TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399865 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 17, 2025, 02:45:50 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kardio / trcanje - pomoc  (Pročitano 5862 puta)
_david_
Član
**
Van mreže Van mreže

i've never been much of a romeo

« Odgovor #17 poslato: Decembar 26, 2015, 06:42:55 posle podne »

@  _david_

Ja cu uvek poentirati na zdravstveni aspekt cele price...dakle, odgovorno prema svom zdravlju...

Svima bih pored zelje i volje da se posvete svom izgledu( pre nego krenu u "ozbiljnu pricu") preporucio da odrade tzv. sportsko-medicinsku kontrolu...koja se sastoji se iz dva dela: procene zdravstvenog statusa i procene funkcionalnih sposobnosti.

Dakle, malo se pozabaviti antropometrijom (telesna visina, telesna masa, % telesne masti...), uraditi procenu posturalnog statusa i identifikacije eventualnih deformiteta kičmenog stuba i stopala, kao i EKG u miru...lab. pregled krvi i urina, spirometrija( vitalni kapacitet, forsirani ekspiratorni volumen u prvoj sekundi koji je vrlo dobar pokazatelj da li postoji opstrukcija, maksimalna voljna ventilacija ), test opterecenja(i u toku i nakon zavrsenog testa uzima se krv radi odreĂ°ivanja laktatnog statusa pojedinca...)

Dok god si na terpiji antipsihoticima i "zepamima", ne razmisljaj o suplementaciji sagorevacima masti iz kategorije stimulanasa zbog mogucih interakcija...

Da se ne vrtimo u krug..."kontrola zdravlja"...potom trening( razuman kardio + trening sa optrecenjem) i korekcija ishrane po datim preporukama...u protivnom, neozbiljan start...( i bronhijalna astma i pusenje  :-\ ...mislim da znas sta ti je ciniti...)

vodecu sta mi je ciniti, u svakom slucaju hvala za savete... i operd moje bronhijalne astme... ja se ne zadisem.. jedini problem su mi tabani... videcu onda neki tip gazenja ,. neke pronatorke da nabacim pa polako...
Sačuvana
_david_
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Decembar 26, 2015, 06:37:15 posle podne »

Većina ljudi i nabaci kilograme jer radi " jede" ono što im prija i koliko im prija, moraš izaći iz te zone komfora kako bi postigao rezultate i dašao do cilja.
Ako budeš krenuo sa konkretnim planom u teretanu i video rezultate već posle kratkog vremena verujem da bi to promenilo tvoje mišljenje i dalo ti motivaciju.

slazem se sa tobom, ali nisi razumeo.. ja sam prestao da pusim i uveo dijetu, imao sam 3 obroka dnevno... u 7 mi je bio zadnji, i kad me uvece oko 9,10 uhvati kriza ja ne smem nista u usta da stavim, zato sam izbacio dijetu, i poceo sa normalnom ishranom ,tako i ka me uhvati kriza u vecernjim satima ja nesto pojedem... samo da mi se organiam navikne, da kriza prodje pa cu uvesti laksu ishranu
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #15 poslato: Decembar 26, 2015, 02:26:52 posle podne »

@  _david_

Ja cu uvek poentirati na zdravstveni aspekt cele price...dakle, odgovorno prema svom zdravlju...

Svima bih pored zelje i volje da se posvete svom izgledu( pre nego krenu u "ozbiljnu pricu") preporucio da odrade tzv. sportsko-medicinsku kontrolu...koja se sastoji se iz dva dela: procene zdravstvenog statusa i procene funkcionalnih sposobnosti.

Dakle, malo se pozabaviti antropometrijom (telesna visina, telesna masa, % telesne masti...), uraditi procenu posturalnog statusa i identifikacije eventualnih deformiteta kičmenog stuba i stopala, kao i EKG u miru...lab. pregled krvi i urina, spirometrija( vitalni kapacitet, forsirani ekspiratorni volumen u prvoj sekundi koji je vrlo dobar pokazatelj da li postoji opstrukcija, maksimalna voljna ventilacija ), test opterecenja(i u toku i nakon zavrsenog testa uzima se krv radi odreĂ°ivanja laktatnog statusa pojedinca...)

