TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399869 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 17, 2025, 08:17:54 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Molim za pomoc u vezi sa ishranom  (Pročitano 5488 puta)
Kolev Nenad
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: Jul 12, 2016, 05:38:25 posle podne »

Svaka partija po dve vezbe :) Dakle za ledja uradis dve vezbe, za prednju lozu, za grudi, ramena, a za zadnju lozu jednu i eventualno kasnije ubacis za ruke po jednu vezbu :)

Iz treninga u trening rotiras te vezbe, tj ne ponavljas stalno iste vezbe za iste partije. :) Trbusnjaci na kraju treninga dva puta sedmicno :)

I pretpostavila sam, ali bolje da pitam. Mogu da te pitam a zato ne ruke? Cisto informativno :)

Pitaj uvek, sve sto treba...

Kod pocetnika je uvek tako, sam trening je dovoljan stres za ruke jer pocetnik ne ume da izoluje kada radi ledja, grudi i ramena pa ce svakako aktivirati ruke i samim tim nije pametno dodatno ih opterecivati. Nakon nekoliko treninga vec moze da se ubaci po jedna vezba :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #22 poslato: Jul 12, 2016, 12:57:42 posle podne »

Za sve nepoznanice, tu smo...

Resenja uvek ima...

Da, od TDEE precentualno izracunavas koliko ti cega treba, npr. 55% ide na  hidrate, 30% na proteina, 15% na masti( 1gr proteina i hidrata ima oko 4 kCal, 1 gr masti 9 kCal)...a tu su i price o planiranom deficitu na racun hidrata i treninga...

Korisno stivo... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najee-greke-u-fazi-rada-na-skidanju-masnih-naslaga.html
Sačuvana
mone-mone
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: Jul 12, 2016, 12:18:22 posle podne »

Znaci 330kcal, ne grama. Eto moje zbunjenosti. Hvala na pomoci. Ovo mi je bas pomoglo. Od danas nov nacin vezbanja i poboljasanje ishrane. Kupicu i omega 3 solo.

Javljam razultate prve za tamo mesec dana :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: Jul 12, 2016, 10:44:35 pre podne »

Svi pomenuti izvori zdravih masti dolaze u obzir, dakle, da, dobro si cula...jezgrasti plodovi, hladno cedjeno laneno ulje, extra virgin maslinovo ulje su odlican izvor zdravih masti...

Preporucio bih obaveznu suplementaciju esencijalnim omega-3 masnim kiselinama...kojima je nasa ishrana deficitarna...

A o razlozima nephodnosti istih...kao i odnosima izmedju omega 3 - 6 - 9 masnih kiselina( naravno , orijentaciono  ;))...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/dodaci-ishrani-suplementacija/najstariji-suplement-na-svetu-ulje-nad-uljima-riblje-ulje.html

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/trio-omega-omega-3-6-9-odnosi-u-ishrani-i-suplementima.html

Imas niz kalkulatora na netu za BMR i TDEE, naravno, shvati ih samo kao koristan orijentir...

Dakle, ako je TDEE 2210...15% od toga je oko 331 kCal, a posto 1 gr masti ima 9 kCal...331 / 9 = dolazimo do oko 37 gr masti...dakle, vidis da racunice skoro preklapaju  ;)
« Poslednja izmena: Jul 12, 2016, 10:46:29 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
mone-mone
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Jul 11, 2016, 11:34:37 posle podne »

Izracunala sam da mi je TDEE 2210. DOk nisam procitala tvoje postove i savete nisam ni znala za TDEE, znala sam samo za BMI i BMR. Osim putem ribe, dva puta nedeljno, zdrave masti nisam unosila kontinuirano niti ciljano. Pre nego sto sam se ugojila, ja sam odokativno sve radila, malo maslinovog ulja, malo badema, laneno ulje, onako bukvalno kasikica dnevno, jer sam "cula" da je zdravo. Od novembra, jela sam sve sto mi je palo pod ruku u vreme i nevreme i otuda kilogrami + manjak kretanja.

Sad racunam, od ukupnog TDEE, ispada da treba da unesem 220gr (10%), a ako racunam po kilogramu 38gr (0.6gr). I sad verovatno sam ja nesto lose tu izracunala, velika je to razlika. Bas se ne snalazim :-[

« Poslednja izmena: Jul 11, 2016, 11:36:23 posle podne od strane mone-mone » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Jul 11, 2016, 11:05:43 posle podne »

Polako, polako...da sve to izračunam do detalja i sam bih se pogubio...( smatraj to kao okvirne preporuke)  ;)

Dakle, prvo razgraniči bitno od nebitnog...

Koje si do sada izvore zdravih masti imala na meniju? Suplementi omega-3? Riba? Riblje ulje? Koliko se ukupno masti unosilo? 15% od TDEE? 0,6 gr po kg?

Pomenute lab. nalaze možeš i češće( na 3 meseca)...

« Poslednja izmena: Jul 11, 2016, 11:07:16 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
mone-mone
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Jul 11, 2016, 11:01:34 posle podne »

Svaka partija po dve vezbe :) Dakle za ledja uradis dve vezbe, za prednju lozu, za grudi, ramena, a za zadnju lozu jednu i eventualno kasnije ubacis za ruke po jednu vezbu :)

Iz treninga u trening rotiras te vezbe, tj ne ponavljas stalno iste vezbe za iste partije. :) Trbusnjaci na kraju treninga dva puta sedmicno :)

I pretpostavila sam, ali bolje da pitam. Mogu da te pitam a zato ne ruke? Cisto informativno :)
Sačuvana
mone-mone
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Jul 11, 2016, 10:57:36 posle podne »

Pozdrav i od mene...

