TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398211 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 13, 2024, 07:27:12 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Blago istegnuce zadnje loze  (Pročitano 20809 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #41 poslato: Jul 24, 2015, 11:25:50 pre podne »

@mister
Da li je brat igrao utakmicu?
Moze se postaviti kinesiotejping - to je ok..
Sačuvana
mister
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #40 poslato: Jul 22, 2015, 11:19:50 pre podne »

Evo nalaz specijaliste (uradjen 3 dana  nakon povrede)medjutim dijagnoza je istegnuce a ne pucanje misica medjutim njemu se podliv pojavio tek 5 dana nakon povrede tj. 2 dana  nakon pregleda kod specijaliste...kako je to moguce,nemam pojma....mozda je potrebno odraditi opet ultrazvuk....radi Fizikalnu terapiju kod na glasu najboljih ljudi u C.G za to,ne bih sad javno da pominjem....evo 13 dana od povrede...trci na svoju ruku ali lagano oko stadiona i ne osjeca bol....otok i podliv su dosta manji iz dana u dan sve manji s tim da mu je podliv bas mali par cm u obimu....cilj je da bude spreman za 10 dana tj. 21 dan od povrede i mislim da ce biti...mada misljenja su podijeljena kod doktora neki kazu bice 100 % spreman neki kazu drugo...

http://www.dodaj.rs/f/31/ax/1hXahgBO/20150715132959.jpg
pročitao sam nalaz - Dg: Distensio gr II m. biceps femoris (istegnuće drugog stepena zadnje lože/mišić biceps femoris - to je delimično pucanje mišića). po ultrazvuku se ne vidi jasan prekid mišića ni tečna kolekcija (formiran hematom u mišiću) - to je sve dobro...
-----
koju je fizikalnu terapiju dobijao?
da li je radio blaga istezanja?
da li je stavljen kineziotejping?
kakva je situacija trenutno?
da li radi neke vežbe za mišiće nogu?

Evo nalaz specijaliste (uradjen 3 dana  nakon povrede)medjutim dijagnoza je istegnuce a ne pucanje misica medjutim njemu se podliv pojavio tek 5 dana nakon povrede tj. 2 dana  nakon pregleda kod specijaliste...kako je to moguce,nemam pojma....mozda je potrebno odraditi opet ultrazvuk....radi Fizikalnu terapiju kod na glasu najboljih ljudi u C.G za to,ne bih sad javno da pominjem....evo 13 dana od povrede...trci na svoju ruku ali lagano oko stadiona i ne osjeca bol....otok i podliv su dosta manji iz dana u dan sve manji s tim da mu je podliv bas mali par cm u obimu....cilj je da bude spreman za 10 dana tj. 21 dan od povrede i mislim da ce biti...mada misljenja su podijeljena kod doktora neki kazu bice 100 % spreman neki kazu drugo...

pročitao sam nalaz - Dg: Distensio gr II m. biceps femoris (istegnuće drugog stepena zadnje lože/mišić biceps femoris - to je delimično pucanje mišića). po ultrazvuku se ne vidi jasan prekid mišića ni tečna kolekcija (formiran hematom u mišiću) - to je sve dobro...
-----

Nisam siguran,isao je zadnjih 10-15 dana svakodnevno,struje,magneti svasta nesto,radio je na nekoj cini mi se Huberovoj masini za jacanje...radi istezanja,neke posebne vjezbe ne radi.On je poceo da trenira sa ekipom prije 3-4 dana....danas je 20 dana od povrede,otok i hematom su se povukli potpuno taman prije 3-4 dana kada je poceo da trenira....sjutra ima utakmicu,igrace i valjda ce sve biti OK,on ne osjeca sada bol na treninzima....

