao pre hiljadu godina, a i neki autori koje ja jako postujem su zastupnici upravo ove teorije, neki od njih su V. Gironda, Christian T. Charles Poliquin itd...uostalom ima dovoljno smisla jer i vecina profija tako radi, pogotovo sa velikim unosom BCAA pre treninga, samo sto naravno oni kombinuju ins pre treninga da bi maximalno ugurali AK u misic...tako da mislim da ova prica ima smisla.
Sačuvana
Jello
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Maj 31, 2010, 05:15:58 posle podne »

Hvala najlepse na odgovorima, neverovatno brzo i korisno, super ste, i forum vam je sjajan i sve, sve!  :D Ako budem imao jos pitanja, ostavicu ih ovde, hvala jos jednom.
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #15 poslato: Maj 31, 2010, 04:37:43 posle podne »

Hvala na pomoci , nisam do sad znao da bas tako treba , mada bi mi taj pomak od 100g konzumiranja proteina iz hrane bio preveliki skok, posto i nisam jakog apetita. Da li bi onda bilo ok da npr. povecam na nekih 80g iz hrane + whey uz dorucak + posle treninga(kada mi je dan treninga) + pred spavanje sam razmisljao da kupim kazein, citao sam da valja zbog spore apsorbcije pa samim tim sprecavanja katabolizma?

Sto se tice BCAA i glutamina , ne bih birao izmedju njih nego bih uzeo oba, dobar sam sa finansijama, pa mogu i pomalo da se bahatim sa suplementima :) Dakle , pre treninga 5g kreatina, 10g BCAA, posle treninga 30-40g dekstroze, 5g kreatina, 10g BCAA, 5g glutamina, merica wheya?

Što se suplementacije tiče, kao što Beka kaže - glutamin eventualno još u šejku pred spavanje.

A u toku dana eventualno još protein ujutru, a za ostalo nema potrebe.Osim naravno omega 3 ribljeg ulja, vitamina...
Što više BCAA pre i posle treninga.
Sačuvana
Beka_S
Napredni član
Van mreže Van mreže

Personalni trener u teretani - Dipl hemičar

« Odgovor #14 poslato: Maj 31, 2010, 03:12:57 posle podne »

Blago tebi kad mozes da se bahatis  ;)

Pro long ti je dobra varijanta i njega ces piti samo pred spavanje i eventualno ujutru...A kad vec tako stvari stoje i ides i na koriscenje i glutamina onda i povecaj malo dozu,ja bih mozda sa tim Pro long-om uzimala jos 10-ak grama glutamana pred spavanje
Sačuvana
Be Happy!!!
Jello
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Maj 31, 2010, 02:30:46 posle podne »

« Poslednja izmena: Maj 31, 2010, 02:50:15 posle podne od strane Jello » Sačuvana
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #12 poslato: Maj 31, 2010, 01:49:50 posle podne »

Unosiš premalo proteina iz čvrste hrane, tj. previše iz dodataka ishrani. U najmanju ruku, trebao bi ti odnos biti drugačiji - 100g iz hrane i 50g preko wheya.

Ako biraš izmeĂ°u bcaa i glutamina, uvek izaberi bcaa.

Kafena kašičica nosi 5g kreatina.

Kao što rekoh, nepotrebno unosiš whey  u svim slučajevima osim nakon treninga. Eventualno za doručak uz pirinač/ovsene i to je sve. Unosi više proteina iz čvrste hrane.

To su ti sve neke smernice.
Sačuvana
Jello
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Maj 31, 2010, 01:36:31 posle podne »

Hvala na pomoci , pre svega.

Sto se tice prvog pasusa - ja na svojih 66kg unosim oko 150g cistog proteina dnevno najmanje , jer mi je racunica: nekih 200g ribe/tune/belog pileceg dnevno sto je znaci oko 50g proteina i jos obicno 4 merice wheya dnevno sto je 100g proteina , tj. sve ukupno 150g proteina dnevno , sto je i vise nego sto mi je neophodno, a masti unosim preko ribe i kostunjavih plodova skoro svaki dan, sto je po meni taman koliko mi treba, ne znam bas sad tacno racunicu. Dakle , ja sam skoro skroz siguran da je jedino moj unos UH klimav, jer ne jedem puno hleba od psenicnog zrna, pasulja, testenine, ovsenih itd... Dakle, verovatno ne unoseci dovoljno UH meni jako brzo pocne razgradnja masti i proteina u svrsi dobijanja enegrije i zapocinje katabolizam, i zato imam mali procenat masti u organizmu i ne ostvarujem bas neki znacajan napredak u masi. Da li sam u pravu?

Sto se tice drugog pasusa - uzimao bih BCAA vise, svestan sam da je relevantniji od glutamina, ali i glutamin je takodje bitan, tako da se tu razumemo :)

Sto se tice 3. pasusa - i ja sam tako razmisljao uglavnom, jedino to sto sam cuo da bi trebalo da uzimam cak 10g kreatina pre i posle treninga, a ne 5g i da whey ne treba uopste pre treninga, ne slazes se sa tim? I pitanje koje postavljam petstoti put - je l' 5g kreatina jedna kafena kasicica? :D

Sto se tice 4. pasusa - nisam jos cuo za to da se BCAA uzima preko celog dana nego samo pre i posle treninga , finansije mi trenutno nisu nikakav problem, ali voleo bih da cujem jos neko misljenje u vezi toga. Ja samo whey uzimam preko celog dana, i to cim se probudim, pa onda jos 2 puta u toku dana, i jednom pre spavanja , i to svaki put po mericu.

