TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 397972 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: JamieLoYaK

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 01, 2024, 05:40:20 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Pomoc napacenom !  (Pročitano 5907 puta)
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Jul 26, 2011, 03:39:08 posle podne »

A ja ti kažem da većina gojaznih nema intoleranciju na gluten.
Ali eto, jednom kad budeš kući poslaćeš mi (ili nećeš) imena tih naučnika, pa da vidim gde su i šta objavili.

Znam da nije roman, ali je popularna knjiga. Ne bih dalje o ovome dok ne pročitam reference
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Jul 25, 2011, 05:10:01 posle podne »

to sto si ti pomenula ja nisam rekao, rekao sam da ljudi koji su gojazni imaju vecinom intoleranciju na gluten ili senzitivnost, imaju istrazivanja samo ja nisam kuci pa ne mogu da postavim ovde, to ne znaci da oni koji imaju celijakiju snezitivnost ili intoleranciju da su gojazni, put nije dvosmeran

nisu knjige za opstu populaciju vec istrazivanja navedena u knjizi, to su sve Phd uvek imaju reference nije to roman
Sačuvana
daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Jul 25, 2011, 04:24:54 posle podne »

Pazi, u naučnom svetu ako nisi objavio u naučnom časopisu, džebe si krečio... pogledaj Aktinsa... (kaže se publish, or perish)
prosto ne mogu tako lako da prihvatim ništa što piše u knjigama jer su takva "istraživanja" puna pristranosti, naročito u pogledu odabira ispitanika. Knjige su za opštu populaciju, da privuku pažnju senziacijom da ih kupiš.
I svakako ako želiš nešto da dokažeš uglavnom možeš, ako dovoljno dobro postaviš istraživanje.

U literaturi postoje podaci o tome da osobe sa intolerancijom na gluten mogu biti i gojazne (reĂ°e) i normalno uhranjene (najčešće) i pothranjenje.
Istina je da dijeta bez glutena pomaže da se smanji BMI osobama koje imaju glutensku enteropatiju a gojazni su, ali kao što rekoh glutenska enteropatija niti je jedini uzrok gojaznosti niti se gojaznost uvek (čak ne ni često) vezuje za glutensku enteropatiju.

Dakle, iako se zaista dosta piše na temu ovoga što si ti naveo niko do sada nije dokazao da su osobe sa glutenskom enteropatijom najčešće gojazne niti da je gojaznost najčešće posledica glutenske enteropatije...

Evo par radova na tu temu:
Cheng J, Brar PS, Lee AR, Green PH. Body mass index in celiac disease: beneficial effect of a gluten-free diet. J Clin Gastroenterol. 2010 Apr;44(4):267-71.

Dickey W, Kearney N. Overweight in celiac disease: prevalence, clinical characteristics, and effect of a gluten-free diet.Am J Gastroenterol. 2006 Oct;101(10):2356-9.

itd...
Sačuvana
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #15 poslato: Jul 25, 2011, 02:44:04 posle podne »

Ja ih se ne odričem i dalje - to je jedini izvor ugljenih hidrata(osim voća) koji mogu da jedem za doručak. Imam slab jutarnji apetit i onda to mora biti nešto ukusno za doručak, a ovsene i whey su mi pun pogodak.
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #14 poslato: Jul 25, 2011, 02:07:18 posle podne »

eee... ode mi i poslednja zdrava namirnica koju volim... ovsena pahuljice, goodbye  :'(
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Jul 24, 2011, 06:03:55 posle podne »