Sto se tice nalaza,kao sto vidis istegnuce medjutim njemibse tek 2 dana posle napravljenig ultrazvuka pojavio hematom u obimu nekih 10 cm...tako da se mozda naknadno neato desilo jer hematom upucuje na pucanje a u nalazu nema pucanja...sad,da li je taj ultrazvuk validan ili je trebalo ponoviti nemam pojma
Kineziotejping nije stavljen,da li to treba staviti prije meca?
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #39 poslato: Jul 22, 2015, 10:57:17 pre podne »

Hvala na odgovorima sve sam pratio ali povreda nije bila bas velika vec posle 3-4 dana nisam osecao bol i nastavio sam da treniram i za sad je sve ok. Nastavio sam sa treninzima i nema nikakvih tegoba. Sto se mene tice sve je ok konjska mast je resila stvar.
A sto se one vezbe leg curl tice ja mislim da sam se zbog toga blago povredio. Radio sma to u teretani 3 ned pre povrede 2x nedeljno i uvek posle te vezbe sam se osecao nelagodno i to ne bas u predelu zadnje loze vec malo ispod.....i na treningu tokom sprinta (a pre toga ujutru to uradio u teretani) osetio bol u odmah prestao.....tako da ne bih tom bratu kolege sa foruma preporucio da radi tu vezbu ja sam presao na drugu masinu koja pogadja zadnu lozu (al ne znam kako s zove jbg :D ) i sve je ok....

Leg Curl je najbolja vezba za izolaciu zadnje loze,unutrasnjeg i spoljasnjeg dela.

Posle toga mrtvo dizanje,ali ko zna kako da ga pravilno izvodi.

Dokazano u praksi milion puta.

A ti ili nisi pravilno radio vezbu ili si se od neceg drugog povredio.

Leg Curl se kod sprintera ili NFL igraca,ili pak fudbalera radi van sezona snazno kao i cucanj recimo,toliko mu se pridaje paznje,a u toku sezone se radi 1-2 puta nedeljno kako bi zadnja loza pratila prednju,tj kvadriceps jer se zadnja loza "trosi" prilikom sprinta.

Iako se u sprintu najvise angazuje prednja loza,zadnja loža je ta koja strada zbog uloge koju ima kao fleksor potkolenice. ;)

Tako da...nesto nisi radio kako valja u celoj priči.
momci, leg curl vežbu - ne treba (ne smeš) raditi kad imaš povredu zadnje lože (kao i mrtvo dizanje)!!! tako možeš pogoršati povredu mišića- dovesti do pucanja mišića....

Naravno,mislim da se to podrazumeva i vazi za svaku vezbu,tj za svaku povredu i vezbe koje angazuju povredjeni deo.

p.s povredjen trenira taj deo samo neko ko ili ne zna ili ga nije briga za sebe.Svaki bol je opomena,a opet postoje dve vrste bola,bol koji opominje da moze doci do povrede i bol prilikom cucnja i mrtvog recimo koje ne rade Johnny Bravo vezbaci posto nemaju kohones.
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #38 poslato: Jul 22, 2015, 10:50:38 pre podne »

Jeidno ako nisam preterao sa treninzima posto sam taj dan radio u teretani ujutru pa sprintao po podne mada nisam osecao umor vec samo odjednom ne preterano jak bol i prestao sa treningom...
Kao bilo da bilo proslo je i vise necu da radim u isti dan sprinteve i noge. Dve nedelje pre toga sma radio tako 2x nedeljno i sve je bilo ok ali eto stiglo me.....

Onda nisi bio dovoljno utreniran.

Imao sam situaciju gde treniram ujutru u 8 čučanj i leg curl,pa u 10 trening u klubu pa u 5 opet trening u klubu,i tako cele pripreme,6 nedelja.

Ne da nisam imao problem sa zadnjom ložom,nego sam lagano sve odradio,ali sam zato u pauzi radio ono što je trebalo.
ISTEZANJE ZADNJE LOŽE je jako VAŽNO posle vežbi koje opterećuju zadnju ložu u prevenciji povrede....
takodje, pravilno doziranje opterećenja zadnje lože - forsiranje težina (preskakanje postepenog napredovanje  - želja za instant napredovanjem/preskakanjem stepenica) greška koja pravi veće mikrotraume na strukturi mišića, što u kombinaciji sa neistezanjem - na šprintu posle stvara uslove za povredu/istegnuće/mikropucanje mišića lože...

Naravno,rastezanje je obavezno,pogotovo dinamicko.

