TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 402390 Teme od strane 25056 Članovi Poslednji član: Selak

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 14, 2025, 07:45:31 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 857778 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #3432 poslato: April 16, 2016, 08:34:34 posle podne »

Sav nesvareni "materijal", završava najvećim delom u našoj stolici...

Naravno neki viškovi, "svarljivi"( tipa hidrata) se "lepe" - masno tkivo...

Dakle, naš digestivni trakt ima limite u pogledu obrade, tj. iskoristljivosti "hranljivih sastojaka"...a nekada problem mogu biti i samo enzimi za varenje...pH želuca, pankreasni enzimi...i sl.
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3431 poslato: April 16, 2016, 07:47:42 posle podne »

Slavisa, na primer kad neko radi na masi pa poveceva hranu i to, dolazi cesto do prejedanja, tu sto posto ima i nesvarene hrane, da li ta nesvarena hrana samo otpapa tek tako ili organizam koristi kalorije iz iste, tj dal to znaci dzabe si pojeo vise kad se nece svariti i necu se iskoristiti uh proteini i slicno iz toga?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3430 poslato: April 15, 2016, 11:35:56 posle podne »

Ok...probaj, drago mi je ako naĂ°eš svoj modus uspeha...
Sačuvana
Baklja
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3429 poslato: April 15, 2016, 10:44:06 posle podne »

Slazem se da uticaj ima mnogo vise faktora, ali uticaj genetike je generalno precenjen.

Ja sam bas od onih koji su dugo vremena kriviili genetiku za gojaznost (endomorf) i onda prosle godine na moru (nekih 5,6 meseci kad sam nasao i najbitnije ispostovao svoju ravnotezu) dobjem komentar od decka kog prvi put vidim "U brate al ti imas dobru genetiku"  ;D Ironija pomislim, i onda shvatiim da imam dobru genetiku.

Ne sporim to da je nekima prirodno lakse da izgledaju bolje ali nikom nije uskraceno da zdravom ishranom kao najbitnijim (po meni) faktorom i ostaliih normalnih okolnosti budu zdravi i izgledaju dobro.

A za dorucak cu probati 2,3 nedelje sa jajima i slaninom, a UH u drugom,trecem obroku i posle treninga. Mada mi ima logike i to da treba posle spavanja napuniti glikonenske rezerve al malo testa na sebi nije na odmet.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3428 poslato: April 15, 2016, 10:16:19 posle podne »

Genetika + spoljašnji činioci( način ishrane, stres, loše navike - pušenje, fizička neaktivnost...i sl.) sve to sumarno utiče na "zdravlje"...

Svakako da pravilnim odabirom namirnica možemo uticati na neke stvari, ali sagledajmo sliku globalnije...dakle, pojam "multifaktorijalnosti"...

Što se tiče doručka...ja sam od onih koji smatraju da hidrati imaju svoju upotrebnu vrednost baš "u doručku"...dakle uz proteine, zdrave masti i vlakna ;)

Detaljnije... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/doruak-najvaniji-obrok-u-toku-dana.html
Sačuvana
Baklja
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3427 poslato: April 15, 2016, 09:38:49 posle podne »

Hahaha hvala na dobrom predvidjanju :)

Kao sto rekoh, nisam opterecen time, niti mislim da je problem, nego jednostavno zelim i volim da znam sto vise o ishrani i nacinu na koji hrana utice na zdravlje.

Hvala u svakom slucaju na objasnjenjima. Mada nisi morao ovoliko u "siframa" da pises ali cenim trud. :)

Kakvo je tvoje misljenje o kombinaciji proteni+masti za dorucak umesto hidrata?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3426 poslato: April 14, 2016, 10:37:49 posle podne »

Uh, fatalno je kao što rekoh...  ::)

Nastavi sa zdravim životnim navikama( ishrana, trening) i manje opterećivanja problemima kojih mi se čini da nema...naravno, bilo bi dobro da čuješ i mišljenje specijaliste kardiologa, koji ne verujem da će reći nešto suprotno uzimajući u obzir navike u ishrani i treningu...

S obzirom da je ukupni holesterol u granicama normale...jedino što bi možda bilo indikativno je odreĂ°ivanje Apo AI, kao i Apo B( sumnja na eventualnu hipobetalipoproteinemiju čije bi posledice bile ispoljene u ranijem životnom dobu - homozigoti - mutacija na oba genska lokusa, a kod heterozigota nema razloga za brigu), ali opet indirektne posledice disbalansa "nisu vidljive"...a kažeš da su prethodni nalazi bili ok, bez ovakvih "abnormalnosti"...

