TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398168 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 10, 2024, 08:44:59 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Jos jedan pocetnik! :-)  (Pročitano 23549 puta)
Electrixxx
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 25


« Odgovor #29 poslato: Oktobar 21, 2014, 01:48:49 posle podne »

@Pecha kako si ti raspodelio treninge licno? Kontam koje grupe treniras, ali recimo po danima?

Sto se tice vezbanja, treniram kao verovatno i svaki pocetnik : 1. dan - Grudi, bicepsi; 2. dan - ledja tricepsi; 3. dan - ramena i noge. Sa tim da posle svakog treninga ubacujem trbusne misice, jednu ili dve vezbe, cetiri serije sa 15 ponavljanja. Sto se tice vezbanja, svaku grupu misica radim 4 razlicite vezbe, sa 10 ponavljanja u cetiri serije.

Cardio ne radim, iskreno nisam siguran ni kako bi ga radio, razmisljam da krenem u malo "skuplju" teretanu negde, gde bi mi licni trener posvetio malo vremena i dao konkretne savete.

@Slavisa, hvala na konkretnim informacijama opet....
Interesuje, sa obzirom da je to najbitniji obrok u toku dana kako svi kazu, i prvi obrok pre mog treninga, interesuje me kakve vi ideje dobijete za dorucak? Tj kako vam dorucak izgleda?

Sto se tice bolesti, imao sam karcinom besike, posle 2 god BCG terapija, i sada sam ekstra, imam redovne kontrole i sve je kul.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #28 poslato: Oktobar 20, 2014, 08:45:37 posle podne »

Ne volim krvavo, dakle, akcenat na dovoljno termičke obrade( el. gril najčešće koristim)...koristim metod "uboda"...tj. npr. kod piletine, ako probadanjem piletine iscuri "proziran sok" onda je meso "u full-u", ako je sok ružičaste ili crvenkaste boje - nije to to...mada je bitna i sama konzistencija mesa "pri ubodu"...kao i "promena boje" mesa( zlatna ili "reš" boja)...

Postoje i oni koji koriste specifične "termometre za meso", kojima se meri unutrašnja temperatura mesa...

Čak i veličina "parčeta" mesa može ukazati na "dovoljnost" termičke obrade...
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #27 poslato: Oktobar 20, 2014, 07:41:50 posle podne »

Slaviša,kakav je tvoj lični stav prema ovome i kako ti pripremaš  hranu ?
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #26 poslato: Oktobar 20, 2014, 07:03:22 posle podne »

Gurmani, uglavnom preko, smatraju krvav biftek za specijalitet. Tako ga i jedu...
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #25 poslato: Oktobar 20, 2014, 12:28:27 posle podne »

Ajmo ovako...da li možete zamisliti tatarski biftek reš pečen? Ili npr. carpaccio- tanko narezani goveĂ°i file?

Sa druge strane tu su i razni izazivači "bakterijske kontaminacije" mesa...

Salmonella spp. ,Campylobacter spp., Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes , Escherichia coli O157...

Ajmo "malo" detaljnije...

Salmonella spp.

Salmonella spp. je kod nas najčešći uzročnik trovanja hranom. Može se naći u sirovom mleku, jajima i proizvodima od sirovih jaja i mesu. Važno je napomenuti kako Salmonella spp. raste već u samoj hrani. Bakterija preživljava ako hrana nije pravilno termički obraĂ°ena (kuvanjem ili smrzavanjem), a izaziva bolest koju zovemo salmoneloza. Bolest je jako zarazna, što znači da osobe koje su zaražene mogu "kontaktom" preneti uzročnika na zdravu osobu. Tako da je vrlo važna lična higijena (pranje ruku pre jela, nakon toaleta i sl.).

Campylobacter spp.

Campylobacter spp. je vrlo često uzročnik trovanja hranom. Najčešće se nalazi u pilećem mesu, crvenom mesu, nepasterizovanom mleku i "netretiranoj vodi". Iako se ne razmnožava u samoj hrani, vrlo se brzo razmnožava u digestivnom sistemu domaćina pa samo nekoliko bakterija u komadu slabo kuvane piletine može izazvati bolest. Infekcija bakterijom Campylobacter obično ne izaziva povraćanje, ali tu su jaki grčevi i uporan proliv...