Obryn  se pise mislim

Imas i radove Dr Grisanti na tu temu, Dr Ross isto , ne znam da li imaju ti njihovi radovi na netu, ja dobijam u papiru i u knjigama
npr Dr rakowski je radio istrazivanje po kome oni koji imaju veca merenja subscapular imaju 81% sansu da imaju senzitivnost na gluten
mislim da je on jos jedno istrazivanje radio, pricali smo na jednom seminaru mislim da je njegov rad, da oni koji imaju hipotireodizam da skoro svi imaju senzitivnost na gluten

dr Ross je u svojoj knjizi citirala istrazivanje mislim da je neka od agencija iz USA , vladina, koja se bavi javnim zdravljem, zakljucila sledece, svaki 133 covek ima celijakiju (celijakija se ne manifestuje samo kao gastrointestinalni problem, odnosno klasicna autoimuna bolest) svaki 36 covek ima senzitivnost na gluten , e sada ne secam se za intoleranciju, mislim da je svaki 3 covek, nisam kuci pa ne mogu da pogledam u papire.

Dr Grisanti ima citav rad na tu temu, ali po meni najbolji je Dr Obryn mislim da se tako pise ili Obryan , mislim i na youtube da ima dosta klipova o tome
Sačuvana
daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Jul 24, 2011, 03:16:29 posle podne »

Kako se zove dr Obrien? Želim da vidim šta piše i kako piše itd...
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Jul 24, 2011, 07:01:19 pre podne »

imas DVD Dr Obrien-a tu imas sva istrazivanja on je najbolji iz te oblasti
Sačuvana
Opsenark@
Sladza
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Jul 24, 2011, 03:39:53 pre podne »

jedi cela jaja

ujutru ti ne trebaju ovsene, odnosno vecina ljudi koji imaju visak kilograma imaju senzitivnost na glijatin, tako da ovsene i ono sto ima gluten u sebi ne bi trebao da jedes, ujutru ti ne preba whey predpostavljam da njega pijes jer ima visok insulinski indeks, jedi jaja i salatu npr ili meso i salatu
ako si gojazan ona imas sindrom x, odnosno imas insulinsku rezistentnost u odredjenom nivou u zavisnosti od procenta masti, znaci ne trebaju ti namirnice koje su high gl , kao ovsene, riza, krompir, banana ...

Please pošalji link o učestalnosti gojaznosti i osetljivosti na glijadin. Hvala.

;D ;D ;D
Sačuvana
Hrabri mogu sve ;)
daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Jul 23, 2011, 08:38:06 posle podne »

jedi cela jaja

ujutru ti ne trebaju ovsene, odnosno vecina ljudi koji imaju visak kilograma imaju senzitivnost na glijatin, tako da ovsene i ono sto ima gluten u sebi ne bi trebao da jedes, ujutru ti ne preba whey predpostavljam da njega pijes jer ima visok insulinski indeks, jedi jaja i salatu npr ili meso i salatu
ako si gojazan ona imas sindrom x, odnosno imas insulinsku rezistentnost u odredjenom nivou u zavisnosti od procenta masti, znaci ne trebaju ti namirnice koje su high gl , kao ovsene, riza, krompir, banana ...

Please pošalji link o učestalnosti gojaznosti i osetljivosti na glijadin. Hvala.
Sačuvana
Napaceni
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Jul 23, 2011, 07:56:13 posle podne »

Probacu vec od sutra, kukuruz, sargarepa i grasak deluje ok . Izbacujem rizu i tu bananu iz jelovnika i jutarnji whey , a ubacujem cela jaja i jos tih mesavina pa cu da vidim rezultate kroz mesec dana i da li ima napretka .
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Jul 23, 2011, 06:42:21 posle podne »

nope
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #6 poslato: Jul 23, 2011, 06:01:07 posle podne »

Zlatna mesavina Frikom,u njoj su kukuruz,grasak i satgarepa. :)
Sačuvana
Napaceni
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Jul 23, 2011, 05:33:13 posle podne »

Ok, hvala, korisne informacije o kojima nisam imao pojma.
Da li treba jos neku suplementaciju da dodam navedenoj  ishrani i whey-u , i ako neko ima neki predlog za te salate jer mi je to najveci problem, sve salate jedem bukvalno na silu ?!
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Jul 23, 2011, 02:45:42 posle podne »

jedi cela jaja

Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.316 sekundi sa 18 upita.