Svakako da bi trebala da se bolje orijentišeš u svetu ishrane, ciljanog unosa proteina, hidrata, masti...

Što se tiče računice i toga šta bi trebalo računati...za početak koristan tekst... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/sizifov-posao-brojanje-kalorija.html

Od sajtova koji mogu pomoći oko proračuna izdvajam... http://nutritiondata.self.com/

Kada si zadnji put odradila lab. nalaz krvi i urina( glikemija, trigliceridi, ukupni holesterol, LDL, HDL, urea, kreatinin, AST, ALT, kompletna krvna slika...)?

Krvni pritisak? Ekg u miru?

Piješ neke lekove? Ciklusi uredni? Hormonski sve ok? Štitna žlezda?

Malo o značaju zdravih masti u ishrani... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/masti-u-ishrani-istine-i-zablude.html

Pozdrav,

hvala Vam svima na pomoci, mnogo znaci. Citala sam ja vise puta te tekstove i pratila tvoje savete forumasima, i to je ono sto mene buni. Jasan mi je okvir, ali ne i detalji ishrane. Gubim se npr: 10-30% bi trebalo da ide na zasićene masne kiseline( dominacija kratko-lančanih i MCT), 35-40 % mononezasićene masne kiseline, 35-50% polinezasićene masne kiseline( odnosi omega-3 / omega-6, 1 : 1) Znam sta su kratko-lančani, mononezasićene masne kiseline itd, ali kad to treba da primenim ne znam. Brojke me bune. Odnosi, racuni, proracuni.

Poslednji put radila u februaru ove godine, sve navedene analize, a po prvi put i hormone stitne zlezde i UZ i sve je u granicama normale. Jednom godisnje uradim analize krvi. Povremeno proverim secer pre i nakon obroka, provere radi, jer imam dijabeticara u kuci.  Ekg je radjen prosle godine, pred operaciju sinusa, sve ok. Pristisak je uglavnom oko 110/70. Ne pijem lekove, ciklusi uredni.
Sačuvana
Kolev Nenad
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Jul 11, 2016, 09:18:38 posle podne »

Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Jul 11, 2016, 09:03:59 posle podne »

Pozdrav i od mene...

Svakako da bi trebala da se bolje orijentišeš u svetu ishrane, ciljanog unosa proteina, hidrata, masti...

Što se tiče računice i toga šta bi trebalo računati...za početak koristan tekst... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/sizifov-posao-brojanje-kalorija.html

Od sajtova koji mogu pomoći oko proračuna izdvajam... http://nutritiondata.self.com/

Kada si zadnji put odradila lab. nalaz krvi i urina( glikemija, trigliceridi, ukupni holesterol, LDL, HDL, urea, kreatinin, AST, ALT, kompletna krvna slika...)?

Krvni pritisak? Ekg u miru?

Piješ neke lekove? Ciklusi uredni? Hormonski sve ok? Štitna žlezda?

Malo o značaju zdravih masti u ishrani... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/masti-u-ishrani-istine-i-zablude.html
« Poslednja izmena: Jul 11, 2016, 09:31:11 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
mone-mone
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Jul 11, 2016, 08:47:50 posle podne »

Hm, ako ti nije tesko da mi objasnis. Buni me ovo  svaka partija po dve:)
Sačuvana
Kolev Nenad
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Jul 11, 2016, 08:41:56 posle podne »

Ovako, obzirom da racunam da si pocetnik treninzi bi trebali da budu kruzni u prvih 10 dana, odnosno za svaku partiju po dve i na prvih par treninga izbegavati vezbe za bicepse i tricepse, a kasnije ubaciti jednu vezbu.

Da li je jasnije ili cemo po partijama da rasturamo trening, tj da pisemo i objasnjavamo..?? :)

Nakon deset dana bi trebalo po grupama da se podeli trening i to u zavisnosti od trenutnog izgleda, cilja i pola naravno :)
Sačuvana
mone-mone
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Jul 11, 2016, 07:47:56 posle podne »

Osim operacije sinusa, nikakve druge operacije ili povrede. Trenutno imam sve vreme ovog sveta, to moze da se promeni, ali otom potom. Nisam vezbala tri godine u teretani aktivno. Jesam u par navrata po dva- tri meseca, ali to ne racunam. Ovako vozim bicikl povremeno, malo to kardia, ali vidis da je to sitno. Cilj mi je da skinem salo i nabacim koliko je moguce misica. Ali eto do septembra nekih 4kg da skinem,  mislim da je to neki realan cilj.
Sačuvana
Kolev Nenad
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Jul 11, 2016, 07:37:11 posle podne »

Hajde prvo ovako, da li si imala neke operacije, neke povrede za koje moramo da znamo..?

Koliko dugo treniras aktivno, koliko si u treningu..??

Koji je cilj i koliko puta nedeljno moze da se trenira, tj koliko obaveze dozvoljavaju.>??
Sačuvana
mone-mone
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Jul 11, 2016, 07:05:50 posle podne »

Bilo bi dobro da mi napisete. U vezi sa izvodjenjem imacu par dana podrsku od rodjaka, koji moze da isprati da ih radim pravilno.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.373 sekundi sa 18 upita.