TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398431 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 04:01:45 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ako znam odgovor, neću ga previše zakomplikovati! (Valjda)  (Pročitano 88477 puta)
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #39 poslato: Mart 02, 2011, 01:44:29 pre podne »

"Dobijanje energije iz razlicitih izvora u zavisnosti od vremena izgleda ovako:
00:00sec----->00:15sec Kreatin fosfat se pretvara u ATP
00:15sec------>2:00min Brza glikoliza
2:00min------->90:00min Spora glikoliza
90:00min+ Beta oksidacija (topljenje sala)"

uh, svidja mi se text pre ove klasifikacije energetskih izvora, jednostavno receno da moze vecina da razume.
ono sto mi se ne svidja je ova podela. Msm, znam ja da ti znas al ne znaju ostali da su u SVAKOM trenutku ukljuceni SVI ovi procesi, odnosno energija se dobija na svaki od ovih nacina, samo je pitanje kojim udelom. Kreatin je dominantan prvih 8 sekundi (i to kod sportista u sportovima brzine), sve preko toga vecim delom prelazi u anaerobnu glikolizu (dakle cak ni disciplina 100m sprint ne predstavlja samo "brzinu", jer traje najmanje 10s). Naravno mnogi bi iz ovog mogli zakljuciti i da kardio kraci od 90 minuta nema efekta na oksidaciju masnih kiselina, sto opet ne bi bilo tacno. Neka granica koliko minimalno mora trajati trening za redukciju masti je 20 minuta, a za tempo bi rekao da mora biti manji od 70% da bi se energija dominantno dobijala beta oksidacijom (naravno i pri tom tempu vazi pravilo da su ukljuceni svi energetski mehanizmi). Svakako se ne bi slozio da kreatina ima za 15s maksimalne aktivnosti.

Svaka cast za trud, nastavi da nam pises. ;)
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: Mart 02, 2011, 12:41:28 pre podne »

Drugari, sry što me nije bilo neko vreme. Ispiti...
Doduše neki umor me je stigao pa teško da ću raditi kao crnac, ali ću gledati da vam blagovremeno odgovaram na pitanja (ona koja su opširnija, ona kraća ću odgovarati brže).

Odgovor na drugi deo Biljinog pitanja i Kejtaunovo poslednje.

Upuštamo se u aeorbni metabolizam.
Sećate se kad sam rekao da možemo da posmatramo da se za jedan izvedeni pokret potroši izvesna porcija energije? Za keca na mrtvom, potroši se sumanuta količina energije i tu se moraju regrutovati rezerve "gotove energije". Kod slow, umobolnog i dugotrajnog kardija (džogiranje, brzo hodanje, etc) - tu se stvari dosta razlikuju.
Kada napravite jedan korak da li se osećate iscrpljeno kao posle keca na mrtvom? - naravno ne. Mnogo manje energije se troši pri svakom koraku (npr). Ideja kod kardija (ovog sporog i dugotrajnog) je da ako napravimo više koraka imaćemo veću energetsku potrošnju. Naravno, mi se nadamo da će nešto od te energije da potekne iz masti (primetite ono "nadamo" - jer nije samo dovoljno trčati - ali o tome posle). Pošto se energija troši sporijim tempom, telo može sebi da priušti "luksuz" da metaboliše šećer i čak masti za šta nije imala vremena da uradi tokom anaerobne. Ali nemojte da se ZAVARAVATE! To što mi kao sagorevamo mast i šećer nemojte da mislite da se ne troše rezerve ATP-a koje imamo. ATP je interkonvertibilna valuta energije u ćelijama i on je NEOPHODAN da bi došlo do mićične kontrakcije - brze/spore/jake/slabe - samo je razlika u tome koliko ga treba u trenutku! Mi krenemo da radimo nešto, ATP se troši, čim konc ATP-a u citoplazmi krena da opada (tj poraste koncentracija ADP-a i AMP-a), odmah se katabolički procesi (procesi razgradnje) pojačavaju kako bi se ATP vratio u normalan nivo. Tokom aktivnosti slabijeg intenziteta, telo može da postigne da dopremi dovoljno kiseonika da se svi procesi dobijanja energije odvijaju do kraja i da regenerišu ATP bez toga da moramo da pribegnemo laktatnoj fermentaciji i trošenju sumanutih količina kreatin fosfata. (Pri tome, bez kiseonika apsolutno nema energije iz masti - ali premotajte temu na onaj deo o anaerobnoj aktivnosti - oksidativni dug kreće i kada dišemo izmeĂ°u serija mi regenerišemo ATP).
Sad tu zavisi tempo. Nije isto da li potrošimo 20 porcija energije (koraka) u toku 20s ili u toku 2s. Ako su u pitanju 2 sekunde - onda je to anaerobna aktivnost. Telo opet mora da regrutuje ogromnu količinu energije u kratkom vremenskom roku. Ali 20 koraka u 20s recimo nije problem. Bitno je da iskoristim priliku da napomenem da postoji velika razlika izmeĂ°u HIIT-a i kardia. - Kod slow-umobolnog-kardia ideja je da sagorevamo mast TOKOM aktivnosti. Trčao sam pola sata i tih pola sata sam jače sagorevao mast. - Kod HIIT-a je ideja rasturiti se od količine energije koja je potrošena i onda sagorevati mast u oporavku. (Jer mišić u oporavku i mirovanju sagoreva mast - tj zavisno od insulina).