U svakom slucaju , pomoglo je , hvala.
Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

FB
« Odgovor #10 poslato: Maj 31, 2010, 12:45:20 posle podne »

Ja imam jedan savet, a to je da ne unosis UH, nego da povecas jos meso i jaja i neces imati problema sa nabacivanjem ciste misicne mase. Problem je sto vecina ljudi krene da se trpa sa UH jer nemaju dovoljno para za meso, ali ako uneses dovoljan broj "kalorija" kroz proteine i masti napredovaces mnogo bolje nego sa bilo kojim unosom UH, plus sto ce ti procenat telesne masti jos vise opasti nego sto je sada.

Tako]e bi da dodam par reči na temu suplementacije. Glutamin je u ovoj kombinaciji OK, ali ja ga ne bi koristio na tvom mestu nego bi uzeo još BCAA. Glutamin možeš da uzimš u ovom slučaju, ali ne mislim da će mnogo pomoći.

Što se tiče tajminga reko bi 15 gr whey proteina, 5 gr kreatina i 10gr amino u pola litre vode jedno 15 minuta pre treninga. Onda posle treninga merica whey proteina, 10gr BCAA i 5 gr kreatina, ovde možeš da ubaciš taj glutamin i jedini logičan period u danu gde ja vidim da možeš da ubaciš glutamin. TakoĂ°e možeš da dodaš oko 30gr dextroze ili još bolje maltodextrina ili kombinaciju ova dva u razmeri 50%/50%. Mislim da je posle treninga verovatno najbolji trenutak za ovakve UH. Ovo bi bila kombinacija suplemenata za posle treninga i to u nekih 5 do 10 minuta, pola sata kasnije bi ja možda uneo nešto UH tipa pirinač i sat do sat i po posle toga obrok bez UH, dakle meso/povrće

TakoĂ°e mislim da bi najbolji način da koristiš BCAA tokom čitavog dana, recimo 5 puta dnevno po 10gr, ovo je taktika stara jedno 50 godina u ovom sportu, a sa BCAA ovo nije samo dobra nego veoma pametna taktika za konstantan priliv AK, jedino što materijalni faktor može biti ograničavajuć, tako da umesto 10gr može da se spusti na 5 gr, ali da se održi broj unosa u toku dana.

Nadam se da ovo pomaže ;)
Sačuvana
Jello
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Maj 28, 2010, 08:39:39 posle podne »

Hvala Danijela, samo, cenio bih ako moze opsirniji odgovor na prvo pitanje, smatram da tu postoji sansa da napravim neku gresku, pa mi treba tacno odgovor kada i koliko konzumiram koje suplemente , i kako da znam koliko treba da napunim kasika za npr. 10g kreatina ili glutamina, bcaa...
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Maj 28, 2010, 08:20:34 posle podne »

Najbolje da se svelepo spremiš i popiješ odmah posle treninga... porciju pre treninga možeš popiti i kod kuće...
Ne brini za mikser... to je mnogo blaža verzija od onoga šta će im se desiti u stomaku ;)
Sačuvana
Jello
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Maj 28, 2010, 07:31:14 posle podne »

Hvala , ovakva tabela mi je bas bila potrebna  ;D

1.Ako nije problem da mi neko napise kada u toku dana i po koliko grama dekstroze/kreatina/bcaa/glutamina pijem , i kako da izmerim kolicinu(u fazonu koliko kafenih kasika). Da bi bilo jasnije, jurim masu, tako da u skladu sa tim formulisite ovaj odgovor , molim. Jeste da ovo otprilike znam , ali nisam skroz siguran , pa za svaki slucaj...

2.Posto ce mi teretana biti malo dalje , preporucuje mi se da u shaker stavim sve ono sto treba da popijem pre i posle treninga?

3.I dalje me zanima da li suplementi gube "vrednost" ako mutim mikserom, posto mi nije dat zeljen odgovor , jer kod kuce imam jako praktican mikser i jako lepo umuti pa mi je lakse da popijem.

Hvala unapred :)
« Poslednja izmena: Maj 28, 2010, 07:35:36 posle podne od strane Jello » Sačuvana
BojanLeet
Napredni član
Van mreže Van mreže

BRO-SLAYER

« Odgovor #6 poslato: Maj 28, 2010, 02:34:06 posle podne »

nutritiondata.com ti je najbolji , al je na engleskom i ima jako puno te je neka stavke teze naci :D
http://www.fitness-fit.hr/voce.html    tu imas vecinu na srpskom i nemoras puno da trazis
Sačuvana
You know how dumb the average person is, right? Well by mathematical definition, half of everybody is even dumber than that.
Stranice: 1 [2] 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.16 sekundi sa 19 upita.