TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399825 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 15, 2025, 07:51:16 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 5 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Da imate...  (Pročitano 11872 puta)
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4434


Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #63 poslato: Oktobar 31, 2011, 10:36:57 posle podne »

Ella jogurt sa burekom si propustila ;)
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #62 poslato: Oktobar 29, 2011, 06:25:03 posle podne »

Kako bre ne treba, pa zar nisi čula da je mlečna mast kriva za rat u svetu :)

da, i izaziva sidu ;)

pijemo mleko sa 0%mm sa krofnama...  raženi lebac sa viršlama... sladolede sa 0% svega a 100% aditiva...
mogli bi se malo skoncentrisati na bitnoće a maniti detalja...
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #61 poslato: Oktobar 28, 2011, 07:12:05 posle podne »

Uopste nije bitno sada, nego je prica pocela od toga da je bolje ml. prozivod sa 1 nego 0% masti.
Ko da ima neka bitnija tema...
Pitaj Bio pa javi

Ajde videću da priupitam. :)
Sačuvana
Miraa
PANSPORT TEAM
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2390


« Odgovor #60 poslato: Oktobar 28, 2011, 12:16:17 posle podne »

Znaci dodjosmo do zakljucka ili mleko preko 1% masti ili vodu :)
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #59 poslato: Oktobar 28, 2011, 11:18:46 pre podne »

Uopste nije bitno sada, nego je prica pocela od toga da je bolje ml. prozivod sa 1 nego 0% masti.

upravo tu informaciju i imam....

a drugo, mleko sa 0 posto masti je poput vode...  onda je bolja čista voda :=)
Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4434


Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #58 poslato: Oktobar 28, 2011, 09:50:02 pre podne »

Kako bre ne treba, pa zar nisi čula da je mlečna mast kriva za rat u svetu :)
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #57 poslato: Oktobar 28, 2011, 07:48:57 pre podne »

Iskreno nikad nikom ne preporučujem 0%mm... glupost ako mene pitate i poptuno nepotrebno pijenje isprane v0ode...
Sačuvana
BBBbbb
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1177


Jusqu'ici tout va bien…

« Odgovor #56 poslato: Oktobar 28, 2011, 01:05:06 pre podne »

Uopste nije bitno sada, nego je prica pocela od toga da je bolje ml. prozivod sa 1 nego 0% masti.
Ko da ima neka bitnija tema...
Pitaj Bio pa javi
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #55 poslato: Oktobar 27, 2011, 11:25:43 posle podne »

jeje, pa ono - da se složimo da ne znamo šta je tačno priroda te nezdravosti, ali ono što je sigurno jeste da prolazi kroz drastičniji tehnološki postupak nego low fat mleko/jogurt. Čim je nešto 0, sva je prilika da nije baš sve toliko divno i bajno.
Mada o5 - stvarno ne znam kome treba 0% fat jogurt osim ajde nekome ko treba za mesec dana da izaĂ°e na Mr O ili slično? :D
« Poslednja izmena: Oktobar 27, 2011, 11:27:15 posle podne od strane Biochemo » Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #54 poslato: Oktobar 27, 2011, 11:16:49 posle podne »

Uopste nije bitno sada, nego je prica pocela od toga da je bolje ml. prozivod sa 1 nego 0% masti.
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #53 poslato: Oktobar 27, 2011, 11:08:28 posle podne »

Nije nemoguće... Sigurno bi bolje odmastio melko ako bi ga skstrahovao etrom, ali sad etar nije baš jestiv. :D
Nzm, vrlo je moguće da se nešto dodaje radi lakšeg odstranjivanja masti, ali i ako je to u pitanju my guess is da je u pitanju interakcija fizičke prirode pre nego hemijske u svakom slučaju. Videću da pitam profu koji je u tim vodama ako nam je baš stalo da znamo ili da sam iskopam negde (mada sam u haosu nekom sada)...
Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #52 poslato: Oktobar 27, 2011, 10:58:17 posle podne »

