TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395189 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: mileddd

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 28, 2024, 04:44:26 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Najbolje namirnice za borbu protiv upale u organizmu  (Pročitano 1614 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3207


« Odgovor #39 poslato: Mart 09, 2022, 01:38:11 posle podne »

pH vrednost u želucu iznosi oko 2 i spada u sredinu jako niskog pH. Za to je odgovorna hlorovodonična kiselina u njemu.
U urinu normalna pH vrednost iznosi od 5.5 do 6.8. Tako se izražavaju i laboratorijski rezultati, kao „normalno: kisela reakcija“.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3207


« Odgovor #38 poslato: Mart 09, 2022, 01:37:23 posle podne »

Sve vreme pričamo o pH krvi. Hemijski rečeno, naša krv je pufer – jedinjenje koja se odupire promeni pH čak i pri dodavanju jakih kiselina i jakih baza. Svaka veća promena pH vrednosti krvi po organizam znači trenutnu smrt.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3207


« Odgovor #37 poslato: Mart 09, 2022, 01:36:31 posle podne »

Deca imaju prosečnu pH od 7,5, dok odrasli imaju više kiselosti, sa pH od 6,5 ili niže.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3207


« Odgovor #36 poslato: Mart 09, 2022, 01:36:07 posle podne »

Evo kako da znamo da li nam je organizam kiseo...
Ljudsko telo mora zadržati pH u veoma uskom opsegu. Ovaj opseg drži pH blizu neutralne.pH vrednost naše krvi je uvek u opsegu od 7.35 – 7.45
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5697


« Odgovor #35 poslato: Mart 08, 2022, 10:44:49 posle podne »

Kao što možete vidjeti, sve te neke omiljene namirnice izazivaju tj kisele najviše organizam. Nije slučajno...

Npr jogurt se izdvaja kao najbolji proizvod ovog tipa koji podstiče održavanje ravnoteže u organizmu.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5697


« Odgovor #34 poslato: Mart 08, 2022, 10:43:25 posle podne »

Hrana koja izaziva kiselost u organizmu:

Blago kisjele namirnice: Jaja, crveni pasulj, ječam, spanać, bundevino seme, susamovo seme, ječam, ječmeni slad, puter...

Srednje kisjele namirnice: integralne žitarice, peciva od integralnog brašna, leblebije, koštunjavo voće (izuzev badema), oljušten krompir, riba, šljive, senf, kokice, raž, ovas, testetnina od integralnih žitarica...

Namirnice koje izazivaju preveliku kiselost: sva industrijski proizvedena hrana, bijeli hleb i drugi proizvodi od bijelog brašna, rafinisane žitarice, čokolada, kikiriki, kafa, gazirani sokovi, vinsko sirće, šećer, džemovi, sladoled...


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5697


« Odgovor #33 poslato: Mart 08, 2022, 10:40:41 posle podne »

Namirnice koje podstiču baznost organizma: integralni pirinač, heljda, masline, maslinovo ulje, kesten, biljni čajevi, smokve, lubenica, limun, mango, peršun, dinja, biljni čajevi, med, krastavci, pomorandže, paradajz, crni luk, trešnje, pečurke, praziluk, prokelj…


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5697


« Odgovor #32 poslato: Mart 08, 2022, 10:39:45 posle podne »

Unositi u organizam 80% namirnica koje stvaraju baznu sredinu i svega 20% namirnica koje stvaraju kiselost. To istovremeno znači da je poželjno da ishrana bude bazirana na 75% sirove i 25% termički obrađene hrane, jer kuvanje, konzervisanje i smrzavanje smanjuju bazne karakteristike namirnica.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #31 poslato: Mart 08, 2022, 05:25:34 posle podne »

Odlično rečeno. To i jeste suština. Mi svojim načinom ishrane i generalno svojim načinom života pomažemo organizmu da se izbori protiv upala. Postoje puferski sistemi u telu koji regulišu pH sredine, a samim načinom ishrane mi činimo veliki benefit celokupnom našem zdravlju.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3207


« Odgovor #30 poslato: Mart 08, 2022, 10:00:46 pre podne »

Dakle kiseo organizam je pogodan za razvoj bakterija, oštećenje krvnih sudova, razvoj tumorske DNK i smanjuje sposobnost reparacije.
Zbog toga pre svega hranom i zdravim navikama treba to sprečiti i lečiti.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3207


« Odgovor #29 poslato: Mart 08, 2022, 09:58:37 pre podne »

Organizam sam reguliše nivo kiselosti u organima, prvenstveno u krvotoku.
Kako bi održao optimalnu pH vrednost u krvi, organizam po potrebi iz nekih organa uzima alkalne elemente ostavljajući te organe kiselijim.
U praksi to znači da ako nezdravom ishranom unosimo veliku količinu namirnica koje izazivaju kiselost organizma, naš organizam će alkalne elemente iz enzima digestivnih organa prebaciti ih u krv, što će naš probavni trakt učiniti pogodnijim tlom za razvoj nekontrolisanog broja bakterija i gljivica, ali i za pojavu karcinoma.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3207


« Odgovor #28 poslato: Mart 08, 2022, 09:55:18 pre podne »

Dosta se i ranije govorilo o baznosti organizma i kako treba jesti i podsticati ishranom baznu sredinu u našem telu. Sve je to u svrhu borbe protiv upale. Kao što pušenje i alkohol štete, tako šteti i prekomeran unos hrane koja izaziva kiselost.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5697


« Odgovor #27 poslato: Mart 07, 2022, 09:19:59 pre podne »

Dakle, crna cokolada sa cimetom je pun pogodak. :D
Vidiš, nisam se sjetio tog miksa.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16710


« Odgovor #26 poslato: Mart 07, 2022, 07:58:06 pre podne »

Dakle, crna cokolada sa cimetom je pun pogodak. :D
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5697


« Odgovor #25 poslato: Mart 06, 2022, 11:31:30 posle podne »

Cimet ima ljekovita svojstva. Pomaže kod upala i infekcija. Sadrži visoke razine antioksidanta i fenola koji pomažu kod infekcije.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.074 sekundi sa 17 upita.