Dok god si na terpiji antipsihoticima i "zepamima", ne razmisljaj o suplementaciji sagorevacima masti iz kategorije stimulanasa zbog mogucih interakcija...

Da se ne vrtimo u krug..."kontrola zdravlja"...potom trening( razuman kardio + trening sa optrecenjem) i korekcija ishrane po datim preporukama...u protivnom, neozbiljan start...( i bronhijalna astma i pusenje  :-\ ...mislim da znas sta ti je ciniti...)
« Poslednja izmena: Decembar 26, 2015, 02:28:59 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
sasha 123
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Decembar 26, 2015, 12:51:49 posle podne »

Pozdrav, hajde i ja da probam da ti odgovorim na pitanja iako si već dobio dosta dobrih sugestija ;)
Pre svega mislim da za početak treba da se pozabaviš ishanom i to ne tako što ćeš od sutra početi 100% clean ishranu neku tešku dijetu i sl. već postepeno počni da izbacuješ junk pa kada to središ tek onda misli o nekim dijetama tipa rotacija i sl. Jer je generalno teško napraviti velike rezove a još plus ti si i probao da prestaneš da pušiš u isto vreme...

Kao drugo oko treninga mislim da treba da kreneš u teretanu ali ako ti je smor i neces ok. Dobio si preporuku da trčanje zamemiš bajsom sto mislim da je za početak poželjno, a ako baš hoćeš da trčis probaj za početak da kombinuješ brz hod i trčanje sa PRAVILNOM TEHNIKOM jer sam ubedjen da je problem sa tehnikom i obućom. Oko patika za trčanje pozabavi se kako gaziš ka unutra ili napolje i tako traži patike jer postoje patike za svaki tip posebno. Ima kod brata googla svasta da se pročita pa se pozabavi time ;)

Prijateljski ti savetujem da kreneš da se baviš sportom kojijm god da odlučiš i ishranom LAGANO iako pušiš, ako ti treba primer da je izvodljivo trčati i pušiti ja sam 2013. istrčao 3 polu maratona i jedan maraton iako sam pušio, tako da to nije opravdanje ima ona izreka msm da glasi "onaj ko hoće traži način, a ko neće traži opravdanje" :)
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Decembar 26, 2015, 08:37:33 pre podne »

Većina ljudi i nabaci kilograme jer radi " jede" ono što im prija i koliko im prija, moraš izaći iz te zone komfora kako bi postigao rezultate i dašao do cilja.
Ako budeš krenuo sa konkretnim planom u teretanu i video rezultate već posle kratkog vremena verujem da bi to promenilo tvoje mišljenje i dalo ti motivaciju.
Sačuvana
_david_
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Decembar 26, 2015, 03:35:21 pre podne »

Zasto ne bi ubacio teretanu ,znacajno bi ti pomogla u skidanju kilograma.

nemam volje, jednom sam isao 2 nedelje i batalio.. mrzi me da dizem te tegove tamo... smara me to... a motivaciju za trcanje imam... prijatnije mi je
Sačuvana
_david_
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Decembar 26, 2015, 03:31:12 pre podne »

Losa podloga, moguce losa obuca i PREVISE KILOGRAMA to je bitno, cine da tabani bole.

Postoji mogucnost da lose trcis naravno. Postaraj se da skines kilograme ishranom, podeli sa nama informacije da mozemo da pomognemo kako valja.

hocu kolega, samo da me prestane pusacka kriza... jer ne mogu da se hranim laganom hranom i da ne pusim... jedem sad ovih jedno 2,3 , mesec dana.. sta stignem ... samo da me kriza prodje, polako cu ja uvesti neku dijeticu... ne mora ta vma... izguglacu
Sačuvana
_david_
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Decembar 26, 2015, 03:26:17 pre podne »

@  _david_

Inače dug period fizičke neaktivnosti ostavlja posledice..treba vremena da se "uĂ°e" u kondiciju...zato uvek krenuti sa kardio treningom niskog intenziteta( ići do "nivoa zadihanosti", subjektivno...tj. okvirno je to on zona pulsa u kojoj možeš bez prekida daha i zadihanosti normalno da izgovoriš jednu dužu rečenicu - "upomoć ne mogu više"  ;) )...

