| 
			| 
					
						| Boban Šaranović | 
								|  | « Odgovor #24 poslato: Mart 06, 2022, 11:30:47 posle podne » |  | 
 
 Sirovi kakao sadrži  najvišu koncentraciju antioksidansa kada ga uporedimo  s bilo kojom namirnicom. Uz to bogat je mineralima, pogotovo magnezijumom. Kakao sadrži polifenole koji štite od srčanih oboljenja, karcinoma i drugih bolesti.
 
 Gesendet von iPhone mit Tapatalk
 |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Boban Šaranović | 
								|  | « Odgovor #23 poslato: Mart 06, 2022, 11:29:27 posle podne » |  | 
 
 Generalno upalu u organizmu, tj namirnice koje imaju inflamatorni efekat. To su namirnice koje podstiču kiselost organizma i oštećuju ga- poput šećera, suncokretovog ulja, alkohola.
 Nisam siguran da sam shvatio kakvu upalu izazivaju te namirnice?
 
 Hrana s visokim sadržajem šećera i zasićenih masti može podstaknuti upalu. Spomenuta hrana izaziva prekomjernu aktivnost u imunološkom sastavu, što može dovesti do bolova u zglobovima, umora i oštećenja krvnih sudova. Konkretno neke studije kažu i da meso kiselo organizam i da ga stoga ne treba previše konzumirati.  Gesendet von iPhone mit Tapatalk |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Miletić Dušan | 
								|  | « Odgovor #22 poslato: Mart 06, 2022, 08:36:49 posle podne » |  | 
 
 Generalno upalu u organizmu, tj namirnice koje imaju inflamatorni efekat. To su namirnice koje podstiču kiselost organizma i oštećuju ga- poput šećera, suncokretovog ulja, alkohola.
 Nisam siguran da sam shvatio kakvu upalu izazivaju te namirnice? |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| drAnita Mrdakovic | 
								|  | « Odgovor #21 poslato: Mart 06, 2022, 06:09:57 posle podne » |  | 
 
 Generalno upalu u organizmu, tj namirnice koje imaju inflamatorni efekat. To su namirnice koje podstiču kiselost organizma i oštećuju ga- poput šećera, suncokretovog ulja, alkohola. |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 dr Anita Mrdaković |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Miletić Dušan | 
								|  | « Odgovor #20 poslato: Mart 05, 2022, 06:11:55 posle podne » |  | 
 
 Mislim da je prvo pravilo u ishrani izbegavati namirnice koje izazivaju upalu. Sve ostalo je samo veliki plus.
 Kakvu upalu? |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| drAnita Mrdakovic | 
								|  | « Odgovor #19 poslato: Mart 05, 2022, 05:27:22 posle podne » |  | 
 
 Od antiinflamatorni namirnica kod nas je najpopularniji kiseo kupus koji se koristi i kroz ishranu i kao obloge u lečenju svega. |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 dr Anita Mrdaković |  |  | 
	| 
			| 
					
						| drAnita Mrdakovic | 
								|  | « Odgovor #18 poslato: Mart 05, 2022, 05:26:07 posle podne » |  | 
 
 Mislim da je prvo pravilo u ishrani izbegavati namirnice koje izazivaju upalu. Sve ostalo je samo veliki plus. |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 dr Anita Mrdaković |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Dr Nikola Todorov | 
								|  | « Odgovor #17 poslato: Mart 05, 2022, 08:59:06 pre podne » |  | 
 
 |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| drAnita Mrdakovic | 
								|  | « Odgovor #16 poslato: Mart 03, 2022, 04:41:47 posle podne » |  | 
 
 Beli luk i đumbir su isto dobri. Beli luk je bogat sumpornim jedinjenjima koja podstiču imunološki sistem da se bori sa upalama. Zahvaljujući jedinjenju gingerol đumbir takođe poseduje antiupalna svojstva. |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 dr Anita Mrdaković |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Dr Nikola Todorov | 
								|  | « Odgovor #15 poslato: Mart 02, 2022, 09:29:44 posle podne » |  | 
 
 Naravno da ima i drugih   |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Miletić Dušan | 
								|  | « Odgovor #14 poslato: Mart 01, 2022, 06:54:49 posle podne » |  | 
 
 Rekoste na nekoj drugoj temi da je crvena paprika najbolja protiv upala u odnosu na sve druge?   |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Dr Nikola Todorov | 
								|  | « Odgovor #13 poslato: Februar 28, 2022, 09:47:18 posle podne » |  | 
 
 Paradajz
 Paradajz je bogat vitaminom C, kalijumom i likopenom, antioksidansom sa impresivnim antiinflamatornim svojstvima.
 Likopen može biti posebno koristan za smanjenje proinflamatornih jedinjenja povezanih sa nekoliko tipova raka.
 Imajte na umu da kuvanje paradajza u maslinovom ulju može pomoći da apsorbujete više likopena.
 To je zato što je likopen karotenoid, hranljiva materija koja se bolje apsorbuje sa izvorom masti.
 
 |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Dr Nikola Todorov | 
								|  | « Odgovor #12 poslato: Februar 28, 2022, 09:47:07 posle podne » |  | 
 
 Crna čokolada i kakaoCrna čokolada je ukusna, a takođe je prepuna antioksidanasa koji pomažu u smanjenju upale. Ovo može smanjiti rizik od bolesti i omogućiti zdravije starenje.
 Flavanoli su odgovorni za antiinflamatorne efekte čokolade i pomažu u održavanju zdravih endotelnih ćelija koje oblažu arterije.
 Ne može škoditi da odaberete tamnu čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaoa — veći procenat je još bolji — da biste iskoristili ove antiinflamatorne prednosti.
 
 |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Dr Nikola Todorov | 
								|  | « Odgovor #11 poslato: Februar 28, 2022, 09:46:55 posle podne » |  | 
 
 Ekstra devičansko maslinovo uljeEkstra devičansko maslinovo ulje je jedna od najzdravijih masti koje možete jesti.
 Bogato je mononezasićenim mastima i osnovna je namirnica u mediteranskoj ishrani, što pruža brojne zdravstvene prednosti.
 Studije pokazuju da je ekstra devičansko maslinovo ulje povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, raka mozga i drugih bolesti.
 U jednoj studiji o mediteranskoj ishrani, CRP i nekoliko drugih inflamatornih markera značajno su se smanjili kod onih koji su konzumirali 50 mL maslinovog ulja svakog dana tokom 12 meseci.
 Imajte na umu da ekstra devičansko maslinovo ulje ima veće antiinflamatorne prednosti od rafinisanog maslinovog ulja.
 
 |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Dr Nikola Todorov | 
								|  | « Odgovor #10 poslato: Februar 28, 2022, 09:46:19 posle podne » |  | 
 
 KurkumaKurkuma je začin toplog, zemljanog ukusa koji se često koristi u kariju i drugim indijskim jelima.
 Privukao je veliku pažnju jer sadrži kurkumin, snažno protivupalno jedinjenje.
 Istraživanja su pokazala da kurkuma smanjuje upale povezane sa artritisom, dijabetesom i drugim bolestima.
 U jednoj studiji, ljudi sa metaboličkim sindromom konzumirali su 1 gram kurkumina dnevno u kombinaciji sa piperinom iz crnog bibera. Oni su doživeli značajno smanjenje inflamatornog markera CRP.
 
 |  
						| 
								|  |  
								|  |  Sačuvana | 
 |  |  | 
	|  |