TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398362 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 21, 2024, 02:35:58 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Mleko i mlecni proizvodi  (Pročitano 7225 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7292


« Odgovor #32 poslato: Januar 02, 2022, 09:42:57 posle podne »

Čak i kod osoba sa visokom intolerancijom na laktozu, i dalje će moći da koriste proizvode od ovčijeg mleka. Kada se jogurt pravi od ovčijeg mleka, laktoza se pretvara u mlečnu kiselinu, a tokom proizvodnje tvrdih sireva, laktoza se oslobađa u surutki. Postoji i dokaz da je laktoza u ovčijem mleku ljudima prihvatljivija od laktoze drugih vrsta mleka.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7292


« Odgovor #31 poslato: Januar 02, 2022, 09:42:22 posle podne »

Kazein u ovčijem mleku – protein povezan sa sirom, veoma je prihvatljiv za one sa intolerancijom na kozje ili kravlje mleko. Proteini surutke u ovčijem mleku su veoma svarljivi proteini. Ovčije mleko sadrži 3 puta više ove vrste proteina nego kozje ili kravlje mleko, što takođe doprinosi boljoj svarljivosti.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7292


« Odgovor #30 poslato: Januar 02, 2022, 09:41:03 posle podne »

Ovčije mleko sadrži duplo više masnoće u odnosu na kozje i kravlje mleko. Masne kuglice u ovčijem mleku su manje od onih u kravljem ili kozjem mleku. Zbog toga je mleko homogenije. Manje masne kuglice se lakše svare i manje je verovatno da će izazvati visok holesterol.

Liposolubilni vitamini (rastvorljivi u mastima)- A, D i E, njih ovčije mleko sadrži značajno više, nego kozje i kravlje mleko.

Ovčije mleko takođe sadrži veću količinu zasićenih masnih kiselina srednjeg/kratkog lanca i veruje se da to dovodi do veće apsorpcije laktoze što je od koristi za one koji su netolerantni na laktozu. Štaviše, ovčje mleko nema toliko zasićenih masnih kiselina u poređenju sa drugim vrstama mleka. 45% masnih kiselina u ovčijem mleku su mono ili poli-nezasićene.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4016


« Odgovor #29 poslato: Januar 02, 2022, 09:39:16 posle podne »

Koje god mleko da vam je favorit kefir i jogurt, kao i manje-masni sir su najbolji oblik mlečnog životinjskog proizvoda pa se njima daje prioritet.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4016


« Odgovor #28 poslato: Januar 02, 2022, 09:38:06 posle podne »

Ovčije je zdraviji izbor od kravljeg ali treba napomenuti da je kalorijski jače, ima veći procenat masti i nešto manje proteina od kravljeg.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7292


« Odgovor #27 poslato: Januar 02, 2022, 09:29:04 posle podne »

Kalcijum i cink.

Oba ova minerala se nalaze u većem procentu u ovčijem, nego u kozjem i kravljem mleku. Kalcijum u kombinaciji sa laktozom i velikom količinom vit. D je značajan u prevenciji osteoporoze. Ovčije mleko obezbeđuje 254% dnevnih potreba za kalcijumom, dok kravlje mleko obezbeđuje samo 170%.

Odnos kalcijum-fosfor u ovčjem mleku je skoro savršen, jer se jedno bez drugog ne može dobro iskoristiti u organizmu.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7292


« Odgovor #26 poslato: Januar 02, 2022, 09:25:21 posle podne »

Prednost ovčijeg mleka leži u sastavu mleka u odnosu na kozje i kravlje mleko. Posebno su izražene razlike u procentu sledećih nutrijenata: proteini, kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink, tiamin, riboflavin, vit. B6 i B12, D, aminokiseline srednjeg lanca, linolne kiseline i svih 10 esencijalnih aminokiselina.
Dnevne potrebe za kalcijumom, riboflavinom i 5 od 10 esencijalnih aminokiselina se unose ako se konzumiraju samo 2 šolje (490 g) ovčijeg mleka dnevno bez dodavanja bilo čega drugog. Alternativno, 2 šolje jogurta od ovčijeg mleka ili 93 g ovčijeg sira biće dovoljne u pogledu dnevnih potreba za ovim hranljivim supstancama.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7292


« Odgovor #25 poslato: Januar 02, 2022, 09:22:12 posle podne »

Slično kozjem mleku, i ovčije mleko se smatra zdravijem od kravljeg. E sad, druga je stvar da li svakome odgovara taj ukus. Možda su mlečni proizvodi nešto bolje rešenje, u smislu da imaju malo blaži ukus od mleka.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4016


« Odgovor #24 poslato: Decembar 30, 2021, 06:10:22 posle podne »

Što se kozjeg mleka tiče u njegovim mlečnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina. Linolna kiselina poseduje antikancerogeno dejstvo, zbog čega bi kozje mleko trebalo preventivno da se konzumira u odbrani od kancerogenih oboljenja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4016


« Odgovor #23 poslato: Decembar 30, 2021, 06:02:17 posle podne »

Neke od prednosti su:
Sprečava razvoj raka debelog creva,
Poboljšava varenje i rad mokraćnih kanala;
Čisti organizam od štetnih materija;
Jako deluje na alergije i intoleranciju na hranu;
Prirodni antibiotik;
Smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis;
Poboljšava iskorišćavanje nutrijenata iz namernica;
Jača imuni sistem.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4016


« Odgovor #22 poslato: Decembar 30, 2021, 06:00:57 posle podne »

Kefir je fermentisani mlečni proizvod poput jogurta s tim što je od njega bolji jer sadrži oko 3x više probiotika, tj oko 60 probiotika.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #21 poslato: Decembar 30, 2021, 12:30:39 posle podne »

Kefir važi za najzdraviji mlečni proizvod.

Zasto je najzdraviji? I sta je tacno?
Vidjao sam ga u friziderima, ali ne znam sta je tacno.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #20 poslato: Decembar 30, 2021, 12:29:54 posle podne »

Kozije mleko je isto dosta zdravo, sličnije ljudskom od kravljeg mleka. Ovo mleko koristi se kao lek za bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća.

Cuo sam da ga ljudi oboleli od kancera koriste.
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #19 poslato: Decembar 30, 2021, 12:20:59 pre podne »

Da, znam da je izuzetno zdravo, ali baš zbog tog oporog mirisa i ukusa i ne previše popularno. Svakako ko može da ga pije i ko posebno može da nabavi domaće, sve preporuke.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4016


« Odgovor #18 poslato: Decembar 30, 2021, 12:01:21 pre podne »

Baš je specifično, retko ko ga i može ali je zdravo. Postoje kao alternativa i biljna mleka ali ona nisu bogata proteinima.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.083 sekundi sa 17 upita.