Po pitanju podloge beton svakako nije rešenje...

Da li si pre početka "priče" odradio lab. pregled krvi i urina?( glikemija, trigliceridi,ukupan holesterol, LDL, HDL...)  Piješ li neke lekove? Astma? Anemija? Preporuka za ekg...obavezno! Možda raĂ°ena funkcionalna dijagnostika?

Koliko imaš godina? Neke povrede?

TRENING SA OPTEREĆENJEM OBAVEZAN( osim ako nema opravdanih kontraindikacija)!

hvala na sirokim informacijama, pijem lekove... antipsihotike i benzodiazepine (bensedin) ... i imam bronhijalnu astmu... nisam vadio urin i krv,,, mislim jesam jos pre 5,6 meseci... i pored moje bronhijalne astme... ja se ne zadisem, dodjem do nekih 800 metara do kilometar, i tada krecu da me bole tabani.. onda trcim jos jedno 200, 300 metara, i moram da stanem zbog bolova, znaci to je od prilike eto neka bude kilometar ipo trcanja bez stajanja, i onda stanem ne zato sto sam se zadihao vec zbog bola u tabanima...zanimljivo je samo kada bih taj bol nestao, istrcao bih stanardnu relaciju 6,7 km-a...i pored moje bronhijalne astme.. ja se ne zadisem... lagan tempo udisaj nos, izdisaj usta... nos usta, nos usta..  i ne zadisem se...i onda moram da stanem zbog bolova... i kad stanem naravno srce lupa jace sto je normalno, pumpa vise krvi.... ali ne zadisem se preterano, nesto lagano.... sto se tice tvrde podloge beton, nemam drugu opciju, vidjam dosta ljudi trce u tom nekom vecernjem periodu 18/ 20h ... isto trce po betonu... sto se tice tvojg postavljenog pitanja ekg je u redu, radio sam ga dosta puta... i jedno sam isao na ultra zvuk srca , imam neki "cvoric" sta li je vec ne znam tacno zagubi mi se papir.. samo se secam da je stojalo nesto "baloniranje" i imam po nekad aritmiju... i pitao sam kardiologa da li mogu da vezbam..rekla je mozes... nije nista opasno... sto se tice mojih godina 25 godina
« Poslednja izmena: Decembar 26, 2015, 03:48:43 pre podne od strane _david_ » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Decembar 26, 2015, 02:18:28 pre podne »

@  _david_

Inače dug period fizičke neaktivnosti ostavlja posledice..treba vremena da se "uĂ°e" u kondiciju...zato uvek krenuti sa kardio treningom niskog intenziteta( ići do "nivoa zadihanosti", subjektivno...tj. okvirno je to on zona pulsa u kojoj možeš bez prekida daha i zadihanosti normalno da izgovoriš jednu dužu rečenicu - "upomoć ne mogu više"  ;) )...

Po pitanju podloge beton svakako nije rešenje...

Da li si pre početka "priče" odradio lab. pregled krvi i urina?( glikemija, trigliceridi,ukupan holesterol, LDL, HDL...)  Piješ li neke lekove? Astma? Anemija? Preporuka za ekg...obavezno! Možda raĂ°ena funkcionalna dijagnostika?

Koliko imaš godina? Neke povrede?

TRENING SA OPTEREĆENJEM OBAVEZAN( osim ako nema opravdanih kontraindikacija)!
« Poslednja izmena: Decembar 26, 2015, 02:21:44 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Decembar 26, 2015, 02:07:24 pre podne »

@  _david_

Kao što je Nenad napomenuo, moraćeš da promeniš percepciju pojomova "dijeta", "rad na skidanju masnih naslaga", "upotrebna vrednost namirnica"...dakle, sistematski i ciljano prići celom procesu "sagorevanja"...

