TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398133 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 09, 2024, 12:20:18 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 8 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana u menzi i whey  (Pročitano 32537 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #79 poslato: Avgust 23, 2014, 08:56:01 posle podne »

Ipak se Hipokratova zakletva mora postovati , lekar uvek i svuda...ne sveznajuc, ne svemoguc, ne bezgresan, ali sa zeljom da pomogne svima...vecina vas ste mladi momci pred kojima je zivot...sada treba da razvijete zdrave navike...naucite se strpljenju i stalnoj potrebi da ucite o sebi..."nosce te ipsum"( upoznaj sebe samog), uci o svom telu...o procesima koji ga pokrecu.."da bi vladao svetom, prvo zavladaj sobom"... ;)

Zdrave zivotne navike, redovno bavljenje sportom ,rekreativno...ucenje...usmeravanje ka pravim vrednostima, kao sto su zdravlje, umerenost, snaga volje, istrajnost...ali, ne brze od zivota...nista po svaku cenu...nista preko noci...uvek za vas tu vas dr Slavisa...  ;)
Sačuvana
Miki91
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 656


« Odgovor #78 poslato: Avgust 23, 2014, 08:39:35 posle podne »

Uz sve to maximalna posvecenost, uvek svakom das odgovor do detalja i posvetis se svakom na forumu kao licnom pacijentu na privatnoj klinici :)
Sačuvana
"Put the victim to bad, and wake the hero instead."
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #77 poslato: Avgust 23, 2014, 08:33:18 posle podne »

Momci...svi clanovi pansport tima su takvi...samo sto ja eto volim da pisem...malo vise...  ;D

Nutritivna knjizevnost...rat i mir na kalorijskom polju... ;D
Sačuvana
Miki91
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 656


« Odgovor #76 poslato: Avgust 23, 2014, 08:23:54 posle podne »

Slazem se, Slavisa je kao google, i meni je mnogo pomogao! :)
Sačuvana
"Put the victim to bad, and wake the hero instead."
Nenad Zaga
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 741


« Odgovor #75 poslato: Avgust 23, 2014, 08:20:22 posle podne »

Doktoree, vi ste pokretna enciklopedia, svaki dan naucim nesto, svaka cast!
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #74 poslato: Avgust 23, 2014, 07:49:53 posle podne »

Ne znam...za kulinarstvo treba imati umeca, a i vremena...neke jednostavne stvari su uvek na raspolaganju...kuvanje, spremanje u el. pekacu...a naravno i presno povrce...mnogi zanemare preporuke da je povrce i voce najbolje konzumirati u presnoj varijanti...npr. vitamin C i vitamini B-grupe( biotin - vitamin H ,tiamin – B1, riboflavin - B2,  niacin – B3, pantoteinska kiselina – B5, piridoksin – B6, folna kiselina – B9 i cijanokobalamin – B12) spadaju u kategoriju termolabilnih vitamina, dakle kuvanjem se gube...

E sad, postoje jos neke "cake", npr. kada se kuva u kiseloj sredini (sa limunom, jabukovim sircetom...) svarljivost proteina se povecava. Previse produzeno vreme kuvanja smanjuje svarljivost, jer tada proteini "losije reaguju" na zeludacne sokove...gubi se stabilnost amino kiselina - cisteina, triptofana, metionina, lizina.
Lizin je najnestabilnija od esencijalnih amino kiselina!!!

Kod pripreme mesa, moguce je izbeci gubitak hranljivih sastojaka tako sto cemo ga spustiti u vec zagrejanu vodu. Na taj način dolazi do brzog "zgrusavanja proteina"( na 50-60 stepeni proteini imaju tendenciju da se zgrusavaju, koagulisu, i da menjaju boju, dok se tokom produzenog kuvanja cepaju na "jednostavnije polipeptide"), sto dovodi do bolje svarljivosti ove hrane odnosno do ocuvanja hranljivih sastojaka.
Prekomerno zagrevanje dovodi do karbonizacije proteina produkuje nekoliko toksičnih komponenti, kao sto su aromaticni policiklicni hidrokarboni sa mutagenim i kancerogenim efektom.

Riba, koja sadrzi oskudne kolicine vezivnog tkiva, zahteva veoma kratko vreme kuvanja jer se na taj nacin ogranicava gubitak proteina.  ;D

Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20555


Pansport
« Odgovor #73 poslato: Avgust 23, 2014, 07:28:10 posle podne »

Mislim da se ljudi odlučuju za konzervirane proizvode iz razloga što ih mrzi da spremaju jela.Jeste to nekada može biti frustrirajuće pa i sam kada pomoslim došem kući umoran i sada treba da kuvam ribu,spremam povrće,kuvam pirinač itd...mlo po malo vremenski se to nakupi oko sat vremena a jedva se stoji na nogama.