Koliko se ja secam sa predavanja, dakle tim centrifugiranjem je moguce izdvojiti masti do nekog minimuma od recimo 1%, a preko toga se mora koristit druga metoda, ako me pamcenje sluzi ubacuju se neka jedinjenja koja bi trebala da vezu ostatak masti i onda se odstranjuju, a problem je bio cini mi se potpuno odstraniti supstancu koju ste ubacili ili mozda neki produkt hemijske reakcije izmedju masti i ubacenog jedinjenja. Jako sam banalizovao i napamet se gadjao izrazima, al mislim da se moze izvuci neka sustina  :)
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #51 poslato: Oktobar 27, 2011, 10:52:21 posle podne »

Verovatno ču krajem semestra imati mnogo više da vam kažem jer sad tek slušam čisto (mikro)biotehnološki predmet, mada suštinu mogu da predočim.
Naime, mleko se odmašćuje "prostim" centrifugiranjem (ovo sam i radio - doduše tad sam izolovao različite lipide iz mleka). Krkneš mleko u centrifugu, odcentrifugiraš i na vrhu tečnosti ti se naĂ°e mast čak iako koristiš homogenizovano mleko. Nehomogenizovano (aka pravo iz krave) možeš da ostaviš da stoji i dobiješ tonu kajmaka. :D
No da ne ofujem - nisam tačno siguran kako tehnološki kontrolišu koliko masti uklanjaju, ali je prilično moguće ukloniti (skoro) svu mast na ovaj način. Postoje i tačno odreĂ°eni opsezi za koji jogurt kako šta isl. Uglavnom pre samog "kišeljenja" jogurta na mleku se vrši odmašćivanje.

Okej, ako je sve tako lako - zašto ne praviti samo 0% fat jogurt? E to je zato što to dovodi do odreĂ°enih poteškoća.
Ukloni svu mast iz jogurta i načisto si sjebao texturu. Hmmmm - to zvuči logično, ali čekaj... ja sam pio 0% fat jogurt i bio je onako solidno viskozan kao i pravi... kako je sad to moguće? ;D E, pa moguće je isto kao što je moguće da imate majonez bez masti :P.
Uglavnom se pored ili umesto onog lactobacilusa bulgarisa (ili koga već možda sam i zeznuo ime, ne uzmite za zlo - pišem on the fly) ubacuju i bakterije koje prave nekakve polimere često saharidne prirode koji će dati gustinu. Naravno postoji i opcija da se ubacuju i nekakvi sintetisani polimeri - ali sumnjam da će to neko da radi, jer prosto ako imaš soj koji recimo pravi polimere galaktoze lakše ti je da ga ubaciš u mleko i dobiješ to nego da kupuješ nešto.

Otprilike mislim da je to priča...
Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #50 poslato: Oktobar 27, 2011, 10:04:10 posle podne »

Proces kojim se dobijaju mlecni prozivodi sa 0% masti (npr. jogurt) je potpuno drugaciji od procesa smanjenja masti od vecih vrednosti do 1%. Ne bih znao da hemijski objasnim postupak, ipak znam da je generalni savet uzimati jogurt i mleko sa 1% masti. Verovatno Biochemo moze da kaze vise o tome.
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #49 poslato: Oktobar 27, 2011, 12:24:12 posle podne »

informaciju koju ja imam od tehnologa i ljudi koji se bave nutricionizmom, savet je da se uzimaju mlečni proizvodi sa srednjim procentom masti, dakle tipa 1,6 i sl.   kao najzdravija opcija

ono što sam uvidela po sebi je da me mlečni proizvodi nadimaju, zadržavam vodu, i pada mi teško za želudac zbog laktoze... tako da..  stavim samo 1 dl u neskafu i to je to
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 5 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.118 sekundi sa 18 upita.