TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 366750 Teme od strane 24720 Članovi Poslednji član: Milica Erceg

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 27, 2020, 05:22:49 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Pirinac  (Pročitano 4670 puta)
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #22 poslato: Septembar 10, 2015, 10:15:33 pre podne »

Pa, to da...
:D
U suštini, ko voli hladan pirinač, sigurno će se razlepiti kada se rashladi sa vodom.
Isto tako i sa testeninama.
Ni tamo ne sipam ulje, a kamoli u pirinač...
:D
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #21 poslato: Septembar 10, 2015, 10:06:32 pre podne »

Da bi se sprečilo meĂ°usobno lepljenje je dovoljno po završetku kuvanja samo promešati kašikom pirinač i dobije se ono što kuvari nazivaju ''rastresiti pirinač''. Mada i za samo spremanje pirinča treba odreĂ°eno iskustvo. A kada sam pomenuo kvalitet materijala, to se odnosilo na lepljenje za samu posudu, naravno.
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #20 poslato: Septembar 10, 2015, 10:02:02 pre podne »

Da, ali ne kontam što bi se medjusobno lepio...
:)
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #19 poslato: Septembar 10, 2015, 10:00:14 pre podne »

Nije poenta u jeftino/skupo već od kog materijala je napravljeno posuĂ°e, i sa kakvim premazom je presvučen metal. Mada materijal izrade i premaza dalje implicira na visinu cene. Ali da ima razlike, ima.
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #18 poslato: Septembar 10, 2015, 09:30:09 pre podne »

Ne znam...
Kuvao sam ga i u jeftinim i u skupim; jedino lepljenje je bilo po dnu.
Mada, vode sipam u 3/4 od šerpe, i uvek ga cedim dok se skroz ne ohladi...
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #17 poslato: Septembar 10, 2015, 07:46:57 pre podne »

Imam još 2 seta na lageru u spavaćoj sobi.
Neoženjen.  :D
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20574


Pansport
« Odgovor #16 poslato: Septembar 10, 2015, 07:33:27 pre podne »

I ja kuvam u tim šerpicama za ženidbu. :D
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #15 poslato: Septembar 10, 2015, 06:26:34 pre podne »

Cepter, fenserica...
:D
Ali, kakve veze ima šerpa?!?
Mislim, kod tašte kada sam kuvao par puta u nekoj matoroj šerpi zalepio se, ali na dnu samo.
Drugi put sam mešao na 10 minuta i sve je OK bilo.
Nije se lepio ni po dnu, a ni medjusobno...
:)
Ima veze kvalitet metala posuĂ°a u kojoj se kuva. Ja sam kuvao prvo u onim jeftinim što dobiješ 12 komada kad se oženiš kao poklon i šta god radio lepilo se dok nisam uzeo ''Metalac'' i sad bez mešanja samo istresem pirinač.
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #14 poslato: Septembar 09, 2015, 11:04:40 posle podne »

Cepter, fenserica...
:D
Ali, kakve veze ima šerpa?!?
Mislim, kod tašte kada sam kuvao par puta u nekoj matoroj šerpi zalepio se, ali na dnu samo.
Drugi put sam mešao na 10 minuta i sve je OK bilo.
Nije se lepio ni po dnu, a ni medjusobno...
:)
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20574


Pansport
« Odgovor #13 poslato: Septembar 09, 2015, 07:38:40 posle podne »

U kakvoj šerpi kuvaš, neka obična ili fenserica? :)
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #12 poslato: Septembar 09, 2015, 12:36:51 posle podne »

Ja ga uvek procedim nakon kuvanja sa hladnom vodom dok ne bude skroz hladan; i do sada mi se i jedna vrsta nije lepila, a probao sam sigurno preko 15...
:)
Sačuvana
cantawait
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 302

« Odgovor #11 poslato: Septembar 08, 2015, 10:56:00 posle podne »

Kad pocne da vri ostavim jos 2 minuta i sklanjam sa ringle, poklopim serpu i ostavim 10ak minuta. To je to, bude super. :)
Sačuvana
uros124567
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 52


« Odgovor #10 poslato: Septembar 08, 2015, 10:02:51 posle podne »

Hvaala na odgovorima, ja sam stavljo 1:4 pa mozda zato nije bilo dobro.
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20574


Pansport
« Odgovor #9 poslato: Septembar 08, 2015, 06:46:37 posle podne »

Postoje velike razlike meĂ°u vrstama pirinča koje se mogu kupiti kod nas. Mislim da sam probao svaki dostupan proizvod i na kraju našao samo 2 ili 3 koja mi savršeno odgovaraju (krupno/okruglo zrno, ne lepi se, ne peni, nema čudan ukus). U poslednje vreme, omiljen mi je Kočanski pirinač. Baš je krupno zrno, vrlo brzo se kuva i ukusan je.

Neke vrste su tako odvratne da sam bacao celu kesu nakon prvog kuvanja. Treba probati što više proizvoda i proizvoĂ°ača, pa pronaći idealno. Za mene su to Kočanski (130 din/kg) i Biser (zelena kesa, 155 din/kg). Volim i  Sant Andrea, ali je preeeskup (oko 200 din/kg). Ovi jeftiniji su mi svi do jednog loši, pa ih izbegavam (crveni Rizi, K plus...).

I, da, obavezno oprati (nekoliko puta) pre kuvanja. Biće čistiji i neće peniti.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9432


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #8 poslato: Septembar 07, 2015, 09:44:27 posle podne »

Kako skuvati pirinac a da se posle kuvanja ne zalepi?
Da li to ima veze sa vrstom pirinca ili nacinom spremanja?

To je to, verovatno nisi stavio( dodao) dovoljno vode...pirinač( mislim na beli) se prvo dobro opere, a ako ima "nečistoća" pre pranja se i "pretrebi"...

Koristim najobičniju šerpu sa poklopcem, a omiljen mi je basmati pirinač...

Najkraće rečeno odnos pirinča i vode pri kuvanju treba da bude 1:2, tj. jedan deo pirinča na dva dela vode...npr. na jednu šolju pirinča idu dve šolje vode...pirinač se ne kuva na najjačoj temperaturi( samo na početku dok se ne zakuva), nego na "umerenoj"( kako to Robert reče "idealna temperatura za kuvanje"), dakle, čim se "zakuva" odmah smanjiš temperaturu...promešam "ovlaš" samo kratko na početku...kuvanje ne bi trebalo da traje duže od 10, eventualno 15 minuta...

Po završenom kuvanju, kad skinem pirinač sa ringle, ostavim ga da odstoji, tako upije "preostalu vlagu", tako da nema "zgrudnjavanja" i sl...

Napomenuo bih da i pored svega toga pirinač može da ne ispadne dobar, jer je nekada u pitanju i kvalitet samog pirinča...
« Poslednja izmena: Septembar 07, 2015, 09:47:51 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.089 sekundi sa 21 upita.