Neumerenošću po pitanju kardio treninga i ishranom koja je na nivou "gladovanja"( pukog preživljavanja ), nanećeš sebi više štete, nego li koristi...

Dakle, izgubićeš pored masnog tkiva i vode i previše mišićne mase( što je kontraproduktivno), usporićeš metabolizam, tj. nedovoljnim unosom hrane( loše planiran "kalorijski deficit" i preteranim kardio treningom), telo počinje da ekonomiše sopstvenim resursima i eto usporavanja metabolizma i velikog problema (stagnacija)...sa druge strane po završetku "dijete gladovanja", eto i "jo-jo" efekta, jer telo dospeva u taj "mod gladovanja" i po povratku na neki ustaljeni režim ishrane u strahu od nekog ponovnog gladovanja "lepi" neželjene kilograme, još i brže...( najprostija interpretacija nekih uzročno posledičnih veza)...

A tu je i tzv. "skinny fat" graĂ°a...ehhhhh...

Sve ovo je sistem, učini ga sistemom koji dobija...UČI, ČITAJ, PITAJ, SLUŠAJ one sa dovoljno znanja i iskustva na ovom polju!

Preporuka za čitanje( za početak)...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najee-greke-u-fazi-rada-na-skidanju-masnih-naslaga.html ( obrati pažnju na savete vezane za kardio trening, ciljanu zonu pulsa)

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/plan-ishrane-za-poetnike.html

« Poslednja izmena: Decembar 26, 2015, 02:29:23 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Kolev Nenad
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Decembar 25, 2015, 07:46:43 posle podne »

Losa podloga, moguce losa obuca i PREVISE KILOGRAMA to je bitno, cine da tabani bole.

Postoji mogucnost da lose trcis naravno. Postaraj se da skines kilograme ishranom, podeli sa nama informacije da mozemo da pomognemo kako valja.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Decembar 25, 2015, 07:36:43 posle podne »

Zasto ne bi ubacio teretanu ,znacajno bi ti pomogla u skidanju kilograma.
Sačuvana
_david_
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Decembar 25, 2015, 07:31:42 posle podne »

Pozdrav.

Normalno je jer nisi do sada trcao i jer si tezak samom sebi. Ljudi koji imaju vecu kilazu od potrebne nikada ne krecu sa trcanjem.

Beton nije najidealnija podloga za zglobove jos ih dodatno haba tezina. Bajs je bolje resenje, ali pre toga da li imas neke zdravstvene smetnje, da li si imao neke operacije.

Moras postepeno da ulazis u sve to. Vidis kako te minimalne greske izbacuju iz koloseka. Nadam se da ti je jasno da za skidaje tezine moras ishranu da promenis. :)

poceo sam sam sa djetom, dakle nije mi cilj teretana i misici.. samo zelim skinuti kilazu.. poceo sam sa VMA dijetom, 3,4 dana.. posle toga sam je ostavio.. jer je tesko, samo 3 lagana obroka dnevno + sam ujedno ostavio i cigarete to mi je dodatni teret , i nisam mogao da drzim dijetu i da ne pusim... onda sam batalio dijetu i vratio se nazad ka svojim obrocima... jedem sta stignem... dok me kriza za nikotinom, duvanom ne prodje.. pa cu ponovo uvuci tu dijetu... citao sam o toj dijeti kazu da je jako efikasna... ljudi koji su debeli i nisu spremni za neku operaciju, onda drze 15 - 18 dana dijetu, i to zdravim putem skinu 7,8 10kg-a za 18tak dana. lezajuci i hodajuci bolnickim hodnicima... a ja sam drzao tu dijetu 3,4 dana, i ne mozes zadnji obrok u 7 sati, uhvati te pusacka kriza ne smes nista, i tako ti kazem, vratio sam se nazad jedem sta stignem.. dok me kriza ne prodje .. pa cu se vratiti nazad sa tom djetom i trcanjem, samo sto sam ja sebi dodao jos ovsene pahuljice pre trcanja 2, 2 ipo sata pojedem... tj dok sam drazao dijetu da unesem barem nesto energije pre trcanja... ovo ova druga dva obroka su jako smesna