Clostridium perfringens

Bakteriju C. perfringens možemo naći u mnogim vrstama hrane, posebno u mesu i mesnim preraĂ°evinama. Kako je često prisutna u tlu, ljudskom i životinjskom izmetu, za sprečavanje ove bolesti važi stara izreka "Čistoća je pola zdravlja".
Infekcija ovom bakterijom izaziva bolest koju zovemo enterotoksemija, a koja se manifestuje upornim prolivom i jakim stomačnim bolovima, grčevima. Ponekad se može javiti mučnina, a retko povraćanje ili groznica.   
Za razliku od većine ostalih bakterija koje se prenose hranom, C. perfringens se ne uništava u potpunosti termičkom obradom odnosno kuvanjem. Razlog tome je što bakterije u nepovoljnim uslovim (npr. povišena temperatura) stvaraju spore. Razmnožavanju bakterija pogoduje stajanje, odnosno postupno hlaĂ°enje prethodno termički obraĂ°ene hrane. Ako se hrana u tom slučaju ne podgreje tako da je vruća na dodir (najmanje 60 stepeni, a idealno 75 stepeni C) bakterije će preživeti. Nakon unosa "kritične količine bakterija", one će proizvesti toksine koji će uzrokovati simptome bolesti. Trovanje  C. perfringens najčešće je pri "polaganom" kuvanju veće količine hrane, koja duže stoji na sobnoj temperaturi.

Listeria monocytogenes

L. monocytogenes je prisutna u mnogim namirnicama, kao što su sirevi i paštete koji polagano "sazrevaju".
Bolest, koju nazivamo listerioza, nastupa unosom hrane koja sadrži veliki broj ovih bakterija, a najčešće se javlja kod rizičnijih grupa, kao što su trudnice, novoroĂ°enčad, starije osobe, kao i osobe sa oslabljenim imunitetom. Infekcije u "ovim grupama" su često vrlo ozbiljne i opasne po život. Preporuka je da trudnice izbegavaju sireve koji polagano "sazrevaju" (Camembert, Brie, plavi sir) i sve vrste pašteta.

Escherichia coli O157

Mnoge vrste E. coli su bezopasne, ali one koje proizvode verocitotoksin (VTEC) mogu izazvati ozbiljne bolesti. Najčešći "patogeni" tip je E. coli O157.
Rizična hrana kojom se ova bakterija prenosi su:


1. nedovoljno pečena, mlevena govedina
2. nepasterizovano mleko,
3. nepravilno pasterizovano mleko
4. mleko kontaminirano ovom bakterijom nakon pasterizacije.
 
 Simptomi coli-toksemije su krvavi proliv i trbušni grčevi. Bolest može imati i vrlo ozbiljne komplikacije uključujući otkazivanje bubrega, anemiju, neurološke probleme pa čak izazvati i smrt.

Dakle, posle ovog "fatalističkog uvoda" preporuke...

Kako sprečiti širenje mikroorganizama?

- Održavanje čistoće površina za pripremu namirnica
- Visok nivo lične higijene
- Pravilna termička obrada hrane
- Čuvanje namirnica na odgovarajućoj temperaturi
- Sprečavanje kontakta mikroorganizama sa hranom
- Higijenske pripreme namirnica

Odgovarajuće mere i postupci higijenske pripreme hrane pre svega moraju sprečiti širenje mikroorganizama. Ukoliko se u lancu pripreme hrane "od sirovine" do njenog serviranja napravi neki propust, može nastati trovanje.

Temeljno čišćenje i pranje ukloniće najveći deo mikroorganizama s ruku, pribora, posuda i radnih površina, pa će tako i sprečiti širenje mikroorganizama na namirnice. U izuzetnim prilikama, kada je potrebna i dezinfekcija, bitno je koje se sredstvo dezinfekcije upotrebljava. Obratite pažnju da se radi o delotvornom, neagresivnom sredstvu, neškodljivom za kožu i za namirnice i da nema poseban miris koji se prenosi na hranu.

Pored pranja i čišćenja pribora, posuda i radnih površina koje se koriste pri pripremi namirnica, važno je i redovno održavanje i čišćenje frižidera, zamrzivača i mašine za sudove. Tu posebnu pažnju treba obratiti na sunĂ°ere i ostale krpe kojima se peru ili brišu pribor za jelo i sudovi. Oni lako i često u sebi mogu da sadrže opasne mikroorganizme.