To su situacije kada se i ja odlučim za konzervu. Zato uvek u frižideru imam u rezervi po koju, da mi je pri ruci kad zatreba. :) Mada, kad god sam u prilici, pre se odlučim da časkom bacim u blender whey i lešnik, pa se onda bez žurbe bacim na spremanje pravog obroka.
Sačuvana
Miki91
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 656


« Odgovor #72 poslato: Avgust 22, 2014, 08:24:36 posle podne »

Slazem se sa Slavisom, bolje 200 grama belog, nego pola kila rostiljskog :D
Sačuvana
"Put the victim to bad, and wake the hero instead."
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #71 poslato: Avgust 22, 2014, 08:18:43 posle podne »

Stvarno ne znam kakva je zakonska regulativa po ovom pitanju...ali neki "standardi" vezani za hranu moraju da se ispostuju, da bi se neka namirnica nasla u prodaji...kvalitet na prvom mestu...nekada ni deklaracije na samim proizvodima nisu "propisno" uradjene...kakav je nutritivni sastav, precizno...
Svi mi zelimo da se hranimo zdravo , ali ne da nam se pod "naznakom" zdravo prodaju namirnice sumnjivog porekla i sastava...
Dakle, kvalitet ispred kvantiteta  ;D
Sačuvana
Miki91
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 656


« Odgovor #70 poslato: Avgust 22, 2014, 03:18:50 posle podne »

Ma nije da me mrzi, nego nekad, dok sam na poslu, moram da kupim tunjevinu u konzervi, pa zbog toga :)
A za ovo u Matijevic moram da proverim Pecho :D
Sačuvana
"Put the victim to bad, and wake the hero instead."
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #69 poslato: Avgust 22, 2014, 03:02:09 posle podne »

A kad smo vec kod lososa imate pravog smrznutog lososa isecenog na komade u matijevicu. Nije skupo 350 din/kg a bila je akcija 299din/kg. Jeftinije od piletine a dolazi sa drugog kraja sveta. :)
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #68 poslato: Avgust 22, 2014, 02:30:18 posle podne »

Ima i ona Tempo-va robna marka što proizvodi kao dimnjeni losos koji košta oko 300 rsd,a ukus.... isto tako,sve ti bude jasno :D
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #67 poslato: Avgust 22, 2014, 01:37:54 posle podne »

Ma bolje spreciti nego leciti, zivimo u vremenu stalnog jurenja za profitom, brza zarada...sve je podredjeno tome...zemljiste je osiromaseno bitnim sastojcima, a obogaceno raznim zagadjivacima, voce i povrce "kontaminirano" raznim pesticidima i drugim hemikalijama za povecanje prinosa, onda su problem i metode za produzavanje trajnosti voca i povrca...a kada je u pitanju meso...ehhhh...hormoni, hormoni, kojih su prepuni razni koncentrati, a onda i nitriti, nitrati, aditivi sa E oznakama, kod mesnih preradjevina...kancerogeno, mutageno, teretogeno...a tek efekat zive i olova na "kontaminaciju" ribljeg fonda...ehhhh...zato i kazem umereno i oprezno sa svim" konzerviranim" proizvodima...

Bolje spreciti nego leciti...profit nikada ne sme da bude ispred zdravlja nacije, ispred ljudskosti i postenja...
Kad smo kod toga, evo jedan primer koji mi je zapao za oko. Ima u maxiju ''porcije lososa'' da se kupe. Ja reko da vidim cenu ako je ok da kupim posto je to riba sa dosta omega 3. A i pogledam onako mahinalno nutritivni sastav pise omega 3- 0g ! Sve je jasno. :)
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
********
Van mreže Van mreže

Poruke: 12946


Never give up!

« Odgovor #66 poslato: Avgust 22, 2014, 11:40:53 pre podne »

Upravo tako ali još bih samo napomenuo ako ste u mogućnosti kupujte tunu koja je u komadu i u sopstvenom soku.
Mada ako se i kupi u ulju ja na primer onda to lepo iscedim skroz i properem u vodi što i vama savetujem.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #65 poslato: Avgust 22, 2014, 11:32:51 pre podne »

Da,treba izbegavati svu hranu koja je predviĂ°ena da svojim pakovanjem traje jako dugo. Ali od jedne-dve tune nedeljno vam neće ništa biti.
Sa druge strane,ako ne morate,nemojte je jesti upšte :)
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 8 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 13 upita.