nije problem moze i postepeno, ne brine me dijeta bas toliko, onaj odgovor za tabane mi je bio najbitniji,,, posto neki kazu, ne.. ne bi trebalo da te bole tabani, drugi mi kazu ne trcis kako treba, treci kupi dobre patike.. itd, itd.. znaci ipak tabani kod pocetnika moraju da bole?
Sačuvana
Kolev Nenad
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Decembar 25, 2015, 07:25:46 posle podne »

Sta mislis koliko je neprirodno za organizam kada sa junka predje naglo na tri lagana obroka..?? Posle ces mi napisati kako izgledaju,zanima me vrlo.

Dakle zasto ljudi pucaju i ostaju gojazni, zasto rec dijeta spominju kroz sapat, zato sto ne mozete raditi stvari kojima nije vreme u tom trenutku, dakle postoji period prvikavanja na dijetu, polako se izbacuju lose stvari a ubacuju dobre.

Nakon toga se pocinje blazi oblik dijete i kada to prestane da daje rezultate dijeta pocne da se poostrava. To je pametno dugorocno razmisljanje i plan.

Pritom dijeta od koje se na zdrav nacin za 15 dana skine do 10 kg. Oprosti ali neozbiljno.

Evo kako cemo, izlistaj tekstoteku, upoznaj se sa namirnicama, njihovim vrednostima, sastavi neki svoj jelovnik a mi cemo pomoci u tome :)
Sačuvana
_david_
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Decembar 25, 2015, 07:13:34 posle podne »

Pozdrav.

Normalno je jer nisi do sada trcao i jer si tezak samom sebi. Ljudi koji imaju vecu kilazu od potrebne nikada ne krecu sa trcanjem.

Beton nije najidealnija podloga za zglobove jos ih dodatno haba tezina. Bajs je bolje resenje, ali pre toga da li imas neke zdravstvene smetnje, da li si imao neke operacije.

Moras postepeno da ulazis u sve to. Vidis kako te minimalne greske izbacuju iz koloseka. Nadam se da ti je jasno da za skidaje tezine moras ishranu da promenis. :)

poceo sam sam sa djetom, dakle nije mi cilj teretana i misici.. samo zelim skinuti kilazu.. poceo sam sa VMA dijetom, 3,4 dana.. posle toga sam je ostavio.. jer je tesko, samo 3 lagana obroka dnevno + sam ujedno ostavio i cigarete to mi je dodatni teret , i nisam mogao da drzim dijetu i da ne pusim... onda sam batalio dijetu i vratio se nazad ka svojim obrocima... jedem sta stignem... dok me kriza za nikotinom, duvanom ne prodje.. pa cu ponovo uvuci tu dijetu... citao sam o toj dijeti kazu da je jako efikasna... ljudi koji su debeli i nisu spremni za neku operaciju, onda drze 15 - 18 dana dijetu, i to zdravim putem skinu 7,8 10kg-a za 18tak dana. lezajuci i hodajuci bolnickim hodnicima... a ja sam drzao tu dijetu 3,4 dana, i ne mozes zadnji obrok u 7 sati, uhvati te pusacka kriza ne smes nista, i tako ti kazem, vratio sam se nazad jedem sta stignem.. dok me kriza ne prodje .. pa cu se vratiti nazad sa tom djetom i trcanjem, samo sto sam ja sebi dodao jos ovsene pahuljice pre trcanja 2, 2 ipo sata pojedem... tj dok sam drazao dijetu da unesem barem nesto energije pre trcanja... ovo ova druga dva obroka su jako smesna
« Poslednja izmena: Decembar 25, 2015, 07:22:30 posle podne od strane _david_ » Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.308 sekundi sa 18 upita.