TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398471 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 25, 2024, 10:59:40 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 68 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: savet za ishranu  (Pročitano 198668 puta)
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #594 poslato: Jun 29, 2015, 01:19:10 posle podne »

Ja ti ne preporučujem super serije pogotovo ne na svakom treningu.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #593 poslato: Jun 29, 2015, 01:02:30 posle podne »

Deluje mi kao dobar i jak trening ali za moje znanje mislim da bi mi bilo komplikovano s obzirom da ne bih znao koje vezbe da kombinujem sa kojim tj koje je najbolje kombinovati. Ako ima negde neki plan sa vezbama, bilo bi super.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #592 poslato: Jun 29, 2015, 12:40:23 posle podne »

"Superserije predstavljaju takav način treninga u kojem se maksimalno povećava intenzitet treninga na način da se smanjuje trajanje intervala odmora izmeĂ°u serija ali na jedan poseban način. Superserije imaju za krajnji rezultat veći stres na mišiće i daju mogućnost da se unatar zadatog vremena trajanja treninga od 60 minuta mišiči iskoriste na najbolji način.

Metoda superserija je kombinacija dveju vežbi (koje se izvode neposredno jedna iza druge) sa vrlo malo ili još bolje bez ikakvog odmora izmeĂ°u njih, a svaka superserija praćena je odmorom u trajanju od 1-1,5 minuta.

Obično se koristi za mišiće koji su po pokretu suprotni tj. za suprotne mišićne grupe. Suprotni mišići su oni koji deluju u suprotnim smerovima (npr. biceps i triceps, grudni mišići i leĂ°ni mišići, kvadriceps i biceps femoris i sl.).

Dakle, prvo ćete odraditi jednu seriju za odreĂ°enu mišićnu grupu i nakon toga odmah (bez odmora) odradićete drugu seriju i to obično za neku suprotnu mišićnu grupu prvoj grupi. Budući da mišić koji se koristi u izvoĂ°enju prve serije ne učestvuje previše u izvoĂ°enju druge vežbe, on je u puno boljolj poziciji da se regeneriše za novi set. U toku druge vežbe, prva mišićna grupa nalazi se u nečemu što se naziva "faza aktivnog oporavka". I suprotno, u toku prve vežbe, druga mišićna grupa nalazi se u "fazi aktivnog oporavka".

Primer supersesija 1 -Napravite seriju od 12 ponavljanja za grudne mišiće (bench press na ravnoj klupi) i potom odmah bez odmora napravite seriju od 12 ponavljanja za suprotnu mišićnu grupu tj. leĂ°a (vučenje na lat spravi iza glave) itd. Sve to ima za posledicu da možete izvesti 2 serije u mnogo kraćem vremenskom periodu jer s obzirom da se druga serija odnosi na neku drugu mišićnu grupu ne morate čekati da se prva mišična grupa odmori s obzirom da ona ne učestvuje puno u radu druge grupe.

Primer supersesija 2 - Napravite jednu seriju vežbi za biceps (biceps pregib sa bučicama) a odmah nakon toga seriju za suprotnu mišićnu grupu tj. triceps (triceps ekstenzija sa bučicama). U tom slučaju triceps se ne iscrpljuje vežbom za biceps, kao što se ni biceps ne iscrpljuje vežbom za triceps. Sada kada ste napravili seriju za biceps i seriju za triceps sledi kratki period odmora nakon čega opet idete na prvu vežbu i tako redom. Nakon što se napravili predviĂ°eni broj super serija za te vežbe (biceps i triceps) krećete na novi par vežbi.

TakoĂ°e super serije možemo efikasno iskoristiti u kombinaciji sa izolacijskim i složenim vežbama.

Izolacijska vežba, kao što je recimo nožni potisak, podrazumeva rad samo jednog zgloba i izoluje odreĂ°eni mišić koji vežbamo.
Složena vežba, kao što je recimo čučanj sa šipkom, podrazumeva korišćenje više od jednog zgloba i pokreće pomoćne mišične stabilizatore, što znači da vaše telo učestvuje u vežbi kao jedna celina.

Jeste li ikada završili vežbu za grudi sa osećajem da ste više izmorili triceps nego grudne mišiće? Razlog tome leži u tome što se manje mišične grupe (kao što je triceps) pre iscrpljuju nego veće mišične grupe (kao što su grudni mišići). Na kraju ispada da možda ne stimulišete dovoljno grudne mišiče iz jednostavnog razloga što vam tricepsi nisu izdržali.

Zato u super setovima koristite prvo izolacijske vežbe sa namerom da prethodno iscrpite velike mišične grupe a nakon toga radite složenu vežbu za izgradnju mase koja će istinski i žestoko pogoditi veliku mišićnu grupu.
"

Ili...

