TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398429 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 03:04:07 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 21 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povreda skocnog zgloba - jako istegnuce - neuspesan oporavak  (Pročitano 37536 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #213 poslato: Jul 21, 2015, 02:42:53 posle podne »

istezanje zadnje lože+listova - posle zadržaja 1 min (prava kolena) prebaciš ežište i oslonac lagano napred na prste ruku koji su na pod oslonjeni ispred stopala...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #212 poslato: Jul 21, 2015, 02:30:05 posle podne »

važno istezanje za tebe je ovo (uvek zagrejani mišići)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #211 poslato: Jul 21, 2015, 08:17:02 pre podne »

pazi da ne hodaš previše, posebno papuče/japanke (to može da opterećuje pripoj tetive) - kada imaš više da hodaš, bolje u patikama...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #210 poslato: Jul 21, 2015, 08:15:59 pre podne »

plivanje je ok
- istezanje listova obavezno + zadnja loža sa prebacivanjem težišta (oslonca) napred prema prstima...
- masiranje bolnog mesta ledom 2-3x na dan 5-7min, posle leda utrljaš lioton gel...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #209 poslato: Jul 21, 2015, 08:14:17 pre podne »

pročitao sam sve - ako je sada problem sa pripojem ahilove tetive - problem je najverovatnije kasnije nastao, nije u pitanju osnovna povreda, ni prethodna povreda....
moguće da si načinom hoda, štedeo povredjeni i bolni deo noge, pa si preopteretio pripoj ahilove tetive + pritisak osloncem na petu...
Sačuvana
nemanjadz
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #208 poslato: Jul 14, 2015, 07:13:02 posle podne »

Pricaj doktore sta da radim, u petak zavrsavam sa terapijama. U sredu putujem na more. Kako da pocnem sa treninzima kad se vratim?

A ja i dalje osetim isti bol, mozda malo manji ali osetim, sutra imma poslednju terapiju i pregled pa cu cuti sta dalje.. na moru cu se naodmarati i plivati sto vise, kada se vratim planiram da postepeno krenem sa svim treninzima, kardio i noge u  teretani, pa u roku od 2 meseca da pocnem sa jacim treninzima, nadam se da necu imati problema da ce se to vec povuci.. ne znam da li postoji rizik od nove povrede ili vece komplikacije ukoliko krenem sa treninzima, to me brine samo.
« Poslednja izmena: Jul 15, 2015, 04:08:01 posle podne od strane nemanjadz » Sačuvana
nemanjadz
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #207 poslato: Jul 10, 2015, 08:58:17 pre podne »

Mislim da sam bol potice iz bas pete, znaci ne odozdo kako sam prvobitno mislio, vec gde se spaja donji deo pete i gornji (ispod ahilove tetive), znaci taj spic sam, jer dok vozim peta je naslonjena tim delom na pod i to me boli i u patici osetm kako mi gori, kao da se upalila, dok recimo kad setam u papucama itd nema problema nikakvih

da, definitivno ne boli odzodo, nije u pitanju ta bodlja, vec bas ivica pete, osetim jer cim obujem patike da mi tu ni prija, i osetim toplotu, mozda sam nazuljao ili tako nesto..ali jos uvek me drzi. probacu da mazem neku mast
« Poslednja izmena: Jul 11, 2015, 05:10:23 posle podne od strane nemanjadz » Sačuvana
nemanjadz
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #206 poslato: Jul 06, 2015, 09:27:17 posle podne »

juce kako sam napisao post, kao da sam izmalerisao sebe, danas ceo dan peta ubija, jedva idem, nisam probao da trcim, bas osetim ostar bol u tom predelu kao na slici
Sačuvana
nemanjadz
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #205 poslato: Jul 05, 2015, 10:50:24 pre podne »

nije bilo povrede u predelu pete u medjuvremenu?
(od magnetne rezonance?)