Važno je održavati i čistoću prostorije u kojoj se čuvaju i odlažu namirnice. I otpaci moraju redovno da se odlažu i bacaju, jer u kuhinjskoj kofi ili kesi mogu da se skupljaju insekti ili glodari, a otpaci  brzo i lako trule.

Priprema hrane

- Pravilna termička obrada hrane uništiće većinu bakterija koje su potencijalni uzrok trovanja.

- Pripremljena, kuvana hrana treba da ostane vrela do serviranja ili se može brzo ohladiti (najbolje stavljanjem suda u hladnu vodu) i odložiti na hladno mesto.

- Kod pripreme - kuvanja, pečenja ili grilovanja živinskog i mlevenog mesa, zatim svinjetine, kobasica, pljeskavica, posebno je važno osigurati da njihov središnji deo bude pod uticajem temperature od 70º C na najmanje 2 minuta.

Vreme za pravilno pečenje

Srednji deo mesa mora biti na odreĂ°enoj teperaturi u odreĂ°enom vremenu:
    60º C – 45 minuta
    65º C – 10 minuta
    70º C – 2 minuta
    75º C – 30 sekundi
    80º C – 6 sekundi
Nedovoljno kuvano meso ili živina mogu i dalje imati štetne mikroorganizme. Zato je važno proveriti boju mesa u unutrašnjosti i da li su njihovi sokovi posle termičke obrade krvavi.



Bolje sprečiti, nego lečiti...  ;D
« Poslednja izmena: Oktobar 20, 2014, 12:36:06 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #24 poslato: Oktobar 20, 2014, 12:11:25 posle podne »

Pa ne znam,ja bas imam  problem sa tim i zato kao sto sam vec rekao uvek ostavim malo duze da se sprema.Samo ukus bude malo losiji,bude nekako suvo :)
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4423


« Odgovor #23 poslato: Oktobar 20, 2014, 06:44:15 pre podne »

Zar ti nemaš strah od trovanja koja mogu da se pojave ako hrana nije dobro termički obraĂ°ena ?
[/quo
Zar ti nemaš strah od trovanja koja mogu da se pojave ako hrana nije dobro termički obraĂ°ena ?
Nemam. Ljudi širom sveta jedu tako.
Sačuvana
Aziz Shavershian
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 419


Don't tell people your dreams, show them!

« Odgovor #22 poslato: Oktobar 19, 2014, 05:47:36 posle podne »

Katleru bitno da unese prot  ;D, ukus nije bitan :D
Sačuvana
Go hard mate the gym lifestyle is the best ! train hard, eat well, party hard.
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #21 poslato: Oktobar 19, 2014, 01:10:46 posle podne »

Zar ti nemaš strah od trovanja koja mogu da se pojave ako hrana nije dobro termički obrađena ?
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #20 poslato: Oktobar 19, 2014, 01:04:31 posle podne »

Ma ima neko sigurno  :-[
Ima... Ja nema šta ne volim
True endo hahahahaha
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #19 poslato: Oktobar 18, 2014, 11:16:11 posle podne »

Ja se plasim da jedem i kad ostane samo malo ostane ne peceno, zato ga uvek ostavim malo duze da se pece nego sto je potrebno.
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20555


Pansport
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 18, 2014, 10:56:36 posle podne »

Je l' ima još neki čudak ovde ili samo ja volim crveno meso samo spolja pečeno, a iznutra raw?  :'(

Ne bih ti ja to mogao jesti. :D Ionako volim kada je bilo koja vrsta mesa malčice reš, tj. jače pečena.
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #17 poslato: Oktobar 18, 2014, 01:16:02 posle podne »

Ti i jos neki caveman. ;D
Sačuvana
Panta rei, panta res.
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4423


« Odgovor #16 poslato: Oktobar 18, 2014, 01:01:31 posle podne »

Ma ima neko sigurno  :-[
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #15 poslato: Oktobar 18, 2014, 12:52:57 posle podne »

Je l' ima još neki čudak ovde ili samo ja volim crveno meso samo spolja pečeno, a iznutra raw?  :'(
Jednom sam u zivotu to probao i kad se nisam ispovracao. Crveno meso iskljucivo kuvano 2h.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 14 upita.