"Superserija predstavlja kombinaciju dve vežbe koje izvodite bez, ili sa vrlo kratkim odmorom izmeĂ°u vežbi.  Kombinacija dve vežbe za istu mišićnu grupu naziva se agonistička, kombinacija dve vežbe za suprotne mišićne grupe jeste antagonistička vežba.
Primera radi, veslanje sa povlačenjem na latu jeste agonistička, a leg pres sa pregibom zadnje lože jeste antagonistička. Superserija pre otkaza jeste izvoĂ°enje izolacione vežbe pre složene za istu mišićnu grupu, uz veoma kratak odmor. Primera radi, pregib na skotovoj klupi, uz dvoručni pregib šipkom.  Superserija nakon otkaza jeste obrnuta od prethodno opisane: prvo ide složena vežba, zatim izolaciona. U našem slučaju to bi bio prvo pregib šipkom, pa onda pregib na skotovoj klupi.  Prednost ove varijacije jeste što omogućava dizanje većih težina (prvo se radi složena vežba, kad je mišić odmoran), ali obe vrste (pre i posle otkaza) su odlične za stimulaciju mišićnog tkiva.
"
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #591 poslato: Jun 29, 2015, 12:22:31 posle podne »

Jbg, sad cu ispasti glup u drustvu ali ne znam kako se rade superserije. Jel to ono, npr. odradis seriju ravni benc pa seriju kosog pa seriju propadanja pa seriju razvlacenja pa onda napravis pauzu 2 min pa opet u krug? Ili posle svake serije dodajes jos jednu vezbu? Ja inace drzim puls uvek visoko, pauza 45-60 sekundi, bas se zadisem, oznojim... gledaju me malo cudno ljudi u teretani :D
Sačuvana
Gym Hater
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #590 poslato: Jun 29, 2015, 11:24:06 pre podne »

Vezbe na treningu spoji u superserije. Udaraj dvaput grupu misica za nedelju dana. 6 dana radis jedan odmaras. pauze na min i drzi puls na visokom nivou ali da ti ne opadnu ponavljanja zbog njega. Tako ti nece trebati kardio, veca sinteza nutrijenata. brzi oporavak... Brzi napredak :)
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #589 poslato: Jun 29, 2015, 06:52:04 pre podne »

Zašto prosto kad može komplikovano :-)
Da, za masu ali sam ja ove brojke nalupao da bih mu objasnio na šta sam mislio. Znam da treba više uh ali sam mislio da krenem sa manje pa da polako povećavam.
Iskombinovacu neke rotacije pa cu isprobavati i menjati po potrebi.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #588 poslato: Jun 29, 2015, 03:22:14 pre podne »

Uhhhhhhhhhh...život bi trebalo da bude jednostavan, trening takoĂ°e...čemu ovoliko komplikovanja, brojki...a efekti? Ipak cilj ti je da malo "odmoriš" telo od "manipulacija hidratima"?

Da trebalo bi slušati svoje telo...i pratiti ogledalo...to će najbolje pokazati ko je "pogodio"  ;)

Hm, ovo bi bio predlog "rotacija za masu"?  :D Ili sam u ovim ranim jutarnjim časovima zatajio po pitanju zaključivanja?  ::)

Evo nekog predloga prilagoĂ°avanja unosa hidrata "težini treninga" - dani "teških treninga" bi trebali da budu dani na najvećim unosom hidrata, npr. 4-6 gr po kg..."ne tako teški dani" - 2-4 gr po kg...dani odmora oko 2 gr po kg...ali opet sve je to individualno...

Kardio, bar 2 puta nedeljno...bio to HIIT ili ne( 65-70% od max HR)...bitno je da se "radi"...nekome je posle visokointenzivnog treninga sa opterećenjem napor da se posveti HIIT posle treninga...tako da alterantive uvek ima...

Što manje komplikovanja, nepotrebnog eksperimetisanja...ipak bi ovo trebalo da bude period "čistog kalorijskog odmora"  :D
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #587 poslato: Jun 28, 2015, 07:14:45 posle podne »

Mislio sam ono, lupam, pon - ned 2/3/4/2/3/2/4 pauza mi je sreda i nedelja
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #586 poslato: Jun 28, 2015, 06:56:24 posle podne »

Ja sam 1 i 1.5 unosio kad sam bio na mrsavljenju :-)
Aj predlog nekih brojki za uh a treninzi pon, uto, cet, pet, sub
Sačuvana
P. Heath
Napredni član
Van mreže Van mreže

NO PAIN - NO GAIN

« Odgovor #585 poslato: Jun 28, 2015, 06:35:08 posle podne »

Poslusaj Katlera, rotacije su ti bolja opcija s tim sto bih ja ubacio jedan dan kada bih isao 1,5 po kg i jedan dan 1 gram uh po kg ali imas milion i jednu opciju.  :)
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #584 poslato: Jun 28, 2015, 06:26:41 posle podne »

Jel puno da radim onda HIIT 2 puta nedeljno posle treninga i da to bude jedina vrsta kardio? Vozim bajs 20-30 min po 2 min nekih 90% i 2 min oko 50-60%.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #583 poslato: Jun 28, 2015, 06:20:49 posle podne »

Ne mogu ujutru, jedino popodne posle treninga.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #582 poslato: Jun 28, 2015, 06:18:04 posle podne »

Zaboravih da pitam, kardio da ubacujem ili skroz bez njega? I ako da ubacujem kojim danom tj da li je bitno kojim danom? Plan je lean mass. Ne bih išao na rotacije već bih svaki dan gruvao isto: p 2g+ , uh 3g, m 0.8g
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #581 poslato: Jun 28, 2015, 11:51:05 pre podne »

Ma braaaate zezam se. To onaj Petrarka što je pisao da mu toliko traje trening. :-D
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #580 poslato: Jun 28, 2015, 11:34:36 pre podne »

Pa da, ja bas dugo treniram u teretani, trening traje i po 4-5h pa stignem sve grupe da odradim :-D
Da i ja malo jedem u pm :-D dosta mrsavljenja...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 68 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.102 sekundi sa 17 upita.