TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 357443 Teme od strane 24556 Članovi Poslednji član: nickmladenovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 13, 2019, 10:01:54 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Dimljeno belo meso?  (Pročitano 2388 puta)
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8707


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #5 poslato: Mart 15, 2015, 12:39:50 pre podne »

Da li neko zna kolika je vrednost proteina u dimljenom belom,odnosno da li se izgubi neki procenat proteina prilikom samog procesa dimljenja?

P.S. Odamh preko ulice gde zivim ima radnja koja se bavi prodajom iskljucivo piletine i pilecih proizvoda,izmedju ostalog imaju i dimljeno belo,a to mi je najbrzi i najlaksi nacin kako pojesti belo meso (a da ne mora da se kuva,przi i td). :)

Naši dragi forumaši su već dali jako precizne odgovore...ok je da povremeno na meniju imaš dimljeno meso...ali ne zaboravi da proces dimljenja nije baš najzdraviji...benzopiren( kancerogen)...

U dimu se nalaze proizvodi nepotpunog sagorevanja drveta kao što su mravlja kiselina, metanol, formaldehid, acetaldehid, aceton, fenol, gvajakol, krezol koji utiču na ukus i miris, ali istovremeno doprinose bakteriološkoj stabilnosti.
– Dimljeno meso je još jedna ukusna, ali štetna namirnica. Sve je više dokaza da su nitriti i nitrati i sastojci dima koji suhomesnatim proizvodima daju boju, miris i ukus velika opasnost za zdravlje. Dimljene kobasice, šunka i slanina su izvrsnog mirisa i ukusa, ali se ne preporučuje njihovo svakodnevno i preterano konzumiranje jer sadrže materije za koje je dokazano da podstiču nastanak malignih tumora( karcinom želuca), naročito ako sadrže i hemijske konzervanse.

Jesu li meso i riba sušeni na dimu bogatiji proteinima?

Sušenje na dimu doprinosi isparavanju vode iz namirnice.

Zbog gubitka vode u proizvodu dolazi do "hiperkoncentracije"  ;) pojedinih hranjivih sastojaka, naročito proteina.
Tako u 100 g dimljenog lososa ima 24 g proteina za razliku od 17 g u svežoj ribi.
Ne treba, meĂ°utim, zaboraviti da je i koncentracija masti i holesterola viša...

Trebalo bi obratiti pažnju i na previše soli...što je pogotovu problem kod hipertoničara i sl.


« Poslednja izmena: Mart 15, 2015, 12:41:59 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Maja Pavlovic
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 221


« Odgovor #4 poslato: Mart 14, 2015, 03:15:04 posle podne »

Ja moram priznati da je dimljeno belo ukusnije i od przenog i naravno od kuvanog :D
Sačuvana
maja Pavlovic
Gym Hater
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 641


« Odgovor #3 poslato: Februar 23, 2015, 10:43:53 pre podne »

Na 100 gramica:
P 23.2
H 0
F 1.8
Ima proteina za nijansu vise :)
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2230


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #2 poslato: Februar 23, 2015, 10:24:20 pre podne »

Ako idemo nekom logikom, kada se susi meso ono gubi procenat vode, a proteini ostaju. Kada padne procenat vode povecava se procenas proteina i masti (zanemarljivo). Sad koliko tacno, ebemli ga. Za tu racunicu bih morao da znam koliko je mesto izgubilo na masi posle procesa susenja. Ali ja bih racunao da ima oko 30g proteina.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Arturo Maran
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 17

« Odgovor #1 poslato: Februar 23, 2015, 09:28:56 pre podne »

Da li neko zna kolika je vrednost proteina u dimljenom belom,odnosno da li se izgubi neki procenat proteina prilikom samog procesa dimljenja?

P.S. Odamh preko ulice gde zivim ima radnja koja se bavi prodajom iskljucivo piletine i pilecih proizvoda,izmedju ostalog imaju i dimljeno belo,a to mi je najbrzi i najlaksi nacin kako pojesti belo meso (a da ne mora da se kuva,przi i td). :)
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.385 sekundi sa 18 upita.