TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398133 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 09, 2024, 12:19:11 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Natrijum i so  (Pročitano 2292 puta)
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #29 poslato: Decembar 27, 2021, 07:02:44 posle podne »

E tu se bas slazem. Kao i lekar fizijatar koji je bivsi sprotista i u sportu...totalno drugaciji pristup ima.
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #28 poslato: Decembar 26, 2021, 09:12:17 posle podne »

Debelim tetkama "nutricionistima" odavno ne vjerujem... Sportski nutricionista koji pritom radi na sebi i svom fizičkom izgledu i da... Nutricionista sportista - apsolutno da i to su ljudi sa kojima treba saradjivati. Da me pogrešno ne shvate oni koji su završili školu za nutricionistu itd... Ali odavno je vec dokazano da praksa kod jednog profesionalnog sportiste i godine iskustva daje upravo ono što treba ljudima koji lutaju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #27 poslato: Decembar 26, 2021, 08:42:27 posle podne »

Jeste, ali ja sam npr. imao priliku da razgovaram sa dvoje nutricionista i toliko razlike je bilo u njihovim smernicama.....
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #26 poslato: Decembar 25, 2021, 11:04:14 posle podne »

Da, posebno za nekog ko nije u materiji. Zato je i dobro obratiti se nekom barem na početku i tako skratiti sebi vrijeme lutanja za godine unaprijed.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #25 poslato: Decembar 25, 2021, 05:31:34 posle podne »

Čovjek je jedinka sama za sebe, tako da malo ko zna koliko mu je malo a koliko previše. Treba eksperimentisati i naći sta najbolje organizmu odgovora.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Slazem se, ali isto tako mislim da je to pretesko provaliti. Pogotovo akda pricamo o vitaminima i mineralima.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3964


« Odgovor #24 poslato: Decembar 25, 2021, 12:54:18 posle podne »

Zato je na svakom pojedincu da ispituje svoje telo i mogućnosti. Apsolutno sve ima dobre i loše strane, a na nama je da uz savete stručnih lica odredimo meru i usmerimo se kako bi bili što zdraviji.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #23 poslato: Decembar 24, 2021, 09:53:57 posle podne »

Čovjek je jedinka sama za sebe, tako da malo ko zna koliko mu je malo a koliko previše. Treba eksperimentisati i naći sta najbolje organizmu odgovora.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3964


« Odgovor #22 poslato: Decembar 24, 2021, 08:23:32 posle podne »

Poznato je da previše soli štetno deluje na srce, krvne sudove i pritisak ali...
Takođe ishrana sa malo soli (natrijuma) u poređenju sa prosečnom potrošnjom može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti. Zato se moramo pažljivo pridržavati minimuma soli koji je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3964


« Odgovor #21 poslato: Decembar 24, 2021, 08:21:32 posle podne »

Ono što je isto bitno za natrijum je da višak unosa natrijuma može da utiče na bubrege izazivajući i bubrežne kamence. Pored toga, previše natrijuma može da poveća rizik od osteoporoze, jer smanjuje količinu kalcijuma, ključnog za zdravlje kostiju. On takođe može da dovede do smanjenog protoka krvi.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7225


« Odgovor #20 poslato: Decembar 24, 2021, 07:26:05 posle podne »

Upravo. Zna se da su štetne trans masne kiseline. A ima ih pre svega u hidrogenizovanim biljnim uljima.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3964


« Odgovor #19 poslato: Decembar 24, 2021, 01:10:05 posle podne »

Što se masti tiče odavno je pokazano da je dosta zdraviji izbor od suncokretovog ulja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7225


« Odgovor #18 poslato: Decembar 23, 2021, 08:03:17 posle podne »

Belo brašno isto je korisno. Jedino je problem ako neko ima intoleranciju na gluten, kao što je Boban već rekao.
Samo treba razlikovati intoleranciju od alergije. Intolerancija je mnogo češća. Alergijske reakcije na gluten ili druge proteine iz belog brašna su retke.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7225


« Odgovor #17 poslato: Decembar 23, 2021, 07:54:13 posle podne »

Tako je. Sve 3 namirnice su korisne u umerenim količinima. Ostaje šećer, koji možemo konzumirati povremeno. Inače bilo je reči o tome kako su se ranije okrivljavale masti za nastanak povišenog holesterola i ateroskleroze. Zna se da ako neko već ima genetsku predispoziciju, onda je velika verovatnoća da će imati povišen holesterol. Znam mnogo ljudi koji unose masnoće, pa nemaju povišene nivoe holesterola. S druge strane, šećeri praktično stružu zidove arterija i stvaraju podlogu za nastanak ateroskleroze.
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #16 poslato: Decembar 23, 2021, 11:25:46 pre podne »

Spada u namirnice sa višim glikohemijskim indeksom pa iz tog razloga i nije za svakodnevnu ishranu.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3964


« Odgovor #15 poslato: Decembar 23, 2021, 07:12:15 pre podne »

Belo brašno sadrži gvožđe, selen i cink pa se zato ne smatra nužno lošim, čak ga i preporučuju za povremeni unos.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 14 upita.