Btw, Apolipoprotein B( apo B) je β-globulin, glavna je proteinska komponenta LDL lipoproteina, a takoĂ°e se nalazi i u strukturi VLDL lipoproteina. Ima ulogu u sintezi holesterola i neophodan je za sekreciju u plazmu intestinalnih i hepatičnih lipoproteina bogatih trigliceridima. Postoje dva Apo B glikoproteina, Apo B-48 i Apo B-100, koji imaju različite molekulske težine. Apo B-48 se sintetiše u tankom crevu a Apo B-100 u jetri.
Računanje odnosa Apo AI/Apo B je bolji indikator osoba sa rizikom za razvoj ateroskleroze od same koncentracije LDL-holesterola.

Dakle, smatram da stanje nije ozbiljno...i da nema razloga za brigu...predviĂ°am dobro kardiovaskularno zdravlje...
« Poslednja izmena: April 14, 2016, 10:40:49 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Baklja
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3425 poslato: April 14, 2016, 07:20:25 posle podne »

Slavisa, nista ne rece nakon onoga vezano za mene?  ;D  a taman sam se ponadao da cu najzad dobiti odgovor na svoju nedoumicu...  :-\
Sačuvana
Kolev Nenad
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3424 poslato: April 14, 2016, 10:28:35 pre podne »

Lean masa nekako svima teze pada od dijete. Kad postoji nesto sto moras da pojedes i kad ne mozes onda je to problem. Lakse je suzdravati se junk-a :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3423 poslato: April 14, 2016, 10:23:52 pre podne »

Ma samo vi jedite kvalitetno, imajte dobar plan treninga, bazicnu suplementaciju i dovoljno odmora i nadajte se najboljem...

Lepo bi bilo da mozemo uvek predvideti ishod...
Sačuvana
R1
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3422 poslato: April 14, 2016, 09:34:02 pre podne »

Slavisa naleteo na neke nase sajtove i onda se smorio jer je nutrition.data jos detaljniji pa ga nisam ni otvorio :D

Ja gledam da pogodim sto vise makrosa iz sto manje hrane jer mrzim da jedem toliko, evo sad na definiciji 2100kcal i opet me mrzi da jedem hidrate. Kad budem na odrzavanju gledacu da ovsene smuckam u sejku, a dodam kikiriki puter uz neki obrok, da sto vise kalorija potrosim na to da ne moram da jedem ;D

Najvise sto sam unosio je na nekoj lean masa fazi od 4-5 meseci, bilo oko 2700-2800kcal, oko 300g hidrata dnevno, a joj kakva patnja.
« Poslednja izmena: April 14, 2016, 09:37:30 pre podne od strane R1 » Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3421 poslato: April 14, 2016, 06:53:00 pre podne »

Jesam li ja jedini koji gleda da uvek jede sto vise hrane a da potrosi sto manje makrosa? :D
+1
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3420 poslato: April 13, 2016, 11:57:27 posle podne »

Ne bi trebalo zaboraviti da svako od nas reaguje drugačije na neke namirnice( lipidni status)...i genetika ima udela, kao i faktori rizika od pušenja, stresa, do nekih lekova i zloupotrebe AAS...

Sto mrzim kad za ovako jednostavnu namirnicu nalazim milion razlicitih podataka i vrsta spremanja, a nigde sirov. Koliko krompir ima uh i kcal na 100g? Njega isto sirovog merim?

A na kakve si kontradiktornosti naišao kada je krompir u pitanju?

Za raw vrednosti...npr. http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2546/2

A što se tiče termičke obrade...biraj( od konzervirane "canned" varijante, do kuvanja)... http://nutritiondata.self.com/foods-potato011000000000000000000.html
Sačuvana
Funtunjerović Ivan
Napredni član
Van mreže Van mreže

Say no to racism!

« Odgovor #3419 poslato: April 13, 2016, 11:07:57 posle podne »

Jesam li ja jedini koji gleda da uvek jede sto vise hrane a da potrosi sto manje makrosa? :D
Ne razumem strane jezike, ko jos racuna?! Je l' sam jedini koji gleda da pojede sto vise hrane? :D
Sačuvana
-Some people are so poor, all they have is money.
-If you don't live for something, you'll die for nothing.
-Life is hard, but so beautiful.
-Sometimes the hardest thing and the right thing are the same.
-Believe in yourself.
Cvetko
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3418 poslato: April 13, 2016, 10:12:16 posle podne »

x9999
Sačuvana
Stranice: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.053 sekundi sa 12 upita.