Nije bilo povrede u medjuvremenu, istezanja sam radio posle trcanja i nakon vezbi za zglob, ali sam sve to prekinuo kako sam krenuo na terapije, osetim i desna strana zgloba da zabolucka kada izvrnem stopalo na unutra, i dalje ima otoka, mozda osetim kao reakciju na terapiju, nisam ranije bas obracao paznju, ali kljucan bol ovaj o kome pisemo. U ponedeljak imam kontrolu i mozda neku promenu u terapiji, icu do kraja (4 nedelje) i vise ne idem nigde, pocecu sa vezbama i trcanjem pa mozda samo treba vremena da prodje...
misim da je kod tebe suština problema - povreda koju si imao (istegnuće i kidanje ligamenata/tetiva). povreda je oporavljena, otok ostaje nekoliko meseci, posebno posle težih povreda skočnog zgloba (to nije problem samo po sebi)...
takodje, postoji problem najverovatnije sindrom tibijalis posterior (tendinitis/tenosinovitis tib.post.)

Da li ce taj sindrom proci sam od sebe? Idem na terapije do sledece srede, jos nedelju i po dana. Osecam da mi je bolje, ali nije potpuno, svakako necu vise ici na terapije.  To mi ne predstavlja problem ni dok hodam ni dok trcim. Ne znam sta bi recimo bilo ako bih igrao basket ili fudbal, verovatno bi bilo problema.

Od terapije sada dobijam:

-magnet 15 min
-ultrazvuk 5 min
-laser 5 min
-if struje 10 min
-vezbe 10 min (gore dole, kruzno)

Prve dve nedelje sam dobijao led na kraju i posle, tens umesto if struje, i scanlab umesto ultrazvuka i bez vezbi)

Da, otok je sa spoljne strane, i predpostavljam da je problem samo ovaj sindrom koji spominjes, jer jedino tu osetim bolnu tacku, pocenju ponovo da mazem lioton.

Sto se tice pete, na dodir me ne boli nigde, bol u peti na mestu kao na slici koju si okacio, mozda malo vise sa leve starne, osetim posle kratkog vremena u voznji kad mi je stopalo u tom polozaju tj noga na gasu :) ne boli dok setam, trcim itd, nekako svakako osetim od umora bol u obe,ali u voznji nikad nisam imao problema do sada. Dok recimo ako bih vozio u papucama onda manje osetim, jer je peta slobodna.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #204 poslato: Jun 30, 2015, 09:48:20 pre podne »

Kako se leči povrede ahilove tetive?
Akutni tretman RICE tretman (rest, ice, compression, elevation) – u prvih 48-72h tretmana povrede tetive primenjuje se tretman krioterapijom (hladjenje) i lokalna primena krema ili gelova za smanjenje otoka (Hepatrombin, Lioton). Ukoliko tegobe nisu jako izražene nije potrebno prekidati sportsku aktivnost, već samo smanjiti intenzitet treninga. U slučaju izraženih tegoba, potrebno je prekinuti trening nekoliko dana do smirenja tegoba.
Rehabilitacija tendinopatija primenjuju se različiti oblici fizikalne terapije – za uklanjanje bolova, smanjenje otoka, razbijanje priraslica, podsticanje regeneracije tkiva.
- Neophodna je korekcija biomehaničkih nepravilnosti stopala i tehnike sportiste – koriste se ortoze (ulošci za obuću, podmetači za petu), sprovodjenje programa vežbi jačanja mišića i propriocepcije, kao i vežbi istezanja mišića.  - U slučajevima , koji se ne povlače na primenjenu terapiju razmatra se primena lokalnih infiltracija inekcijama kortikosteroida, medjutim sa tom terapijom treba biti veoma oprezan zbog povećanog rizika od pucanja tetive. 
- Povratak u igru se dozvoljava kada je sportista bez tegoba, loklani nalaz je uredan, mišićna snaga i obim pokreta su adekvatni i simetrični, koristi se podmetač - ortoza za petu.
Prevencija nastanka povrede Ahilove tetive neophodno je korigovati eventualne biomehaničke nepravilnosti koje sportista ima (nepravilnosti stopala, smanjena fleksibilnost mišića potkolenice), pravilno doziranje treninga i dovoljno odmora, obavezno zagrevanje na početku treninga i istezanje na kraju treninga, primena hladjenja lokalno u slučaju bolova posle treninga.
Najvažnije je redovno istezanje Ahilove tetive na kraju treninga, što više godina i sportskog staža to više istezanja. Ovo je osebno vazno za vikend rekreativce (fudbal, košarka, odbojka, tenis) – koji imaju veliki rizik od povrede tetive.

