TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399865 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 17, 2025, 02:36:21 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kreatin i zasicenost njime?  (Pročitano 5525 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #16 poslato: Mart 24, 2016, 01:00:06 pre podne »

Pozdrav. Interesuje me, posto sam cuo razlicete informacije, kada je najbolje jesti posle treninga? Pijem odmah protein i jedem nakon nekih pola sata sat.. U principu mogu da jedem odmah posle proteina, osetim glad..

Da li je ok da imam cvrst obrok odmah ili treba da sacekam barem pola sata?

Slažem se Dušanom...neko će reći lakonski - kad osetiš glad...baš kao što si primetio...  ;)

Moja preporuka je da izmeĂ°u pwm( proteinski šejk) i čvrstog obroka protekne oko sat vremena...

Uz proteinski suplement dodaš i neki prosti hidrat? Dekstroza? Maltodekstrin? Banana? Suvo grožĂ°e?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Mart 23, 2016, 10:40:50 posle podne »

Napravi prauzu izmeĂ°u proteina i čvrstog obroka :)
Sačuvana
DS90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Mart 23, 2016, 10:39:18 posle podne »

Pozdrav. Interesuje me, posto sam cuo razlicete informacije, kada je najbolje jesti posle treninga? Pijem odmah protein i jedem nakon nekih pola sata sat.. U principu mogu da jedem odmah posle proteina, osetim glad..

Da li je ok da imam cvrst obrok odmah ili treba da sacekam barem pola sata?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Februar 18, 2016, 03:18:48 posle podne »

Vraca se na normalu budi bez brige( za 3-4 nedelje po prestanku uzimanja, a nekada i manje sve dolazi na svoje, samo daj svom telu dovoljno supstrata za produkciju istog - amino kiselina, mesa...hm, crvenog mesa  ;) )...nema trajnog prekida prirodne produkcije kreatina...
« Poslednja izmena: Februar 18, 2016, 03:25:07 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
lonewolf
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Februar 18, 2016, 11:09:55 pre podne »

Ne koristim nista drugo od suplementacije osim kreatina (jedno kratko vreme sam koristio i NO)...a na ishranu obracam max paznju u krajnjim granicama mogucnosti.
Ukoliko se i smanji prirodna produkcija kreatina pretpostavljam da se ona vraca u normalu neko odredjeno vreme nakon prestanka uzimanja kreatina ?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Februar 18, 2016, 12:48:54 pre podne »

5 gr kreatin-monohidrata dnevno neće biti nekav poseban problem za tvoj organizam( ispunjen uslov zdravlja)...čak i u dužem vremenskom periodu redovne upotrebe, naravno, mogućnost za smanjenje prirodne produkcije kreatina realno postoji...

Iskreno, krealkalin radi sigurno...off the record - samo nekada doziranje mora biti za "nijansu" veće od preporuka...btw, postoje i preporuke o doziranju u skladu sa težinom, što je jasno istaknuto na pakovanju...

Pretpostavljam da je ishrana korigovana? Koristiš li još nešto od suplemenata? Magnezijum( citrat, aspartat, glicinat), omega-3, vitamin C, vitamine B - grupe? Možda neki vitaminsko/mineralni kompleks? Izotonični napici?
Sačuvana
lonewolf
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Februar 17, 2016, 04:26:05 posle podne »

U pocetku je bilo jedna pre, jedna posle pa kad sam video da nema efekta pio sam 2 pre 2 posle i tek tad se nesto osetilo kako treba ali nista vredno tih para kad moze da se uzme monohidrat za manju lovu i nesto duze da traje sa, u najgorme slucaju, istim efektima......
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Februar 17, 2016, 03:37:33 posle podne »

Kre-alkalyn sam pio i kao da je samo prosao kroz mene skoro da nista nisam osetio......

A doziranje? 1 kapusla pre i posle treninga? Ili...? Mozda malo vise  ;) ?
Sačuvana
lonewolf
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Februar 17, 2016, 03:31:22 posle podne »

Kre-alkalyn sam pio i kao da je samo prosao kroz mene skoro da nista nisam osetio......
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Februar 17, 2016, 03:29:36 posle podne »

Mislim da je taj strah neopravdan...savet koji ti je dat u prethodnom postu je isti...pazi na ishranu i nece biti problema...a alkalnin vezija je najbolje resenje kod straha od kreatinske nadutosti - jedna od značajnijih prednosti alkalin - puferisanog kreatina je što ne izaziva kreatinsku nadutost, niti stomačne tegobe u odnosu na druge kreatinske proizvode.  ;)
Sačuvana
lonewolf
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Februar 17, 2016, 03:19:14 posle podne »

Kreatin-monohidrat pijem....a mislim na preterano navlacenje vode odjednom kao negativnu stranu....

Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Februar 17, 2016, 03:09:16 posle podne »

Pa tu su i druge formule kreatina, poput krealkalina...posle 3-4 nedelje po prestanku uzimanja se sve vraca "u normalu"...