Sto se tice Leg Curla,napisao sam da je ili bio nespreman za taj intenzitet i obim treninga ili da nije radio van sezone ili da nije izvodio pravilno vezbu,a u sezoni Leg Curl se radi sa 50% od max kao oporavak.

Mislim da sam vec to napisao...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: Jul 22, 2015, 10:40:09 pre podne »

-----
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: Jul 22, 2015, 10:28:04 pre podne »

inače, kada je zdrav mišić - leg curl je odlična (najverovatnije najbolja) vežba za pripremu/jačanje zadnje lože za sve sportove....  :)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: Jul 22, 2015, 10:25:06 pre podne »

Hvala na odgovorima sve sam pratio ali povreda nije bila bas velika vec posle 3-4 dana nisam osecao bol i nastavio sam da treniram i za sad je sve ok. Nastavio sam sa treninzima i nema nikakvih tegoba. Sto se mene tice sve je ok konjska mast je resila stvar.
A sto se one vezbe leg curl tice ja mislim da sam se zbog toga blago povredio. Radio sma to u teretani 3 ned pre povrede 2x nedeljno i uvek posle te vezbe sam se osecao nelagodno i to ne bas u predelu zadnje loze vec malo ispod.....i na treningu tokom sprinta (a pre toga ujutru to uradio u teretani) osetio bol u odmah prestao.....tako da ne bih tom bratu kolege sa foruma preporucio da radi tu vezbu ja sam presao na drugu masinu koja pogadja zadnu lozu (al ne znam kako s zove jbg :D ) i sve je ok....

Leg Curl je najbolja vezba za izolaciu zadnje loze,unutrasnjeg i spoljasnjeg dela.

Posle toga mrtvo dizanje,ali ko zna kako da ga pravilno izvodi.

Dokazano u praksi milion puta.

A ti ili nisi pravilno radio vezbu ili si se od neceg drugog povredio.

Leg Curl se kod sprintera ili NFL igraca,ili pak fudbalera radi van sezona snazno kao i cucanj recimo,toliko mu se pridaje paznje,a u toku sezone se radi 1-2 puta nedeljno kako bi zadnja loza pratila prednju,tj kvadriceps jer se zadnja loza "trosi" prilikom sprinta.

Iako se u sprintu najvise angazuje prednja loza,zadnja loža je ta koja strada zbog uloge koju ima kao fleksor potkolenice. ;)

Tako da...nesto nisi radio kako valja u celoj priči.
momci, leg curl vežbu - ne treba (ne smeš) raditi kad imaš povredu zadnje lože (kao i mrtvo dizanje)!!! tako možeš pogoršati povredu mišića- dovesti do pucanja mišića....
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Jul 22, 2015, 10:21:59 pre podne »

@ronaldo9
da li je ishrana dobra - dovoljno proteina, složeni ugljeni hidrati?
dovoljno odmora izmedju treninga (imaš dan off?)?
svakog dana radiš i trčanje i teretana (noge)?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: Jul 22, 2015, 10:06:49 pre podne »

Jeidno ako nisam preterao sa treninzima posto sam taj dan radio u teretani ujutru pa sprintao po podne mada nisam osecao umor vec samo odjednom ne preterano jak bol i prestao sa treningom...
Kao bilo da bilo proslo je i vise necu da radim u isti dan sprinteve i noge. Dve nedelje pre toga sma radio tako 2x nedeljno i sve je bilo ok ali eto stiglo me.....

bolje bi bilo da odradiš prvo trening trčanja - posle teretana trening noge
veći je rizik povrede mišića kada radiš prvo teretanu zbog mikropovreda koje na šprintu (eksplozivne ekscentrične kontrakcije) može dovesti do istegnuća/pucanja mišića...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: Jul 22, 2015, 09:46:15 pre podne »

u sprintu postoji veliki rizik za povredu zadnje lože, ako nije dobro pripremljena...
kod sprinta postoji eksplozivna ekscentrična kontrakcija - ekscentrična kontrakcija je kontrakcija istegnutog mišića (iskorak u trčanju) što pravi veliki rizik od povrede kada je mišić krut i skraćen, a posebno kada je rad eksplozivan....
« Poslednja izmena: Jul 22, 2015, 09:50:00 pre podne od strane Ognjen Pedja Tutorov » Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: Jul 22, 2015, 09:43:55 pre podne »

Onda nisi bio dovoljno utreniran.