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #203 poslato: Jun 30, 2015, 09:43:14 pre podne »

Nemanja, ovde imaš txt o povredi ahilove tetive
http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/povrede-ahilove-tetive.html
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #202 poslato: Jun 30, 2015, 09:41:58 pre podne »

Hvala na odgovoru evo posle par dana otok je spao, bol se oseti u nekim situacijam kad "uvrnem" zglob ali je veoma slab, ali me boli kad pritisnem prstima na mesto koje se nalazi sa spoljasnje prednje strane odmah pored gleznja. Da li smem da trcim ( normalno slabim tempom) ili da napravim jos par dana pauze ?
Pozdrav, kakva je situacija sada?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #201 poslato: Jun 30, 2015, 09:40:49 pre podne »

Nemanja, da li ima bola na dodir u predelu ahilove pete - zadnja strana pete i iznad pete (po sredini)?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #200 poslato: Jun 30, 2015, 09:38:55 pre podne »

Na šta se žali sportista kod povrede ahilove tetive?
Sportista se žali na:
- postepen početak bolova u predelu Ahilove tetive – bolovi koji se javljaju na početku fizičke aktivnosti i smanjuju se tokom treninga.
 - kasnije se javlja jutarnja ukočenost i
- bolovi u predelu tetive koji nestaju nakon nekoliko koraka
- ponekad se javlja i osećaj škripanja u predelu tetive.
Dijagnoza se postavlja na osnovu podataka o početku bolesti i karakteristikama tegoba koje sportista oseća, kao i pregledom sportiste.
Lokalno postoji otok tetive i osetljivost na dodir.
Tačna dijagnoza se postavlja na osnovu ultrazvučnog pregleda tetive i eventualno magnetne rezonance.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #199 poslato: Jun 30, 2015, 09:33:46 pre podne »

Povrede ahilove tetive
Ahilova tetiva Mišić triceps sure, koji je pregibač (fleksor) stopala, sastavljen je od dva mišića - mišića gastroknemijusa i mišića soleusa. Oni se pripajaju zajedničkom tetivom (Ahilova tetiva) na zadnjoj strain petne kosti (calcaneus). Ahilova tetiva je najsnažnija tetiva u našem telu i za razliku od drugih tetiva nema omotač (peritendineum), već je obavijena tankom opnom (paratenon). Sa zadnje strane nalazi se odmah ispod kože, a sa prednje strane je pokrivena retrokalkanealnom burzom (kesicom koja je štiti od trenja), koja je odvaja od petne kosti (kalkaneus).
Kako dolazi do povrede?
Oboljenja Ahilove tetive se javljaju u sportovima sa dosta trčanja i ponavljanim skokovima (fudbal, ragbi, rukomet košarka). Tendinopatije (povrede tetive) pripadaju grupi sindroma prenaprezanja, odnosno posledica su nesrazmere izmedju trenažnih opterećenja i perioda odmora izmedju treninga.
Uzroci nastanka povrede mogu biti vezani za sportistu ili za uslove treninga:
Unutrašnji uzroci (sportista) - deformiteti stopala stvaraju poremećaj biomehanike pri kretanju što rezultira povećanim opterećenjem Ahilove tetive (udubljeno stopalo, ravna stopala), zategnutost Ahilove tetive (smanjena fleksibilnost mišića gastroknemiusa), deformiteti potkolenice (takozvana O kolena) povećavaju mehanički stres na Ahilovoj tetivi.
Spoljašnji uzroci (uslovi treninga) – neadekvatna sportska obuća (istrošena ili neprimerena oprema), nepravilna podloga (previše tvrda ili neravna), česte promene podloge i nepravilno doziranje treninga (nagla forsiranja intenziteta i obima treninga, nedovoljno odmora izmedju trening sesija, nezagrejanost, preskaknje istezanja na kraju treninga).

Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 21 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.092 sekundi sa 17 upita.