TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399316 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Ancient

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 22, 2024, 07:40:03 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Značaj meda za zdravlje  (Pročitano 3589 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4162


« Odgovor #25 poslato: Januar 25, 2022, 08:45:57 posle podne »

5. Veliki broj sastojaka: med se sastoji od glukoze, fruktoze i vode. Matična mleč se sastoji od vode, proteina i masnih kiselina. Propolis se sastoji od smole, pčelinjeg voska i hlapivog ulja

6. Komponente u tragovima: Med sadrži vitamine, minerale i tako dalje. Matična mleč sadrži vitamine, minerale itd. Propolis sadrži flavonoide, vitamine, aminokiseline, minerale itd.

7. Tradicionalna upotreba: Med može nahraniti centar, navlažiti suvoću, ublažiti bol, detoksicirati i može se koristiti za bolove u zglobu i trbuhu.

8. Naučno dokazana upotreba: med može biti antibakterijski, antitusivan, hranljiv u želucu, vlaži creva i laksativ. Matična mleč može biti antibakterijska, antioksidativna, izbeljivačka, popravlja kožu, reguliše imunitet, reguliše lipide u krvi i holesterol itd. Propolis može biti antibakterijski, antioksidans, poboljšati imunitet, negu kože i regulisati šećer u krvi

9. Dijabetes: Pažljivo koristite med, možete koristiti matičnu mleč, možete koristiti propolis

A upotrebna proizvoda tokom/ nakon stomacnog virusa/dijareje?
Ja bih med preporučila zbog vitamina, minerala, glukoze i jer detoksicira. Propolis zbog flavanoida baš i ne, neke ljude oni nadimaju i podstiču probavu tako da u tom slučaju nije efikasan.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17364


« Odgovor #24 poslato: Januar 25, 2022, 02:41:16 posle podne »

5. Veliki broj sastojaka: med se sastoji od glukoze, fruktoze i vode. Matična mleč se sastoji od vode, proteina i masnih kiselina. Propolis se sastoji od smole, pčelinjeg voska i hlapivog ulja

6. Komponente u tragovima: Med sadrži vitamine, minerale i tako dalje. Matična mleč sadrži vitamine, minerale itd. Propolis sadrži flavonoide, vitamine, aminokiseline, minerale itd.

7. Tradicionalna upotreba: Med može nahraniti centar, navlažiti suvoću, ublažiti bol, detoksicirati i može se koristiti za bolove u zglobu i trbuhu.

8. Naučno dokazana upotreba: med može biti antibakterijski, antitusivan, hranljiv u želucu, vlaži creva i laksativ. Matična mleč može biti antibakterijska, antioksidativna, izbeljivačka, popravlja kožu, reguliše imunitet, reguliše lipide u krvi i holesterol itd. Propolis može biti antibakterijski, antioksidans, poboljšati imunitet, negu kože i regulisati šećer u krvi

9. Dijabetes: Pažljivo koristite med, možete koristiti matičnu mleč, možete koristiti propolis

A upotrebna proizvoda tokom/ nakon stomacnog virusa/dijareje?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17364


« Odgovor #23 poslato: Januar 25, 2022, 02:38:25 posle podne »

Razlika između meda, matične mleči i propolisa
1. Izvor: Med se sastoji od nektara, matična mleč se sastoji od sekreta čeljusti i jezika, a propolis od smole i zuba drveta

2. Svrha pčela: med je hrana pčela radilica, matična mleč je hrana matica, a propolis se koristi za jačanje i popravak košnica pčela

3. Izgled: med je proziran, guste bele do svetložute ili narančaste do svetložute smeđe tekućine, matična mleč je bela do svetložuta želatinozna struktura, propolis je žutosmeđa ili tamnosmeđa viskozna.

4. Ukus: med je sladak, matična mleč postaje kisela, trpka i ljuta, a propolis je oštar.

Hvala na jako korisnom i distinktivnom objasnjenju.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7571


« Odgovor #22 poslato: Januar 24, 2022, 07:47:12 posle podne »

Da li je tacno da gubi svoja svojstva ukoliko ga uzimamo metalnom kasikom?


Sent from my iPhone using Tapatalk

To je mit. Ali zaista. Može se toliko čitati o tome kojom kašikom treba jesti med, ali dali su argumente da uopšte ne dolazi do reakcije između meda i metalne kašike. Jer su i te mašine za vrcanje meda od metala, a i ja sam lično gledao kako medar presipa med metalnom kutlačom u tegle. Tako da slobodno možemo jesti i metalnom kašikom.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7571


« Odgovor #21 poslato: Januar 24, 2022, 07:43:27 posle podne »

Drago mi je da se cene med i ostali pčelinji proizvodi. Ja obično volim da uzmem ujutru kašičicu meda sa malo mlake vode, a nekad i malo limuna nacedim u mlaku vodu i dodam malo meda.

Od kada sam poceo da pijem cedjeni limun sa vodom ujutru na prazan stomak, imunitet mi se nezamislivo popravio. Probaj. Ali ti savetujem da krenes sa pola limuna....