Došli smo do toga da smo zapravo krenuli da trčimo... Tj još bolje - brzo hodamo. Ovde nema "opasnosti" da idemo u anaerobni metaolbizam i da suviše brzo trošimo energiju pa da organizam ne može da postigne da je nadomesti. - Bitno je da pomenemo sad odmah - telo ima mogućnost da čak i veći deo energije izvuče iz masti, ali (!) ovo dosta zavisi od INSULINA izmeĂ°u ostalog. Vraćam se na primer sa Ekremom. Zakucajte 200g čokolade pre kardija - mogu da vam garantujem da grama masti nećete potrošiti! - Zašto? Zato što veća konc insulina u krvi kaže vašim mišićima da glukoze ima koliko hoćete i da je čak poželjno da mišić radi na nju kako bi se brže normalizovala konc glukoze uz krvi (nebitno da li zapravo ima glukoze- neću da ulazim u detalje). Konc insulina je ono što je presudno kod toga za koji će se energ izvor mišići opredeliti. Nije dovoljno samo trčati, već moramo vešto podesiti uslove za ovo ako hoćemo da sagorevamo mast TOKOM aktivnosti.

Znamo kako da podignemo insulin, ali kako da ga spustimo? - Mirovanjem u smislu ne jedenja. Pošto izgladnjivanje ne zagovaram nikako - ne pokušavamo da se upropastimo već da zdravo smršamo i po mogućstvu ostanemo mišićavi, jutro je idealno. Posle noćnog spavanjam insulin je najniži - pravo na brzo hodanje! (Bez doručka!) Pre ovoga nije loše zveknuti neki L-karnitin. Posle doduše whey, BCAA, meso, voće, šta god da vam padne pod ruku je bolje nego ništa - kako bi ste minimizorali katabolizam! Setimo se - nama je bilo bitno da smo ostavili telo u kataboličkom modu TOKOM te jutarnje aktivnosti, a posle se treba što pre dokopati neke hrane i krenuti u anabolični deo dana. ;)
Jedino što sam doduše čuo za trčanje ujutru da kao lošu stranu nije sa biohemijske strane - nego sa "anatomske". Ovo sam čuo od ortakinje da im je neka profesorka pomenula (predaje anatomiju valjda) da ujutru ne valja trčati jer se kičma još nije podesila za svo to "trupkanje" - doduše o ovome stvarno nznm ništa više da vam kažem. Ovo samo onako pominjem, jer me je iznenadilo kao koncept - nikad mi nije palo na pamet...

Druga varijanta jeste da se ulovimo posle anaerobnog treninga gde smo spucali veći deo glikogena na ono silno gvožĂ°e što smo ga dizali. Princip je sledeći - ako se nismo dozirali nekom dextrozom tokom treninga i ako je prošlo dovoljno vremena od pre-wprkout-meal-a (sat ipo recimo) - why not? Realno mišić ostavljate bez neke mogučnosti izbora. Pri tome ste tokom treninga sebe bacili u kataboličko stanje. Posle treninga je jedan od solidnih momenata kada ste u režimu za razgradnju masti. Spori kardio - why not. Posle ovog kardija klasika pwm, pre celog treninga L-karnitin, AK tokom treninga nznm da li bih smeo da savetujem - kako i one izazivaju ins odgovor. Dakle amino kis mogu alu u pre-workout-mealu. Ako neko ima zamerku na ovaj deo sa supsima - opet potsećam - ostavite svoju teoriju ili referencu neku ako imate slobodno.

@Kejtaun
Popodne kada samnjiš hidrate, nije idealno kao ujutru met okruženje ali opet nije ni loše.