A koji su to negativni efekti? Voluminizacija? Pazi na ishranu, ne idi u krajnost sa prostim hidratima i nece biti problema...
Sačuvana
lonewolf
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Februar 17, 2016, 03:00:52 posle podne »

Vec nesto vise od 12 nedelja pijem kreatin 5gr svaki dan neposredno posle treninga u teretani (u danima odmora takodje pijem). Prvi uticaj kreatina se nije odmah osetio ali kasnije da (posle 4-5 nedelje). Nekako sam misljenja da mi je 5gr sasvim dovoljno na dnevnom nivou jer sam hteo da izbegnem njegov poznati negativni efekat (koji neki vole ali ja taj efekat izbegavam jer treniram fudbal)......
Uskoro cu da imam neke analize pa zato pitam koliko je vremena potrebno da se nivo kreatinina "unormali" (ukoliko je povecan zbog kreatina)....
Hvala na informacijama veoma su korisne....
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Februar 17, 2016, 02:45:33 posle podne »

Dakle, sumarno...

- uradi nalaz kreatinina u krvi pre početka suplementacije kreatinom (kao pokazatelj funkcije bubrega)
- ponovi nalaz kreatinina u krvi posle mesec dana od pocetka suplementacije (pokazatelj uticaja suplementacije kreatinom na funkciju bubrega)

Preporuka uraditi UZ urotrakta( UZ abdomena) pre uzimanja, lab. pregled krvi i urina pre uzimanja...i tako ćemo jasno znati šta je uzrok, a šta posledica...loša interpretacija nekih uzročno posledičnih odnosa je srž problema oko suplementacije...neka stanja postaju manifestna kasnije i na kraju zaključak, pa da suplementi su krvi za sve...  ;)

Normalno se u telu proizvede oko 2-3 gr kreatina...Suplementacija kreatinom može da utiče na to da se prirodna proizvodnja smanji, a mišići prezasite kreatinom. Iz tog razloga je pametno praviti pauzu svakih 4 - 8 nedelja. Moj predlog bi bio da se radi pauza na svakih 6-8 nedelja i to dve nedelje pauze. Posle ove dve nedelje ponovo raditi punjenje da bi se nivo kreatina ponovo podigao u mišićima.

Inace, zasto samo 5 gr dnevno, plasis se necega? Zasto ne 5 gr pre i 5 gr posle treninga?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15273072

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20060630

Zanimljivo štivo... http://www.sportsci.org/jour/0001/inbrief.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10999421
« Poslednja izmena: Februar 17, 2016, 03:01:44 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Februar 17, 2016, 02:45:04 posle podne »

Potrudicu se da odgovorim na neka tvoja pitanja...uopsteno...

Najkraće rečeno ono što možeš očekivati je "skok kreatinina"( kao posledica uzimanja suplemenata na bazi kreatina)...dakle, rutiski lab. pregled krvi je u pitanju...

Pokušaću da objasnim neke stvari najplastičnije moguće...

Prvo da vidimo šta je kreatinin...

Dobija se metabolisanjem kreatina i izlučuje filtriranjem kroz glomerule bubrega. Na osnovu njegove "koncentracije u serumu"( krvi) indirektno se može zaključivati o funkcionisanju bubrega tj. njihovoj sposobnosti da iz organizma izlučuju raspadne produkte metabolizma.

Kreatinin je proizvod razlaganja kreatina i fosfokreatina koji se u najvećem "procentu" nalaze u mišićima.

Ajmo detaljnije o tome koji su testovi bitni sa ovog aspekta metabolizma kreatina, tj. kreatinina...

-nivo u krvi:

Ako se smanji filtracija u bubrezima (tj. ako se smanji izlučivanje iz organizma), a produkcija kreatinina ostane ista, koncentracija u krvi će se povećati. U slučaju suplementacije imamo veći unos kreatina i posledičnu veću eliminaciju kreatinina  Roll Eyes Logično, zar ne? Dakle, prolaznog je karaktera...

Tu je i klirens kreatinina:
Računski se dobija iz nivoa u krvi i nivoa u 24h urinu. Ovaj parametar pokazuje koliko bubrezi efikasno filtriraju male molekule iz krvi.

-kreatinin u pojedinačnom uzorku urina:
u tom slučaju kreatinin služi kao korekcioni faktor, tj. nivoi u pojedinačnom uzorku urina nemaju referentne vrednosti i služe za procenu izlučivanja drugih supstanci.

Povišen nivo kreatinina sam po sebi ne predstavlja nikakav problem koji zahteva intervenciju ili tretman. Može biti indikator problema sa bubrezima, ali isto tako može biti povišen i zbog više faktora koji nemaju veze sa radom bubrega.

Studije sa ljudskim ispitanicima koje su preko biomarkera ispitivale uticaj kreatina na rad bubrega nisu našle nikakve značajnije alteracije u KUA  (krv, urin, "azot") ili urinarnoj glukozi i proteinima.

Studije su izvoĂ°ene i na ljudima koji su patili od oboljenja jetre,  na zdravim sportistima i ženama u postmenopauzama, mladima i obolelima od dijabetesa tipa 2. Čak je i doza od 2g bila sasvim odgovarajuća za dijabetičare tokom suplementacije od četiri nedelje. Jedna studija je ispitivala i uticaj dnevnih doza od 20g kreatina (na zdravom čoveku) tokom visokoproteinske dijete i opet bez ikakvih dokaza o oštećenjima.

Ipak, treba reći da kreatin treba izbegavati ukoliko imate već neki problem sa bubrežnom funkcijom...inače, suplementacija kreatinom može izazvati i skok transaminaza( enzima jetre)...mada, nema jasnih dokaza da kreatin oštećuje jetru i njene funkcije...dakle, deo je nagaĂ°anje, a deo su studije koji nisu baš ispunile uslov "validnosti"...

« Poslednja izmena: Februar 17, 2016, 02:52:28 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.105 sekundi sa 18 upita.