Pa otprilike i ja tako koristim, ali ne baš svaki dan. Mada pokušaću i neki duži period da koristim u kontinuitetu.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4162


« Odgovor #20 poslato: Januar 24, 2022, 05:14:55 posle podne »

5. Veliki broj sastojaka: med se sastoji od glukoze, fruktoze i vode. Matična mleč se sastoji od vode, proteina i masnih kiselina. Propolis se sastoji od smole, pčelinjeg voska i hlapivog ulja

6. Komponente u tragovima: Med sadrži vitamine, minerale i tako dalje. Matična mleč sadrži vitamine, minerale itd. Propolis sadrži flavonoide, vitamine, aminokiseline, minerale itd.

7. Tradicionalna upotreba: Med može nahraniti centar, navlažiti suvoću, ublažiti bol, detoksicirati i može se koristiti za bolove u zglobu i trbuhu.

8. Naučno dokazana upotreba: med može biti antibakterijski, antitusivan, hranljiv u želucu, vlaži creva i laksativ. Matična mleč može biti antibakterijska, antioksidativna, izbeljivačka, popravlja kožu, reguliše imunitet, reguliše lipide u krvi i holesterol itd. Propolis može biti antibakterijski, antioksidans, poboljšati imunitet, negu kože i regulisati šećer u krvi

9. Dijabetes: Pažljivo koristite med, možete koristiti matičnu mleč, možete koristiti propolis
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4162


« Odgovor #19 poslato: Januar 24, 2022, 05:12:08 posle podne »

Razlika između meda, matične mleči i propolisa
1. Izvor: Med se sastoji od nektara, matična mleč se sastoji od sekreta čeljusti i jezika, a propolis od smole i zuba drveta

2. Svrha pčela: med je hrana pčela radilica, matična mleč je hrana matica, a propolis se koristi za jačanje i popravak košnica pčela

3. Izgled: med je proziran, guste bele do svetložute ili narančaste do svetložute smeđe tekućine, matična mleč je bela do svetložuta želatinozna struktura, propolis je žutosmeđa ili tamnosmeđa viskozna.

4. Ukus: med je sladak, matična mleč postaje kisela, trpka i ljuta, a propolis je oštar.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4162


« Odgovor #18 poslato: Januar 24, 2022, 05:09:59 posle podne »

Ja bih ovde dodala nekoliko razlika između meda, matične mlečni i propolis
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4162


« Odgovor #17 poslato: Januar 24, 2022, 05:07:14 posle podne »

Da li je tacno da gubi svoja svojstva ukoliko ga uzimamo metalnom kasikom?
To i mene interesuje. Postoje utvrđene informacije samo za propolis.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17364


« Odgovor #16 poslato: Januar 24, 2022, 03:12:42 posle podne »

Drago mi je da se cene med i ostali pčelinji proizvodi. Ja obično volim da uzmem ujutru kašičicu meda sa malo mlake vode, a nekad i malo limuna nacedim u mlaku vodu i dodam malo meda.

Od kada sam poceo da pijem cedjeni limun sa vodom ujutru na prazan stomak, imunitet mi se nezamislivo popravio. Probaj. Ali ti savetujem da krenes sa pola limuna....
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17364


« Odgovor #15 poslato: Januar 24, 2022, 03:11:46 posle podne »

Takodje, pcelarske radionice prave med za imunitet koji se pored samog meda sastoji i od propolisa, saca i maticnog mleca.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17364


« Odgovor #14 poslato: Januar 24, 2022, 03:11:03 posle podne »

Da li je tacno da gubi svoja svojstva ukoliko ga uzimamo metalnom kasikom?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Mislim da samo propolis pravi rekaciju sa metalom....
Sačuvana
Simo Boltic
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1683


« Odgovor #13 poslato: Januar 23, 2022, 08:02:01 posle podne »

Da li je tacno da gubi svoja svojstva ukoliko ga uzimamo metalnom kasikom?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7571


« Odgovor #12 poslato: Januar 23, 2022, 07:24:37 posle podne »

Drago mi je da se cene med i ostali pčelinji proizvodi. Ja obično volim da uzmem ujutru kašičicu meda sa malo mlake vode, a nekad i malo limuna nacedim u mlaku vodu i dodam malo meda.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17364


« Odgovor #11 poslato: Januar 23, 2022, 06:06:22 posle podne »

Med je lako dodati vašoj ishrani.

Da biste dobili malo povećanje antioksidanata iz meda, možete ga koristiti na bilo koji način na koji obično koristite šećer. Odličan je za zaslađivanje običnog jogurta, kafe ili čaja. Takođe ga možete koristiti u kuvanju i pečenju.

Kao kućni lek, može se primeniti direktno na manje opekotine ili rane ili davati oralno za kašalj.

Zapamtite da ne treba davati med deci mlađoj od 1 godine zbog rizika od botulizma.

Takođe, imajte na umu da je med vrsta šećera, pa će njegovo konzumiranje uzrokovati porast nivoa šećera u krvi.

Osim toga, konzumiranje velikih količina meda, posebno tokom dužeg perioda, može doprineti povećanju telesne težine i povećati rizik od bolesti poput dijabetesa tipa 2 ili bolesti srca. Stoga se držite malog do umerenog unosa.

Dodao bih da je vrlo efektan odmah nakon udarca, mazanjem na modricu. Smanjuju se i otok i modrica.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.187 sekundi sa 17 upita.