@All
Ako ste iščitali moje postove u ovoj temi (i imali snage da izdržite ovaj) - onda mislim da i sami možete da donesete neki zaključak o ovome:
"Dobijanje energije iz razlicitih izvora u zavisnosti od vremena izgleda ovako:
90:00min+ Beta oksidacija (topljenje sala)"

Ako ste rekli - budalaština, dobili ste svog prvog bambija u Biochemovoj školici.
Ako napravite jedan korak u roku 15 sek niste prešli na kreatin-fosfat zar ne? :D
TakoĂ°e, tokom anaerobne aktivnosti prilikom pauzem izmeĂ°u serija regrutujemo razne izvore energije kako bi regenerisali ATP. Dok odmaramo ako smo se najeli kolača ide glikoliza. Ujutru na prazan stomak ide beta-oxidacija masti. Nije to tako prosto...

Eto. Toliko od mene za danas. Nadam se da vam se dopalo mojih sat vremena kucanja. :P Tema je opet otvorena, a onaj članak o fruktozi što sam obećao će biti samo da malo naĂ°em više vremena.
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: Februar 17, 2011, 08:34:04 posle podne »

Ako ćeš privremeno napustiti ovu temu, možda je bolje da je zaključamo, da se ne gomilaju pitanja bezveze. Pa, kad budeš bio voljan da nastaviš, otključaš.

Palo mi je na pamet, ali ne planiram da potpuno napustim temu na neko vreme, već ću samo malo sporije odgovarati na pitanja - tj kad stignem.
Sačuvana
ФИКИ
Napredni član
Van mreže Van mreže

Weightlifting sister, with the middle leg twister! :D

« Odgovor #36 poslato: Februar 17, 2011, 06:58:32 posle podne »

Bacili smo vodu na hodnik, kazu valja se. . . :D
Sačuvana
Sta je dobar, a sta los trip?
Dobar trip je kad vidis zmaja.
Los trip je kad zmaj vidi tebe.
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #35 poslato: Februar 17, 2011, 06:24:51 posle podne »

Ako ćeš privremeno napustiti ovu temu, možda je bolje da je zaključamo, da se ne gomilaju pitanja bezveze. Pa, kad budeš bio voljan da nastaviš, otključaš.
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Februar 17, 2011, 02:49:46 posle podne »

Ovako drugari:
Stiže me frka sa vremenom i čekaju me tri kolosalna ispita u sledećih nedelju dve. Malo ću staviti ovu temu na hold dok ne naĂ°em vremena da vam odg na pitanja. Imam na umu sve što ste me pitali i gledaću da vam odg u skorije vreme...

TakoĂ°e, vezano za fruktozu očekujte analizu jednog fruktoza-hejter teksta (na koji mi je Bilja skrenula pažnju!) pošto vidim da postoji veliko interesovanje vezano za to.
Sačuvana
Onlnat
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: Februar 17, 2011, 12:29:52 posle podne »

el abumini imaj uneku vrednsot posto vidim da ih ima u dosta proteina....
inace zar fruktoza nije monosharid .... ??

Ne cimaj se oko toga da li su albumini ili globulini. Protein je protein kad je hrana u pitanju, samo te AK sastav interesuje (i da nema neka glupost kao tripsin inhibitor u soji).
Fruktoza jeste monosaharid, ali pošto fruktoza kao takva može u krvotok, pokazalo se da ne diže insulin drastično. (Dakle, fruktoza je brutalno sladak monosaharid - slaĂ°i od kuhinjskog šećera - koji ne diže insulin i nivo šećera (glukoze) u krvi.)
tnx za fruktozu, zanci nema nikakvih benefita protein sa albuminom  u odnosu na isti taj bez albumina :)
takodje me interesuje pre se prical oda se kreatin pije sa dextrozom radi boljeg apsorbovanja da li to vazi i u toku dana ne posle treninga ...?
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: Februar 17, 2011, 04:52:27 pre podne »

@ Kejtaun - odgovor dobiješ nadam se tokom sutrašnjeg dana. Umoran sam suviše trenutno.
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: Februar 17, 2011, 04:41:36 pre podne »

Ovo je najbolja tema na forumu!!!