Imao sam situaciju gde treniram ujutru u 8 čučanj i leg curl,pa u 10 trening u klubu pa u 5 opet trening u klubu,i tako cele pripreme,6 nedelja.

Ne da nisam imao problem sa zadnjom ložom,nego sam lagano sve odradio,ali sam zato u pauzi radio ono što je trebalo.
ISTEZANJE ZADNJE LOŽE je jako VAŽNO posle vežbi koje opterećuju zadnju ložu u prevenciji povrede....
takodje, pravilno doziranje opterećenja zadnje lože - forsiranje težina (preskakanje postepenog napredovanje  - želja za instant napredovanjem/preskakanjem stepenica) greška koja pravi veće mikrotraume na strukturi mišića, što u kombinaciji sa neistezanjem - na šprintu posle stvara uslove za povredu/istegnuće/mikropucanje mišića lože...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: Jul 22, 2015, 09:26:07 pre podne »

@ronaldo9
da li si radio ovo istezanje zadnje lože redovno?
(posle leg curla, trkačkih treninga?)
-----
Saveti za istezanje
izvodi se tako što se zauzme položaj krajnjeg obima pokreta koji dozvoljava muskulatura u odreĂ°enom zglobu i taj položaj se zadržava odreĂ°eno vreme. Istezanje se radi postepeno, nikada na cimanje, zauzima se položaj do kojeg je pokret moguć bez zatezanja. Položaj se zadržava 45-60 sekundi, zatim se produbljuje za 2-3cm i to se ponavlja nekoliko puta. Tokom statičkog istezanja potrebno je obratiti pažnju na disanje, jer je relaksacija mišića direktno povezana sa relaksacijom disanja. Važno je da se sve vežbe rade ispod grance bola. Bol je uvek signal koji refleksno dovodi do grča mišića, što onemogućava dalju relaksaciju. Statičko istezanje se izvodi sporo, a krajnji položaj se zadržava oko 45 sekundi. Prednost statičkog istezanja je minimalan rizik od povreĂ°ivanja.
Pre početka vežbi istezanja neophodo je zagrevanje. Zagrevanjem se podiže temperatura tkiva koje se isteže, povećava se prokrvljenost, elastičnost. Istezanje se izvodi postepeno. Potrebno je istegnuti sve mišiće uključene u sportsku aktivnost, kao i glavne mišiće trupa i velike grupe mišića.
« Poslednja izmena: Jul 22, 2015, 09:37:23 pre podne od strane Ognjen Pedja Tutorov » Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: Jul 22, 2015, 09:24:54 pre podne »

@ronaldo9
sa kojom težinomsi radio leg curl?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: Jul 22, 2015, 09:20:41 pre podne »

nije dobra kombinacija - leg curl > sprintevi posle (rizik od povrede...)
medjutim u prevenciji povrede - treba raditi obavezno zagrevanje + istezanje (obavezno!!!) posle treninga... krut mišić je sklon povredi...
« Poslednja izmena: Jul 22, 2015, 09:23:31 pre podne od strane Ognjen Pedja Tutorov » Sačuvana
ronaldo9
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: Jul 16, 2015, 02:45:03 posle podne »

Ma pretrenirao sam se u stvari jer vec 4 nedelje imam bas jak ritam i taj dan sam se bas isforsirao do krajnjih granica (ujutru cucanj, extenzija, nozni pregib, mrt dizanje - po podne, glavni deo treninga sprintevi 30m sa 20 sec pauze)...sve u svemu brzo je sve proslo i nastavio sam u ritmu koji je bio pre tog preteranog dana....
Pitacu te nesto u pp u vezi brzine posto mi se cini da znas dosta toga da ne kvarim temu ovde jer i @MISTER treba pomoc....
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.11 sekundi sa 17 upita.