Tnx. :)
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: Februar 17, 2011, 04:41:22 pre podne »

Ne cimaj se oko toga da li su albumini ili globulini. Protein je protein kad je hrana u pitanju, samo te AK sastav interesuje (i da nema neka glupost kao tripsin inhibitor u soji).
Fruktoza jeste monosaharid, ali pošto fruktoza kao takva može u krvotok, pokazalo se da ne diže insulin drastično. (Dakle, fruktoza je brutalno sladak monosaharid - slaĂ°i od kuhinjskog šećera - koji ne diže insulin i nivo šećera (glukoze) u krvi.)
Sačuvana
Onlnat
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: Februar 16, 2011, 10:29:17 posle podne »

x3
Sačuvana
DM
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: Februar 16, 2011, 10:15:52 posle podne »

Sačuvana
kejtaun
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: Februar 16, 2011, 07:12:02 posle podne »

sto se tice aerobnog treninga uvek mi je od 10:00 do 11:00
sto se tice anaerobnog cemo dalje diskutovati o najboljem vremenu za njega nakon sto ustanovimo nekoliko cinjenica
Sto se tice prethodnog pitanja, shvacen u potpunosti odgovor, vraticemo se na koriscenje masti zarad energije later on. O vocu takodje mozemo nakon sto obe strane iscitaju ceo ovaj next diskusije
sto se tice linka je ta tema, treba je procitati celu (koju sam ja citao ko zna kad. tj znam, kad sam bio noob, pa cu i ja repeatovati gradivo da vidim gde failujem). Za sad cu zadrzati ove izvore UH dok se ne odlucim da isprobam i voce u toj navedenoj kombinaciji.
ali da krenemo na sledecu oblast pitanja oko aerobnog treninga:
Dobijanje energije iz razlicitih izvora u zavisnosti od vremena izgleda ovako:
90:00min+ Beta oksidacija (topljenje sala)
ovaj info je uzet sa jednog drugog foruma, i mislim da zbog copyrighta ne moram da stavljam link, ali ako te interesuje cela diskusija rado cu.
Mene sad zanima da li je ovo stvarno realan tok potrosnje kada su sve rezerve glikogena popunjene? Ako je tako da li se moze skipovati neki od koraka i/ili ubrzati? Na primer:
-brzo hodanje (uzecemo ga kao idealan kardio bildera a zasto to cba da objasnjavam) na prazan stomak ujutru
-ispraznjen glikogen nakon aerobnog treninga [ovo inace nikada nisam i necu raditi ali me zanima zarad nauke! :P]
-later in the day kada je prazniji glikogen usled gorespomenutog i vec utvrdjenog rezima ishrane (danasnji primer kardia od 2ipo sata brzog hodanja malopre zavrsenog).

Zabranjeno je postavljanje linkova ka drugim forumima.
« Poslednja izmena: Februar 16, 2011, 07:52:48 posle podne od strane Robert » Sačuvana
Onlnat
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: Februar 16, 2011, 06:54:37 posle podne »

Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: Februar 16, 2011, 04:52:41 posle podne »

Na kraju krajeva, nema mongo ni veze - Kombinacija hidrata prepodnevna koju si ostavio (prva verzija) je ok skroz. Ja bih ipak deo hidrata (od prvog obroka sigurno, a probaj i sa drugim - vidi kako ti odg) da deo šečera u tim obrocima dolazi iz voća, a ostale izvore zadrži.

Insulinu koliko treba vremena da padne - iskreno nemam pojma šta da ti kažem. Podatak tačan nemam - a i da imam opet se ne bih usudio da ti ga kažem - kako je to vrlo individualna stvar (igraju tu ulogu i ins osetljivost, i svaštanešto). Ali reći ću ti ovo - najbrži insulin koji ima da se kupi (za dijabetičare) izlazi iz sistema potpuno za oko 2h, tako da ne bi trebalo da je duže od tog intervala. Kako god bilo da bilo - izbor hidrata je taj koji je. Ti si (pametno) ostavio pirinač za poslednji obrok kao najsporiji, tako da bi trebalo da si ok do sledećeg obroka.
Msm, pazi - tebi će neminovno da skače insulin i sa p+m kombinacijom, ali manje nego sa hidratima. TakoĂ°e, nema hidrata dodatnih, pa će telo da pod uticajem insa (koga nema puno!) da crpi šećer iz krvotoka, a onda će morati da taj isti šećer nadoknadi glukoneogenezom ako krene da pada ispod normale. Tako da bi sve trebalo da je ok. Ti ionako ne upadaš u keto već samo pretežno koristiš masti kao izvor energije tokom drugog dela dana. Neki L-karnitin ne bi bilo loše ubaciti - ionako mišići u stanju mirovanja troše mast, a time što bi potpomogao sagorevanje istih.

Da - uslovi pod kojima organizam prešalta na masti - (još jedno fino pitanje :)) - samo ne džakanjem pankreasa da luči još insulina. Dakle, "mirovanjem" u smislu ne jedenja nečega što podstiče sekreciju insulina. Fora je naći balans u kakvo si kataboličko stanje upao.
« Poslednja izmena: Februar 16, 2011, 04:55:27 posle podne od strane Biochemo » Sačuvana
Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.109 sekundi sa 18 upita.